Мала помош за влез во програмирање

Член од
26 јануари 2009
Мислења
9.306
Поени од реакции
12.427
Се согласувам дека мора да се напредува и тоа е нешто што на голем дел од луѓето му недостига. Еднаш ако поминат нешто „си легнуваат на брашното“ и толку, сум сретнал и инженери кои уште имаат калкулатор на маса и собираат келнерска математика, а имаат пред нив машини дадени од фирмата од по 1000евра, само Ексел е за глупи :)

Не е за тоа апликацијата, на кратко: прави комбинаторика од сите дадени случаи за изведба на една иста ситуација и во однос на претходно зададени параметри му ја избира најоптималната, а потоа резултатите ги полни во Ексел во кој во првиот шит влегуваат овие податоци, а во останатите екселот си ги повлекува преку power query и прави дополнителна визуелизација со графикони и анализи. (проект што човек го работи рачно 2 недели, со овие скрипти се завршува грубо во 1-2 денови при што на крај генерира ист сет на податоци кај сите што работат на проектот и ја олеснува понатамошна манипулација на податоците и импорт во база).

Еј јака работа алгоритмов, денеска полициски час и земав се позамарав малце :)


баш пробував со примеров од видеово од линкот што го постираше за Џајкстра и мислам дека работи :)


PHP:
$array = [
  "A" => [
    "C" => 3,
    "B" => 4,
    "E" => 7
  ],
  "B"=> [
    "A" => 4,
    "D" => 5,
    "C" => 6
  ],
  "C" => [
    "A" => 3,
    "E" => 8,
    "D" => 11,
    "B" => 6
  ],
  "D" => [
    "C" => 11,
    "E" => 2,
    "G" => 10,
    "B" => 5,
    "F" => 2
  ],
  "E" => [
    "C" => 8,
    "D" => 2,
    "G" => 5
  ],
  "F" => [
    "D" => 2,
    "G" => 3
  ],
  "G" => [
    "F" => 3,
    "D" => 10,
    "E" => 5
  ]

];$zeroElement = "A";
$zeroValue = 0;

$lastElement = "F";

$lastElements = [];

echo "<pre>";

foreach($array[$zeroElement] as $subkey => $subvalue)
{
  $key = $zeroElement;

  $value = $zeroValue;

  $keyValues = [$key=>$value];

  $visited = [];

  $iteration = 1;

  while($key !== $lastElement)
  {
    $array[$key] = array_filter($array[$key], function ($v, $k) use (&$keyValues, $visited, $value){

      if(in_array($k, $visited))
      {
        return false;
      }

      if(!isset($keyValues[$k]))
      {
        $keyValues[$k] = $v + $value;
      }
      else
      {
        if($v + $value < $keyValues[$k])
        {
          $keyValues[$k] = $v + $value;
        }
      }

      return true;
    }, ARRAY_FILTER_USE_BOTH);

    if($iteration === 1)
    {
      $minValue = $subvalue;

      $minKey = $subkey;
    }
    else
    {
      $minValue = min($array[$key]);

      $minKey = array_search($minValue, $array[$key]);
    }

    $visited[] = $key;

    $key = $minKey;

    $value = $minValue + $value;

    $iteration++;

  }

  if(empty($lastElements))
  {
    $lastElements[$lastElement] = $keyValues[$lastElement];
  }
  else
  {
    if($lastElements[$lastElement] > $keyValues[$lastElement])
    {

      $lastElements[$lastElement] = $keyValues[$lastElement];
    }
  }

}print_r($lastElements);
на нет сигурно има други решенија, веројатно и каде каде пооптимални и пократки, а ништо чудно и да јави баг за специфични ситуации али го наоѓа најкраткиот пат од 2-3 примери што пробав
 

LepiDzoni

Profesionalen ulichen cigan
Член од
25 јули 2014
Мислења
1.013
Поени од реакции
2.142
Your mommas so fat not even Dijkstra is able to find a shortest path around her.
 
Член од
13 ноември 2013
Мислења
9
Поени од реакции
2
Ako moze eden sovet,

Koi online kursevi se najdobri za izucuvane na najosnovno pocetno nivo od Java, Ili opsto koi se najdobri odnosno vo koi najdobro e objasneto?
pluralsight, coursera, edx, tutsplus, codecademy...?
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
8.417
Поени од реакции
15.321
Ako moze eden sovet,

Koi online kursevi se najdobri za izucuvane na najosnovno pocetno nivo od Java, Ili opsto koi se najdobri odnosno vo koi najdobro e objasneto?
pluralsight, coursera, edx, tutsplus, codecademy...?
За почеток можеш и тука:


 
Член од
13 јули 2006
Мислења
9.871
Поени од реакции
10.222
Ako moze eden sovet,

Koi online kursevi se najdobri za izucuvane na najosnovno pocetno nivo od Java, Ili opsto koi se najdobri odnosno vo koi najdobro e objasneto?
pluralsight, coursera, edx, tutsplus, codecademy...?
Сите овие се Free


Бонус Java за Android Free

 
Член од
13 ноември 2013
Мислења
9
Поени од реакции
2
Кој програмски јазик би бил подобар за човек што нема диплома од високо образование од ИТ област или слична област. На пример сметам дека мене би ми било залудно да учам Data Science или слично кога никој нема да ме вработи, за ова е потребна диплома. Според тоа што го имам разбрано до сега, дипломи обично барале во поголемите фирми, а на пример Java била потребна за поголеми проекти односно се користи во поголеми фирми. Инаку почнав да учам Java и сеуште сум на почетно ниво, но сега се мислам да се префрлам на Python поради тоа што разбрав дека со Python може да се работи на помали проекти, фриленс, remote, работа што би можела многу полесно да се најде без диплома од високо образование, па дури за почеток и нешто како second job, бидејки веќе имам релативно добра работа од 07.30-15.30.... Јас сметам дека би можел да научам речиси било кој јазик, меѓутоа знам дека дипломата која што ја немам ќе ми претставува проблем.
 
Член од
17 јуни 2020
Мислења
4
Поени од реакции
4
Здраво, почнав да учам котлин/јава, сакам да се насочам на правење на мобилни апликации. Сакав да прашам дали кај нас во Македонија има фирми кои работат со котлин? Друго, дали може да се најде ремоте работа како фриленсер со котлин односно дали ги има во голем број или се ретки, и доколку има некој искуство со овој јазик кои се најбитните концепти што треба да се запазат? Сакам да знам дали сум го направил вистинскиот избор додека не е касно ( ова го кажувам во однос на какви се можностите да заработувам, не само да научам па после да нема каде се тоа да се искористи ) или да се насочам на нешто што повеќе го има на пазараот?
 
Член од
4 јуни 2020
Мислења
22
Поени од реакции
5
Здраво, почнав да учам котлин/јава, сакам да се насочам на правење на мобилни апликации. Сакав да прашам дали кај нас во Македонија има фирми кои работат со котлин? Друго, дали може да се најде ремоте работа како фриленсер со котлин односно дали ги има во голем број или се ретки, и доколку има некој искуство со овој јазик кои се најбитните концепти што треба да се запазат? Сакам да знам дали сум го направил вистинскиот избор додека не е касно ( ова го кажувам во однос на какви се можностите да заработувам, не само да научам па после да нема каде се тоа да се искористи ) или да се насочам на нешто што повеќе го има на пазараот?
Сите фирми кои работат андроид кога тогаш ќе се префрлат да работат Котлин по што го форсира гугл. Има фирми кои работат андроид во Македонија. Котлин може да се користи и за други видови на апликации, не само за андроид. Ако го совладаш добро ќе имаш работа. Мој совет е измисли си ти некоја апликација и почни да ја работиш по што така најлесно ќе научиш за разлика од читање книги и гледање туторијали.
 
Член од
17 јуни 2020
Мислења
4
Поени од реакции
4
Сите фирми кои работат андроид кога тогаш ќе се префрлат да работат Котлин по што го форсира гугл. Има фирми кои работат андроид во Македонија. Котлин може да се користи и за други видови на апликации, не само за андроид. Ако го совладаш добро ќе имаш работа. Мој совет е измисли си ти некоја апликација и почни да ја работиш по што така најлесно ќе научиш за разлика од читање книги и гледање туторијали.
Па како за почеток зедов Notes апликација да правам чисто да сфатам подобро како одат работите, следејќи туторијали ( мора најпрво така сепак сум сеуште на begginner ниво). Тоа ми беше поентата, знам дека јазиков е во подем па затоа сакав да прашам дали има некој искуство па да сподели. Реално ми се допаѓа премногу. Се надевам дека ќе има фирми што ќе го користат овој јазик. Ти благодарам на одговорот.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
8.417
Поени од реакции
15.321
И Росемберг сака да научи програмирање :rolleyes:

Советувајте го :oops:
Ајде друже почнувај дури се гага :D

 

Kajgana Shop

На врв Bottom