Македонците муслимани во Турција плачат по Македонија

Член од
8 март 2010
Мислења
12
Поени од реакции
2
Јас знам многу луѓе од Швајцарија кои мрзат муслимани, посебно феминистките. Немаше еден предводник против мунарињата, целиот народ само чекаше да дојде референдум и да ги банува. Бидејќи имама многу пријатели Турци, знам дека истата ситацуја е и во Германија и Чешка, само што таму турците се интегрирани многу па нема поголеми проблеми. Значи , да повторам, немаше еден тип кој зборел против минарињата, туку имаше партии. А тоа како тој тип се сменил во Ислам или не, не знам кој е тој тип, не ме интересира, ме интересираат феминистките и партиите кои гласаа за банот. Плус, се знаеше што имплицираш, дека тие што биле против исламот стануваат муслимани што повторно не ти држи вода. Значи не пишуваш на форум со десетгодишни деца, знаеме што имплицираше со тоа дека некој се сменил во ислам.

Јас баш дома со татко ми на зафрканција зборевме дека Евреите имаат големи носови, имаат пари и го контролираат светот, и за пари ќе направат се. Татко ми на шега кажа дека холокаустот е еврејска лага, а јас на шега вратив дека сите Евреи имаат инцестоидни врски. На крај, смеејќи се заклучивме дека ако Јудаизмот бил добра религија немале да станат Христијани. Ах, тоа беше прекрасен ден.
Не. Не имплицирам ништо и нема АКО И САМО АКО - туку чисто дискутираме. Немам задни намерни и она што го мислам го изнесувам.

Јасно ми е а гледам и тебе дека партии ако не ја поддржеа целата иницијатива за минарињата, немаше да му успее на еден поединец. Но тој еден поединец беше на врв на тие организации, и секогаш почнува со идеја од некого нели? :) Освен ако не се некои двајца, тројца или партија толку синхронизирани па им текне одеднаш на сите. Значи почнува идејата од поединец, па иде на партиско ниво, разни организации итн итд.

Невермајнд, темава отиде надвор од контекст, а за Холокаустот :) - се согласувам со татко ти.

Поздрав...

Не бе куре, не!
Ти си вирусот, јас сум лекот (попознат како АНТИВИРУС).
Јас сум ситото преку кое ти и она што го носиш, мора да поминеш покрај мене. Ништо повеќе. Едноставно мрзам Семитски религии на Европско/Балканско тло, тоа е.
Зезаш :). А ти си значи оној Secirity Essential - вирус со име кој личи на Security Essential (антивирусот на Мајкрософт). Вирусот кој се крие позади Антивирус со цел повеќе да се заразат.

Абе пријателче, ти си оддамна детектиран. Смениси ник и влези пак по форумиве, со твоето второ лице на идеологии (бидејќи полно лица имаш, сам си знаеш).

Поздравче - :smir:

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Зезаш :). А ти си значи оној Secirity Essential - вирус со име кој личи на Security Essential (антивирусот на Мајкрософт). Вирусот кој се крие позади Антивирус со цел повеќе да се заразат.

Абе пријателче, ти си оддамна детектиран. Смениси ник и влези пак по форумиве, со твоето второ лице на идеологии (бидејќи полно лица имаш, сам си знаеш).

Поздравче - :smir:
Не бе кури, јас сум оној кого го баниравте од вашиот форум поради немање на мојч (моќ) континуирано да се борите...
Јас сум еден од оние, иако индиректно, што придонесоа до таа мера да се фрустрирате да почнете да си отварате ваши форуми, па дури неможејќи оној ментален детерминизрам, она вакум просторија во која што живеете и каде дозволено е она само што се согласува со вас.

Па вие сте полоши од монистите на Сталин и Енвер Хоџа бре.
Се испокаравте и разделивте и на тој форум, еден од вашите пријатели кого го екскомунициравте само поради некои површни и небитни работи, човек со кого до ден денес комуницирам и сме во добри односи, беше човек што на некој начин се восхитуваше на мене.

Значи јас пријателче мало куренце, нема никад да ти се допаднам тебе, па и макар 10-тина никови да променам, се до моментот кога јас ќе почнам да размислувам како тебе, да станам дронче по егземплар - ТИ - , и така ти на крај ќе ми простиш мене.

Просто е бе.

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Wow... колку само си грешка.

На татко ми, еден пријател Христијанин нешто го зезал во смисла на: Сте станале Муслимани, сте ја продале верата...

А татко ми му рекол (исто така на зафрканција): Толку ви вредела, сега оваа што ја имаме ни за БИЛИОНИ НЕ ЈА ДАВАМЕ.
Јас па имам сосема друга теорија а таа кажува дека секој што се решил да се врати во вистинската религија :) Христијанство од Ислам одма му лета главата така да...
А кај и да појдеме, пак НИВНИТЕ ДОБИВААТ, но не НИЕ.
Сакаш да кажеш дека Фијат и оној Велија не се богаташи кои имотот го стекнале благодарејќи на државата? А со оглед на бројноста на македонските муслимани (или ајде ако се чувствувате како друга нација муслиманите со ист јазик како Македонците) тоа и не е баш не приметно влијание во државава особено Рамковски.

3. Она што ме чуди што сите мислите дека сме биле прво Македонци (некои биле, но не сите!) е стварно смешно. Ќе ти кажам една споредба. Постојат зборови, адети, традиции коишто НИЕ МУСЛИМАНИТЕ ги правиме, ги кажуваме или ги користиме во секојдневието а истите ЗБОРОВИ, АДЕТИ, ТРАДИЦИИ НЕ ПОСТОЈАТ НИТИ КАЈ МАКЕДОНЦИТЕ НИТИ КАЈ ТУРЦИТЕ.
Зашто те чуди такво нешто после толку данок во крв грабање на жени и какви се не методи да се принудат Христијаните на исламизација? А за тие обичаи што ги кажуваш (еве пошто имам делумно потекло од Струмица) има и таму разлики во обичаите дури и во јазикот во однос на литературниот што се многу поголеми отколку тие кај вас во однос на останатиот дел на Македонија па пак сме Македонци... ама ваша работа како се чувствувате.

Самите мои другари/пријатели Христијани неколкупати ми потврдувале: Интересно е што Вие све многу различни од Нас и по тен на кожата, и по физиономија и по начин на зборување, користење изрази. Значи Ние користиме изрази и зборови коишто САМО НИЕ ГИ КОРИСТИМЕ. Има и доста други ланец на работи коишто не ИДЕНТИФИКУВААТ засебно и кон никого.
Пак важи тоа што го кажав претходно исто има релативно голема разлика во изгледот на тие од источна и западна Македонија ама и вие сте влезени во тој филм дека сме различнa нација само поради религијата, а ако мислиш на различни зборови оние арапските што ги користите тоа не се важи. :)

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
сте ја распалиле темава ептен...
П.С ако толку тажат по македонија тие торбешите зашо не дојдат некоја година тука да поживеат па нека одлучат дали ке седат у турција или во македонија...
убаво што се сеќаваат на местото од каде што потекнуваат и што ги познаваат корените свои, но нека дојдат тука нека видат малце што е како е.. добродојдени се во секој момент само нека видат како е па ке видам дали ке жалат што се далеклу од македонија или што се во македонија... :)

Член од
8 март 2010
Мислења
12
Поени од реакции
2
Не бе кури, јас сум оној кого го баниравте од вашиот форум поради немање на мојч (моќ) континуирано да се борите...
Јас сум еден од оние, иако индиректно, што придонесоа до таа мера да се фрустрирате да почнете да си отварате ваши форуми, па дури неможејќи оној ментален детерминизрам, она вакум просторија во која што живеете и каде дозволено е она само што се согласува со вас.

Па вие сте полоши од монистите на Сталин и Енвер Хоџа бре.
Се испокаравте и разделивте и на тој форум, еден од вашите пријатели кого го екскомунициравте само поради некои површни и небитни работи, човек со кого до ден денес комуницирам и сме во добри односи, беше човек што на некој начин се восхитуваше на мене.

Значи јас пријателче мало куренце, нема никад да ти се допаднам тебе, па и макар 10-тина никови да променам, се до моментот кога јас ќе почнам да размислувам како тебе, да станам дронче по егземплар - ТИ - , и така ти на крај ќе ми простиш мене.

Просто е бе.
Wow! Со кого ме помеша сега? Ова сигурен си дека мене ми го пишеше или...? Ај види уште еднаш.

Ако ми пишиш мене и мислиш дека ти праам дивезија (што никогаш не сум правел), повели пишими приватна порака, дај ми МСН или контакт меил и да се увериш дека не сум некој XY со кого ме споредуваш.

Значи, можеш да бидеш по конкретен како што сум конкретен јас. И не знам зашто не сакаш да не одмориш од тебе? :)

Патем, хах, не, стварно лично јас не поддржувам никаква теорија на едномисленици, напротив, сечие мислење се вреднува со одредена вредност. Јас и ти лично не сме дискутирале многу, но бидејќи те имам читано и претходно (а сме продискутирале на една/две теми до сега) - знам дека лесно ги вадиш темите од контекст и ќе почнеме да дискутираме ептен надвор од тема, затоа ти реков - ако си за тоа и овојпат, подобро не коментирај.

Патем, стварно ме интересира зашто на тој начин ми пиша - имаш пристап можеш да ми пишиш ЛП и ќе поразговараме, ако стварно сакаш да знаеш кој стои позади и да се увериш дали е некој којшто очиглесно си промашил.

Сечие мислење почитувам, очекувам истото да биде обострано.

Јас па имам сосема друга теорија а таа кажува дека секој што се решил да се врати во вистинската религија :) Христијанство од Ислам одма му лета главата така да...
Грешка си. Прво поимот вистинска религија Е различен за различни луѓе. Она што го учи исламот во секој случај е почисто од она што го учи Христијанството. Разликата е во едно Кај нас освен еден БОГ нема други божества и ништо слично, нема матријални ствари, се се сведува на духовното - а тоа што кажуваш глави ова она, ми кажува дека скоро ништо не знаеш за ислам. Сам си го знаеш одговорот најдобро.

Сакаш да кажеш дека Фијат и оној Велија не се богаташи кои имотот го стекнале благодарејќи на државата? А со оглед на бројноста на македонските муслимани (или ајде ако се чувствувате како друга нација муслиманите со ист јазик како Македонците) тоа и не е баш не приметно влијание во државава особено Рамковски.
Фијат, Велија... други? Нема!
Зашто само Македонци протестираат поради стечај, пари и слично во Македонија? Си видел некои други? Јас не.

Не, не се чувствуваме друга нација. Баш мое лично размислување е дека секој треба да се каже дека е Македонец бидејќи сме родени во Македонија и кај и да идеме, Македонија нам ни е родно место. Те лажат ако ти кажат дека некој не ја сака Македонија. Еден пример којшто можеби изгледа не најсоодветен, но кажува многу: Јас во футбал навивам за Милан и доста се радувам кога Милан победува, но кога игра Македонија срцево поинаку ми игра... - Тоа е нешто неизбежно и факт!

Сите, Албанци, Турци, Македонци, Торбеши, Роми, Власи, Бошњаци, и сите останати треба да кажуваме дека сме Македонци или името да биде неразделно од националната ознака и да не се меша верската определба во нацијата. Тоа е мое лично размислување и кое сметам дека е непобитен факт. А верата е сосем друго нешто. Она за коешто се криви и Македонците и останатите е тоа што Македонците знам во неколку наврати алудираа дека ако си Македонец мора да си Христијанин - и поради тоа дојде и до такви делби, за жал.

Зашто те чуди такво нешто после толку данок во крв грабање на жени и какви се не методи да се принудат Христијаните на исламизација? А за тие обичаи што ги кажуваш (еве пошто имам делумно потекло од Струмица) има и таму разлики во обичаите дури и во јазикот во однос на литературниот што се многу поголеми отколку тие кај вас во однос на останатиот дел на Македонија па пак сме Македонци... ама ваша работа како се чувствувате.
Вака, незнам како ти изгледа логично сето тоа бидејќи не ти држи вода. Ако во 500 години турците присилно вршеле исламизација, моментално ќе немаше никаква трага од Христијанство. Кога ќе поминеш здравје до Бигорски - прашајги свештениците таму каква почест турците имаат направено конкретно за тој манастир и за многу други, како ги третирале тие објекти и слично. Исламски не е дозволено да се рушат објекти на луѓе кои веруваат во Бога. Во ислам нема присила, ако некој некогаш го правел тоа насилно, тоа е дефинитивно негов проблем и нема никаква врска-релација со Исламот. Значи, да не земаме се здраво за готово - бидејќи жално е што погрешно размислување имате за овие работи.

Еве и тебе ќе ти кажам како на еден претходно, јас живеам во Скопје општина Центар, ако си заинтересиран за кафе муабет повели и се надевам ќе добиеш слика како изгледа и како се однесува еден човек којшто се труди да биде добар муслиман (верник) и добар граѓанин на Македонија.

Ќе ти пренесам само еден цитат:Прав верник е оној којшто е вистински заштитник на оние околу него, местото кадешто живее и народот околу него, било тие биле муслимани или не.

И покрај тоа што ова е контра сите оние мисли кои ги имате за исламот, верувајми ова е многу точно и еден пример (терк) за прав верник. :smir:

Пак важи тоа што го кажав претходно исто има релативно голема разлика во изгледот на тие од источна и западна Македонија ама и вие сте влезени во тој филм дека сме различнa нација само поради религијата, а ако мислиш на различни зборови оние арапските што ги користите тоа не се важи. :)
Не. Пријателе ти не знаеш за случајов кај нас затоа само претпоставуваш. Не мислев на арапски зборови. Мислев на зборови кои многумина мислат дека имаат турско потекло но во турција не се користат, зборови изрази називи. Некои се мисли дека имаат врска со старо-арапскиот јазик, но јас неможам тоа да ти го потврдам. Важно знам дека ние ги користиме а тие што не се како нас, не :).

Поздрав и се најдобро

Патем, не сакам ако заминам од форумов да бидам со било кого искаран или во лошо расположение.

Исто, @Picasso`, извини ако претерав веднаш од почеток со тебе - но некако и не ми беше денот а згора имав лош впечаток (од пред некое време), сепак не е мое да рассудам за некого, така да се најдобро и за тебе :)

П.С. И да знаете, најискрено ви кажувам, ако Македонија некогаш дојде во војна со некоја земја како Грција, Ние сме луѓе кои ќе бидеме секогаш на првата линија на фронтот - зашто должност е да се брани татковината!:smir::salut:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.899
Поени од реакции
83.097
П.С. И да знаете, најискрено ви кажувам, ако Македонија некогаш дојде во војна со некоја земја како Грција, Ние сме луѓе кои ќе бидеме секогаш на првата линија на фронтот - зашто должност е да се брани татковината!:smir::salut:
A aко случајно дојде до војна со некоја земја како Турција, Косово или Албанија?

Член од
8 март 2010
Мислења
12
Поени од реакции
2
A aко случајно дојде до војна со некоја земја како Турција, Косово или Албанија?
Јас зборев за војна во којашто Ја браниме државата. Од тука, било која држава да не нападне или да ни објави војна а притоа војната е заснована само поради лоши меѓудржавни односи - должност ни е да си ја браниме државата во којашто живееме.

Проста логика, ако утре дојде било која држава - значи БИЛО КОЈА - и притоа ја нападне Македонија со причина да ја освои затоа што има некакви претензии кон нашата земја, тогаш ако успеат тие да ја освојат мислиш куќата моја или зградата моја ќе ја поштедат затоа што сум им бил нечиј FUN? Неее пријателче, тие ако ја запалат цела Македонија, ќе ја запалат ЦЕЛА без прашување КОЈ СИ ШТО СИ -

Единствена причина поради којашто не би застанал на страна на Македонија е ако Македонија нападне некоја држава поради ВЕРСКИ ПРИЧИНИ - како крстоносците што правеле тероризам и геноцид врз муслиманските општества во минатите векови! Е тоа не го поддржуваме бидејќи тоа е веќе верска борба и границите на државите и самите држави не се релевантен фактор за пресметка кој со кого е. Бидејќи ако дојде до таква војна, тогаш и јас би им бил нивна мета без разлика што сум граѓанин на Македонија.

Значи, повторувам, меѓудржавна војна во којашто верските работи се оставени на страна - нам ни е должност да си ја браниме држава, инаку што воопшто бараме во таа држава, нели?

Поздрав...

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Докторот напиша:
...
А за темава, како што читам, овие се од 1950 во Турција, а нели по историја учиме дека во 1923 година, со размената на население меѓу Грција и Турција, биле разменети и 90 000 - 100 000 Македонци криптохристијани (дење муслимани, навечер христијани). Дали некој знае што е со нив? 100 илјади не е мала бројка, не можат тукутака да се асимилираат нели?

Животот е тајна - Одкрија!

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
:)
Ako se makedonci , najdi mi edno makedonsko ime kaj nekoj "torbesh".
Primer najdi mi eden : Bojan , Ubavka , Luben ... sto znam koe.
Jas ke ti najdam 100 iminja albanski kaj torbeshite : Bashkim , Fatmir , Bekim... cisto albanski iminja ( ne islamski).
Torbeshite ne se makedonci.
Isto taka ima iljadnici albanski pravoslavni vo Makedonija koi se asimilirani vo makedonci .

Dardan-ia, народot кој што живеел на територијата на географска македонија доживувал различни асимилации и сум уверен дека ниеден друг народ не биил толку асимилиран како баш тој народ!
Тие низ историјата биле хеленизирани, славизирани, православизирани, католизирани, бугаризирани, исламизирани, албанизирани, ...!

Само во мојата фамилија имам родбини од прво, второ и трето колено, кои како мачин јазик го имаат грчкиот, бугарскиот, србскиот, албанскиот, ... германскиот јазик, иако (барем 50%) генетски потекнуваат од македонскиот народ!

Некои од гореспоменатите - покрај нивното македонско потекло - официјално се водат како немакедонци и немаат македонски имиња! Зарем тоа може да го промени фактот дека тие се македонци?

Поздрав

п.с. Што мислиш - според твојата логика - фамилијата Богдани, какво потекло има?

п.п.с. Што мислиш за “хомогениот“ демографски состав на грција и албанија? Дали е тој навистина таков, или можеби е резултат на перманентна национална и јазична асимилизација, притоа злоупотребувајќи ја верската компонента ?
:smir:

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
Едрене.....Едрене -ех ,убава песна...само кој ја разбира :toe:
Жителите на Едрене се македонци
Жители Эдирне ведут своју родословнују от македонцев.
http://www.wholeearth.ru/sec9/pos2254

Kajgana Shop

На врв Bottom