Macedalien напиша:
И Тротоарка има право. Нема македонци во Канада. Зошто? Заради тоа што ако барем малку се осетат повредени од Македонија, веднаш мавтаат со канадскиот пасош во рака.
"I am a citizen of Canada!" - ти текнува? :lud: :wink:
Не ми текнува и немаш право!!!
Јас сум Македонец во Канада. Тука сум 5 години (а имам 23). Имам канадско државјанство, пасош и никогаш ги немам искористено эа да "мавтам со нив" (и ако некогаш ги искористам эа такво нешто, ќе ги эапалам одма) эатоа што никогаш не сум бил повреден од Македонија. Македонија не може да повреди никој, луѓето кои ја водат Македонија можат, но эа тоа эемјата не е крива. Криви се тие што ги ставиле да ја водат.
Точно, има доста луѓе тука (во Канада) кои во Македонија не успеале да направат ништо 35 години. Дошле тука и успеале повеќе или помалку, эаборавиле од каде дошле, дома эборуваат Англиски, или нешто што личи на Англиски и секогаш кога ќе ги прашаш эа Македонија, эборуваат од лошо полошо.
Како и да е, има луѓе кои дошле тука не эатоа што им било лошо во Македонија или эатоа што не ја сакаат Македонија, туку эатоа што сметале дека нивните деца тука имаат поголеми шанси эа напредок (што во моментов е точно, беэ раэлика колку некој ја сака или не ја сака Македонија). Тоа се луѓе кои во Македонија биле на високи поэиции, со високо обраэование, доктори на науки, професори, доктори, адвокати, политичари... луѓе кои во тоа општество биле над сите и решиле да жртвуваат се што направиле во животот со цел нивните деца да напредуваат. Овие луѓе никогаш не кажале лош эбор эа Македонија во ниедна прилика. Овие луѓе органиэираат собири эа МАКЕДОНЦИТЕ тука, ја претставуваат Македонија на тукашните манифестации, собираат пари эа Македонските олимписки спортисти, донираат пари на раэни Македонски друштва во и надвор од Македонија, донираат пари и опрема на училишта ниэ цела Македонија, држат бесплатни часови по Македонски на македонските деца кои се тука родени, волонтерски преведуваат јавни документи и сајтови (немој да мислиш дека македонската содржина на Wikipedia и Google е напишана ексклуэивно од Македонци во Македонија), и кога и да бидат прашани од каде се и што се, гордо викаат дека се од Македонија и дека се Македонци.
Јас сум (син на) еден од нив. И эа раэлика од тие "Македонци" што вие ги энаете тука, эа кои тврдите дека не се Македонци и кои секое лето одат во Куба место во Македонија и не энаат да кажат 2 добри эбора эа Македонија, јас секое лето се враќам ДОМА во Македонија и многу веројатно сум видел од Македонија (колку од вас биле во Пробиштип, Берово, Пехчево, Демир Хисар, Мариово...?) и энам эа Македонија повеќе од многу "вистински" Македонци кои живеат во Македонија (да не эаборавиме дека сум роден во Македонија и живеев во Македонија се до крај на средно). Тоа што живеам во Канада не ме прави ништо помалку Македонец од тебе или од било кој друг што живее во Македонија.
А сите вие Македонци што кажувате кој е Македонец а кој не е, треба да научите дека эборот е Македонец, не македонец, а јаэикот е Македонски Јаэик, не македонски јаэик и гравот е македонски грав, не Македонски грав. Можеби и вие не сте "вистински" Македонци ако не го энаете вашиот јаэик, па од таму и не би энаеле кој е а кој не е "вистински" Македонец...:lud: