Македонска берза

Член од
12 март 2009
Мислења
20.112
Поени од реакции
16.253
Што мислите за информацијата дека Костов земал 2000 акции од Комерцијална... мислите дека е вистинита и како би била истата проверана...

пошто ако е тоа точно има две насоки... или ќе расте акцијата или ќе има добра дивиденда...

мислења?
http://www.seinet.com.mk/Default.aspx?lang=MK&docID=30139

Член од
5 февруари 2012
Мислења
43
Поени од реакции
9
Што мислите за информацијата дека Костов земал 2000 акции од Комерцијална... мислите дека е вистинита и како би била истата проверана...

пошто ако е тоа точно има две насоки... или ќе расте акцијата или ќе има добра дивиденда...

мислења?
Комерцијална е домаќинска фирма и мое мислење дека оваа година ке даде добра дивиденда,али ова е само мислење.Јас купив 50 акции по 2850 пред 20 дена.(фалбаџија сум):P
--- надополнето: 15 февруари 2012 во 02:52 ---
биди почесто тука, јас имам преку 800
Секоја чест...Сепак сим задоволен што имам купено до сега прилично сум нов во тргуванјето на берза.Имам 19 години уште земам пари од тато:)сакам сам да заработам па тогаш да тргувам со поеќе.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
СОБРАНИЕТО ЌЕ ОДЛУЧУВА ЗА ОТКРИВАЊЕ НА АКЦИОНЕРИТЕ ПОД 5%

Ивана Колева

Радмила Шеќеринска потврди за „Капитал“ дека предлогот за законски измени за откривање на „ситните“ акционери е прифатен од пратеничката група на СДСМ и до крајот на неделава ќе стигне во Собранието
Дали македонската економија е конечно подготвена да оди чекор напред за поголема транспарентност на пазарот на капитал и на акционерството? Според ставовите и постапките на претставниците од бизнис-секторот, сигурно е така. Особено ако земе предвид дека акционерската книга на Фершпед целосно се отвори пред очите на јавноста, а Фершпед стана првата македонска компанија која се залага за поголема транспарентност во тој дел. Сега конечно и пратеничката Радмила Шеќеринска до крајот на неделава ќе достави до Собранието иницијатива за законски измени и откривање на акционерите под 5%. Да видиме сега што ќе одлучат пратениците?!
Шеќеринска потврди за „Капитал“ дека иницијативата за промените на Законот од хартии од вредност, во насока на откривање на акционерите под 5%, е прифатена од пратеничката група на СДСМ. Го искоментира и потегот на Фершпед како крајно позитивен...
Што мислите за ова??? Дали сакате и вашите имиња да бидат јавни???

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
dobro e da se znae Stefus koj poseduvo do 5%, ama ova poveke sluzi za novinarsko-politicki presmetki ova nas kako investitori ne ni pomaga nesto posebno, znaes verojatno deka dovolno e da imas samo edna akcija od nekoja kompanija i imas pravo na detalnata kniga na sopstvenici na taa kompanija, taka da... vaka samo ke mozat javno da se prepukuvaat koj kolku poseduva i sl.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Од 1900 на 2060 за 3 недели ОК идат акциите сите ми се добри освен ТНБ сеуште се тапа. Ако не одлучат да дадат дивиденда и оваа година тешко е да се опорават.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Ako zboris za tutunska banka neoficijalno znam deka nema da davaat dividenda

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Ako zboris za tutunska banka neoficijalno znam deka nema da davaat dividenda
Тоа е лошо предходно со годнии даваа лани прв пат не дадоа и тоа добра дивиденда 8-10%. И падна акциите беа еден период 4200 сега се дури 2260. Се надевав дека оваа година ќе дадат дивидненда и рипнат ама останува да видиме и чекаме. Не сум баш најсреќен со таа акција.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Тоа е лошо предходно со годнии даваа лани прв пат не дадоа и тоа добра дивиденда 8-10%. И падна акциите беа еден период 4200 сега се дури 2260. Се надевав дека оваа година ќе дадат дивидненда и рипнат ама останува да видиме и чекаме. Не сум баш најсреќен со таа акција.
Nema da dadat skoro so sigurno ti kazuvam, zatoa sto kolku sto mozat ja pomagaat NLB (od ljubljana- firmata majka ) zatoa nema dividendi i skoro i da nema bonusi za vrabotenite, kolku sto mozat poveke dobivkata ja prakjaat tamu toa se cuvstvuva veke i na pazarot vo poslednite godina-dve go gubat cekorot so komercijalna iako uste dobro se drzat, nema dividendi i bonusi dodeka ne se stabilizira NLB
--- надополнето: 17 февруари 2012 во 15:21 ---
Inaku jas ne sum najsreken so akcijata na toplifikacija koja mnogu izgubi, otkako biznimsini i mediumi bliski do vlasta napravija slika deka tplf ke ja izgubi licencata, ke propadne i sl. sega akcijata im e nesto nad 2200 den a obicno prosecno bila nekade pomegu cenata na komercijalna i alkaloid , nekogas i nad alkaloid, taka da iako jas ne sum zadovolen, koj ima pari i seka da vlozi neka ide na tplf dobra prilika e sega, podobra cena od ovaa zdravje

Член од
30 мај 2011
Мислења
553
Поени од реакции
130
Nema da dadat skoro so sigurno ti kazuvam, zatoa sto kolku sto mozat ja pomagaat NLB (od ljubljana- firmata majka ) zatoa nema dividendi i skoro i da nema bonusi za vrabotenite, kolku sto mozat poveke dobivkata ja prakjaat tamu toa se cuvstvuva veke i na pazarot vo poslednite godina-dve go gubat cekorot so komercijalna iako uste dobro se drzat, nema dividendi i bonusi dodeka ne se stabilizira NLB
Inaku jas ne sum najsreken so akcijata na toplifikacija koja mnogu izgubi, otkako biznimsini i mediumi bliski do vlasta napravija slika deka tplf ke ja izgubi licencata, ke propadne i sl. sega akcijata im e nesto nad 2200 den a obicno prosecno bila nekade pomegu cenata na komercijalna i alkaloid , nekogas i nad alkaloid, taka da iako jas ne sum zadovolen, koj ima pari i seka da vlozi neka ide na tplf dobra prilika e sega, podobra cena od ovaa zdravje
Имаш некое инфо за раст на тплф?
Јас ги земав лани по 3200 и не сум баш оптимист за таа акција.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Имаш некое инфо за раст на тплф?
Јас ги земав лани по 3200 и не сум баш оптимист за таа акција.
Info za rast, daj boze da imav :) bi trebalo da rasatat zatoa sto po moja pretpostavka tie sto go napravija pucot za tplf verojatno sega kupuvaat, za da napravat profit no sepak ke treba dolgo vreme da se oparavi taa cena i da otide nad 3500 za da imas kar da ja prodades

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Tutunska banka e dobra firma imaat dobri profiti i menagmentot im e inovativen ne se zasotanati. Probelmot e kako sto ti rece so nivnata majka banka. Slovencite se vo golemi zagubi a edinstvena kerka firma so profiti od site sto gi imaat na Balkanot e Makedonskata. Taka da mora da prakjaat pari gore. Toplifikacija e isto taka dosta uspesna ama politicki e zakacena so vladata i ima hajka protiv nea. I TPLF i TNB za poslednata godina dena dosta izgubija vo vrednost recisi po 50% da se investira vo vakvi akci e rizicno moze dosta da se dobie a moze i da se izgubi. Se raboti za dobri firmi ama poradi nekoj nadvoresni faktori pazarot ne gi saka. Taka da ako vleze nekoj sega i go prifati rizikot moze dosta dobro da zaraboti.
Od druga strana imam akcii vo Alkaloid koj dosta malku izgubija koga site akcii pagja. KMB i GRN taka i taka pominaa. Sega se nadevam deka site ke rastat posebno tie sto najveke padnaa TNB i TPLF. Taka mu ide logikata.

Член од
30 мај 2011
Мислења
553
Поени од реакции
130
„НЛБ Тутунска банка со години работи со позитивни резултати и минатата година оствари добивка од околу 10,7 милиони евра. Тоа значи дека банката е солидна, ликвидна, уделот на лоши кредити во вкупното кредитно портфолио е помало од нивото во целиот банкарски сектор. Банката во земјава не е изложена кон централата во Словенија, се потпира на депозитите од домашни компании и граѓани, така што не гледам како проблемите од Словенија може да влијаат на нашата работа тука“, изјави Јанчевски.
Само трпение друже тоа и ни останува,и јас имам од тутунска 50% сум во минус со таа акција а и не планирам да ја продадам испод 5000 ден.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Што е со СТИЛ? и тие многу изгубија над 50% ке се вратат ли, што мислите?
--- надополнето: 17 февруари 2012 во 16:21 ---
Инаку Стефус ако правиш споредба помеѓу КБМ и ТНБ, менаџментот на КБМ има повеќе слобода за иновативност и тоа не од сега откакао НЛБ има проблеми него и пред тоа, затоа што тутунска работи по налог на словенците а КБМ работат за себе, така да едно е да си филијала во случајов тутунска а друго е да си дирекција, тоа лесно може да ти го каже било кој вработен во Тутунска, триглав, телеком или било која друга компанија што има странски сопственици. Перцепцијата дека КБМ е комуњарска банка е исто така хајка против оваа компанија затоа што како и се останато и оваа кај нас е политизирано. Инаку за инфорамција комерцијална банка вложува најмногу од сите банки во поризични инструменти и сл. Ако не верувате најдете некој упатен во сметководството или ревизија во овие компании и ќе ви го потврдат тоа што го пишувам сега.

Kajgana Shop

На врв Bottom