Масони

Lux

Inglourious
Член од
25 октомври 2010
Мислења
1.189
Поени од реакции
888
Најчесто поднесителот треба да е над 18 години.
Роден како слободен човек.
Да е без било какви претходни кривични дела.
Мора да верува во безсмртноста на душата и во Врховно Битие (Supreme Being).
Мора да ги исполнува моралните, психичите и духовните квалификации.
Психичките се потребни за да може самиот слободно да ја направи својата животна одлука и да биде одговорен за себе и неговите најблиски.
Моралните се потребни за одржливост на било кое братство, како и на супериорните идеали на нашето општество.
Додека духовните, ја подржуваат структурата на масонеријата, и ја потврдуваат својата конзистентност со другите организации низ целиот свет.

P.S. се извинувам што "непоканет" и некомпетентен, одговарам ... :)
Сепак благодарам секоја информација е добредојдена

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Благодарам zidarski. Секоја чест што несебично и опширно одговараш на СИТЕ прашања и коментари на 200 страни :)
Мене ме интересира уште твоето лично мислење за "Хирамовиот клуч" и "Вториот месија" , бидејќи авторите (како што навеле) ги обработуваат вистините за масонството....како историја, ритуали, членство, цели...итн. Колку има вистини за масонството во овие книги?

Благодарам однапред и поздрав
Хм... имам дадено неколку коментари за Ломас и Најт... генерално - немам позитивно мислење за нивните книги. Хирамовиот клуч, иако е многу интересна за читање - фактографски е крајно неточна. Ако прочиташ внимателно, ќе забележиш дека самите автори во едно поглавје велат "претпоставуваме, дека можеби, веројатно ова се случило вака", а во следното поглавје велат "како што докажавме во претходното поглавје"... Кога сериозно се пристапува кон една тема, особено од ваков карактер, се собираат податоци и факти и врз основа на тие податоци се градат заклучоци. Ломас и Најт речиси секогаш тргнуваат од заклучоците што самите си ги формулирале, па потоа тргнуваат да ги докажат. Проблемот е што многу често за да го направат тоа се потпираат на претпоставки, а многу често намерно пренебрегнуваат одредени докази и факти, само затоа што не се вклопуваат во нивната теза.
Никој нити во историчарските кругови, ниту во масонските кругови луѓето не ги сфаќаат сериозно и реално се сметаат за шунд литература. Јас лично - препорачувам да се прочитаат, затоа што даваат можност да се размислува надвор од утврдените рамки и да се истражува во недоволно истражени области - но не да се земаат премногу сериозно.

Член од
26 мај 2011
Мислења
10
Поени од реакции
6
Благодарам зидарски. Твоето лично мислење за други прашања кои ме интересираа го добив од останатите 162-3 страни :)
Лично познавам минимум двајца декларирани масони (кажувам минимум бидејќи можеби познавам и повеќе ама не знам дека се масони :) . Искрено, едно нешто што забележав во разговорите на вакви и слични теми и кај нив и кај тебе е што имате идентични ставови, размислувања, на ист начин ги перцепцирате појавите, на ист начин го браните масонството, сите факти кои не одат во прилог на масоните ви се добро познати и против-аргументите ви се исти, како да сте еден ист човек. Едниот од моите познаници масони е во Канада со македонско потекло, другиот во МК. Не го толкувам ова ни како негативна ни како позитивна појава , едноставно дојдов до таков заклучок. Повеќе ми личи на brain-wash организација на самите членови, а потоа истите ги пренесуваат ставовите и кај пошироките маси преку мас медиуми и наметнување нови "вредности" и трендови и слично кои се или имаат тенденција да се општоприфатени.
Како и да е, ти благодарам за одговорите и несебичноста во нивното објаснување. Не ни замерувај на нас останатите кои не сме членови на ваквите организации и си нагаѓаме што се се прави во нив и за што служат:) но, на крајот на краиштата ни вработениот во една фирма не може секогаш да знае што прави директорот и кои се неговите планови туку само работи полн со ентузијазам, извршува наредби и ги следи и брани политиките на фирмата.

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Секој има право на свое мислење и јас тоа овде постојано го потенцирам. Дали некој после читање на форумов ќе излезе со позитивно или со негативно мислење за масонеријата - е апсолутно негово право. Познавам доста луѓе кои имаат негативен став кон масонеријата, но сепак тоа не пречи да сме добри пријатели.
Околу наметнување на "вредности", ме интересира кои тоа вредности масонеријата (или пак јас тука) ги наметнува(м)? Искрено прашувам...

Член од
26 мај 2011
Мислења
10
Поени од реакции
6
За искрено прашање, искрен одговор... :) Во повеќе наврати низ темава сретнав како декларираните масони на форумов ја потенцираат придобивката од членувањето во масонеријата дека го прави добриот човек подобар (или нешто слично), дека секој член се надоградува како личност како на интелектуално така и на духовно и секое ниво, дека масонеријата помага каде што има потреба да се помогне (парично и сл)... Мојот впечаток лично е дека мене како личност не ми се потребни ритуали или браќа или сестри за да се надоградувам на сите нивоа, не ми е потребна тајна организација за да бидам голем верник, не ми е потребна хиерархија која ќе ми кажува како да се однесувам или воопшто не ми требаат тајни знаци, симболи и сл за да помагам на оние на кои им е потребна помош. Значи ова го може ,односно треба да го прави, секој човек и секој да биде колку што може покорисен за општеството. Истото може да го постигне како што кажав и без сите "перипетии" како ритуали и сл.
Имајќи го ова во предвид, навистина ме интересира која е целта на масонството како целина? Разбирам да се соберат сите екологисти на светот и да основаат здружение со една цел, за почиста планета и сл.... која би била целта на масонството?
Искрено, немам некое особено високо мислење за ваквите здруженија, можеби од ограничените информации или од самиот факт што кај луѓето се што се поврзува со ваквите здруженија, а особено и доколку вклучува и извесен елитизам или ексклузивност, барем на почеток создава одбивност :)искрено повеќе се наоѓам во првото отколку во второто. :) кога сме кај вредностите, тоа е мојот одговор, дека тенденцијата е да омекне ставот кај јавноста во однос на овие здруженија, да се прифатат полека нивните симболи кои (според мене) секојдневно ни се пред очи (ама не ги гледаме) на скоро секој тв канал пример. Слободно поправи ме ако грешам, барем јас го имам тој впечаток.
На крај го поздравувам твојот став : "Познавам доста луѓе кои имаат негативен став кон масонеријата, но сепак тоа не пречи да сме добри пријатели." Мислам дека овој став го носиш во себе од раѓање , не е производ на масонеријата...како и несебичноста и трпеливоста која се гледа низ сите страници во форумов. Поззз

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Ако сериозно размислиме на темата "да се направи добриот човек подобар", може да видиме дека има многу различни начини да се стори тоа и никој не може да претендира за ексклузивност на тоа поле. Ако човек се зачлени во локален фудбалски клуб, и тоа ќе го направи подобар, затоа што ќе тренира редовно, ќе се концентрира повеќе на играта, ќе развие подобри комуникациски способности затоа што ќе биде дел од тим, ќе се научи на (или ќе доразвие) несебичност за да биде тимски играч... Човекот е социјално суштество и секогаш е подобар кога е опкружен со луѓе со кои може да најде заеднички јазик.
Тука доаѓаме и до посложениот дел од муабетот...
Мојот впечаток лично е дека мене како личност не ми се потребни ритуали или браќа или сестри за да се надоградувам на сите нивоа, не ми е потребна тајна организација за да бидам голем верник, не ми е потребна хиерархија која ќе ми кажува како да се однесувам или воопшто не ми требаат тајни знаци, симболи и сл за да помагам на оние на кои им е потребна помош. Значи ова го може ,односно треба да го прави, секој човек и секој да биде колку што може покорисен за општеството. Истото може да го постигне како што кажав и без сите "перипетии" како ритуали и сл.
Разбирам во потполност и се согласувам (за тебе). Но, како што реков претходно - секој може да зборува само за себе.
Што се однесува до верата - не е организацијата таа што ја поттикнува (според мене), бидејќи предуслов е да веруваш. Многумина велат дека масонеријата ги поттикнало да навлезат подлабоко во верата - но лично мислам дека е тоа суб-продукт на генералниот развој на езотеричките интереси, а не продукт на самото членство.
Хиерархијата не кажува како да се однесува некој. Тоа сум го потенцирал многу пати. Има одредени очекувања, во смисла - да не се наруши одреден кодекс на однесување - но тоа не е ништо поразлично од кодексот во општеството, кој вели "Не убивај, затоа што за тоа ќе одговараш". Да, сите ние знаеме дека не треба да се убива, па сепак, има кодекс кој го регламентира тоа.
Околу помагањето - и за тоа сум спомнал веќе - тоа не се однесува само на масоните, туку на сите оние на кои човек може да им помогне. Би било навистина умоболно да можеш да помогнеш на некого, а да не го направиш тоа, само затоа што не е масон (или ако го прошириме контекстот - член на иста партија, припадник на иста националност, граѓанин на иста држава, човек со иста сексуална ориентација...).
И сепак... колку луѓе мислиш дека има надвор од своето семејство (па дури и во тие рамки), на кои можеш да сметаш апсолутно во секое време и без оглед на тоа дали ги познаваш лично или не? Колку луѓе познаваш на кои можеш утре, ако нешто ти се случи (Бог да чува!), да им ја оставиш грижата за твоето семејство, и да знаеш дека ќе бидат целосно згрижени? Во крајна сметка - колку луѓе познаваш кои активно се занимаваат со добротворност (иако ова е тешко да се одговори, затоа што ако навистина се добротвори, тогаш го гледаме само резултатот, а не процесот на нивната работа)...?
Имајќи го ова во предвид, навистина ме интересира која е целта на масонството како целина? Разбирам да се соберат сите екологисти на светот и да основаат здружение со една цел, за почиста планета и сл.... која би била целта на масонството?
Имајќи го претходниот разговор в предвид, овие две работи не се исклучуваат взаимно. Секој човек има различни потреби и различни патишта по кои се усовршува. Нема правилен и погрешен начин, нема вистински и лажен - има само нешто што е вистинско и исправно за тебе или не е. Токму од оваа причина масонеријата не регрутира членови, не поканува луѓе да се зачленат, има многу строги филтри за оние кои аплицираат, затоа што тоа е еден вид внатрешен "повик".
Целта е многу едноставна - усовршување на поединецот, преку заедничка поддршка. Зошто се употребуваат ритуали? Затоа што од античноста, до денес, ритуалите служат за пренесување на одредени идеи и концепти, кои не секогаш може да се изразат со зборови. Ова е присутно во сите видови ритуали - од религиозните, до воените церемонии, државничките церемонии, па дури и до ситни работи кои не ги сметаме за ритуал, а сепак се - како на пример свирењето на химната и поздравувањето на играчите пред меѓународен натпревар. Ритуалот секогаш служи за поттикнување на емотивниот и потсвесниот елемент кај човекот, затоа што на тој начин се потенцира значењето што се пренесува преку сетивниот и свесниот. Не е ништо поразлично од гледањето на театарска претстава (не залудно многу пати го имам поистоветено масонскиот ритуал со театарска претстава) - каде што освен влијанието на кажаниот збор, врз гледачот многу посилно влијание имаат актерската игра и режијата. Без никаков обид за прикривање на нешто или за извртување на било каква идеја - токму тоа е улогата на масонскиот ритуал - дава целосна смисла на кажаниот збор.
Околу елитизмот и ексклузивноста...
Масонеријата не е елитарна и не е ексклузивна... Иако треба попрецизно дефинирање на двата термина.
Елитарна - ако ова значи дека вклучува само луѓе кои се финансиски и општествено елита - тогаш не. Ако елита дефинираме како луѓе кои се стремат кон подобро општество преку лично усовршување и помагање на заедницата во која живеат - тогаш да, дефинитивно. Членови на масонеријата има од сите професии, на сите нивоа, со најразлични разбирања за животот, политиката, општеството... додека е точно дека има многу членови кои се познати во општеството или финансиски богати - тој нивни статус не игра никаква улога во рамки на самата ложа или внатрешната хиерархија.
Ексклузивна - ако се мисли дека ги изолира сите кои не се членови - тогаш не. Во поголемиот дел од светот (каде масонеријата е присутна подолго време), масонските ложи се јавни, зградите се најчесто отворени за јавноста, а многу често играат улога на музеи. Повеќето ложи имаат веб-сајтови, има десетици масонски форуми (отворени и за немасони), има јавни масонски церемонии. Исто така - самата хуманитарна работа, ја побива идејата за ексклузивност - затоа што е насочена нанадвор, а не навнатре. Ако се мисли дека е организација која не пушта кој и да е да стане член - да, така е и така и ќе остане. Селективноста (ова е можеби подобар збор од ексклузивност) е неопходна, за да се зачува идеалот на самата организација и да се избегне злоупотреба. Иако филтерот никогаш не може да е идеален и се случува да влезат погрешни луѓе - било какви појави кои ги нарушуваат принципите на масонеријата не се толерираат. Интересно е зошто е ова вака... Не е заради некаква нетолератност и неспособност за човечко простување... туку заради вербата во човечкиот збор. Единственото нешто што ја поврзува масонеријата низ целиот свет е токму тоа - зборот. Врз основа на даден збор - ние ја имаме довербата, за која зборував погоре. Токму затоа - зборот не може да се погази и тоа да е прифатливо.
Што се однесува до симболи на телевизија и слично - ќе замолам за поконкретно објаснување...
Е сега... доаѓаме повторно до моето прашање кон тебе... Какви тоа вредности масонеријата наметнува на општеството? Хуманитарност? Меѓусебно разбирање? Толерантност? Вреднување на интелектуалните вредности? Почитување на законот? Верност кон семејството? Помагање на ближниот и непознатиот? Поттикнување на образованието? Поттикнување на науките и уметностите?
Не мислам дека било која од овие вредности е наметната... мислам дека се ова човечки вредности кои ни се дадени од Бога, но ние свесно или несвесно одбираме да ги игнорираме, а масонеријата (и не само таа - не претендирам за ексклузивитет во случајов :) ) само не потсетува на нив.
Се разбира - сосема е во ред ако не се согласиме по темата.

Член од
26 мај 2011
Мислења
10
Поени од реакции
6
Јас на кратко :) Прво имај во предвид дека не знам (како и сите останати не-масони) што , зошто и како во масонеријата. Нели сте тајна организација во однос на целите ритуалите и сл. Е сега, имајќи го ова во предвид ова..јас лично не знаејќи ги потребните или подобро точните податоци тргнува од природата на нештата и затоа за мене се несвојствени или неприродни некои појави во масонството онакви какви што се прикажуваат. Добар ти е примерот со фудбалерот, но целта на тимот освен да го подготват психички, физички, тактички и не знам како и да вложат во него на секој начин, е и да победат натпревар, да освојат титула и сл. Која е целта на масонството? Сепак толку многу добри луѓе кои ќе ги направиш подобри и поморални и со поголеми општествени и интелектуални вредности , тоа е моќ...зошто не се користи за некоја општочовечка поголема цел ?? Се разбира поблагородна и подобра, иако понекогаш се плашам до каде се може да оди човекот со таква моќ :))
Е сега, за ексклузивноста и елитизмот нема да коментирам многу бидејќи нема да се сложиме сигурно.. :) сакав само да се надополнам дека не мислев на богати луѓе...моите познаници масони и не се нешто којзнае колку богати, само имаат пристоен живот.
Супер што масонеријата наметнува толку убави морални и општествени вредности, само како не ги гледаме повеќе нив на телевизија, а постојано и интензивно гледаме наметнување на неморални и општествено неприфатливи "вредности" , а за чудо пак најголемите продуцентски , музички куки, мас медиуми и сл се во рацете на масони??
И уште само за крај, зошто мислиш дека ми е потребна организација за да го доверам моето семејство ако не дај Боже нешто ми се случи? Кој тоа те уверил и како ме интересира ? Имам впечаток дека припаѓаме на два различни света, бидејќи јас во мојот свет инаку ја стекнувам довербата , поддршката и љубовта , а освен во фитнес клуб и неколку невладини организации не сум членувала во други, посебно не тајни :) Поздрав

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Се разбира дека се користи за општочовечка поголема цел... Секој од нив работи на унапредување на општеството и средината во која живее. Зарем тоа не е доволно голема и доволно општочовечка цел?! Примери безброј, многу од нив се веќе спомнати низ дискусиите тука...
Идејата дека најголемите продуцентски и музички куќи и мас медиуми дека се во раце на масони - не е многу точна. Ова е многу честа шпекулација и за жал, нема многу вистина во неа.
Не мислам дека тебе ти е потребна организација, никаде не го наметнав тој став - како што реков - секој со своите потреби и идеи во животот. Пак ќе повторам - не пропагирам овде ништо, ниту убедувам некого - само разјаснувам некои работи (од мој аспект).

Член од
26 мај 2011
Мислења
10
Поени од реакции
6
Навистина ми е многу жал што јас како не-масонџија :) не можам да говорам со некои поголеми факти околу масонството, поради таинственоста на овие друштва и ограничениот број на информации кои се пласираат во јавноста, па после доаѓаме во ситуација да оставиме на тоа "мое" и "твое" лично мислење... со тоа што се добива впечаток дека ти пример како масон ја знаеш вистината и ги демантираш моите коментари карактеризирајќи ги како шпекулација, неточни, или "не многу точни" (како што си навел погоре). Навистина би сакала да може да се збори отворено и со факти на оваа тема...меѓутоа мене како не-масон не ми се доставуваат фактите, со што автоматски сум во понезавидна ситуација од тебе како масон (во однос на ваквите дебати се разира). Како и да е, останува се на твое и мое лично мислење... :) Инаку имам голема забелешка за масонеријата... Како тоа не примате женски членови??!!! :):) Не дека имам посебна желба да се пријавам :) , ама ова е очигледна дискриминација на правата на жените. ;)

Голем поздрав и секое добро

S

smexy

Гостин
општочовечка поголема цел

Доволно за никогаш да не добијам желба да се зачленам.

Член од
19 август 2008
Мислења
848
Поени од реакции
130
Има ко-масонски и женски ложи кои примаат жени.
Мојата ложа (регуларната масонерија) не прима жени... но и ФК Вардар исто така...

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Како тоа не примате женски членови??!!! :):) Не дека имам посебна желба да се пријавам :) , ама ова е очигледна дискриминација на правата на жените. ;)

Голем поздрав и секое добро
It`s an all male pleasure fun club...o_O

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Твојот пост коинцидира со коментарите кои беа веќе искажани од неколкумина од нас.

Навистина би сакала да може да се збори отворено и со факти на оваа тема
Имаше такви заложби од неколку членови. Лесно да се одговара на softball прашања, посебно на таквите од оние кои ги мрзи сами да истражуваат. Меѓутоа, кога ќе им се предочеа некои непријатни факти, масоните (особено љубителот на ALL CAPS и извичници) стануваа нервозни. Наместо одговори, масоните посегнуваа по rеady made денунцијации и реторички маневри, кои, како што и ти забележа, и други нивни браќа ги верглаат во унисон. Денунцијациите и реторичките дриблинзи, сепак не се контрааргументи, туку само покажуваат недостаток на валидни одговори.

„..меѓутоа мене како не-масон не ми се доставуваат фактите, со што автоматски сум во понезавидна ситуација од тебе како масон (во однос на ваквите дебати се разира).“
Немасоните немаат увид во знаците на распознавање. Сепак, многу факти и информации (вклучувајќи ги ритуалите за иницијација и авансирање во повисоки степени) се јавно достапни иако масоните не ги коментираат. Само треба трпение и сериозно истражување. Што се однесува до незавидната ситуација за која говориш, апсолутно се согласувам. Двајцата масони обилно го користат џокер-одговорот: „ти не си масон, па не можеш да кажеш.“ За мене таквите „ти си мал, не знаеш“ одовори се навредливи, и во крајна линија, ескиваторски.

Поздрав,

Член од
14 ноември 2008
Мислења
3.418
Поени од реакции
856
Како тоа не примате женски членови??!!! :):) Не дека имам посебна желба да се пријавам :) , ама ова е очигледна дискриминација на правата на жените. ;)
Зато толку време опстојват како организација

Член од
26 мај 2011
Мислења
10
Поени од реакции
6
Има ко-масонски и женски ложи кои примаат жени.
Мојата ложа (регуларната масонерија) не прима жени... но и ФК Вардар исто така...
Хахаха... што е тоа што не можат жените, а можат мажите масони ?... претпоставувам (односно се надевам) повеќе се работи за традиција или ненарушување на традицијата... ?!
--- надополнето: Jun 16, 2011 1:17 PM ---
Твојот пост коинцидира со коментарите кои беа веќе искажани од неколкумина од нас.

Имаше такви заложби од неколку членови. Лесно да се одговара на softball прашања, посебно на таквите од оние кои ги мрзи сами да истражуваат. Меѓутоа, кога ќе им се предочеа некои непријатни факти, масоните (особено љубителот на ALL CAPS и извичници) стануваа нервозни. Наместо одговори, масоните посегнуваа по rеady made денунцијации и реторички маневри, кои, како што и ти забележа, и други нивни браќа ги верглаат во унисон. Денунцијациите и реторичките дриблинзи, сепак не се контрааргументи, туку само покажуваат недостаток на валидни одговори.

Немасоните немаат увид во знаците на распознавање. Сепак, многу факти и информации (вклучувајќи ги ритуалите за иницијација и авансирање во повисоки степени) се јавно достапни иако масоните не ги коментираат. Само треба трпение и сериозно истражување. Што се однесува до незавидната ситуација за која говориш, апсолутно се согласувам. Двајцата масони обилно го користат џокер-одговорот: „ти не си масон, па не можеш да кажеш.“ За мене таквите „ти си мал, не знаеш“ одовори се навредливи, и во крајна линија, ескиваторски.

Поздрав,
Нервозата и арогантниот став кај декларираните масони на форумов (кај некој помала, кај некој зачудувачки голема) е видлива... затоа решив да се обраќам исклучиво до зидарски за одговори кои ме интересираа... барем според мене е така откако ги прочитав страните за темава.

Поздрав

Kajgana Shop

На врв Bottom