Морал

Член од
15 август 2019
Мислења
82
Поени од реакции
32
Моралот не е наука која е потврдена со закон за да биди апсолутна прецизност.Едноставно секој си ја толкува како него што му одговара, смета дека е рационално тоа што си го претставува во самиот себе и нема тука: јас сум во право, ти си во заблуда.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ајде да видиме како изгледа мојот обид за дускусија, комбинисан со твојот монолог...

Мое прашање до тебе: „Што е тоа „вистина„?„.
Твој одговор до мене: „Вистина е...А бе види сега...Вака...Мислам...„

Мое прашање до тебе: „Што е тоа „слободна волја„?„.
Твој одговор до мене: „Слодба волја е...А бе види сега...Вака...Мислам...„

Мое прашање до тебе: „Што е тоа „морал„?„.
Твој одговор до мене: „Морал е...А бе види сега...Вака...Мислам...„
Пак си ги згрешил лекарствата

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Пак си ги згрешил лекарствата
Не сум „на лекарства„ па ќе те потсетам на прашањето: што е тоа „морал?

А за да одговориш, слободно можеш да си помогнеш со „дополнителни сретства„.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не сум „на лекарства„ па ќе те потсетам на прашањето: што е тоа „морал?

А за да одговориш, слободно можеш да си помогнеш со „дополнителни сретства„.
Вас у црква од дополнителни средства што ви даваат?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Вас у црква од дополнителни средства што ви даваат?
Ни даваат Света Причест, за да бидеме во заедница со благиот Бог.

Да се вратиме на моето прашање, кое непосредно ја засега темава која самиот ја отвори и од чија кал (од пусто незнаење...) не можеш да излезеш; што е тоа „морал„?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ни даваат Света Причест, за да бидеме во заедница со благиот Бог.

Да се вратиме на моето прашање, кое непосредно ја засега темава која самиот ја отвори и од чија кал (од пусто незнаење...) не можеш да излезеш; што е тоа „морал„?
Браво бе убав тој на мајка!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Браво бе убав тој на мајка!
Ева ја темата:

а еве го и моето прашање; што е тоа „морал„?

Чисто онака, за да знаеме за што прајме муабет...

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.428
Поени од реакции
10.351
Ева ја темата:

а еве го и моето прашање; што е тоа „морал„?

Чисто онака, за да знаеме за што прајме муабет...

Морал е ОНА после кое се чувствувам добро, а неморал е она после кое се чувствувам лошо:)

Без многу филозофии бе дечки, додека ве читам, почнува да ми опаѓа моралот:mad:

Член од
13 јуни 2009
Мислења
1.506
Поени од реакции
990
Некој што не е морален прави грев , е сега ,имаше некаде скала на интернет спрема тежината на неморалот.од најмал до најголем грев неможам да ја најдам листата

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Некој што не е морален прави грев , е сега ,имаше некаде скала на интернет спрема тежината на неморалот.од најмал до најголем грев неможам да ја најдам листата
А грев е нешто што е неморално.....и така, во кругче и рингишпилче. Циркуларна логика.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А грев е нешто што е неморално.....и така, во кругче и рингишпилче. Циркуларна логика.
Не бе не...Те лажат комунистите! Гревот е највозвишен начин на битисување во Вселената!
Ајде сега кажи ми дека не сум во право...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.302
Само во православното христијанство нема грев, а со тоа и нема неморал... Всушност wait, па како може без грев да бидеш спасен од грев според ова учење кое го дрдорат и свештеници, па и обични верници наоколу низ Македонијава?
Ќе нема потреба од спасувачи нели, затоа - ајде секаде ќе бараме неморал, кај сите луѓе за да имаме оправдување да проповедаме христијанство како во Византија! Крај на светот веќе никој нема морал готово ете го спасителот доаѓа...
А Евреите уште држава саглам немаат не па царство :D

@MIKI1 не е морално ова што го правиш, што ги осудуваш сите заради некое твое верување :) Ако си грешен и неморален, гледај си таму маката и остави ги другите подалеку од тебе и твојот начин на живот. Не можеме сите да бидеме етички и морално толку добро потковани во „Христа“ како тебе, мислам христијанин кога се станува на 30+ години е опасна ствар - се е под притисок бидејќи времето гази ли гази!

Моралот треба да ти покаже дека треба да ги оставиш луѓето да бидат она што се бидејќи и самата твоја философија што ја продаваш тука - ти го вели тоа: не си ти повикан да судиш луѓето какви се. Гледај си раатот и моралот сосе гревот и гледај да не се сретнеш со луѓето кои ги навредуваш во пеколот ;)

Се мора чоек да те потсетува на едно христијанство кое ти го одзема и здивот и умот... до кога?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Само во православното христијанство нема грев, а со тоа и нема неморал... Всушност wait, па како може без грев да бидеш спасен од грев според ова учење кое го дрдорат и свештеници, па и обични верници наоколу низ Македонијава?
Ќе нема потреба од спасувачи нели, затоа - ајде секаде ќе бараме неморал, кај сите луѓе за да имаме оправдување да проповедаме христијанство како во Византија! Крај на светот веќе никој нема морал готово ете го спасителот доаѓа...
А Евреите уште држава саглам немаат не па царство :D

@MIKI1 не е морално ова што го правиш, што ги осудуваш сите заради некое твое верување :) Ако си грешен и неморален, гледај си таму маката и остави ги другите подалеку од тебе и твојот начин на живот. Не можеме сите да бидеме етички и морално толку добро потковани во „Христа“ како тебе, мислам христијанин кога се станува на 30+ години е опасна ствар - се е под притисок бидејќи времето гази ли гази!

Моралот треба да ти покаже дека треба да ги оставиш луѓето да бидат она што се бидејќи и самата твоја философија што ја продаваш тука - ти го вели тоа: не си ти повикан да судиш луѓето какви се. Гледај си раатот и моралот сосе гревот и гледај да не се сретнеш со луѓето кои ги навредуваш во пеколот ;)

Се мора чоек да те потсетува на едно христијанство кое ти го одзема и здивот и умот... до кога?
Да...:kafence:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.307
Поени од реакции
12.302
Заборавив :)

И христијанскиот концепт на грев разделете го од неморалот...

За христијаните, самото ваше дишење е грев, тоа што сте тука на Земјата е грев... се е грев за христијанинот!
Мора така да проповеда и да сака и да не сака... и тој грев не го гледа во себе си туку некаде кај другите, моралност на нивоу!

Замислете пак да водите љубов со вашата девојка или дечко, или сте решиле со поеќе луѓе да водите љубов, а не сте биле во црква никогаш?
Грешните сте како задачка по математика, според еден христијански верник... но дали сте неморални?

Сигурно нема јас или овој христијанинов да ви пресудиме за тоа - се додека насила не го завлечкате во оргија за да види како е, тогаш тоа не е етички, не е морално а и казниво е со закон - иако знам дека ќе му се допадне на „душегрижникот“ такво искуство :)

Член од
13 јуни 2009
Мислења
1.506
Поени од реакции
990
значи човекот прави неморални работи за некое уживање задоволство ,ако прави морални можи нема големо уживање задоволство ,обратно од задоволство е болка ,физичка душевана.дали гревот боли.дали бог има бол, или само луѓето ,животните роботите nemat .и дали супермен сакал да постани човек а не бог :)

Kajgana Shop

На врв Bottom