Македонска берза

До колку очекувате да падне МБИ10 заради вирусната пандемија:

 • 3000

  Гласови: 21 32,3%
 • 2000

  Гласови: 27 41,5%
 • 1000

  Гласови: 6 9,2%
 • 0 (да го испоштуваме другарот Близард)

  Гласови: 5 7,7%
 • МБИ ќе иде у плус, какво паѓање

  Гласови: 6 9,2%

 • Вкупно гласачи
  65
Член од
11 јули 2017
Мислења
572
Поени од реакции
284

Mesec dva :)
 
Член од
23 јуни 2017
Мислења
375
Поени од реакции
618
Avstrijcive prodolzuvaat so pederski potezi vo OHB... Dokapitalizacija na 2.650 denari... Bravo, nemam komentar, ovie novite emisii za poznat kupuvac treba da se zabranat ednash za sekogash so zakon... Ova ako ne e oshtetuvanje na mali akcioneri, ne znam sto e...
 

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
439
Поени од реакции
345
Avstrijcive prodolzuvaat so pederski potezi vo OHB... Dokapitalizacija na 2.650 denari... Bravo, nemam komentar, ovie novite emisii za poznat kupuvac treba da se zabranat ednash za sekogash so zakon... Ova ako ne e oshtetuvanje na mali akcioneri, ne znam sto e...
Ме интересира дали нема можност да се пријави до комисија за хартии од вредност, или нека биде јавна аукција или нека си платат барем по книговодствена цена.
п.с. Немам акции, ама дефинитивно оваа не е во ред
 
Член од
15 февруари 2012
Мислења
280
Поени од реакции
241
Avstrijcive prodolzuvaat so pederski potezi vo OHB... Dokapitalizacija na 2.650 denari... Bravo, nemam komentar, ovie novite emisii za poznat kupuvac treba da se zabranat ednash za sekogash so zakon... Ova ako ne e oshtetuvanje na mali akcioneri, ne znam sto e...
Мислам дека некој на форумов предупреди за вакво можно сценарио...
 
Член од
23 јуни 2017
Мислења
375
Поени од реакции
618
Ме интересира дали нема можност да се пријави до комисија за хартии од вредност, или нека биде јавна аукција или нека си платат барем по книговодствена цена.
п.с. Немам акции, ама дефинитивно оваа не е во ред
Nemam OHB, ali me nerviraat vakvi raboti... Nema so da se prijavuva, se e spored zakon...
 
Член од
30 март 2018
Мислења
330
Поени од реакции
616
Докапитализацијата на ОХБ по таа цена е чист криминал и дефинитивно треба да се покрене спор за таа да се спречи. Не може еден акционер да стекнува удел по трипати помала цена од книговодствената и двапати помала од пазарната!
 
Член од
17 октомври 2017
Мислења
708
Поени од реакции
1.142
Малце ме чуди апатијава околу ГРНТ. Лупаат нови договори, старите им се недовршени, а имаат и огромна капитална од акциите во КМБ.

Зошто акцијата не мрда? Да не се прочуло дека ќе има слаба дивиденда?
 
Член од
20 април 2009
Мислења
123
Поени од реакции
65

Mesec dva :)
Gama se znae deka ke bide posle izbori, kupuvanjevo sega se dolzi na rekordnata dobivka za 2019 od nad 1 miljarda denari i dobra dividenda.. ocekuvanjata se 2500-3000 den bruto.. od 9000den dobivka po akcija 30% ke odat za dividenda.. za 2020 plan nad 20mil evra dobivka
 
Член од
10 мај 2009
Мислења
765
Поени од реакции
487
Avstrijcive prodolzuvaat so pederski potezi vo OHB... Dokapitalizacija na 2.650 denari... Bravo, nemam komentar, ovie novite emisii za poznat kupuvac treba da se zabranat ednash za sekogash so zakon... Ova ako ne e oshtetuvanje na mali akcioneri, ne znam sto e...
правехте ме будала тогај, мразе ме посто да си тражам, а што е лошо да се докапитализира на 2650. сосема легитмна одлука, тоа што бошко купуваше на 6200 откако објавија интерес австриците и уште дузина други си имале вишок пари они ја докапитализраа по нивна математика Северно Македонска, имат си право.
 
Член од
23 јуни 2017
Мислења
375
Поени од реакции
618
правехте ме будала тогај, мразе ме посто да си тражам, а што е лошо да се докапитализира на 2650. сосема легитмна одлука, тоа што бошко купуваше на 6200 откако објавија интерес австриците и уште дузина други си имале вишок пари они ја докапитализраа по нивна математика Северно Македонска, имат си право.
nishto ne te razbrav, cekaj na google translate da napravam copy-paste ...

p.s. Strumicki detected... unknown error... ne znam so znaci ova... :cool:
 
Последно уредено:

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
439
Поени од реакции
345
правехте ме будала тогај, мразе ме посто да си тражам, а што е лошо да се докапитализира на 2650. сосема легитмна одлука, тоа што бошко купуваше на 6200 откако објавија интерес австриците и уште дузина други си имале вишок пари они ја докапитализраа по нивна математика Северно Македонска, имат си право.
Како така имат си право? Види мајката. Утре ќе му текне на Хари или Ванчо ќе си исштампат акции по 1000 денари и на крај во Јуни ќе си делиме по 500 денара дивиденда сите така? Или на еден куп други крупни акционери... Ова во правна постапка се докажува дека со оваа постапка се врши оштета на акционери.
Дали ние имаме правна држава, тоа е друго прашање.
 
Член од
23 јуни 2017
Мислења
375
Поени од реакции
618
ako covek malku prochepka videte sto moze da se najde....belja rabota sega:


Специфичности при издавањето на хартии од вредност по пат на приватна понуда


При издавањето на хартии од вредност по пат на приватна понуда, издавачот на хартиите од вредност мора да ги има во предвид следниве специфичности:

издавачот може да изврши приватна понуда на хартии од вредност согласно со одредбите на ЗХВ по еден ист основ најмногу еднаш во текот на една календарска година и

продажната цена на хартиите од вредност кои се издаваат по пат на приватна понуда, не смее да отстапува повеќе од 20% од пазарната цена (исклучок е утврдената висина на продажната цена при продажба на сопствени акции).

Заради допрецизирање на условот за висината на продажната цена при издавањето на хартии од вредност по пат на приватна понуда, Комисијата за хартии од вредност во јули 2008 година донесе став кој гласи:

" Продажната цена на хартиите од вредност кои се издаваат по пат на приватна понуда, не смее да отстапува повеќе од 20% од просечната пазарна цена на акциите постигната на овластена берза во последните три месеца пред донесување на актот за издавање на хартии од вредност. Во случај кога во овој период немало тргување, тогаш како период за определување на просечната пазарна цена се зема периодот од три месеци наназад од последниот ден на кој се тргувало со хартиите од вредност издадени од издавачот, не вклучувајќи ги блок трансакциите.

Доколку и во овој случај не може да се определи просечната пазарна цена, тогаш продажната цена на хартиите од вредност кои се издаваат по пат на приватна понуда, не смее да е под номиналната вредност ниту повеќе од 20% над номиналната вредност на хартиите од вредност издадени од издавачот.”

p.s. e sega so prajme????
po slobodna procenka, ako prosecnata cena za posledni 3 meseci e neshto nad 5.000, znaci deka ne smeat ovaa privatna ponuda da ja realiziraat pod 4.000 denari, a najmalku na 2.650....?????
ajde sega site vesnici i portali sto nemat reklami i sponzorstva od sparkasse da vidime kolku profesionalno rabotat..... a tie sto imaat neka se pravat deka najprofesionalno ova ne go prochitale....

p.p.s. sakaat da platat 5.000.000 eur pomalku.... e nechesh mochi....
Автоматски споено мислење:

Nemam OHB, ali me nerviraat vakvi raboti... Nema so da se prijavuva, se e spored zakon...
osven ako ne e...
 
Последно уредено:

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
439
Поени од реакции
345
ako covek malku prochepka videte sto moze da se najde....belja rabota sega:


Специфичности при издавањето на хартии од вредност по пат на приватна понуда


При издавањето на хартии од вредност по пат на приватна понуда, издавачот на хартиите од вредност мора да ги има во предвид следниве специфичности:

издавачот може да изврши приватна понуда на хартии од вредност согласно со одредбите на ЗХВ по еден ист основ најмногу еднаш во текот на една календарска година и

продажната цена на хартиите од вредност кои се издаваат по пат на приватна понуда, не смее да отстапува повеќе од 20% од пазарната цена (исклучок е утврдената висина на продажната цена при продажба на сопствени акции).

Заради допрецизирање на условот за висината на продажната цена при издавањето на хартии од вредност по пат на приватна понуда, Комисијата за хартии од вредност во јули 2008 година донесе став кој гласи:

" Продажната цена на хартиите од вредност кои се издаваат по пат на приватна понуда, не смее да отстапува повеќе од 20% од просечната пазарна цена на акциите постигната на овластена берза во последните три месеца пред донесување на актот за издавање на хартии од вредност. Во случај кога во овој период немало тргување, тогаш како период за определување на просечната пазарна цена се зема периодот од три месеци наназад од последниот ден на кој се тргувало со хартиите од вредност издадени од издавачот, не вклучувајќи ги блок трансакциите.

Доколку и во овој случај не може да се определи просечната пазарна цена, тогаш продажната цена на хартиите од вредност кои се издаваат по пат на приватна понуда, не смее да е под номиналната вредност ниту повеќе од 20% над номиналната вредност на хартиите од вредност издадени од издавачот.”

p.s. e sega so prajme????
po slobodna procenka, ako prosecnata cena za posledni 3 meseci e neshto nad 5.000, znaci deka ne smeat ovaa privatna ponuda da ja realiziraat pod 4.000 denari, a najmalku na 2.650....?????
ajde sega site vesnici i portali sto nemat reklami i sponzorstva od sparkasse da vidime kolku profesionalno rabotat..... a tie sto imaat neka se pravat deka najprofesionalno ova ne go prochitale....

p.p.s. sakaat da platat 5.000.000 eur pomalku.... e nechesh mochi....
Автоматски споено мислење:


osven ako ne e...
Браво Декис, треба сите по една претставка и до Комисија за хартии од вредност, до сите медиуми... Иако и законското решение мислам дека треба да се промени, да биде просек од најмалку година дена.
 
Член од
19 октомври 2012
Мислења
174
Поени од реакции
103
Значи секоја им чест, ненормални. Треба сите петиции да пишеме до КХВ за ОХБ. Ебати правдата ебати
едит: ако некој веќе има пишан текст за претставка нека ми прати у приватна порака.
 
Член од
2 октомври 2017
Мислења
86
Поени од реакции
93
Многу битно е какви санкции се предвидени за непочитување на правилата ѕа издавање на хартии од вредност.
 
На врв Bottom