Не бе кури, јас сум оној кого го баниравте од вашиот форум поради немање на мојч (моќ) континуирано да се борите...
Јас сум еден од оние, иако индиректно, што придонесоа до таа мера да се фрустрирате да почнете да си отварате ваши форуми, па дури неможејќи оној ментален детерминизрам, она вакум просторија во која што живеете и каде дозволено е она само што се согласува со вас.
Па вие сте полоши од монистите на Сталин и Енвер Хоџа бре.
Се испокаравте и разделивте и на тој форум, еден од вашите пријатели кого го екскомунициравте само поради некои површни и небитни работи, човек со кого до ден денес комуницирам и сме во добри односи, беше човек што на некој начин се восхитуваше на мене.
Значи јас пријателче мало куренце, нема никад да ти се допаднам тебе, па и макар 10-тина никови да променам, се до моментот кога јас ќе почнам да размислувам како тебе, да станам дронче по егземплар - ТИ - , и така ти на крај ќе ми простиш мене.
Просто е бе.
Wow! Со кого ме помеша сега? Ова сигурен си дека мене ми го пишеше или...? Ај види уште еднаш.
Ако ми пишиш мене и мислиш дека ти праам дивезија (што никогаш не сум правел), повели пишими приватна порака, дај ми МСН или контакт меил и да се увериш дека не сум некој XY со кого ме споредуваш.
Значи, можеш да бидеш по конкретен како што сум конкретен јас. И не знам зашто не сакаш да не одмориш од тебе?
Патем, хах, не, стварно лично јас не поддржувам никаква теорија на
едномисленици, напротив, сечие мислење се вреднува со одредена вредност. Јас и ти лично не сме дискутирале многу, но бидејќи те имам читано и претходно (а сме продискутирале на една/две теми до сега) - знам дека лесно ги вадиш темите од контекст и ќе почнеме да дискутираме ептен надвор од тема, затоа ти реков - ако си за тоа и овојпат, подобро не коментирај.
Патем, стварно ме интересира зашто на тој начин ми пиша - имаш пристап можеш да ми пишиш ЛП и ќе поразговараме, ако стварно сакаш да знаеш кој стои позади и да се увериш дали е некој којшто очиглесно си промашил.
Сечие мислење почитувам, очекувам истото да биде обострано.
Јас па имам сосема друга теорија а таа кажува дека секој што се решил да се врати во вистинската религија
Христијанство од Ислам одма му лета главата така да...
Грешка си. Прво поимот
вистинска религија Е различен за различни луѓе. Она што го учи исламот во секој случај е почисто од она што го учи Христијанството. Разликата е во едно
Кај нас освен еден БОГ нема други божества и ништо слично, нема матријални ствари, се се сведува на духовното - а тоа што кажуваш глави ова она, ми кажува дека скоро ништо не знаеш за ислам. Сам си го знаеш одговорот најдобро.
Сакаш да кажеш дека Фијат и оној Велија не се богаташи кои имотот го стекнале благодарејќи на државата? А со оглед на бројноста на македонските муслимани (или ајде ако се чувствувате како друга нација муслиманите со ист јазик како Македонците) тоа и не е баш не приметно влијание во државава особено Рамковски.
Фијат, Велија... други? Нема!
Зашто само Македонци протестираат поради стечај, пари и слично во Македонија? Си видел некои други? Јас не.
Не, не се чувствуваме друга нација. Баш мое лично размислување е дека секој треба да се каже дека е
Македонец бидејќи сме родени во Македонија и кај и да идеме, Македонија нам ни е родно место. Те лажат ако ти кажат дека
некој не ја сака Македонија. Еден пример којшто можеби изгледа не најсоодветен, но кажува многу:
Јас во футбал навивам за Милан и доста се радувам кога Милан победува, но кога игра Македонија срцево поинаку ми игра... - Тоа е нешто неизбежно и факт!
Сите, Албанци, Турци, Македонци, Торбеши, Роми, Власи, Бошњаци, и сите останати треба да кажуваме дека сме
Македонци или името да биде неразделно од националната ознака и да не се меша верската определба во нацијата. Тоа е мое лично размислување и кое сметам дека е непобитен факт. А верата е сосем друго нешто. Она за коешто се криви и Македонците и останатите е тоа што Македонците знам во неколку наврати алудираа дека ако си Македонец мора да си Христијанин - и поради тоа дојде и до такви делби, за жал.
Зашто те чуди такво нешто после толку данок во крв грабање на жени и какви се не методи да се принудат Христијаните на исламизација? А за тие обичаи што ги кажуваш (еве пошто имам делумно потекло од Струмица) има и таму разлики во обичаите дури и во јазикот во однос на литературниот што се многу поголеми отколку тие кај вас во однос на останатиот дел на Македонија па пак сме Македонци... ама ваша работа како се чувствувате.
Вака, незнам како ти изгледа логично сето тоа бидејќи не ти држи вода. Ако во 500 години турците присилно вршеле исламизација, моментално ќе немаше никаква трага од Христијанство. Кога ќе поминеш здравје до Бигорски - прашајги свештениците таму каква почест турците имаат направено конкретно за тој манастир и за многу други, како ги третирале тие објекти и слично.
Исламски не е дозволено да се рушат објекти на луѓе кои веруваат во Бога. Во ислам нема присила, ако некој некогаш го правел тоа насилно, тоа е дефинитивно негов проблем и нема никаква врска-релација со Исламот. Значи, да не земаме се здраво за готово - бидејќи жално е што погрешно размислување имате за овие работи.
Еве и тебе ќе ти кажам како на еден претходно, јас живеам во
Скопје општина Центар, ако си заинтересиран за кафе муабет повели и се надевам ќе добиеш слика како изгледа и како се однесува еден човек којшто се труди да биде добар муслиман (верник) и добар граѓанин на Македонија.
Ќе ти пренесам само еден цитат:
Прав верник е оној којшто е вистински заштитник на оние околу него, местото кадешто живее и народот околу него, било тие биле муслимани или не.
И покрај тоа што ова е контра сите оние мисли кои ги имате за исламот, верувајми ова е многу точно и еден пример (терк) за прав верник. :smir:
Пак важи тоа што го кажав претходно исто има релативно голема разлика во изгледот на тие од источна и западна Македонија ама и вие сте влезени во тој филм дека сме различнa нација само поради религијата, а ако мислиш на различни зборови оние арапските што ги користите тоа не се важи.
Не. Пријателе ти не знаеш за случајов кај нас затоа само претпоставуваш.
Не мислев на арапски зборови. Мислев на зборови кои многумина мислат дека имаат турско потекло но во турција не се користат, зборови изрази називи. Некои се мисли дека имаат врска со старо-арапскиот јазик, но јас неможам тоа да ти го потврдам. Важно знам дека ние ги користиме а тие што не се како нас, не
.
Поздрав и се најдобро
Патем, не сакам ако заминам од форумов да бидам со било кого искаран или во лошо расположение.
Исто, @Picasso`, извини ако претерав веднаш од почеток со тебе - но некако и не ми беше денот а згора имав лош впечаток (од пред некое време), сепак не е мое да рассудам за некого, така да се најдобро и за тебе
П.С. И да знаете, најискрено ви кажувам, ако Македонија некогаш дојде во војна со некоја земја како Грција, Ние сме луѓе кои ќе бидеме секогаш на првата линија на фронтот - зашто должност е да се брани татковината!:smir::salut: