Меѓународно движење против промена на името

Член од
12 септември 2008
Мислења
271
Поени од реакции
42
Нели ни сервираат овде дека преговорите за името не се билатерални.
Европското собрание не сака да се спушти на нивото на 19 век и да ја подржи Грција, тоа се гледа од далеку.
Но нашата дипломатија наместо да се брани треба да нападне.
Да нападне со сите расположливи аргументи, од етничко чистење во последниве 150 години, до исчезнувања на цели села, кражба на имот, нерегистрација на малцинство итн ....
Напад е најдобра одбрана.
Спорот за името само тогаш ќе добие, СМИСЛА.

fakti,argumenti,apsolutni vistini i slicni "sitnici" da bea relevantni planetata Zemja ke bese mnogu podobro mesto za ziveenje.
se slagam deka najmnogu od nas zavisi i mislam deka e esencijalno da raschistime so samite sebe.
nie sme si najgolemiot neprijatel.

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
saso82 напиша:
Нека преговара колку сака. На референдумот било кој предлог ќе падне. Плус имам доверба во него околу преговарање околу националните интереси.
Не смее бе да преговара без јас да знам за што тој во мое име се договара со Папандреу.
Ме тера да одам на референдум а не ми кажува околу што преговара - име јазик идентитет или све у пакет(!).....која е логиката овде ?

Член од
11 април 2007
Мислења
1.677
Поени од реакции
25
Не смее бе да преговара без јас да знам за што тој во мое име се договара со Папандреу.
Ме тера да одам на референдум а не ми кажува околу што преговара - име јазик идентитет или све у пакет(!).....која е логиката овде ?
Има логика за тој што е логичен, за другите нема. На референдумот ќе биде даден целото прифатено решение, нема референдум да се одржува за прашање ное не постои. Милсам јасен сум. на рефереднум се одлучува за нешто, неможе за ништо да се одлучува. И еве едно конретно прашање ддо тебе:Дали си за да се праша народот за вакав работа? Јас лично сум против референдум. Затоа што неможе јас да галсам за оние што умреа и за оние што се неродени. Нетреба да постои изјаснување за нешто што постои. Меѓутоа ако веќе се донесува решение, сакам да се изјаснам за вакво прашање.

И дај молим те не вади реченица две од една тема, да одговориш на друга, а онаа првата го чека твоето интелектуално искажување.

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
Има логика за тој што е логичен, за другите нема. На референдумот ќе биде даден целото прифатено решение, нема референдум да се одржува за прашање ное не постои. Милсам јасен сум. на рефереднум се одлучува за нешто, неможе за ништо да се одлучува. И еве едно конретно прашање ддо тебе:Дали си за да се праша народот за вакав работа? Јас лично сум против референдум. Затоа што неможе јас да галсам за оние што умреа и за оние што се неродени. Нетреба да постои изјаснување за нешто што постои. Меѓутоа ако веќе се донесува решение, сакам да се изјаснам за вакво прашање.
Доколку компромисот е добар и со него се гарантира континуитетот на Македонската нација и јазик, која е потребата истиот тој компромис да се потврдува на референдум ?
Мислиш дека земјоделецот од Струмица или градинарот од Ресен имат повеќе информации од Гвујо и целиот негов "експертски" тим за да се одлучат за една или друга варијанта ?

Наспроти ова, доколку со договорот се загрозуваат националните чувства на Македонецот а компромисот е лош, зошто тој воопшто би се ставал на референдум ?

И дај молим те не вади реченица две од една тема, да одговориш на друга, а онаа првата го чека твоето интелектуално искажување.
Дискусијата ја преместив овде од причина што на другата тема се разговара за Брат Љубе.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Нели ни сервираат овде дека преговорите за името не се билатерални.
Европското собрание не сака да се спушти на нивото на 19 век и да ја подржи Грција, тоа се гледа од далеку.
Но нашата дипломатија наместо да се брани треба да нападне.
Да нападне со сите расположливи аргументи, од етничко чистење во последниве 150 години, до исчезнувања на цели села, кражба на имот, нерегистрација на малцинство итн ....
Напад е најдобра одбрана.
Спорот за името само тогаш ќе добие, СМИСЛА.
Во право си бате-
Но СИТЕ НИЕ треба да покажеме и докажеме на светов дека не сме НАЦИЈА НА ЕВНУСИ-
да им покажеме дека ИМАМЕ ЈАЈЦА - кога треба да го БРАНИМЕ СВОЕТО

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Во право си бате-
Но СИТЕ НИЕ треба да покажеме и докажеме на светов дека не сме НАЦИЈА НА ЕВНУСИ-
да им покажеме дека ИМАМЕ ЈАЈЦА - кога треба да го БРАНИМЕ СВОЕТО
Да ама кога го викате ова не мислите на многуте други кои им е поважна интеграцијата во ЕУ и НАТО од МАКЕДОНИЈА. Иначе да, така е.

Член од
8 август 2008
Мислења
1.309
Поени од реакции
151
младичу ти како роден во Република Македонија после осамостојувањето, зар мислиш дека во европа цвета се,мислеш дека сонцето повеќе свети, јас виду и ти кажувам дека западпт се потпира врз лажни вредонсти додека вистинската вредност фамилија пријателство љубов,јок бе братче нема.....е па не фала јас не сум за европа која ме уценува.....ни под разно,а за евроинтеграцииите тоа е само наметнато од медиумите,едно прашање
----зошто само кај нас и албанија и косово е толку голем процентот на подржувачи на ЕУ,а во истовреме анкетите во земјите членки покажуваат дека под 40% не се среќни што нивната земја влегла во еу? логика

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Браво Елнино! Реков јас, едно гнило општество не се опоравува со влез во ЕУ и НАТО, и на Марс да не однесат пак исти ќе останеме. Се разбира се додека не решиме самите да сториме нешто добро за нас, а за да се направи тоа , не е ЕУ единствениот пат, да за некои е најлесниот,најкраткиот ...
Мисли , мисли , мисли! :smir:

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Саркози сака да ја прикаже Македонија како балкански дестабилизатор

Грција во сојуз со Франција прави сé за да го ревидира европскиот и американски став дека спорот со Македонија е билатерален. Од лани се труди да докаже дека постоењето на Македонија и Македонците всушност ги дестабилизира и регионот и Европа. Нормално, кога некој е докажан дестабилизатор, го стабилизираат со сила...............

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=112791047478&id=13&setIzdanie=21848

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Ordinary Macedonians are not very interested in the EU. In a recent live TV poll on Channel Alfa from October 18th where viewers texted their votes, 62% of Macedonians are against the EU in general, while 98% would never change Macedonia's name to enter the EU or NATO.

90% of the Alfa viewers want Macedonia to stop all negotiations with Greece after the visa liberalisation.

http://macedoniaonline.eu/content/view/8696/1/

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Брату пази шо е интересното. Алфа ТВ е про-СДСМ.:pos2:

Член од
11 април 2007
Мислења
1.677
Поени од реакции
25
Види сеа логикава ќе ти ја објаснам, а е наједноставна.

преговори > предлог > референдум

Значи за да има референдум мора да има некој предлог. Неможе за преговори да се оди на референдум, од проста причина што ништо не е договорено. Ова и прееска ти го обајснив ама капацитетот толку ти дозволува...нема проблем ќе го повторам се со цел да ти објаснам подобро.

Доколку компромисот е добар и со него се гарантира континуитетот на Македонската нација и јазик, која е потребата истиот тој компромис да се потврдува на референдум ?
Мислиш дека земјоделецот од Струмица или градинарот од Ресен имат повеќе информации од Гвујо и целиот негов "експертски" тим за да се одлучат за една или друга варијанта ?

Наспроти ова, доколку со договорот се загрозуваат националните чувства на Македонецот а компромисот е лош, зошто тој воопшто би се ставал на референдум ?

Дискусијата ја преместив овде од причина што на другата тема се разговара за Брат Љубе.
Значи ова не се експертски комисси за земање кредит па да ставаме на рфереднум дали да се позајмат пари и од кого, туку ова е прашање од општ интерес. И земјоделецот во нива знае до каде можат да идет со неговото преименмување и што би прифатил. За вакво прашање треба да се отвори жестока дебата и на обичните луѓе да им се објаснат предностите и маните на ваквото решение. Да им се објасни дека ова не е референца од типот на the Former Yugoslav ... туку ова е трајно решение по кое ќе не распознаваат сите држави во иднина.

Македонскиот народ добро знае што би прифатил. А за демократскиот ваш капацитет може да се види што во принцип сте против сите демоктарски изјаснувања на Македонскиот народ вклучително и изброри, од 1990, 1994, 2000, 2004, до ден денес. 2006-та изборите ги ставивте во работен ден со цел да не излезат многу луѓе за ако се може некако да останете на власт.

Замисли некоја јака опција да каже дека вакво прашање не заслужува одговор. Какви ќе бидат реакциите од сите страни вклучително и западната барабана.

S

smart ass

Гостин
Види сеа логикава ќе ти ја објаснам, а е наједноставна.

преговори > предлог > референдум
Значи груевски не знае што сака.

Како прво не се знае исходот на преговорите,а веќе знаеме дека удира врз идентитетот,како второ чуму референдум кога преговорите се под покровителство на ООН.

Фактички со самото одење на референдум груевски дава сигнал дека наоколу ќе се смени името,а идентитетот...пола-пола.(бидејќи очигледно ќе попуштат при преговорите.

Ситуацијава ни одговара-референдум НЕ ТРЕБА НИ ДА СЕ СПОМНУВА. оти истиот=пораз губење на античка држава...на цивилизација.

Член од
11 април 2007
Мислења
1.677
Поени од реакции
25
Значи груевски не знае што сака.

Како прво не се знае исходот на преговорите,а веќе знаеме дека удира врз идентитетот,како второ чуму референдум кога преговорите се под покровителство на ООН.

Фактички со самото одење на референдум груевски дава сигнал дека наоколу ќе се смени името,а идентитетот...пола-пола.(бидејќи очигледно ќе попуштат при преговорите.

Ситуацијава ни одговара-референдум НЕ ТРЕБА НИ ДА СЕ СПОМНУВА. оти истиот=пораз губење на античка држава...на цивилизација.
После ваквата реченица не полемизирам воопшто.

S

smart ass

Гостин
Нема потреба,грците организираат ли референдум да ги прашаат граѓаните што им смета во македонија па да видиме-Но грција тоа не го прави..ИМА СТАВ!!!

И да преговорите се под капа на ООН-функција на оон е спорови да се решаваат на мирен начин-ова е тоа...преговорите...ама некако не знаеме да ја искористиме состојбата.

Kajgana Shop

На врв Bottom