Македонска берза

Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370
Авансна дивиденда од СТБ за прва половина од 2018, бруто износ 73 МКД по акција, честитки до акционерите :)
И за приоритетните по 5 денари бруто.[DOUBLEPOST=1542014250][/DOUBLEPOST]Интересно е дали Хари ќе исплати авансна дивиденда.

Последно уредено:
Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Реално е да се претпостави дека добар дел од компаниите ќе исплатат вонредни дивиденди до крајот на годината пред данокот да се зголеми од 10% на 15%. Особено интересно ќе биде да се види што ОКТА ќе направи со своите 25 милиони евра што ги држи на сметки, т.е. со по околу 1.900 денари по акција

Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370
Реално е да се претпостави дека добар дел од компаниите ќе исплатат вонредни дивиденди до крајот на годината пред данокот да се зголеми од 10% на 15%. Особено интересно ќе биде да се види што ОКТА ќе направи со своите 25 милиони евра што ги држи на сметки, т.е. со по околу 1.900 денари по акција
И MTUR има побајаги кеш, ама кој знае ќе видиме.[DOUBLEPOST=1542019080][/DOUBLEPOST] STB oтиде1300

Последно уредено:

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.093
Поени од реакции
11.498
@bosko007 :jeeee:
Морално е да те тагнам за СТБ, се изнамачи да пишуваш хејт реферати за банката, таква посветеност ретко се гледа.

Очекувам сличен потег и од КМБ и ТНБ, полугодишна дивиденда пред Нова година.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Овде има еден интересен момент. Кој нема доставено информации за исплата во СТБ бидејќи ептен во последните денови од годината ќе се прави ова ќе си плати 15 проценети персонален доколку се донесе законот.

Член од
2 септември 2014
Мислења
187
Поени од реакции
195
Dobro be luge dajte prekinete da se raspravate koj koga i kako kupil i koj napravil najdobar poteg. Sekoj si trguva kako misli, i izleguva ili vleguva spored negovi ubeduvanja. Bosko pa i site drugi napravivme odlicna zarabotka vo poslednite 4-5 godini, taka da dali si prodal STB na 900 ili na 1300 sekoj e dobiten. Eve jas kupiv STB na 270-290 pa prodav na 450-490, pred da se najavi za vonredna dividenda.VLegov posle izvesen period na 900 i eve me sega cekam da prodadam.

ps. sepak sme tuka na forumov da spodeluvame informacii a ne da se raspravame koj kolku pari napravil i koj e najpameten....

B

Bafra

Гостин
Dobro be luge dajte prekinete da se raspravate koj koga i kako kupil i koj napravil najdobar poteg. Sekoj si trguva kako misli, i izleguva ili vleguva spored negovi ubeduvanja. Bosko pa i site drugi napravivme odlicna zarabotka vo poslednite 4-5 godini, taka da dali si prodal STB na 900 ili na 1300 sekoj e dobiten. Eve jas kupiv STB na 270-290 pa prodav na 450-490, pred da se najavi za vonredna dividenda.VLegov posle izvesen period na 900 i eve me sega cekam da prodadam.

ps. sepak sme tuka na forumov da spodeluvame informacii a ne da se raspravame koj kolku pari napravil i koj e najpameten....
Не се расправаат, туку се ФАЛАТ :P . Има разлика :D

Следна е ТЕТЕКС

Член од
25 август 2016
Мислења
438
Поени од реакции
318
Nope... idi na alk ako vekje tolku sakas vlez

Да ве прашам поискусните дали е можен влез во Ад Алкалоид Берово или тоа е невозможна мисија?
[DOUBLEPOST=1542025230][/DOUBLEPOST]Ako i za 2ta polovi a e slicna doagjame do 150den kako sto mislev. Znaci ipak STB povrqtot e +10%

Авансна дивиденда од СТБ за прва половина од 2018, бруто износ 73 МКД по акција, честитки до акционерите :)

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Не се расправаат, туку се ФАЛАТ :P . Има разлика :D

Следна е ТЕТЕКС
Не ми беше намерата фалење, впрочем не ни пишувам што и колку поседувам. Поентата беше дека има луѓе што не продале ни при толкав раст, а и за новаците на форумот ќе биде интересно да видат дека до пред само 6 години била толку траорна атмосферата што за 124 денари се тргувала акција што денеска вреди 1.300 денари и во меѓувреме исплатила околу 350 денари дивиденда.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
@bosko007 :jeeee:
Морално е да те тагнам за СТБ, се изнамачи да пишуваш хејт реферати за банката, таква посветеност ретко се гледа.
Никогаш немам напишано никаков негативен пост за работењето на банката во последните 5 години. јас ја коментирам цената на акцијата, која е скапа...
Најди и цитирај еден негативен пост за работењето на банката, правиш ли разлика меѓу тие две работи.. Гледам дека од рефератите ништо не си научил затоа и помалку пишувам во последно време...
Не сум сигурен дека на оваа одлука на банката да исплати авансна дивиденда треба да се радувате . . . За мене ова е знак дека продажбата се ближи. Искрено да сум акционер јас не би се радувал на продажбата . . . Се надевам дека ќе скокаш од радост откако ќе ја дознаеш продажната цена . . . Наскоро ќе биде судниот ден ;).
Еве една храбра прогноза . . . Продавај на 1300 ден. Веднаш!! Истури додека има такви што купуваат . . .
Баш ми е мило што ти дојде малку крв во глава после 1 година дремење на 930 денари ;)...
Не ми кажа една банка на Балканот и Европа која е поскапа од Стопанска според п/б . . .

B

Bafra

Гостин
Не ми беше намерата фалење, впрочем не ни пишувам што и колку поседувам. Поентата беше дека има луѓе што не продале ни при толкав раст, а и за новаците на форумот ќе биде интересно да видат дека до пред само 6 години била толку траорна атмосферата што за 124 денари се тргувала акција што денеска вреди 1.300 денари и во меѓувреме исплатила околу 350 денари дивиденда.
Шефе не знам кај се најде повикан, ама не мислев на тебе конкретно, туку општо. Нормално човечко однесување, да се фалиш кога ќе направиш добар потег, а кога ќе заглавиш да си ќутиш.

Плус како што кажа еден член претходно, добро е вака едни да се фалат, други да им кажуваат дека не е за фалење. Нормално со бројки и издржани мислења.

@bosko007 јас стварно не те разбирам. Што се мешаш кај што немаш акции :toe:
Твоето си го кажа и тоа многупати. Кој те послуша те послуша, кој не, негов профит, негова загуба.
А тој постот каде што кажуваш дека си земал дивиденда од стб а претходно дека си ги продал, веќе стануваш сомнителен. Да не имате некаков сојуз со Борвер :sneaky:

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Она што сигурно следува е замрзнување на имот во истрагата Империја. Прашањето е само на кој износ и кои компании ќе бидат директно засегнати.

Ексико во периодот по 2011 компанијата стана акционер на најголемиот земјоделскиот комбинат во Македонија „Пелагонија“, преку кој влезе во битолската „Стопанска банка – Битола“ и во млекарницата „Здравје Радово“, додека како акционер се јави и во градежната компанија „Бетон – Штип“. Сега веќе е повлечена.
Судија на претходна постапка постапувајќи по барања на СЈО за привремено одземање на имот заради обезбедување во случајот „Империја“ судијата определи привремени мерки и забрани отуѓување и располагање со уделите на правните лица за кои постои основано сомнение дека била прибавена имотна корист со кривичните дела за кои се води постапката.

Од Кривичниот суд соопштија и дека судијата на претходна постапка, постапувајќи и по два предлога на надлежното обвинителство за привремено запирање на извршување на финансиски трансакции на правните лица за кои постои основано сомнение дека со кривичните дела, лицата опфатени во конкретниот предмет, прибавиле имотна корист, судијата ги прифати предлозите и со решенија наложи на повеќе банки да го запрат одливот на парични средства од сметките на предметните правни лица.

Член од
5 јуни 2017
Мислења
126
Поени од реакции
90
ФИ на Макпетрол за симнување капа. Браво.

Sent from my GT-I9500 using Tapatalk

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
@bosko007 јас стварно не те разбирам. Што се мешаш кај што немаш акции :toe:
Твоето си го кажа и тоа многупати. Кој те послуша те послуша, кој не, негов профит, негова загуба.
А тој постот каде што кажуваш дека си земал дивиденда од стб а претходно дека си ги продал, веќе стануваш сомнителен. Да не имате некаков сојуз со Борвер :sneaky:
Се појавив да ја поздравам конструктивноста на Декис, а веќе кога пишував си викам да скренам внимание на приватизацијата на НЛБ . . . . За СТБ бев прозван, а зошто и не . . . кога на СТБ можам докторат да напишам и на неа ги направив најубавите пари . . . Овој форум Ви стана место за навивање и мерење к_рови, а не за логика, финансии и бројки . . . СТБ ја продавав цели 2 години. Секогаш сум сомнителен и сомнително пишувам кога правам трансакции, за разлика од други . . . А коалиции не ми требаат и никогаш не играм во јато . . .

Запишав некој пост за да можете за некое време да ме заебавате за изречените глупости...
Да ми се смеете кога ќе ја продадат СТБ за убава пара, а јас сум промашил во проекцијата...
Исто како што јас им се смеам на СЕЗАМ и Максимус за Топлификација.
Се одјавувам на подолго, да не ја рушам журката ;);) ... И ова беа вондредни постови, па сега може било кој да ми ги брои парите, нереализираните дивиденди, отколку да си гледа во своето портфолио :).

Секоја убава и конструктивна информација треба да се поздрави.
@dekis пријателе, секоја чест. Алал да ти се парите од СТБ. Паметен потег.
Јас уште лани пишував дека СТБ е скапа, а сега и Ти, па оние останатите нека си мислат со своја глава . . . . Гледам дека има некои што ни ги бројат загубите, но знам дека ти си задоволен од својата одлука, а јас мислам дека си направил одлична зделка. Инаку колку за информација @dekis е сериозен играч, човек кој чита, расудува спрема сопствени убедувања, а не како партија му каже . . . . а да ги понудеше неговите акции на слободен пазар ќе ја паднеше СТБ акцијата за 20% па сите фанови на СТБ ќе го пцуевте.... Инаку ни јас, па ни Декис не излеговме од СТБ зошто не веруваме во компанијата, туку се плашиме од цената при приватизацијата. Јас го сфаќам Декис, но не го сфаќам оној кој ги купи акциите на таа цена . . .
Колку за информација за сите оние што летаат во облаци и што мислат дека СТБ е ефтина акција нека погледнат на колку е докапитализирана денес НЛБ (68% од book, а p/e е далеку под 10 некаде околу 7) . . .

https://www.dnevnik.si/1042846277/posel/drzava-prodala-59-odstotkov-nlb-po-5150-evra-za-delnico

http://www.seebiz.eu/javna-ponuda-dionica-nlb-a-prodano-59-dionica-za-609-milijuna-eura/ar-184429/

Член од
2 април 2018
Мислења
94
Поени од реакции
112
Согласно најновите стратегиски определби на компанијата и развојот на економско-политичките околности, продажба на СТБ (ЕВЕНТУАЛНО) може да се очекува после 2020 година.
Инаку, во моментов, како и повеќето МБИ 10 компании, СТБ е ценовно преценета, особено од аспект на евентуалната нејзина продажба, но, за очекување е дека дивидендната политика и плиткиот пазар (до крајот на Q1 2019) ќе ја поместат СТБ на позиција од 25€ за акција.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom