Македонска берза

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.784
Поени од реакции
5.058
TEL 15.4 den добивка по акција п/е 21 п/б 2.0 дивидедна најверојатно 19 ден или 5.9%...скапичка акција.
Автоматски споено мислење:

Инаку инфлација 0.6% за јануари малку мрдна инфлацијата. Да се надеваме дека ќе се раздвижи капиталот.

Последно уредено:

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Накратко, одговорот од КХВ вика дека прво, до нив не е поднесено барање од ОХБ. Второ, малцинските акционерите прво треба да ги бараат своите права на Собрание, а потоа и пред надлежен суд. Трето, доколку биде поднесено барање, КХВ ќе ги има во предвид Законот за хартии од вредност и Законот за трговски друштва, како и принципите на добро управување.
Поконкретно, за КХВ од посебно значење е член 361 од вториот закон, согласно кој членот на управниот односно надзорниот одбор е должен да ги врши своите овластувања во интерес на друштвото и во интерес на сите акционери со внимание на уреден и совесен трговец. Во таа смисла, тргнувајќи од оваа обврска на членовите на надзорниот одбор се подразбира дека во конкретниот случај треба да се посвети посебно внимание на коректната и транспарентна процена на вредноста на емисијата на акции. Имено, утврдувањето на цената на акциите во новите емисии треба да биде направено внимателно, со рамноправен третман на сите акционери, бидејќи ова комплексно прашање може да биде потенцијален начин на злоупотреба.
Значи дечки на Собрание, а можда и порано со дописи до ОХБ. А ако продолжуваат со лудоста, идеме на суд.
Мене ми го пратија скоро истиот одговор, но плус потцртано:
„Ви укажувам дека со Законот за изменување и дополнување на Законот за хартии од вредност (Службен Весник на РМ бр.57/10) објавен на 26.04.2010 година СЕ УКИНА одредбата со која беше предвидено дека продажната цена на хартиите од вредност кои се издаваат по пат на приватна понуда, не смее да отстапува повеќе од 20% од пазарната цена“.
Така да, единствен начин да се борите против оваа е да се повикувате на Член 361 од ЗТД, и да се докаже дека членовите од УО и НО не постапувале во интерес на сите акционери со внимание на уреден и совесен трговец.

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Jas sum so TEL zadovolen. Rast na Op dobivka, rast na EBITDA i, sto e najvazno, rast na free cash flow.

Da go proveram Stef, p/e 18,3 p/b 1,8, po EU firmi od telekom idat 27 i 3+, znaci eftino.

Dividenda ke bide okolu 20 dens, znaci DY cca 6,2%. Pak ke kazam, po EU se okolu 3%, pa ne ste belkim anti EU :D

Moja valuacija e negde megju 450-500, sredno 480, pod toa cico Bubi ne dava :P

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.784
Поени од реакции
5.058
Jas sum so TEL zadovolen. Rast na Op dobivka, rast na EBITDA i, sto e najvazno, rast na free cash flow.

Da go proveram Stef, p/e 18,3 p/b 1,8, po EU firmi od telekom idat 27 i 3+, znaci eftino.

Dividenda ke bide okolu 20 dens, znaci DY cca 6,2%. Pak ke kazam, po EU se okolu 3%, pa ne ste belkim anti EU :D

Moja valuacija e negde megju 450-500, sredno 480, pod toa cico Bubi ne dava :P
Генерално валуациите на МК акции не достигнуваат толку екстремни вредности. Дури во 2008ма имаа некои компании 20+ п/е не достигнаа 30п/е. Така да за ТЕЛ да биде 500 треба да п/е 30+ што е етпен високо и значи дека идните приноси ќе бидат многу лоши. Јас не би купил ни сега ТЕЛ а тек на 500, на толку ако можем би шортал.
Генерално сметам дека сега ќе има т.е. сме во корекција и би купил ако паднат. А ако нема корекција и после продолжи растот би продавал се постепено. Но, ќе видиме...ТЕЛ не ми е интересна. Прескапа за дефанзивна акција. Слично е и со АЛК...Другите од поликвидните акции се подобра опција. Подобро е циклични од дефанзивни сега.

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Многу зависи од секторот. Во сектор телекомуникации валуациите се тие. Ако најдеш поефтин телеком, кажи

Член од
12 март 2009
Мислења
20.196
Поени од реакции
16.335
Мене ми го пратија скоро истиот одговор, но плус потцртано:
„Ви укажувам дека со Законот за изменување и дополнување на Законот за хартии од вредност (Службен Весник на РМ бр.57/10) објавен на 26.04.2010 година СЕ УКИНА одредбата со која беше предвидено дека продажната цена на хартиите од вредност кои се издаваат по пат на приватна понуда, не смее да отстапува повеќе од 20% од пазарната цена“.
Така да, единствен начин да се борите против оваа е да се повикувате на Член 361 од ЗТД, и да се докаже дека членовите од УО и НО не постапувале во интерес на сите акционери со внимание на уреден и совесен трговец.
мора под ИТНО сите што имате ОХБ да ги дадете на СУД, основ да биди ЗБОГАТУВАЊЕ без ОСНОВ..
Ова ако помине и ДРУГИ ќе почнат, па на крај ЦЕЛА МСЕ ќе отиде у ПИЧВАЈЗ
..Ова му доваѓа како слободно да се печатат Пари, ала Топчидер 80-тите по што се распадна ЕхЈУ

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.784
Поени од реакции
5.058
мора под ИТНО сите што имате ОХБ да ги дадете на СУД, основ да биди ЗБОГАТУВАЊЕ без ОСНОВ..
Ова ако помине и ДРУГИ ќе почнат, па на крај ЦЕЛА МСЕ ќе отиде у ПИЧВАЈЗ
..Ова му доваѓа како слободно да се печатат Пари, ала Топчидер 80-тите по што се распадна ЕхЈУ
Па ако ова помине секој акционер со 51% може да ја прави оваа шема. А такви фирми има многу. Многу од нив се успешни и со голем раст на цените и најголем дел од малите инвеститори поседуваат акции од нив. Или во превод ова може речиси секој на темава да го засегне.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.196
Поени од реакции
16.335
Па ако ова помине секој акционер со 51% може да ја прави оваа шема. А такви фирми има многу. Многу од нив се успешни и со голем раст на цените и најголем дел од малите инвеститори поседуваат акции од нив. Или во превод ова може речиси секој на темава да го засегне.
пишав, печатеа ОХБ акции и некаде 2005/6, пред СГ да ги купи, ама мислам дека не отстапуваа толку од моменталната цената на берза, башка не им следуваше денда таа година, а можеше секој да купи, сама требаше да се оди во Охрид, а беше мислам во март/април месец емисијата, па не отидов...

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.784
Поени од реакции
5.058
пишав, печатеа ОХБ акции и некаде 2005/6, пред СГ да ги купи, ама мислам дека не отстапуваа толку од моменталната цената на берза, башка не им следуваше денда таа година, а можеше секој да купи, сама требаше да се оди во Охрид, а беше мислам во март/април месец емисијата, па не отидов...
Многу АД имаа нови емисии во 2006-2008 цените беа високи и беше логично да се докапитализираат со нови емисии. Не се сеќавам точно како се одвиваа понудите но мислам дека беа по пазарна цена. Со раст на цените на акциите може да очекуваме и нови емисии како тогаш. Мислам дека имаше и откупи на сопствени акции еден период. Сега овие потези замреа но ОХБ може да скрши мраз.

Член од
19 октомври 2012
Мислења
317
Поени од реакции
277
Значи мене воопшто не ми пречи ако имаат нова емисија на акции во приватна понуда. Нека си ги издадат и нека си ги купат сами. Ама цената да биде еднаква на книговодствената вредност, и тоа после објавени и ревидирани финансиски извештаи за 2019 година. Сакаат да се вадат на исполнување на адекватност на капитал, што уствари и не мора да биде остварено со емисија на акции. Ако проѓе, проѓе? Хоштаплери.

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Mnogu labav period, chudno kako za pred objava na izveshtai I sobranija/dividend...

Najcudno od se mi e plitkiot pazar, aj sto nema kupovni, ama I prodazni nema... Covek so million evra moze da kupi se sto e na prodazba I da gi pushti brokerite na prinuden odmor... :P

Член од
19 октомври 2012
Мислења
317
Поени од реакции
277
Mnogu labav period, chudno kako za pred objava na izveshtai I sobranija/dividend...

Najcudno od se mi e plitkiot pazar, aj sto nema kupovni, ama I prodazni nema... Covek so million evra moze da kupi se sto e na prodazba I da gi pushti brokerite na prinuden odmor... :P
Како лесно го "бапна" миљончето :) А плитко е... ко на Паљури :icon_lol:

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Идиоти, јас би ако може и кривична да им се стегне. Зашто ова е криминал, директно бркаат во џеб на малцинските акционери.
Ние им јадеме гомна на Кутревци, а оно Австријциве поголеми Кутревци искочија
Можеби и Кјуби не беше поарно ниту ЕВН ако сакаме да бараме искуства. Некој пат вината не си ја бараме кај нас Охб беше циркус невиден уште и дивиденда делеа, особено на време го осетија Хрватитските инвеститори. Се секјавам уште на 4000 што коментари кркав овде, докапитализацијата беше приморан трик по неуспешната капитилазција од самото оперативното работење. Акционери славеа дека е таа резултат на ширење на бизнисот наместо санација на веке направените штети од тоа како се штимаа резултатите,ама тука никој не ја бара одговорноста туку кај австријците.

Kajgana Shop

На врв Bottom