Масакрот кај Смиљковско езеро | Осудените пуштени да се бранат од слобода

Член од
24 март 2010
Мислења
15.346
Поени од реакции
26.346
Флертување со западните земји, демек овде имаме тероризам, демек го подржувате погрешното население, подржувате муслимани, обид да се оцрнат уште повеќе албанците, повлекување на вниманието на полицијата и армијата од некој процес, понатамошно непријателсување на македонците со албанците, запирање на нашето помирување, покачување на исламофобијата, покачување на *свеста* кај македонците.
Дали можеш да негираш дека барем пола не се остварило?
Западните земји не се од вчера, па да немаат механизми да дознаат што точно се случило. Ниту македонската власт е толку ретардирана да помисли дека може така глупо да ги лаже. Особено не во време во кое западните земји очигледно ја поддржуваат власта и финансиски и логистички. Тоа би било само пукање во нога.

За покачување на исламофобија и разгорување на етнички страсти има многу поефикасни и побезболни методи, во кои нема да има убиени деца и нема државата да испадне неспособна да ги одбрани сопствените граѓани, како што испадна во случајов. Еве, за пример, доволно е само Ахмети да поднесе предлог закон за двојазичност на цела територија. Тоа ќе предизвика реакции од исти пропорции, без мртви.
Можеби овие се сторителите, но мотивот не верувам дека е тој. Повероватно ми е дрка некој наркобос мисли дека може со држава да војува, па овие ја злоупотребуваат трагедијава.
Со самите првични изјави за случајов, со влегувањето кај десетици албански куќи, за приведувањето на десетици вклучувајци и стара жена, со целиот судски процес, со прикажани докази како фејсбук страници и националистички песни и книги со верска содржина јасно покажува дека максимално сакаа да поентираат од овој случај, очекувајќи дека од албанска страна ќе има реакции (за кои искрено мислам дека биле побуцнувани да се случаат, затоа што таков масивен протест никогаш не се случило) кои ќе бидат обоени како одбрана за убијците, поентирајќи уште повеќе, и покачувајќи ја уште повеќе етничката нестрпливост.

Обвинителството со обвинението како ја претставиле искрено ме зачудува како може да е вероватно тоа, можеби имаат право, но направија многу препусти за да не се сомневам.
Дали е мотивот тој ќе процени судот. Ние ги немаме сите докази, дел од рочиштата беа затворени. На јавноста и беше презентирано само тоа што излезе на отворените рочишта. Ама мене ми изгледа многу пологично група радикализирани идиоти, верувајќи во некоја глупост да тргнат по барање за некаква „одмазда“, отколку власта да си работи сама против себе.

Особено ако се земе во предвид од каде излезе протестот. Сите знаеме кој е на власт во Чаир, знаеме што внатре во ИВЗ мислат за џамиите во Чаир, дури и знаеме што внатре кај вас Албанците, па дури и во ДУИ се зборува за политичките моќници од Чаир. Затоа реакцијата воопшто не е чудна. А и е во корелација со мотивот што го презентира обвинителството.

И зошто предвреме се инсистира дека судот не може да донесе исправна одлука? Јас очекувам дека за две недели адвокатите на обвинетите ќе почнат да кукаат дека процесот бил монтиран и истите од Чаир да почнат да урлаат.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Поголем број на граѓани, денеска на пладне, извикувајќи: „Не сме терористи“, „мафијашка држава“, „убијци“ во центарот на Скопје го изрази незадоволството од начинот на кој се води случајот „Монструм“, како и од доживотната казна затвор што за обвинетите за петкраткото убисто на децата кај Смилковското Езеро ја бара Обвинителството.

Протестот се организира во пресрет на изрекување на судската одлука за случајот, што е закажано за 18-ти овој месец.

Луѓето што протестираа се собраа на Бит Пазар, а потоа се упатија кон зградата на Јавното обвинителство, каде ги пречека полициски кордон.

http://a1on.mk/wordpress/archives/341242
Да бог да сите да цркнат до еден.

Смртна казна за обвинетите!

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.683
Поени од реакции
88.635
Види ги како протестираат копилињата... значи монструмине ги убија децата на Велики Четврток, а сега нивните бранители излагаат на протест на Задушница, кога фамилиите на децата им одат на гробишта кај нивните вечни почивалишта. Ова е најтежок ден на нивните фамилии, да одат на гробишта кај своите ДЕЦА СВЕЌА ДА ИМ ПАЛАТ!!! Гнаси луѓе, без морал, без етика... ако сега излагаат да протестираат за тоа што наводно немало докази за да ги осудат монструмите, тогаш зошто пред две години уште непочнат случајот, кога ги апсеа ОСОМНИЧЕНИТЕ излегоа на протести...? Знам, знам истиот изговор им беше, да се ослободат ПРИВЕДЕНИТЕ , иако тогаш не ни беше почнат судскиот процес. Јасна беше целта, "сакаа" да се фатат убијците, ама тие во нитуеден случај несмеат да бидат Албанци или Муслимани. Кога го читам Пуно, како уште ги брани на некој начин овие имбециливе, сваќам дека сите се исти, нема разлика, нема исклучоци.... СИТЕ СЕ ИСТИ!!!

Последно уредено:

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.920
Поени од реакции
11.947
Ма нека им дадат свинско да јадат на бајрам бе, на голем муслимански ден, а потоа истиот ден да ги убијат со сабја на плоштад.

Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
Поентата ми беше дека до нас граѓаните стигнуваат ваквите докази(фејсбук страници, и видеа). Мислам дека намерно се обидуваат да го претстават обвинителството дека нема јасни докази, се обидуваат да потикнуваат реакции, протести.
Значи до јавноста не стигнува ништо. Се што е стигнато е чаршиски муабет. Незнам како е можно да веруваш дека судот треба да дава рапорт на јавноста. Ова што ти го збориш претставува удар врз системот на Македонија, т.е непризнавање на институциите со искажување на недоверба во истите.

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.089
Поени од реакции
1.257
6. JUNE 2014 - 16:30
Протест на роднините на обвинетите од случајот „Монструм“

Неколку стотици граѓани се собраа пред Јаја Паша џамијата во Чаир и по прошетката низ скопските улици го завршија протестот во близина на новата зграда на Државното јавно обвинителство.
За време на протестите немаше инциденти, но беше засилено полициското присуство во центарот на Скопје. Роднините бараа ослободување на обвинетите затоа што тие сметаат дека не се виновни за масакрот кај Смилковското езеро. Протестираа и против начинот на кој беше изнесен завршниот збор од страна на Обвинителството.

Судскиот процес за петкратното убиство кај Смилковци е на крај, останува да се донесе и изрече пресудата откако вчера и одбраната го даде завршниот збор. Двајцата првообвинети и натаму се во косовски затвор и во тек е постапка за нивна екстрадиција.

http://www.sitel.com.mk/mk/protest-na-rodninite-na-obvinetite-od-sluchajot-monstrum

:facepalm:

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Западните земји не се од вчера, па да немаат механизми да дознаат што точно се случило. Ниту македонската власт е толку ретардирана да помисли дека може така глупо да ги лаже. Особено не во време во кое западните земји очигледно ја поддржуваат власта и финансиски и логистички. Тоа би било само пукање во нога.
Знам дека не се од вчера, затоа и се чудам зошто не ги екстрадираат и двајцата од Косово, кога буквално институциите на Косово им се во раце.

За покачување на исламофобија и разгорување на етнички страсти има многу поефикасни и побезболни методи, во кои нема да има убиени деца и нема државата да испадне неспособна да ги одбрани сопствените граѓани, како што испадна во случајов. Еве, за пример, доволно е само Ахмети да поднесе предлог закон за двојазичност на цела територија. Тоа ќе предизвика реакции од исти пропорции, без мртви.
За побезболни не знам, но за поефикасни не верувам дека некому некогаш ќе му текне. Не дека релациите пред случајов беа за мирисање, но после нагло се влошија.

Државата нема да испадне неспособна, затоа што кога во една Русија или Сад имаат терористички напади, секоја влада во светот има *оправдување* да испадне жртва.

Дали е мотивот тој ќе процени судот. Ние ги немаме сите докази, дел од рочиштата беа затворени. На јавноста и беше презентирано само тоа што излезе на отворените рочишта. Ама мене ми изгледа многу пологично група радикализирани идиоти, верувајќи во некоја глупост да тргнат по барање за некаква „одмазда“, отколку власта да си работи сама против себе.
Ама поентата е што врз судот е вршен притисок од самите институции, медиумите, самите граѓани, сепак судот се сочинува од луѓе. А институциите не требаше да притискат.

Не исклучувам можност и да е група идиоти исламисти, ги има, се уверивме со случаевиве во Сирија.

И зошто предвреме се инсистира дека судот не може да донесе исправна одлука? Јас очекувам дека за две недели адвокатите на обвинетите ќе почнат да кукаат дека процесот бил монтиран и истите од Чаир да почнат да урлаат.
Се надевам дека судот ќе пресуди праведно, и да се затвоти случајов како што треба.[DOUBLEPOST=1402083895][/DOUBLEPOST]
Кога го читам Пуно, како уште ги брани на некој начин овие имбециливе, сваќам дека сите се исти, нема разлика, нема исклучоци.... СИТЕ СЕ ИСТИ!!!
Не ги бранам на никаков начин. никој нормален не брани убијци.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Денот за протестиве за ослободување на убијците е посебно избран, како што кажа еден по горе.
Задушница е христијанскиот празник кога се врши помен на мртвите.[DOUBLEPOST=1402084377][/DOUBLEPOST]
Не ги бранам на никаков начин. никој нормален не брани убијци.
А сепак за тебе секогаш убијците Албанци не треба да одговараат.
Овие велиш дека нема докази дека се они, а истото го велеше и за хашките случаи.

Сега ќе кажеш и дека задушница е случајно избрана дата за протестиве, исто како Велигден што било случјно избрано да се убијат кафирчињата.

Те разбирам ја тебе, не ги разбирам глупиве кафири кои спијат.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.995
Поени од реакции
51.150
Све е тоа случајно. исто како што настанот случајно се случи на велики четврток.

Не очекувајте за нив да има подобен сторител и сторител за кој они ќе мислат дека е вистинскиот се додека се во оптег имиња на шипци. Може да прифатат ако се испостави дека е Русин, Кинез или евентуално наш или Србин (најубава варијанта) . За нив ова ќе се игра до трета мајка или додека “не победат’’

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Во нивна чест да се потсетиме што се случи пред две години:

Овие работи ќе ги гледаме се почесто.
Како прво секоја држава има своја мафија во Македонија мафијата си има своја држава. Значи тука е дувло на се и сешто од радикализам до дрога до незнам што со поддршка нормално на македонската политичка елита. Е сега за исламот ти препорачувам да ја прочиташ книгава се зборува за исламизација на ЕУ во следниве 100 год почнувајќи од Сараево и Скопје. И кажува дека Америка ќе остане последната христијанска држава поради традиционалните портестанти кои имаат многудетни семејства и хиспањолите.http://www.turkishweekly.net/book/25/america-alone-the-end-of-the-world-as-we-know-it.html

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Овие работи ќе ги гледаме се почесто.
Како прво секоја држава има своја мафија во Македонија мафијата си има своја држава. Значи тука е дувло на се и сешто од радикализам до дрога до незнам што со поддршка нормално на македонската политичка елита. Е сега за исламот ти препорачувам да ја прочиташ книгава се зборува за исламизација на ЕУ во следниве 100 год почнувајќи од Сараево и Скопје. И кажува дека Америка ќе остане последната христијанска држава поради традиционалните прoтестанти кои имаат многудетни семејства и хиспањолите.http://www.turkishweekly.net/book/25/america-alone-the-end-of-the-world-as-we-know-it.html
Хиспањолите(кои се воглавно од Мексико и нешто помалку од Куба) се тие кои имаат демографски бум во САД во последниве деценија-две и демографски бум кој сеуште трае и понатаму додека сите други групи во Америка т.е. Белците, Црнците и Источно-Азијатите имаат отприлика ист наталитет односно наталитет кој е на нулта ни во минус ни во плус ... Ако мислеше на оние Протестанти од Англо-Саксонско потекло кои всушност се и јадрото како и основачите на модерната Америка(САД) кај нив одамна е опаднат наталитетот и повеќе немаат многудетни семејства како во минатото, погледни ги демографските трендови во САД од последниве деценија-две како и демографската проекција за САД во следниве децении и ќе увидиш, но сепак САД и после 50 и после 100 години и покрај тоа што мнозинството Американци нема да бидат белци сепак државата ќе остане доминантно Христијанска !
Во САД Исламот неможе да пркне многу со години процентот на Муслимани таму е некаде 1-2% !
Европа е сосема друга приказна од Англо-Америка, Латинска-Америка, Австралија... поради тоа што Европа е поврзана со Азија како и блиското растојание со Африканскиот континент, тоа овозможува продор на многу емигранти Муслимани од северна Африка како и од блискиот и среден исток(Азија) на нејзино тло !

Член од
17 август 2011
Мислења
10.395
Поени од реакции
18.548
Ја баш и не верувам дека овие се убијците,поради тоа што работата на нашата полиција ми е крајно сомнителна али воглавно поради лоши докази кој беа презентирани во медиумите.Се надевам дека после пресудата(за која сум сигурен дека ќе ја има) ќе биде образложено што и како.

Од друга страна што се пењавиш ти не ми е јасно,кога убијците во секој случај се албанци/муслимани.
Човекот кој стои зад владата наша колку и да е криминално поврзан знае кој пие а кој плаќа во државава а и пошироко,па мислам дека убијците биле познати и неколку дена после делото..дали се овие или некој други невин луѓе не идат у затвор у секој случај тоа и по суратот ќе го познаеш.

Член од
26 јуни 2013
Мислења
3.597
Поени од реакции
14.641
Кој знае каква ќе биде пресудата многу е очигледно дека животните ќе заминат скоро неказнаети го чекам епилогот од ова но за жал наместо на јавно бесење ќе се помилуваат може и некоја работа за у администрација ќе им најдат и тука доаѓаме до заклучок е ова моја чудесна земја

Исто и за завршницата со ангел за 2 недели мислам ќе се донесе одлука многу работи се заташкуваат се буткат под чергиче и проклетсво неможе да се мрдне со прст освен да шкрапаме на тастатура

Член од
25 март 2012
Мислења
8.626
Поени од реакции
5.266
Ја баш и не верувам дека овие се убијците,поради тоа што работата на нашата полиција ми е крајно сомнителна али воглавно поради лоши докази кој беа презентирани во медиумите.Се надевам дека после пресудата(за која сум сигурен дека ќе ја има) ќе биде образложено што и како.

Од друга страна што се пењавиш ти не ми е јасно,кога убијците во секој случај се албанци/муслимани.
Човекот кој стои зад владата наша колку и да е криминално поврзан знае кој пие а кој плаќа во државава а и пошироко,па мислам дека убијците биле познати и неколку дена после делото..дали се овие или некој други невин луѓе не идат у затвор у секој случај тоа и по суратот ќе го познаеш.
Можеби работат совршено, можеби намерно во јавноста обелоденуваат гафови, можеби намерно презентираа лоши докази, бесмислени настапи, еве и обвинителката во завршниот збор, на некој начин се обидуваат да добивааат што повеќе реакции од двете страни, но повеќе од албанците, кои во последно време многу лесно протестираат и реагираат, можеби затоа што овој случај беше најлош досега. И порано имаше судски процеси кои за секој албанец беа монтажи, но никој не протестираше, можеби роднини само.

Можеби овие се невини, ако се, има многу законски начини како да стигнат до правда.

Не се пењавам, немам ни причина, јас како човек сакам такви монструми да скапат или да се погубат, ниту едно општество нема аир од нив.
Но искрено сакам да се уверам дека тие се тие, трагедија би било вистинскиот сторител да шета слободен. А да се затворат некои само за да се задоволи општеството.
Не се пењавам затоа што немам, ни не треба да чувстувам одговорност ако сторителите се албанци, тој или тие ќе се осудат како поединци, мене како човек само ми останува да се надевам дека институциите ќе спроведат правда.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.666
Поени од реакции
11.746
Можеби работат совршено, можеби намерно во јавноста обелоденуваат гафови, можеби намерно презентираа лоши докази, бесмислени настапи, еве и обвинителката во завршниот збор, на некој начин се обидуваат да добивааат што повеќе реакции од двете страни, но повеќе од албанците, кои во последно време многу лесно протестираат и реагираат, можеби затоа што овој случај беше најлош досега. И порано имаше судски процеси кои за секој албанец беа монтажи, но никој не протестираше, можеби роднини само.

Можеби овие се невини, ако се, има многу законски начини како да стигнат до правда.

Не се пењавам, немам ни причина, јас како човек сакам такви монструми да скапат или да се погубат, ниту едно општество нема аир од нив.
Но искрено сакам да се уверам дека тие се тие, трагедија би било вистинскиот сторител да шета слободен. А да се затворат некои само за да се задоволи општеството.
Не се пењавам затоа што немам, ни не треба да чувстувам одговорност ако сторителите се албанци, тој или тие ќе се осудат како поединци, мене како човек само ми останува да се надевам дека институциите ќе спроведат правда.
ама ја претерувате искрено, кога и да се суди на некој албанец вие одма на протести, све ги местат све невини па искачате бубалки а тешки криминалци сте..
знам дека си свесен за белото робје, дрогата, крадењето и растурањето на автомобили по западна македонија итн итн
ептен ви ги пунат мозоците и одма трчате на протести а од др страна се оградувате од убијците не ги сметате за муслимани нив а први сте да ги браните што искрено ве прави и вас ко нив, без трошка совест и човечност.
и ај кажи ми кој сум јас, кој си ти за некој да ни дава докази од истрагата па и да не убедува?
у случајов вие се напраивте самопрогласени вештаци ебаго

Kajgana Shop

На врв Bottom