Nightwish е симфоничен power метал бенд од Финска. Бендот е формиран во 1996 од клавијатуристот Tuomas Holopainen, гитаристот Emppu Vuorinen и пејачката Tarja Turunen
Потоа им се придружиле и тапанарот Jukka Nevalainen и басистот Sami Vänskä. Во 2002 Vänskä е заменет со Marco Hietala кој ја зеде и улогата на машки вокал која претходно му припаѓаше на Tuomas.
Иако со првиот албум Angels Fall First (1997) беа познати во својата земја, интернационална кариера не направија се до издавањето на албумите Oceanborn (1998), Wishmaster (2000) и Century Child (2002).
Со нивниот петти албум Once (2004) постигнаа светска слава и се пробија во САД, продавајќи над милион копии. Најголем хит од овој албум им беше Wish I Had an Angel.
Во 2005 година пејачката Тарја беше отпуштена од бендот
Нејзиниот последен настап со бендот е снимен во DVD-то End of an Era.
Во 2007 бендот објави дека швеѓанката Anette Olzon е нова пејачка. Замената на Тарја наиде на големо незадоволство од фановите и резултираше со неоснован “хејт” спрема Анет и тврдења дека нејзиниот глас е многу “поп” и не одговара со стилот на бендот. Во септември 2007 бендот издаде нов албум – Dark Passion Play кој продаде над 2 милиони копии. Водечкиот сингл Amaranth стана еден од нивните најуспешни синглови.
Во 2011 излегува нивниот последен албум засега – Imaginaerum.
Во 2012 бендот објави дека Анет повеќе нема да биде член на бендот и дека турнејата ќе ја довршат со поранешната пејачка на After Forever , Floor Jansen. Во 2013та Флор стана стален член на бендот.
Трејдмарк на бендот беше оперскиот сопрано глас на Тарја. Нивната музика со неколку зборови може да се опише како мелодична, симфонична, слоевита, тешка и театрална. Во некои песни имаат и фолк елементи. Текстовите на почетокот им се со митолошки и фантастични теми (LOTR),а имаат и длабоки лични емоционални песни како и песни инспирирани од делата Едгар Алан По и Стивен Кинг. Во новите албумите со Анет имаат и песни посветени на Тарја.
Инаку мене ептен ми праат ќеф. Иако одамна ги немам слушано пошто ми се веќе ислушани и преслушани многу пати, знам понекаш да си пуштам по некоја песна
Ќе ставам неколку песни шо ми се меѓу поомилените а не се многу познати.
Oд времето на Тарја:
Од времето на Анет: