Моќи на јогито

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Кога напишав „уживај„, мислев на можноста од дотичната „особа„ и понатаму да си остане во неговите досегашни убедувања. Признавам, тешко е да се прифати Божјото постоење а уште потешко е да се прифати Неговата волја. Затоа пак, неспоредливо е полесно и за мене-да си бидам сам свој бог и да си „терам по свое„.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Мики и Зулеика, целта на јогата не е до физичките истегнувања туку до постигнување на медитација, зголемена свест, будност. Свеста е тоа што не прави луѓе, колку е поголема толку сме побезусловно среќни и со самото тоа поблиску до свесноста за Бога.
Целта на јогата е усовршување и на свеста и на телото инаку не би постоеле толку вежби за подборување на виталноста, здравјето и јакнење на мускулите. Како надополнување има и вежби за проширување на сцеста. Груба поделба би била на Хата Јоха како физички дел и Раџа Јога каде би требало да се постигнат некои од можите штио ги наведе ти претходно. Сепак не познавам и не сум чул за јогин кој поместувал планини!

Кул, целта на јогата НЕ Е во некое си таму проширување на свеста, туку демонски пат за стапување во контаКт со „..духовите на поднебесието...„.
Ептен го забега, секаде демони ти се гледаат :).

Кога во 60-те години, славните „Битлси„ отидоа на „просветлување„ во Индија, на враќање го донесоа и учењето од нивниот гуру па од тоа време почна пандемиско ширење на трикови од далечниот Исток.
Тој гуру беше Махариши Махеш кој потоа се провали како преварант! Тој е преварант а не целата јога која како состем за здравје и духовен развиток постои во Индија веќе со милениуми!

Дали заради еден педофил свештеник целото Христијанство ќе го осудиме за блудни дејства?

Во почетокот, јогата се „продаваше„ на два принципи:

1. Стекнување на „контрола„ на умот над телото, со измачување на телото со оние познати телесни акробации.
2. После тоа „стекнување„ контрола, следи средба на умот со „ништавилото„. т.е. нирваната. Тоа е опишано како состојба кога змијата се увртува околу рбетот од јогинот, па ползејќи кон мозокот, таа змија го опседнува и човековиот ум. Таа состојба на опседнатост на умот со змијата,. т.е. со ѓаволот, некои ја нарекуваат така како што ја нарекуваат, а ја поистоветуваат со наводното ослободување на духот од телесните стеги и „спој„ на духот со апстракција, како што е „ништавилото“„, или поточно, со лукавиот.

Арна ама, некои мангупи ја „провалија„ целата таа сатанска конструкција, па денес јогата се „продава„ саде по првиот принцип: наводната контрола на духот врз телото, со поставување на телото во неприродни и измачувачки пози.
Змијата е кундалини и нема врска со демон туку со енергија која е ослободена. Како ќе ја користиш зависи само од тебе и од никој друг.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.984
Поени од реакции
61.757
Мишко Микице...
Како да ужива на подфорум религија бе?
Сериозно мислиш дека ако ја пуштиш Јестрдеј од Битлси на винилка обратно ќе го слушниш натемаго кај шо мрчи?
Уживам верувај, вакви бурлески никаде нема :pos2:

Кога напишав „уживај„, мислев на можноста од дотичната „особа„ и понатаму да си остане во неговите досегашни убедувања. Признавам, тешко е да се прифати Божјото постоење а уште потешко е да се прифати Неговата волја. Затоа пак, неспоредливо е полесно и за мене-да си бидам сам свој бог и да си „терам по свое„.
Оти бе особа во наводници го ставаш? :)

Патем, јас 20 и кусур години го прифаќав божјото постоење, ама луѓето се менуваат. Не се работи за лесно и за тешко, за мене нема никаква смисла постоењето на Бог и сите тие приказни во кои цел живот ме убедуваа, а кои немаат никаква смисла за мене. Созреваш, бараш одговори на прашања, нема одговор, само митови и бајки од едно минато време. И сваќаш дека си роб на невидлив, измислен господар, кој нема попаметна работа отколку да те искушува тебе, да те наградува и да те казнува... Следиш измислени правила, правиш измислени ритуали, се надеваш на награда, се плашиш од казна, секој ден од твојот живот. Религијата е ропство, ништо друго. Религијата прави поделби меѓу луѓето, заради религијата се воделе и се водат војни (се водат заради пари, религијата е средство да ги подбуцне луѓето едни против други, изговор), заради религијата страдале и страдаат луѓе. Бог не постои, приказните со кои сакате да го докажете неговото постоење се комични.

Затоа јас уживам во ова Мики. Уживам во ова потполно, кога ве читам вас се слушам себеси од пред многу години, и среќен сум што се спасив од тој товар. Го видов светот со поинакви очи, и сега сум слободен, утре да умрам, не ми е жал. Ти засекогаш ќе останеш роб.

Така јас ги гледам работите. Не мора да сум во право. Еве биди ти во право. Ова е моето гледање, и мој избор. Уживам во него, потполно :smir:

C

Cool Hand Luke

Гостин
Кул, целта на јогата НЕ Е во некое си таму проширување на свеста, туку демонски пат за стапување во контаКт со „..духовите на поднебесието...„.

Кога во 60-те години, славните „Битлси„ отидоа на „просветлување„ во Индија, на враќање го донесоа и учењето од нивниот гуру па од тоа време почна пандемиско ширење на трикови од далечниот Исток.

Во почетокот, јогата се „продаваше„ на два принципи:

1. Стекнување на „контрола„ на умот над телото, со измачување на телото со оние познати телесни акробации.
2. После тоа „стекнување„ контрола, следи средба на умот со „ништавилото„. т.е. нирваната. Тоа е опишано како состојба кога змијата се увртува околу рбетот од јогинот, па ползејќи кон мозокот, таа змија го опседнува и човековиот ум. Таа состојба на опседнатост на умот со змијата,. т.е. со ѓаволот, некои ја нарекуваат така како што ја нарекуваат, а ја поистоветуваат со наводното ослободување на духот од телесните стеги и „спој„ на духот со апстракција, како што е „ништавилото“„, или поточно, со лукавиот.

Арна ама, некои мангупи ја „провалија„ целата таа сатанска конструкција, па денес јогата се „продава„ саде по првиот принцип: наводната контрола на духот врз телото, со поставување на телото во неприродни и измачувачки пози.
Точно е дека со ширењето на свеста се јавува и поголема чувствителност и вознемиреност но тоа е чекор што мора да се изоди. Да, точно е дека е тоа голема пречка и опасна состојба но тогаш умот всушност само станува свесен за пеколот во кој отсекогаш и се наоѓал. Добро е Мики, само продолжи и со пракса, и на крај се ќе биде во ред. :)
На пат кон просветлението човек мора само да го совлада својот сексуален нагон, ништо повеќе. Пис оф кејк :)

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Исто како и оние кои се воздигнуваат над Кришна (во овој случај Христос):smir:

Кој - за спасение на најголемите грешници - се предаде себеси на крст?
Кој е СОВРШЕНИОТ БОЖЈИ, Милостив, показален Прст?
Кој совршено понижно свитка колено и на своите следбеници им изми прлава нога?
Кој на овој свет е СОВРШЕНИОТ Јога? :)

Пријателе не грижисе, сѐ е добро во светските култури што е ЛОГОСАНАЛОГОС! :toe:

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.735
Поени од реакции
1.340
Ти засекогаш ќе останеш роб.
Каква глупост.
Ако не постои Творец, а со тоа и вечен живот ти немаш никаква предност пред Мики.
Ако Мики цел живот робувал на некаква си имагинарна личност, а ти си уживал во "благодетите" на слободата во моментот кога ќе умрете, ти и Мики сте на исто ниво и двајцата сте прав и двајцата како да не сте постоеле.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.984
Поени од реакции
61.757
Оти се силиш со цитатчиња од неколку збора?

Нормално дека никој нема „предност“, што е па сега тоа? И јас и ти и Мики и сите ние... го имаме овој живот за живеење. Разликата е во тоа што јас не следам измислени правила и не се оптоварувам со бабини деветтини и сите оние работи кои ги пишав погоре... Јас сум слободен од тие работи. Додека вие робувате, на една книга со приказни и измислен господар. Ги следите измислените правила плашејќи се да не ве казни господарот еден ден. Надевајќи се дека ќе добиете бесмртност ако сте добри. Во светот на бајките...

Никој нема „предност“, не е ова фудбал.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.735
Поени од реакции
1.340
Оти се силиш со цитатчиња од неколку збора?

Нормално дека никој нема „предност“, што е па сега тоа? И јас и ти и Мики и сите ние... го имаме овој живот за живеење. Разликата е во тоа што јас не следам измислени правила и не се оптоварувам со бабини деветтини и сите оние работи кои ги пишав погоре... Јас сум слободен од тие работи. Додека вие робувате, на една книга со приказни и измислен господар. Ги следите измислените правила плашејќи се да не ве казни господарот еден ден. Надевајќи се дека ќе добиете бесмртност ако сте добри. Во светот на бајките...

Никој нема „предност“, не е ова фудбал.
Цитатот ја доловуваше поентата.
Вечниот живот и не е некоја јака работа вчера си имал диал-ап денес имаш АДСЛ и не паѓаш во несвест.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Каква глупост.
Ако не постои Творец, а со тоа и вечен живот ти немаш никаква предност пред Мики.
Ако Мики цел живот робувал на некаква си имагинарна личност, а ти си уживал во "благодетите" на слободата во моментот кога ќе умрете, ти и Мики сте на исто ниво и двајцата сте прав и двајцата како да не сте постоеле.

Хмммм...Велиш, „...како да не сте постоеле...„? А што ако и по смртта пак постоиме? Што тогаш?

Едно е сигурно: сите ќе бидеме на „исто ниво„ на Судот Христов, кога ќе застанеме пред Судијата.

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Хмммм...Велиш, „...како да не сте постоеле...„? А што ако и по смртта пак постоиме? Што тогаш?

Едно е сигурно: сите ќе бидеме на „исто ниво„ на Судот Христов, кога ќе застанеме пред Судијата.
А ова има врска со јогата на кој начин?
И, патем нели е јогА, а не јогИ?
Јоги беа душеците оние од мебло, а множина од јога не знам дали има :toe:
Иначе имам слушнато и читано дека практицирањето јога има смирувачко дејство и позитивни ефекти, но јас не сум баш по тие мистични моменти на јогата :)

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334

А што после....оди бе човек таму па врати се и кажи ни како е:pos2:..стварно бе...неизвесноста „убива’’....

....Мики....а како суди тој суд......има ли обвинител, адвокат, порота, разгледување прифаќање или отфрлање на доказите, право на жалба итн...
...или се суди по турско..кадија те тужи, кадија те суди:vozbud:

C

Cool Hand Luke

Гостин
А ова има врска со јогата на кој начин?
И, патем нели е јогА, а не јогИ?
Јоги беа душеците оние од мебло, а множина од јога не знам дали има :toe:
Иначе имам слушнато и читано дека практицирањето јога има смирувачко дејство и позитивни ефекти, но јас не сум баш по тие мистични моменти на јогата :)
Мислев на оние што се бават со јога, јогии, или најправилно јогини треба, преводот беше од српски па пропуштив правилно да напишам. Моќи на јогинот значи треба. Јебига. :)

Има смирувачко дејство и тоа како, кај мене на пример пред интервју за работа, одличен бев :) а тоа е само демо моде, крајната цел е постигнување на единство со апсолутот, свесност за нашето вистинско јас, а тоа е токму како што напиша Мики, опасен пат. Но како што веќе реков, тоа мора да се помине. А што се мора, тешко не е. :)
А најбитна од се е концентрацијата, не истегнувањата. Тоа е и целта, постигнување на константна силна концентрација без напрегање. Виша свест.

debi7777

Girls in your city for night
Член од
12 септември 2009
Мислења
411
Поени од реакции
8
А што после....оди бе човек таму па врати се и кажи ни како е:pos2:..стварно бе...неизвесноста „убива’’....

....Мики....а како суди тој суд......има ли обвинител, адвокат, порота, разгледување прифаќање или отфрлање на доказите, право на жалба итн...
...или се суди по турско..кадија те тужи, кадија те суди:vozbud:
eden bese tamu doje posvedoci za tamu, pa pak otide i se vrati...prosto da recam se proseta od Bozjoto carstvo na zemjata i obratno i ne mu veruvate... ta na Miki ke ste mu poveruvale poveke ako otide da vidi i da se vrati.... more ne pravete smeski...Miki ako odis moras da poneses i video kamera inaku tesko na zbor da ti veruvaat... Koj znae i videoto dali ke ti go veruvaat, ke kazat fotomontaza e....
So eden zbor ako sakas da negiras ke negiras kolku sakas.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.557
После тоа „стекнување„ контрола, следи средба на умот со „ништавилото„. т.е. нирваната. Тоа е опишано како состојба кога змијата се увртува околу рбетот од јогинот, па ползејќи кон мозокот, таа змија го опседнува и човековиот ум. Таа состојба на опседнатост на умот со змијата,. т.е. со ѓаволот, некои ја нарекуваат така како што ја нарекуваат, а ја поистоветуваат со наводното ослободување на духот од телесните стеги и „спој„ на духот со апстракција, како што е „ништавилото“„, или поточно, со лукавиот.

Лудило! :tapp:

C

Cool Hand Luke

Гостин
Eight Major Siddhis

1. Power of becoming minute (anima).
2. Power of expansion in space (mahima).
3. Power of becoming heavy (gharima).
4. Power of becoming light (laghima).
5. Power of reaching anywhere (prapti).
6. Power of fulfilling all desires through will (prakamya).
7. Power of command over the elements (isitva).
8. Power to bring about any desired result.

Minor Siddhis
The Yogi acquires the following minor Siddhis also:

1. Freedom from hunger and thirst.
2. Freedom from the effects of heat and cold.
3. Freedom from Raga-Dvesha.
4. Doora Darshan, clairvoyance or Dooradrishti.
5. Doora Sravan, clairaudience or Doora Sruti and Doora Pravachana.
6. Mano-Jaya, control of mind.
7. Kama Rupa: The Yogi can take any form he likes.
8. Parakaya Pravesha: He can enter into another body, can animate a dead body and enter into it by transferring his soul.
9. Iccha-Mrityu: Death at his will.
10. Devanam Saha Kreeda and Darshana: Playing with the gods after seeing them.
11. Yatha Sankalpa: Can get whatever he likes.
12. Trikala-Jnana: Knowledge of past, present and future.
13. Advandva: Beyond the pairs of opposites.
14. Vak-Siddhi: Whatever the Yogi predicts will come to pass by the practice of Satya, Prophecy.
15. The Yogi can turn base metal into gold.
16. Kaya-Vyuha: Taking as many bodies as the Yogi likes to exhaust all his Karmas in one life.
17. Darduri-Siddhi: The jumping power of a frog. :)
18. Patala-Siddhi: Yogi becomes Lord of desire, destroys sorrows and diseases.
19. He gets knowledge of his past life.
20. He gets knowledge of the cluster of stars and planets.
21. He gets the power of perceiving the Siddhas.
22. He gets mastery of the elements (Bhuta Jaya), mastery of Prana (Prana Jaya).
23. Kamachari: He can move to any place he likes.
24. He gets omnipotence and omniscience.
25. Vayu-Siddhi: The Yogi rises in the air and leaves the ground.
26. He can point out the place where a hidden treasure lies.

http://www.aboutkrishna.com/files/sidhy.pdf

Можат ли луѓето да постигнат физичка бесмртност?

Јога сутрите тврдат дека стануваме физички бесмртни кога ќе прескокнеме илјада здивови. Запирањето на стареењето со задржување на здивот се врзува и со некои други традиции.

http://dragoplecko.javno.info/gn.php?m=1&rbr=24076&kategorija=0

Kajgana Shop

На врв Bottom