Мала помош за влез во програмирање

Член од
10 март 2022
Мислења
197
Поени од реакции
400
Сакам да научам некоја од најпопуларните фронтенд технологии но се двоумам меѓу реакт и ангулар. Може ли некој да ми објасни зашто реакт е далеку побаран и попопуларен од ангулар, и покрај тоа што реакт е библиотека а ангулар комплетен фрејмворк. Исто нелогично ми е бидејќи:
- глобалниот стејт менаџмент во реакт е ужасен во најмала рака
- реакт зависи и од други библиотеки
- ако фрејмворк како .NET e еден од најпопуларните кај нас, нели поприродно е тие програмери да гравитираат повеќе кон ангулар отколку реакт
- ангулар има повеќе опции/можности
- исто ако се гледа scalability and maintainability ангулар е секако подобра опција
 
Последно уредено:

LepiDzoni

Profesionalen ulichen cigan
Член од
25 јули 2014
Мислења
1.361
Поени од реакции
3.519
Сакам да научам некоја од најпопуларните фронтенд технологии но се двоумам меѓу реакт и ангулар. Може ли некој да ми објасни зашто реакт е далеку побаран и попопуларен од ангулар, и покрај тоа што реакт е библиотека а ангулар комплетен фрејмворк. Исто нелогично ми е бидејќи:
- глобалниот стејт менаџмент во реакт е ужасен во најмала рака
- реакт зависи и од други библиотеки
- ако фрејмворк како .NET e еден од најпопуларните кај нас, нели поприродно е тие програмери да гравитираат повеќе кон ангулар отколку реакт
- ангулар има повеќе опции/можности
- исто ако се гледа scalability and maintainability ангулар е секако подобра опција
Ti moze mislis deka dobro gi sfakjash i react i angular, ama te uveruvam deka imas samo povrsno razbiranje i za dvete.
Poveli, nauci gi i react i angular kako sto treba, napravi nekolku mini proekti so dvete i vrati se pak na temava da ti kazeme zosto react e popopularen od angular vo 2022/2023.
 
Член од
10 март 2022
Мислења
197
Поени од реакции
400
Ti moze mislis deka dobro gi sfakjash i react i angular, ama te uveruvam deka imas samo povrsno razbiranje i za dvete.
Poveli, nauci gi i react i angular kako sto treba, napravi nekolku mini proekti so dvete i vrati se pak na temava da ti kazeme zosto react e popopularen od angular vo 2022/2023.
Далеку од тоа дека мислам дека сум ги сфатил. Никаде не ни пишав такво нешто. Имам само изгледано неколку туторијали и за двете. Уште немам ред код напишано ни за едното ни за другото. Побарав мислење зашто е реакт попопуларен бидејќи ангулар ми изгледа подобро. А мислење барам за во старт подоброто да земам да го научам а не да треба и двете да ги учам па да барам мислење како што викаш ти. Да сум ги научел и двете сигурно нема тука да прашувам друг, сам ќе си проценам.
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.336
Поени од реакции
18.209
Ти си толку паметен човек, а сепак не можеш да го одговориш.
Добро како го замислуваш тоа? Сакаш имиња и презимиња од луѓе со кои сум работел овие 30 години? :pos:

Или мислеше ќе се заебаваме со Елон, Линус и Бил ?
 
Член од
1 јануари 2010
Мислења
1.928
Поени од реакции
1.464
Добро како го замислуваш тоа? Сакаш имиња и презимиња од луѓе со кои сум работел овие 30 години? :pos:

Или мислеше ќе се заебаваме со Елон, Линус и Бил ?
Не бе, не мислев на тоа, мислев на пример, еве да речеме:
"знам човек c++ работи 10 години, нема факултет завршено"
Нема потреба од имиња.
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.336
Поени од реакции
18.209
Не бе, не мислев на тоа, мислев на пример, еве да речеме:
"знам човек c++ работи 10 години, нема факултет завршено"
Нема потреба од имиња.
Знам 5 души од Македонија и 3 од странство кои немаат завршено факултет и работат на повеќе платформи (Delphi, NET, web) во период од 30 години. Некој имаат своја фирма сега со вработени, некој се сениор програмери или лед програмери. Некој си имаат свој софтер што си го продаваат од мали фирми до банки.
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.336
Поени од реакции
18.209
Еве типичен пример за огромен фејл на програмери т.е. computer scientist. Тврдат дека моменталниот модел на универзумот е грешен. Но, во суштина заради неписменост од астрофизика и астрономја врска немаат што прават.

Програмерите колку и да учат математика, физика и друго, сепак ќе останат неписмени за работа на темите поврзани со вистинска наука.

Затоа програмирањето треба да биде алатка за прави биолози, астрофизичари, хемичари и други науки.

Да биде проблемот уште поголем, програмерите се прилично арогантни, па мислат дека се знаат. Типичен програмер ти е налик на Шелдон Купер. :D


Но, трендот на AI, само ќе не води кон огромна катастрофа. Не за друго, програмери го водат целиот развој. Што би рекол @Vanlok garbage in, garbage out.
 
Член од
14 јануари 2023
Мислења
3
Поени од реакции
0
Pomos za Visual basic..
Write a macro that will search all (whole) numbers in your document, multiply them by a factor of 2, and insert the resulting product instead of the original number into the document. Search numbers only in plain text (paragraphs), you can ignore other things (such as tables).
Also count the number of all vowels and write this out to the user.


Pomos da mi go sredit kodov nekoj,imal greska
 

Attachments

Член од
10 март 2022
Мислења
197
Поени од реакции
400
Pomos za Visual basic..
Write a macro that will search all (whole) numbers in your document, multiply them by a factor of 2, and insert the resulting product instead of the original number into the document. Search numbers only in plain text (paragraphs), you can ignore other things (such as tables).
Also count the number of all vowels and write this out to the user.


Pomos da mi go sredit kodov nekoj,imal greska
Chat gpt bi trebalo da e dobar za ovie zadaci. Probaj go ova :
Sub MultiplyNumbersAndCountVowels()
Dim doc As Document
Dim para As Paragraph
Dim vowels As Integer
Dim number As String
'Hardcode the factor to multiply by
Const factor As Integer = 2

'Set the document to the active document
Set doc = ActiveDocument

'Iterate through each paragraph in the document
For Each para In doc.Paragraphs

'Iterate through each character in the paragraph
For i = 1 To Len(para.Range.Text)

'Check if the current character is a number
If IsNumeric(Mid(para.Range.Text, i, 1)) Then

'Add the character to the current number string
number = number & Mid(para.Range.Text, i, 1)

'If the current character is not a number and a number was found previously
ElseIf number <> "" Then

'Multiply the number by the factor and replace the number in the paragraph
para.Range.Text = Replace(para.Range.Text, number, number * factor)

'Reset the number variable
number = ""
End If

'Count the number of vowels
If LCase(Mid(para.Range.Text, i, 1)) Like "[aeiou]" Then
vowels = vowels + 1
End If

Next i
Next para
'Write the number of vowels out to the user
MsgBox "The number of vowels is: " & vowels
End Sub
Ova e vtor kod sto go izvadi otkako vo prviot kod barase user input za factor i mu pobarav da go napravi factor 2. Proveri moze da e ok.
 
Член од
22 декември 2018
Мислења
66
Поени од реакции
26
Еве типичен пример за огромен фејл на програмери т.е. computer scientist. Тврдат дека моменталниот модел на универзумот е грешен. Но, во суштина заради неписменост од астрофизика и астрономја врска немаат што прават.

Програмерите колку и да учат математика, физика и друго, сепак ќе останат неписмени за работа на темите поврзани со вистинска наука.

Затоа програмирањето треба да биде алатка за прави биолози, астрофизичари, хемичари и други науки.

Да биде проблемот уште поголем, програмерите се прилично арогантни, па мислат дека се знаат. Типичен програмер ти е налик на Шелдон Купер. :D


Но, трендот на AI, само ќе не води кон огромна катастрофа. Не за друго, програмери го водат целиот развој. Што би рекол @Vanlok garbage in, garbage out.
Брат де прочитај си уште еднаш што имаш напишано и запрашај се дали јас знам за што зборувам. :pos:
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.336
Поени од реакции
18.209
Баткава направил интересна анализа, со бот кој ги прибирал сите огласи за вработување во период од 14 месеци, со преку 600 илјади огласи само за фронт енд. Убаво ги има сортирано и по држави.

1674137106018.png

The Most Demanded Frontend Frameworks in 2022

И уште една анализа спрема програмски јазик.

1674137449464.png
Top 8 Most Demanded Programming Languages in 2022
 
Последно уредено:
Член од
21 март 2014
Мислења
515
Поени од реакции
378
Баткава направил интересна анализа, со бот кој ги прибирал сите огласи за вработување во период од 14 месеци, со преку 600 илјади огласи само за фронт енд. Убаво ги има сортирано и по држави.

Прегледај го приврзокот 362846

The Most Demanded Frontend Frameworks in 2022

И уште една анализа спрема програмски јазик.

Прегледај го приврзокот 362847
Top 8 Most Demanded Programming Languages in 2022
Се ова е супер, само штета што дали 1-2% од ова е пристапно со работење remote од Македонија..
 

Kajgana Shop

На врв Bottom