Морал

Член од
13 јуни 2009
Мислења
727
Поени од реакции
369
Член од
6 мај 2018
Мислења
679
Поени од реакции
1.229
Ja pa Marija Magdalena sve ja povrzuvav so ova...
Автоматски споено мислење:


Како еволуциските психологии го објаснуваат феноменот на медитацијата, да не барам ако знаеш на кратко...tnx.
Што подразбираш под „феномен на медитација"?
Зошто луѓето медитираат, зошто медитацијата помага на луѓето, или?
 

Bodhidharma

Avatara
Член од
17 септември 2011
Мислења
7.845
Поени од реакции
8.576
Што подразбираш под „феномен на медитација"?
Зошто луѓето медитираат, зошто медитацијата помага на луѓето, или?
Под феномен мислев на ова погоре.....сега видов дека си ме цитирал...
Автоматски споено мислење:

Jedan i jedini....d king :D
 
Член од
6 мај 2018
Мислења
679
Поени од реакции
1.229
Под феномен мислев на ова погоре.....сега видов дека си ме цитирал...
Автоматски споено мислење:


Jedan i jedini....d king :D
Еволутивните објаснувања не се занимаваат со феноменот на медитација структуралистички како невронаучните, туку функционалистички.
Невронауката ќе објасни кои структури се активираат додека медитираш и ќе бара невролошки корелати на искуството на медитирање.
Еволутивните објаснувања пак одговараат на прашања поврзани со адаптационата функција на медитацијата, односно, каква еволутивна предност има процесот на медитирање.
Во овој случај, има една позиција која се вика „панадаптационизам". Некои појави се странични продукти на модулите за адаптација. Пример за тоа е писмото. Нашите предци не пишувале, писмото се јавило како дериват на модулот за јазик.
Од тој аспект, мислам дека истото важи и за медитацијата. Процесот на медитирање е некаков епифеномен на други мисловни процеси (поврзан со метакогниција) кој се покажал бенефитен. Ама ова е мое мислење, немам информации за темава.
 
На врв Bottom