Македонска берза

fearless

in Arsenal we trust!
Член од
5 јануари 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
185
Дали се домашни или странски инвеститори незнам. Ама поволен момент е за купување.
Дивиденди обично се делат во април ама варира од година во година. Прво треба да се одржи акционерско собрание на кое се донесува одлука за поделба на дивидена и кој е последен датум на купување на акцијата со право на дивиденда. Има објави за тоа на нет.
Aко мислиш да се правиш паметен и да купиш акции пред да даваат дивиденд и да ги продадеш после ќе се заебеш. АКција секогаш паѓа после исплата на дивиденда колку што била дивидендата :) за после пополека најчесто да се опорави. За да ја искористиш дивидендата до телеком најверојатно треба да ја чуваш акцијата најмалку 6 месеци. Нема лесни пари.
hmmzz.. neznam dali se bash 6.... lani se zaebav taka... pred dividenda prodadov posto akcijata beshe visoka... i mi rekoa deka posle dividenda ke padne za dividendata moze i poveke i poslusav... ali posle toa akcijata se vrati vo rok od 1 mesec da top nivo...i od togash pa do sea fluktuira okolu taa tocka... pa sea se razmisluvam da probam pak

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
hmmzz.. neznam dali se bash 6.... lani se zaebav taka... pred dividenda prodadov posto akcijata beshe visoka... i mi rekoa deka posle dividenda ke padne za dividendata moze i poveke i poslusav... ali posle toa akcijata se vrati vo rok od 1 mesec da top nivo...i od togash pa do sea fluktuira okolu taa tocka... pa sea se razmisluvam da probam pak
Nemozes da spekuliras najsigurno ti e da ja kupis i cuvas nekolku godini kako alternativa na stedna kniska. Taa akcija ne ocekuvam mnogu da se dvizi osven ako uspeat da dadat povisoka dividenda ama se somnevam.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Странци се претежно словенците преку илирика, и секако активни се и македонските бизнисмени (знаеш на кои мислам) другите играчи се ситна риба, македонсците (како обичен народ) не се активни и нема да бидат додека МБИ не се доблизи на вредноста кога они купиле ( просек 8-9ооо) па ќе бидат активни со што ќе сакаат да продаваат за да ги повртат парите кои ги изгубија 2008/09 така да тоа нема да се случи во блиско време по мене барем 10-15 години, а растот може да се очекува како што вели стефус до крајот на 2012 2500 еве јас викам до 2700 и секако после некоја година со растови и падови од 3 до 4 макс 5 000 поени (МБИ 10)

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Почна растот и јас добив дојава се да продадам до крај на месец Март затоа што во средина на истиот месец следи напад на Иран и отиде се у пичку мајчину.....

fearless

in Arsenal we trust!
Член од
5 јануари 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
185
Почна растот и јас добив дојава се да продадам до крај на месец Март затоа што во средина на истиот месец следи напад на Иран и отиде се у пичку мајчину.....

znaci od mart mesec pocnuva kraj na svetot a? sto napraime sea da napraime... i toa e toa :D

Член од
12 мај 2008
Мислења
249
Поени од реакции
148
MBI denes nad 2000. Leka poleka pocnuva rastot.
да, да еве ме и мене назад
комерцијална
Последно тргување 08.02.2012: 2.900,00
конечно:cool:

и уште нештоo_O ако имате $ во банка како НАЈдобро би ги искористиле за долгорочно штедење во моментов??

fearless

in Arsenal we trust!
Член од
5 јануари 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
185
да, да еве ме и мене назад
комерцијална
Последно тргување 08.02.2012: 2.900,00
конечно:cool:
и уште нештоo_O ако имате $ во банка како НАЈдобро би ги искористиле за долгорочно штедење во моментов??
ахахаха реков јас јануар... али оваа година растот во ран фебруар почна... и како задоволна си сеа со 2900 или ќе чекаш 3100-3500 да напраиш и профит... :D

провери дали комерцијална делала или ќе дели дивиденда, па да чекаш евентуално до пред дивиденда за продажба :D

Член од
12 мај 2008
Мислења
249
Поени од реакции
148
ахахаха реков јас јануар... али оваа година растот во ран фебруар почна... и како задоволна си сеа со 2900 или ќе чекаш 3100-3500 да напраиш и профит... :D

провери дали комерцијална делала или ќе дели дивиденда, па да чекаш евентуално до пред дивиденда за продажба :D

Не Не продавање под 3500 ден:) никако.
А за дивиденда незнам дали ке има за мене ја ги купив акциите пола на почеток а пола на крај на октомври 2011

fearless

in Arsenal we trust!
Член од
5 јануари 2008
Мислења
1.193
Поени од реакции
185
Што мислите за информацијата дека Костов земал 2000 акции од Комерцијална... мислите дека е вистинита и како би била истата проверана...

пошто ако е тоа точно има две насоки... или ќе расте акцијата или ќе има добра дивиденда...

мислења?

Kajgana Shop

На врв Bottom