Македонски филмови

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.164
Поени од реакции
10.129
Кај си видел женска :D, тој другар беше еден шо идам со него понекоаш у кино, сакал да испроба од позади као се гледа :D.

А да, и ја се пресмеав на стариот, хахах. Коа влагаше сите присутни ги поздрави :icon_mrgr:.

Иначе не работам во Кинотека, обичен гледач сум само:tvg:.. и сликата стварно џам беше
па добро не загледав баш добро, знам само 2 седеа, а дали беа 2 машки или машко и женско не знам. :D Ок Злате, ќе се гледаат бујните дојки на Неда :цицки:

Башка еден од поомилените филмови наши ми е, па иако го памтам цел, нема да биде лошо да се изгледа на џам слика. :pipi:
П.С. вчера брзав 2 минути до 8 стигнав викам дали ќе има карти, место кога тој на врата ми вика бесплатен влез е, влагам во сала - 5 души. :pos:Вечер ќе бидеме 3ца? :icon_lol:

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.842
Поени од реакции
36.886
Прекрасен филм е. Кој го нема гледано, трк вечер во Кинотека!

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
конечно... и ме радуваш што Македонија не е дел од продукцијата, најмалку пари има добиено од нашиов фонд, а ниеден режисер не се изборил за таква фестивалска прикажаност досега.

http://sdk.mk/index.php/svet/milcho-manchevski-go-snima-bikini-vo-nujork/

Милчо Манчевски на њујоршки Менхетен и во Бруклин го режира својот петти игран филм „Бикини“. Првата клапа ќе падне на 9 мај, а деновиве проектот „Бикини“, по сценарио и во режија на Манчевски, влезе во последните фази на претпродукција и снимени се почетните материјали.

Станува збор за прв долгометражен филм на Манчевски во САД после епизодата на серијата ПРИСЛУШКУВАЧИ (THE WIRE) која тој ја режираше за „Ејч-Би-О“ во 2002 година. По студиите во САД, Манчевски живее во Њујорк од 1985 година, каде е неговото професионално формирање и каде освои награда на музичката телевизија Ем-Ти-Ви за спотот „Тенеси“, потоа прогласен за еден од 100-те најдобри во историјата.

Новиот филм е за Бикини, харизматична, темпераментна и неспокојна поранешна жена-маринец, која се враќа од Ирак и ненамерно станува центар на документарен филм, додека се обидува одново да се интегрира во општеството и да си го поврати старателството врз малата ќерка.

„БИКИНИ – како и моите досегашни филмови – зборува за природата на вистината, лагата и илузијата. Филмот ќе го има мирисот на Њујорк, се снима на повеќе локации во градот кој ми е втор дом и многу го сакам. Имаме извонредно талентирана екипа – и актерска и филмска. На овој филм се изборив за апсолутна креативна слобода, без мешање од финансиери, продуценти или политичари, со целосна доверба и хармонична соработка. Ова е еден од ретките американски филмови каде што авторот има право на фајнал кат (право на финална верзија)“, вели Манчевски за „Бикини“.

Во насловната улога настапува Кондола Рашад, позната од новата ТВ-серија во САД „Милијарди“ и од бродвејската верзија на Шекспировата „Ромео и Јулија“ со Орландо Блум. Рашад е, инаку, ќерка на позната глумица Фелиша Рашад која се прослави со серијата „Козби шоу“. Другите главни улоги Манчевски им ги додели на актерите во подем Сара Голдберг, Вил Џеновиц и Сатја Сридхаран.

G

grande-juve

Гостин
Прекрасен филм е. Кој го нема гледано, трк вечер во Кинотека!
Е трк де, али стигнувам таму и гледам еден го заклучува цел објект.. Викам па нели филм треба да има? Он вика, е требаше ама на кој да го пуштиме, нема луѓе. И си отиде...

А толку ми се глеаше :mad:

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.842
Поени од реакции
36.886
Е трк де, али стигнувам таму и гледам еден го заклучува цел објект.. Викам па нели филм треба да има? Он вика, е требаше ама на кој да го пуштиме, нема луѓе. И си отиде...

Цццц...

Нема врска, секако можеш да го гледаш дома, снимката која се наоѓа по нетов може не е ремастерирана/реставрирана, ама е watchable. Јас го гледав на 42 инчи дома, и немав проблем.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.164
Поени од реакции
10.129

Јас каснев 15 минути и доаѓам гледам заклучено си мислев го пуштиле филмот и заклучиле да не влегува никој. :mad: Јесте да е океј снимката што ја има на интернет, ама реставрираната снимка сигурно е џам. Штета што не го пуштиле, исто ми се гледаше ептен. :mad:

@MyloXyloto пишав за Милчо во општата тема, се зачудив што човекот нема тема на форумов. И исто мило ми е што нема да биде македонски филм, пошто нели Милчо е лош и само црно не претставува во светот, а ние едни добри, еден живот, сè цвета. Плус нели монографија му издадоа, крст му ставија на чело. Идиотски е за мене за жив човек да правиш монографија, башка за режисер/актер - професии од кои и нема пензија и да речеш си завршил, освен ако не ставиш сам печат од лични причини. :D
П.С. Милчо мајсторе, ако читаш, good luck и пушти го во Синеплекс филмот, кој ги е*е државниве кина, иди си у приватно :LOL:

G

grande-juve

Гостин
Цццц...

Нема врска, секако можеш да го гледаш дома, снимката која се наоѓа по нетов може не е ремастерирана/реставрирана, ама е watchable. Јас го гледав на 42 инчи дома, и немав проблем.
во кино беше меракот :D, али јебига.. иначе од дамна го иам симнато

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.842
Поени од реакции
36.886
Јас каснев 15 минути и доаѓам гледам заклучено си мислев го пуштиле филмот и заклучиле да не влегува никој. :mad: Јесте да е океј снимката што ја има на интернет, ама реставрираната снимка сигурно е џам. Штета што не го пуштиле, исто ми се гледаше ептен. :mad:

@MyloXyloto пишав за Милчо во општата тема, се зачудив што човекот нема тема на форумов. И исто мило ми е што нема да биде македонски филм, пошто нели Милчо е лош и само црно не претставува во светот, а ние едни добри, еден живот, сè цвета. Плус нели монографија му издадоа, крст му ставија на чело. Идиотски е за мене за жив човек да правиш монографија, башка за режисер/актер - професии од кои и нема пензија и да речеш си завршил, освен ако не ставиш сам печат од лични причини. :D
П.С. Милчо мајсторе, ако читаш, good luck и пушти го во Синеплекс филмот, кој ги е*е државниве кина, иди си у приватно :LOL:
Јас мислам дека монографијата беше со негова поддршка, не дека со сила му ја издадоа. Тој ја промовираше по фејсбук, подаруваше бесплатни примероци (при што и јас бев еден од среќните добитници, да си се пофалам :P), што значи не бил против објавувањето монографија за него. Плус, огромен дел од материјалите внатре (писма, необјавени негови литературни творби, статии во странски весници и списанија, фејсбук комуникација...) не би можеле да ги прибават без негова согласност. А инаку, да, објавена е со поддршка на Министерството за култура. И е многу интересна, има работи кои те ежат од глава до пети и по кои си горд што е роден на исто тло со тебе.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.164
Поени од реакции
10.129
Јас мислам дека монографијата беше со негова поддршка, не дека со сила му ја издадоа. Тој ја промовираше по фејсбук, подаруваше бесплатни примероци (при што и јас бев еден од среќните добитници, да си се пофалам :P), што значи не бил против објавувањето монографија за него. Плус, огромен дел од материјалите внатре (писма, необјавени негови литературни творби, статии во странски весници и списанија, фејсбук комуникација...) не би можеле да ги прибават без негова согласност. А инаку, да, објавена е со поддршка на Министерството за култура. И е многу интересна, има работи кои те ежат од глава до пети и по кои си горд што е роден на исто тло со тебе.
Ја имам и јас и монографијата негова и монографијата за Пред дождот од 2004-та, заедно со ДВД-ата, и стварно е одлично направена, ама сепак мислам монографија за уметнициве се прави ко ќе починат. Еве сега нов филм снима Милчо, нема да има ништо за него во монографијата, нема врска што нема да биде филмот македонски. Спаѓа во опусот на режисерот и со тоа има целосно право да биде во монографијата за режисерот. Плус живи-здрави други филмови ако/кога ќе сними.:D

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Јас сум збунет малце :D
Бец статист во еден филм исто на Тозија,Безимени се викаше али сега па овој Џганов,ми изгледа слично,барем глумецот е истиот,да не е истиот филм само со друго име?

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.164
Поени од реакции
10.129
Јас сум збунет малце :D
Бец статист во еден филм исто на Тозија,Безимени се викаше али сега па овој Џганов,ми изгледа слично,барем глумецот е истиот,да не е истиот филм само со друго име?
Работен наслов на филмот беше Безимени, подоцна е променет во Џган. Истиот филм е. Исто ко многу други филмови. Првично Сенки на Манчевски се викаше Коски, Мајки беше насловен Како бебе, Илузија на Свето првично беше насловен Години на надеж...

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.842
Поени од реакции
36.886
Ја имам и јас и монографијата негова и монографијата за Пред дождот од 2004-та, заедно со ДВД-ата, и стварно е одлично направена, ама сепак мислам монографија за уметнициве се прави ко ќе починат. Еве сега нов филм снима Милчо, нема да има ништо за него во монографијата, нема врска што нема да биде филмот македонски. Спаѓа во опусот на режисерот и со тоа има целосно право да биде во монографијата за режисерот. Плус живи-здрави други филмови ако/кога ќе сними.:D
Во 2004, ако не се лажам, на едно негово „предавање“ на ФЛФ на кое имав чест да присуствувам кажа дека веќе нема да снима филмови (додуша, од тогаш испаднаа и Сенки, и Мајки, и Четврток, па сега еве и Бикини). :P

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.193
Поени од реакции
8.277
Цццц...

za koj film stanuva zbor?

B

Blade Torch

Гостин
Џган, земено финансиски средства и тематика извади можеби и максимум што можеше. Глумата доста солидна, сем актерите од љубовната прича кои не ми беа баш на нивоу. 7/10

• Ми се допаѓа
Reactions: wot

Kajgana Shop

На врв Bottom