Медитација

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.336
И што треба да знаеме овде?
Онака чисто информативно?
Дека виткањето ко ненормални за да изгледа некој „јогински“ - не е потребно. :)
Дрдорењето пак за тоа „како вие ја перципирате медитацијата и нејзините резултати“ е толку излишно, звучи лудо, глупо, забегано...
Запиши си во дневникот и молчи си!
Кој ви бара да си ги раскажувате искуствата? За да дадете тежина на вашиот „јогински живот“?
Немојте...
Работа и тишина :)

Како може да ме прашуваш ова? Како? ;)

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
А да не сакаш и слика да ти пратам???
Иначе имам 125 кг и сум 155 висока.Црна долга коса која ја мијам еднаш во медецот(штедам на вода,сиромаштија шо да се праи)
За моите 50 години велат сум изгледала прекрасно.
Некоја внатрешна аура зрачела од мене.Просто им се чудам.
Како може некој кој е два со два да изгледа прекрасно?
До медитацијата ќе да е која редовно ја практикувам гола:)
Сакаш слика?? :rolleyes:
Оваа е таа лотус положба така?

Баш би сакал некој/а со 125 кила да седне вака многу ме интересира дали воопшто може.
Ако можеш прати слика.

Член од
29 март 2013
Мислења
266
Поени од реакции
238
Дека виткањето ко ненормални за да изгледа некој „јогински“ - не е потребно. :)
Дрдорењето пак за тоа „како вие ја перципирате медитацијата и нејзините резултати“ е толку излишно, звучи лудо, глупо, забегано...
Запиши си во дневникот и молчи си!
Кој ви бара да си ги раскажувате искуствата? За да дадете тежина на вашиот „јогински живот“?
Немојте...
Работа и тишина :)

Како може да ме прашуваш ова? Како? ;)
Оо се извинувам на излишното прашање.

Јас би рекла дека позите кои се прават во јогата си имаат нивно значење и дека јогата е вид пред-медитативна состојба.
Може всушност да се медитира 24 часа и дска нема одредени правила на медитација.
Ти што велиш?
А иначе за дневник би можел да отвориш тема па да ги запишуваме заеднички искуствата;)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.336
Не мислам да пишувам мои искуства на форум! Не благодарам. Дневникот е за мене само ;)
Твое право што ти би рекла, јас знам луѓе што велат и дека пеглаат и медитираат, дојат дечиња и медитираат, имаат секс и медитираат, дури и на работа медитираат :) Денес секој сешто може да рече.

Јас реков: премногу виткање нема големо фајде... затоа беше ставена и сликата... денес њу ејџиерите ќе измислат и рацете да си ги сечат само за да бидат „специјалци“ во јогата :)

Лудости.

Преземено од тука.​

Член од
29 март 2013
Мислења
266
Поени од реакции
238
П
Не мислам да пишувам мои искуства на форум! Не благодарам. Дневникот е за мене само ;)
Твое право што ти би рекла, јас знам луѓе што велат и дека пеглаат и медитираат, дојат дечиња и медитираат, имаат секс и медитираат, дури и на работа медитираат :) Денес секој сешто може да рече.

Јас реков: премногу виткање нема големо фајде... затоа беше ставена и сликата... денес њу ејџиерите ќе измислат и рацете да си ги сечат само за да бидат „специјалци“ во јогата :)

Лудости.

Преземено од тука.​
Па да можно е да се медитира додека се врши физичка активност.
А сликиве демек јога или не ми се гледа сабајлечки добро?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.336
Го виде линкот под сликата? Оди читај... :)
Јас нема да ти кажам ништо поеќе од тоа што е таму запишано :)

Абе како не можело да се медитира при физичка активност, мислам... пссс, секако дека може, јас пак што зборам. :facepalm:

Член од
29 март 2013
Мислења
266
Поени од реакции
238

Абе како не можело да се медитира при физичка активност, мислам... пссс, секако дека може, јас пак што зборам. :facepalm:
А зошто не би било можно?
Секоја активност која ја извршуваме со комплетно внимание постанува на одреден начин медитација.
За да научиме да медитираме потребно е да научиме да внимаваме.
Потребно е да бидеме концентрирани.
Уметноста на вниманието лежи во способноста да се биде буден/свесен и внимателен.Потполно(не и да бидеш поспан и да дозволиш мислите да ти го одземаат вниманието).

Така да,би сакала да запознаев повеќе од луѓето кои ги познаваш и се способни да вршат физичка активност со потполно внимание.
И доаѓаат со тоа во медитативна состојба.
Нажалост се ретки;)
Теорија(линкот) ми нема некое големо значење.
Практикување на истото е важно.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.336

Секоја физичка активност е спротивно на целта на асана!
За да научиш да медитираш треба да научиш пранајама и пратјахара и асана, нормално.
Уметноста на вниманието... ах Богови Богови...

Вршењето со внимание некоја физичка активност (пеглање на пример) нема врска со јога. Ниту со медитатива состојба - медитативна бе... клиничка смрт море!
Знам дека ти нема значење текстот, таму нема тресење зелени - ти подобро би пишувала 200 страници со вакви изјави како од погорниот пост. Кратките текстови те заморуваат :)
Практикувањето асана ќе ти ги избистри идеите за тоа што е што. Вака се натегаме бесцелно.
И не дај боже да има многу како тебе што ќе поучуваат како со вршење работа ќе медитираат и како ќе дојдат до транс!
Немој да ве има многу!

Оди ајде трчи и медитирај, ме заморувате со вакви изјави :) Се некои њу ејџерски Ошо трипови по форумите! Пишуваат на форум и медитираат! Бреј, способни јогини бре!

Ако мислиш да пишуваш вакви зафрканции, не ме цитирај, не ме тагнувај - да не читам, ќе се изнервирам.Ќе ми нарушиш едноста со универзумот :)

Член од
29 март 2013
Мислења
266
Поени од реакции
238
Секоја физичка активност е спротивно на целта на асана!
За да научиш да медитираш треба да научиш пранајама и пратјахара и асана, нормално.
Уметноста на вниманието... ах Богови Богови...

Вршењето со внимание некоја физичка активност (пеглање на пример) нема врска со јога. Ниту со медитатива состојба - медитативна бе... клиничка смрт море!
Знам дека ти нема значење текстот, таму нема тресење зелени - ти подобро би пишувала 200 страници со вакви изјави како од погорниот пост. Кратките текстови те заморуваат :)
Практикувањето асана ќе ти ги избистри идеите за тоа што е што. Вака се натегаме бесцелно.
И не дај боже да има многу како тебе што ќе поучуваат како со вршење работа ќе медитираат и како ќе дојдат до транс!
Немој да ве има многу!

Оди ајде трчи и медитирај, ме заморувате со вакви изјави :) Се некои њу ејџерски Ошо трипови по форумите! Пишуваат на форум и медитираат! Бреј, способни јогини бре!

Ако мислиш да пишуваш вакви зафрканции, не ме цитирај, не ме тагнувај - да не читам, ќе се изнервирам.Ќе ми нарушиш едноста со универзумот :)
Цццц колку сме само лути:)
Јас само прашав се извинувам за нарушувањето на едноста со универзумот.

Зборуваш како да ме знаеш.
Веќе добро си ме запознал со овие два-три поста кои ги напишавме,мора да си добар познавач на луѓето.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.336
Сигурно сум добар познавач на луѓето...

Ајде прво ќе си најдеш што е асана (ако сакаш и имаш време и што е пранајама) па потоа ќе дојдеш да ми кажеш како тоа е можно работење и медитација. Ајде..

Да не ја „дрвиме“ тука...
Кажавме и двајцата што мислиме... ти едно јас сосема спротивно друго... чиста сметка :)

Член од
20 октомври 2012
Мислења
3.612
Поени од реакции
6.240
До медитацијата ќе да е која редовно ја практикувам гола:)
Сакаш слика?? :rolleyes:
Сакам.
Велат голата медитација давала најдобри резултати, најблиску така сме биле до природата :)
Види ја само оваа јогиска позиција..

Пробај го ова и сподели ги твоите искуства...ќе ми бидеш благодарна :)

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702

Ништо не знаеш...другар ми успешно медитираше додека се тушира....:P

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Твоите теории за асани,пранајами и бла-бла одамна ги имам проучено и прочитано
но сето тоа не значи ништо ако се остане само на теоријата.
Ги имаш проучено и прочитано. А дали ги имаш практикувано?

Kajgana Shop

На врв Bottom