Матура

Член од
23 јануари 2009
Мислења
10.640
Поени од реакции
2.504
Може некој да објасни за електронска апликација? Што добивам со електронско пријување кога пак мора да ги носам документите во Скопје...
Изгледа откако ќе аплицираме, добиваме бројче, кое ќе треба да го носиме со документите во Скопје..:) Инаку апликацииве уште не се почнати??? Зашто само првиот чекор е слободен и после излегува ова Следните чекори од пријавата ќе бидат овозможени после завршувањето на матурите... проба некој да аплцира??

Член од
7 април 2012
Мислења
961
Поени од реакции
703
Морам ли електронски да аплицирам или може директно да се упишам на 15ти без електронски пополнуванја

Член од
31 мај 2012
Мислења
228
Поени од реакции
145
Морам ли електронски да аплицирам или може директно да се упишам на 15ти без електронски пополнуванја
Не си обврзан електронски да аплицираш, ама пожелно е доколку имаш можност за да не ти одземе пријавувањето многу време при уписот на 16 август.
Еве ти линк, веројатно мислиш на ова електронско пријавување, треба да имаш профил, па после да ја пополниш пријавата и на крај да го запишеш бројот кој се појавувал во горниот десен агол на крајот од пријавата. Тој бројот треба да го кажиш при уписот.
http://www.upisi.ukim.edu.mk/Account/Login.aspx?ReturnUrl=/
Ајде некој ако знае сигурно, што документи се потребни за упис, и да ми даде линк од електронската апликација...?
Треба да се однесе
-пријава за запишување
-оригинални сведителства од сите класови
-документ за положена државна матура(оригинално сведителство за завршено средно образование)
-извод од матичната книга на родените
-доказ за државјанство на РМ(уверение или решение)
-потврда за уплата на 300 денари на жиро сметка на факултетот.
Линкот ти е погоре.

Член од
25 февруари 2011
Мислења
336
Поени од реакции
88
Не си обврзан електронски да аплицираш, ама пожелно е доколку имаш можност за да не ти одземе пријавувањето многу време при уписот на 16 август.
Еве ти линк, веројатно мислиш на ова електронско пријавување, треба да имаш профил, па после да ја пополниш пријавата и на крај да го запишеш бројот кој се појавувал во горниот десен агол на крајот од пријавата. Тој бројот треба да го кажиш при уписот.
http://www.upisi.ukim.edu.mk/Account/Login.aspx?ReturnUrl=/

Треба да се однесе
-пријава за запишување
-оригинални сведителства од сите класови
-документ за положена државна матура(оригинално сведителство за завршено средно образование)
-извод од матичната книга на родените
-доказ за државјанство на РМ(уверение или решение)
-потврда за уплата на 300 денари на жиро сметка на факултетот.
Линкот ти е погоре.

kaj se zema taa prijava za zapisuvanje ???

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
Јас бев известен од страна на Економскиот факултет на порака баш ги контактирав, и ми вратија дека било морално, па сега вие видете. :)

Член од
2 јуни 2012
Мислења
43
Поени од реакции
7
Дечки на линкон за електронско пријавување на крај ми излегуваат интерниот и универзитетскиот пријавен лист да можам да си ги испечатам и така да ги однесам. Меѓутоа под нив со фуснота пишува Рачно пополнет. Сега како треба, рачно пополнети или може и така електронски пополнети и испечатени?

Член од
31 мај 2012
Мислења
228
Поени од реакции
145
Дечки на линкон за електронско пријавување на крај ми излегуваат интерниот и универзитетскиот пријавен лист да можам да си ги испечатам и така да ги однесам. Меѓутоа под нив со фуснота пишува Рачно пополнет. Сега како треба, рачно пополнети или може и така електронски пополнети и испечатени?
Јас мислам дека електронската пријава што ја пополнуваме преку интернет не треба да се печати. Треба да се запише само бројот од пријавата и тој да се каже.

Член од
24 март 2012
Мислења
137
Поени од реакции
119
Јас се немам пријавено електронски, дали тоа нешто ќе ми прави проблем кога ќе појдам да се запишам на факултет на 16ти ?!

Член од
31 мај 2012
Мислења
228
Поени од реакции
145
Јас се немам пријавено електронски, дали тоа нешто ќе ми прави проблем кога ќе појдам да се запишам на факултет на 16ти ?!
Не би требало да ти прави проблем:cautious: , иако ти препорачувам да си се пријавиш електронски. Проблем ќе имаш само со повеќе време што ќе се задржиш со пријавувањето, зошто треба да пополнуваш пријавата нели рачно, а ваму е се компјутерски.:)
Во поглед на изгубеното време на денот на уписите ти е во предност електронската приајва.Ти одлучиси како ќе се пријавиш, ако ти се губи време на рачно пријавуање, не се пријавувај.;)

Член од
2 јуни 2012
Мислења
43
Поени од реакции
7
ne, ama se proporacuva za polesno sortiranje na podatocite i poazurnost vo objavuvanjeto na rezultatite.. prijavi se, 5 minuti rabota e :)

I uste edno prasanje: za toa 50 denari taksena marka na uplatnica sto treba zaedno so univarzitetskata prijava .. ne mozam nikade na najdam primer za uplatnicata, znae nekoj kako teba da se popolni taa uplatnica?

Член од
28 октомври 2011
Мислења
97
Поени од реакции
140
I uste edno prasanje: za toa 50 denari taksena marka na uplatnica sto treba zaedno so univarzitetskata prijava .. ne mozam nikade na najdam primer za uplatnicata, znae nekoj kako teba da se popolni taa uplatnica?[/quote]

ne mora da popolnuvas nikakov obrazec odi do nekoe trafice kupisi edna taksena marka i zalepija na prijavata normalno aku nemojs da se snajs so tie obrascite mislam na uplatnicata

Член од
23 јануари 2009
Мислења
10.640
Поени од реакции
2.504
Чекај сеа, што уплатиница треба да се пополни, 300 ден вика, вие овде 50? Инаку за потполнување си ги има броевите на сметката дадени се...

Член од
2 јуни 2012
Мислења
43
Поени од реакции
7
taa 300 den e druga i za nea e daden primer kako treba da izgleda.. ova 50 denari e taksena marka i so univerzitetskiot prijaven list odi zaedno :)

Член од
23 јануари 2009
Мислења
10.640
Поени од реакции
2.504
taa 300 den e druga i za nea e daden primer kako treba da izgleda.. ova 50 denari e taksena marka i so univerzitetskiot prijaven list odi zaedno :)
Административна такса мислиш, таксени марки веќе нема...:)
--- надополнето: 8 август 2012 во 16:37 ---
Или маркица таму ја плаќаш со пријавниот лист?

Kajgana Shop

На врв Bottom