Македонска берза

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
Како претпоставувавме така и бидна/ќе биде, ќе има цедење на сите компании во декември, никој не е будала да дава 5% на државата.

Во врска со Топлификација гледам дека не е разјаснето баш,
Топлификација за тој милион евра кредит од Битар заложил 2 акции од ТЕ-ТО, значи ако не го врати кредитот, Битар ги зима тие 2 акции, ама Битар не ги сака тие 2 акции, туку сака Топлификација да оди во стечај.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Макпетрол до сега има околу 90 евра по акција добивка, ме мрзи сега да барам постови од пред пола година кога ви ја зборев.
Очекувам да ја завршат годината над 12м еур (сега се 10 за 3/4) тоа би било негде околу 120 евра по акција или со сегашна книговодствена вредност на акција од 600 евра имаат поврат на капитал од скоро 20%.
Ако се договорат за ГАМА тоа ќе биде џек пот. Како процент на раст и дивиденди мислам дека во наредни неколку години оваа акција ќе има најголем раст од најликвидните.
Банките како и порано што пишував мислам дека го допираат плафонот, освен КБМ која очекувам раст особено ако ја наплатат ТПЛФ.

Член од
11 јули 2011
Мислења
1.726
Поени од реакции
1.997
Здраво на сите, веќе некое време ја следам темава, враќав и од првите страни мислења, ја разгледав и страната на берзата и знам дека има многу многу работи за учење... Значи вака би сакал помош, до сега сум немал никаква допирна точка со купување и следење акции и имам многу мало знаење т.е да не речам ич во врска со оваа тема па би сакал да се запознаам подобро од сега за во иднина да би можел да инвестирам... Ми треба помош од вас да ме насочите, каде, што како ми е најбитно за почеток да учам за полесно да навлезам во оваа тема... Ви благодарам, поздрав.

B

Bafra

Гостин
Здраво на сите, веќе некое време ја следам темава, враќав и од првите страни мислења, ја разгледав и страната на берзата и знам дека има многу многу работи за учење... Значи вака би сакал помош, до сега сум немал никаква допирна точка со купување и следење акции и имам многу мало знаење т.е да не речам ич во врска со оваа тема па би сакал да се запознаам подобро од сега за во иднина да би можел да инвестирам... Ми треба помош од вас да ме насочите, каде, што како ми е најбитно за почеток да учам за полесно да навлезам во оваа тема... Ви благодарам, поздрав.
Па ако си читал, ќе поставеше друго прашање. Вака излегува дека или ништо не си прочитал или не си ни сфатил тоа прочитаното.

Веројатно сакаш побрзо зголемување на инвестираните пари. Тогаш барај инсајдерски информации или еци пеци пец од фирми за кои се збори дека ќе се продаваат, па вајда некоја ќе се шитне до 2050та :D

Ако сакаш поспоро и побезбедно, барај акции кои редовно делат дивиденда, кои имаат колку толку нормален и стабилен менаџмент тим.

Совет плус, на темава да ги прочиташ мислењата од bosko007 и dekis. Најискрени, најточни и најдобри (најпрофитабилни) прогнози имале досега.

Член од
11 јули 2011
Мислења
1.726
Поени од реакции
1.997
Па ако си читал, ќе поставеше друго прашање. Вака излегува дека или ништо не си прочитал или не си ни сфатил тоа прочитаното.

Веројатно сакаш побрзо зголемување на инвестираните пари. Тогаш барај инсајдерски информации или еци пеци пец од фирми за кои се збори дека ќе се продаваат, па вајда некоја ќе се шитне до 2050та :D

Ако сакаш поспоро и побезбедно, барај акции кои редовно делат дивиденда, кои имаат колку толку нормален и стабилен менаџмент тим.

Совет плус, на темава да ги прочиташ мислењата од bosko007 и dekis. Најискрени, најточни и најдобри (најпрофитабилни) прогнози имале досега.
Другар изгледа ти не си ме разбрал мене... Јас не побарав мислење да ме насочи некој кај да купам акции, туку оваа тема воопшто не ми е позната, сакам само насоки каде можам да почнам да учам прво јас сам да препознавам акциите во кој фирми би вределе и т.н. Значи сакам некој да ми каже кој фактори влијаат, што да пратам или па некој линк од старана или книга каде што би можел да научам... Значи следниов период не сум во план да купувам акции туку прво да научам...

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Очекувам и други компании да исплатат авансна дивиденда

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Очекувано амортизацијата ја изеде добивката на Прилепска

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Човече која катаклизма во ЗПКО! Близу 4 М евра загуба за 9 месеци. Газда Орце много хтео много започео, ама работата не врви. Рековме и да повториме: без државни субвенции таа фирма е КАПУТ. А како изгледа, од субвенции ни С нема да видат.

Би препорачал СЕЛЛ, ама нема кој да купи :P[DOUBLEPOST=1542213831][/DOUBLEPOST]Слична катаклизма и во Бетон Штип. Бизнисменов што фати поеба (n)

Член од
16 ноември 2017
Мислења
17
Поени од реакции
15
Здраво на сите.Едно прашање до тие што сте добро упатени со македноската берза депозитар за хартии од вредност и акции.Дали е возможно да се вратат украдени акции преку дубара и која би била понатамошната постапка.
Ви благодарам однапред.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.316
Поени од реакции
2.383
Здраво на сите.Едно прашање до тие што сте добро упатени со македноската берза депозитар за хартии од вредност и акции.Дали е возможно да се вратат украдени акции преку дубара и која би била понатамошната постапка.
Ви благодарам однапред.
Да не си ги украл ти со дубара @ДонКорлеоне па сега проверуваш дали можат да ги вратат? :)

За каква дубара се работи?

Kajgana Shop

На врв Bottom