Fanija temava so red i ke vidis sto i kako............Знае ли некој дали имаат масоните ложа у македонија ?? и како може да се стане масон :S
Јован Бригиски - Масони.......оваа е за масонеријата во македонијаdaj preporacajte nekoja kniga na mk jazik ili srpsko/hrvatski za masonite nekoja so koja ke me vnese vo tie raboti zatoa sto mnogu malce znam zatoa ne mi e potrebna nekoja mnogu komplicirana sakam da pocnam so nekoja poednostavna kniga za masonite. I dali ke mozam da ja najdam na saemot na knigata vo petok fala odnapred
http://www.glm.org.mk/mk/introduction_more.htmlЗнае ли некој дали имаат масоните ложа у македонија ?? и како може да се стане масон :S
Кој е тој член? Измешани се многу тврдења, ама досега никој не ми изгледа дека пишува се што знае.Потоа би ти препорачал да ја прелисташ цела тема. Има интересни факти напишани од еден член на ложата.
Повелете.ЗА МАСОНИТЕ - ДАЛИ СЛОБОДНИТЕ ЅИДАРИ СЕ ТАЈНО ДРУШТВО?
- Слободното ѕидарство не е тајна организација, но средбите на ложата како и средби на многу други социјални и професионални здруженија се приватни и отворени само за членовите.
- Масоните се слободни да зборуваат за своето членство, но се додека не го користат тоа за свој или нечиј напредок.
- Масоните се горди на своето богато наследство; тие се повеќе од среќни тоа наследство да го споделат со други.
Мислам дека членот беше zidarski ако не се лажам.Кој е тој член? Измешани се многу тврдења, ама досега никој не ми изгледа дека пишува се што знае.
Еве извадоци кои не ве спречуваат да си кажете слободно:
Повелете.
Zidarski и Somoteitbe. Првиот (јас), член на ложа во Торонто, Канада. Вториот на ложа во Кентаки, САД.Кој е тој член?
Се пишува колку што дозволува форматот во кој се пишува. Ова не е енциклопедија, ниту пак книга, па никогаш просторот не е доволен за се да се објасни. Освен тоа, половината од дискусијата се сведува на повторување на претходно кажани работи и на објаснување со вулгарни ликови.Измешани се многу тврдења, ама досега никој не ми изгледа дека пишува се што знае.
Да, и јас ова го повторувам многу пати. Масонството не е тајна организација речиси 300 години (од 1717-та година).
- Слободното ѕидарство не е тајна организација, но средбите на ложата како и средби на многу други социјални и професионални здруженија се приватни и отворени само за членовите.
Како што гледаш - токму тоа и го правиме. Не зборуваме за членството на други масони - затоа што лично право на секој е сам да се декларира. По светот - многу масони јавно го декларираат своето членство. Кај нас - нормално е дека се подискретни. Ако ја прочиташ целата тема, ќе видиш дека имам детално објаснувано зошто е тоа така.
- Масоните се слободни да зборуваат за своето членство, но се додека не го користат тоа за свој или нечиј напредок.
И како што гледаш - 163 страници се испишани, а јас самиот сум активен во барем 150 од нив. Ако тоа не споделување, не знам тогаш што е...
- Масоните се горди на своето богато наследство; тие се повеќе од среќни тоа наследство да го споделат со други
1717-та? За ова не знаев, најискрено.Да, и јас ова го повторувам многу пати. Масонството не е тајна организација речиси 300 години (од 1717-та година).
Кај нас - нормално е дека се подискретни. Ако ја прочиташ целата тема, ќе видиш дека имам детално објаснувано зошто е тоа така.
Прочитај ја темата - за да не се повторуваме...1717-та? За ова не знаев, најискрено.
И тоа ми стана јасно пред некое време.
Туку, за ритуалите смеете да кажувате нешто?
ako masonstvoto ne e tajna organizacija i ne e javna eve primer ja kako mozam da stanam mason da sakam nemam ni prijatel mason ni bogatstvo golemo (tvrdite deka ne bilo ni potrebno) i sakam da sum mason i kako ke stanam? kratko i jasnoi bez dolzenja citati ili neznam soZidarski и Somoteitbe. Првиот (јас), член на ложа во Торонто, Канада. Вториот на ложа во Кентаки, САД.
Се пишува колку што дозволува форматот во кој се пишува. Ова не е енциклопедија, ниту пак книга, па никогаш просторот не е доволен за се да се објасни. Освен тоа, половината од дискусијата се сведува на повторување на претходно кажани работи и на објаснување со вулгарни ликови.
Да, и јас ова го повторувам многу пати. Масонството не е тајна организација речиси 300 години (од 1717-та година).
Како што гледаш - токму тоа и го правиме. Не зборуваме за членството на други масони - затоа што лично право на секој е сам да се декларира. По светот - многу масони јавно го декларираат своето членство. Кај нас - нормално е дека се подискретни. Ако ја прочиташ целата тема, ќе видиш дека имам детално објаснувано зошто е тоа така.
И како што гледаш - 163 страници се испишани, а јас самиот сум активен во барем 150 од нив. Ако тоа не споделување, не знам тогаш што е...
мое мислење е дека масоните не веруваат во нешто надприродно веруваат во себе и како што знам тие управуваат со овој свет...ги има многу но секако секој со своја функцијаФримасоните се оснивачите на култот Илуминати, оние со сатанистичко верување, или барем така знам ја, ама сепак, ќе треба да ја прочитам книгава до крај за да дознаам подобро.
Масоните се предводници на новиот светски поредок. Ги има неколку, има и слики...ама искрено кажано, ме мрзи да барам.