Музичка берза, инструменти, музичари, бендови...

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Лично за најваријабилна ја земам Лес Полот , некако ми е најпогодна за свирење од блуз до метал . Фаќа некоја средна фрекфенција а и добро „соработува“ со магнети и можеш да извадиш каков тон сакаш . Фендерките иако морам да признаам најдобро лежат на рака - некако сингл коилот ме ограничува за свирње на потврди ствари. Од друга страна па каков клин/фјужн шред се мава на Фендер - таков друга гитара неможе да извади. Ибанез , имаат одлични форми телата и се дури премногу привлечни (од Xiphos до JS има облик за сечие око) ама како што напомена - не се многу разновидни. Наменети се за свирење на еден стил најчесто.
Dean исто така можеш да ги разгледаш , кај нив па од модел до модел зависи - имаат тела што мислам дека би ти се свиѓале а можат да извадат и одличен класичен рок тон .
SG серија гитари исто така би ти препорачал да ги пробаш - макар да ретко на кој му лежи тоа на рака , имаат одличен рок/хардрок звук каков што бараш . Со лампаш појачало и SG чуда се прават во однос на тонот.

Разгледај ти во Мими за стратокастери , иди до Гитар Хаус исто така разгледај што имаат можеш да направиш и муабет со дечките од продавницата ќе ти дадат одлични совети - сите се свирачи :) .

Фала на свите, ќе разгледам детално, сигурно нема преку ноќ да се одлучим зошто ипак не станува збор за некое обично парче опрема. Ако имам нешто друго прашање, ќе се обратим овде. :PP

Steve Ray

Texas Huriccane
Член од
24 ноември 2007
Мислења
1.131
Поени од реакции
182
Работава е што сакам Амерички фендер да не ми испадне после чкарт гитара или нешто слично :D
Штом си за Амерички.....мој совет ти е Highway One да не купуваш, ќе фрлиш околу 1000-1200 евра за да најдеш добар Стратокастер кај нас.

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Г

Господ

Гостин
Другови од сектата на гитаризмот
во дилема сум
дал со срце или ум :(
Ќењам ова ми е дилемата :)

http://www.musicstore.com/en_EN/EUR/Schecter-Damien-7-FR-BK-Black-Satin/art-GIT0018285-000

http://www.musicstore.com/en_EN/EUR/Ibanez-RGA7-BK-Black/art-GIT0018114-000

Планирам да зеам Line 6 Spider IV,за прогресив,експериментал шитои со џез,метал Meshuggah,Dream Theater такви шитои.
Муабет ми е од овие две горе,која е боље за ова шо го барам?
Уствари може ли некој да ми ги спореди?
Искрено мислам дека и двете имаат тапа магнети,али 100% стаам Dimarzio и на оваа така да...
Ја само знам да свирам :/

Steve Ray

Texas Huriccane
Член од
24 ноември 2007
Мислења
1.131
Поени од реакции
182
Кој Амерички страт би ми го препоручал ти? Нешто слично?

http://www.fender.com/products/search.php?partno=0110400700
http://www.musicstore.com/en_EN/EUR/Fender-Ritchie-Blackmore-Strat-OW-RW-Olympic-White-inkl.-Bag/art-GIT0015135-000

Еве ти и цена и видео....со Seymor Dunckun магнети....добар clean и одличен gain(за стратокастер) моделот на Ричи Блекмур од Deep Purple е супер гитара. Ако свириш по тврди ствари кај шо треба да има sustain тонот и да биде конкретен ја ова би го купил.

Стратот е малку компицирана работа....нема страт шо звучи исто тоа да ти биде јасно најубаво ќе биде да отидеш у Мими и да им кажеш имам пари у џеб и сакам да пробам ги пробам сите амерички стандард стратови што ги имате и пробај 5-10 гитари..која ќе ти фати уво највише зимај....

и цел овој муабет паѓа во вода ако немаш добро појачало. Каков и сакаш страт купи ако појачалото не ти чини и тој од 4000 евра нема да звучи убаво. Веќе ако си се одлучил да фрлаш толку пари мораш да знаеш што сакаш т.е што тон сакаш да добиеш па после купувај. Види по форуми на пример на Ultimate Guitar што е форумот, гледај видеа на YT има најразлични комбинации и 300 чуда. Ја на пример знам што сакам и како сакам да ми звучи стратот....Texas Special магнети, лампаш појачало и педала Ibanez TS - 808 или TS9. Најди си комбинација што ти звучи најдобро гитара+појачало па после купувај. Не е едноставна работа верувај :D

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
http://www.musicstore.com/en_EN/EUR/Fender-Ritchie-Blackmore-Strat-OW-RW-Olympic-White-inkl.-Bag/art-GIT0015135-000

Еве ти и цена и видео....со Seymor Dunckun магнети....добар clean и одличен gain(за стратокастер) моделот на Ричи Блекмур од Deep Purple е супер гитара. Ако свириш по тврди ствари кај шо треба да има sustain тонот и да биде конкретен ја ова би го купил.

Стратот е малку компицирана работа....нема страт шо звучи исто тоа да ти биде јасно најубаво ќе биде да отидеш у Мими и да им кажеш имам пари у џеб и сакам да пробам ги пробам сите амерички стандард стратови што ги имате и пробај 5-10 гитари..која ќе ти фати уво највише зимај....

и цел овој муабет паѓа во вода ако немаш добро појачало. Каков и сакаш страт купи ако појачалото не ти чини и тој од 4000 евра нема да звучи убаво. Веќе ако си се одлучил да фрлаш толку пари мораш да знаеш што сакаш т.е што тон сакаш да добиеш па после купувај. Види по форуми на пример на Ultimate Guitar што е форумот, гледај видеа на YT има најразлични комбинации и 300 чуда. Ја на пример знам што сакам и како сакам да ми звучи стратот....Texas Special магнети, лампаш појачало и педала Ibanez TS - 808 или TS9. Најди си комбинација што ти звучи најдобро гитара+појачало па после купувај. Не е едноставна работа верувај :D
Фала на сите совети, како што реков нормално морам сам да идем да видим што како звучат, ја одприлика си имам у глава како сакам да ми звучи стратот. Бтв имам Peavey Bandit 112 појачало и до сега не можем да му најдем забелешка. :P

Steve Ray

Texas Huriccane
Член од
24 ноември 2007
Мислења
1.131
Поени од реакции
182
Фала на сите совети, како што реков нормално морам сам да идем да видим што како звучат, ја одприлика си имам у глава како сакам да ми звучи стратот. Бтв имам Peavey Bandit 112 појачало и до сега не можем да му најдем забелешка. :P

Бандитот е страшно добро во комбинација со страт....каков бандит имаш..од новите или од првите бандит шо се 112?

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Бандитот е страшно добро во комбинација со страт....каков бандит имаш..од новите или од првите бандит шо се 112?
Би сакал да имам од старите ама неможев да најдем никаде. Имам од новите ама не се лоши и овие. Знаат да произведат лампашки звук многу лесно :)

GrouchoMarx

Мочко
Член од
26 јануари 2008
Мислења
2.907
Поени од реакции
469
Бубњеви некој да продава на старо? И цена отприлика.

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Другови од сектата на гитаризмот
во дилема сум
дал со срце или ум :(
Ќењам ова ми е дилемата :)

http://www.musicstore.com/en_EN/EUR/Schecter-Damien-7-FR-BK-Black-Satin/art-GIT0018285-000

http://www.musicstore.com/en_EN/EUR/Ibanez-RGA7-BK-Black/art-GIT0018114-000

Планирам да зеам Line 6 Spider IV,за прогресив,експериментал шитои со џез,метал Meshuggah,Dream Theater такви шитои.
Муабет ми е од овие две горе,која е боље за ова шо го барам?
Уствари може ли некој да ми ги спореди?
Искрено мислам дека и двете имаат тапа магнети,али 100% стаам Dimarzio и на оваа така да...
Ја само знам да свирам :/
Двете не се лоши , ама Шектерот би го .
Нема као конкретна споредба да се направи , и двете се класичен 7 жичен шредерски прибор и двете вадат по остар звук само што Шектерот ти доаѓа спакован со Floyd Rose-че што мислам ќе ти одговара .
Пробај си ги , како што иам кажано повеќе пати - кое повеќе ти лежи , можда не преферираш Floyd Rose незнам :)

Г

Господ

Гостин
Двете не се лоши , ама Шектерот би го .
Нема као конкретна споредба да се направи , и двете се класичен 7 жичен шредерски прибор и двете вадат по остар звук само што Шектерот ти доаѓа спакован со Floyd Rose-че што мислам ќе ти одговара .
Пробај си ги , како што иам кажано повеќе пати - кое повеќе ти лежи , можда не преферираш Floyd Rose незнам :)
Засега имам гитара со флојд роуз така да свикнат сум на тоа.И јас се мислам да одам со Шектерот. :)

Член од
28 мај 2005
Мислења
6.373
Поени од реакции
177
Би сакал да имам од старите ама неможев да најдем никаде. Имам од новите ама не се лоши и овие. Знаат да произведат лампашки звук многу лесно :)

Тоа може само....лампа :nenene:

Член од
1 мај 2011
Мислења
2
Поени од реакции
0
za koj bend se raboti ima edna prostorija vo porta vlae

Г

Господ

Гостин
8 жичана гитара не би праела проблем на 30 ватно обично гитарско појачало нели?

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
8 жичана гитара не би праела проблем на 30 ватно обично гитарско појачало нели?
Бројот на жиците не прави никаква разлика на појачалото , едино може да ти крчи на ептен високи тонови (макар да не верувам а и зависи до штимањето) .

Kajgana Shop

На врв Bottom