Матура

elektro

Генијалец
Член од
11 мај 2009
Мислења
132
Поени од реакции
40
Да ве прашам уште нешто.
Која е граница на зборови за Есејот?
И дали се бројат пример годините знаците и сл

Еден пример:
Еден ден дедо Илија отиде да види дали пратката ќе му пристигне.Но заборави со себе да понесе лична карта и 120 денари.
Утредента неговиот внук и внука отидоа да видат што има во пратката и да побараат од својот дедо пари.
Дедо Илија е роден на 07.04.1956 година во Милано (Италија)
ДАЈ КАЖЕТЕ СЕГА КАКО СЕ БРОИ И ШТО ТУКА НЕ СЕ БРОИ. ВИ БЛАГОДАРАМ ОДНАПРЕД

Z

ziko bt

Гостин
^ тие ми беа посочени е сеа ми кажаја кој дела би можеле да паднат ама да не лупам на памет да не не испадни матурава така

elektro

Генијалец
Член од
11 мај 2009
Мислења
132
Поени од реакции
40
Да ве прашам уште нешто.

Еден пример:
Еден ден дедо Илија отиде да види дали пратката ќе му пристигне.Но заборави со себе да понесе лична карта и 120 денари.
Утредента неговиот внук и внука отидоа да видат што има во пратката и да побараат од својот дедо пари.

Desire

Refuse,Resist
Член од
25 декември 2007
Мислења
1.823
Поени од реакции
284
Границата е назначена на задачата. Обично 300-400 збора.
Датумите се бројат, 1956 ти се брои како 4 збора, поточно 5 сосве сврзник, илјада деветстотини педесет и шест - според професорот мој, па најверојатно точно е.
Интерпункциски знаци не се бројат.

Дим4е

NZT-48, want some?
Член од
24 октомври 2007
Мислења
7.285
Поени од реакции
8.462
Да ве прашам уште нешто.

Еден пример:
Си ги броиш нормално зборовите а овоа 07,04,1956 ти се 3 збора 120 ти е еден збор ... читај малце погоре девојчето било во школо и така и кажале а и те молам немој да ми кажеш дека стварно мислиш да ги броиш интерпункциските знаци ? :)

Иначе есејот ќе биде или од 300-350 збора или од 350-400

Еве
Аман бе, па нормално дека не се бројат точки,запирки,прашалници,наводници,тире и слично.:jaj:
Муабетот беше за датумот. nicole_l и Дим4е прашаа така да денес конечен одговор што добив беше: Се брои и датумот пример 12.4.2000 се брои како 3 збора.

Со среќа на сите утре.:smir:

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.327
Поени од реакции
15.586
Луѓе, ако е од 300-350 напишете 320-330 максимум, и да згрешите во броење датуми, запирки и точки и што и да се брои 20 збора нема да ги надминете, и ај со лесно нека ви е утре :)

Член од
17 јули 2008
Мислења
704
Поени од реакции
260
^ тие ми беа посочени е сеа ми кажаја кој дела би можеле да паднат ама да не лупам на памет да не не испадни матурава така

Ако кажи ги ти,поарно нешто да знаеме одколку ништо,мислам за тие шо не читале или учеле до толку,фала.

Логикс

Gooner
Член од
17 септември 2007
Мислења
7.358
Поени од реакции
2.290
2r6ctg9.jpg
oд фб е сликава,колку е веродостојно,оставам на вас да одлучите.:))

Член од
18 декември 2008
Мислења
1.277
Поени од реакции
323
Ајде со среќа на сите утре, што сте се запнале дајте ги прашањата, ова она, ако немате досега научено, па сега можи че научите. Ајде сите че полижиме!

Е

експерт

Гостин
Прегледај го приврзокот 30350
oд фб е сликава,колку е веродостојно,оставам на вас да одлучите.:))
е шо има на сликава? оваа беше уште пред две години кога полагавме ние. мислиш дека за вас ќе бидат само болдираните? не, ќе бидат сите + болдираните. За нас беа само тие шо не се болдирани

Kajgana Shop

На врв Bottom