PKB. kako akcija ne e skapa ama ima golem problem so likvidnosta, mnogu retko se trguva.Druga rabota na koja bi ukazal e prestanok na vaznost za bezcarinski uvoz na smrznato meso,ne znam so sigurnost do koga vazese merkata.Што мислите за ПКБ на сегашна цена?
Тоа зависи какво мислење имаш за Куртевци. Мн поважен фактор од цената на акцијата толку можам да споделам.Што мислите за ПКБ на сегашна цена?
Точно е тоа дека во таа добивка има и нешто што не можат да наплатат, ама имаат по 10-тина милиони оперативна добивка, значи реален профит.Нејќам да те разочарувам, ама ред е да одговориме. Тоа што го гледаш во акумулирана добивка ја вклучува и позајмицата дадена кон ТЕТО. Која како што гледаме, нема шанси да биде вратена. Одземи ја таа позајмица, заедно со каматите кои ги книжат, ама никогаш не ги примаат, и добиваш дека моменталната главнина е скоро па рамна на нула. Кеш и еквиваленти немаат повеќе од 26-7 К ден.
Значи има многу голема разлика меѓу книговодствена вредност и реална вредност. Исто како што има разлика меѓу приход и прилив.
Од последниот ревидиран, белешка 19
https://www.seinet.com.mk/FileServer.aspx?file=47447[DOUBLEPOST=1541678891][/DOUBLEPOST]
Да повториме: кредитот е даден со грејс период до 2020та. Што значи дури и да не биде плаќана каматата, кредитот нема да се води како нефункционален. Ама во 2020та ќе мора да се прикаже, и тоа како резервација, т.е. трошок. Ете тоа е муабетот
Нај интересни се Битар, имаат 2 акции од ТЕ-ТО како залог и тие не ги зимаат, туку бараат стечај.Dru{tvoto ima dadeno pod zalog 27 akcii izdadeni od TE-TO AD Skopje, od koi 25 akcii kako obezbeduvawe za zemeniot kredit na TE-TO AD Skopje odobren od Komercijalna banka AD Skopje vo iznos od 7,000,000 EUR i 2 akcii kako obezbeduvawe za zemeniot zaem od Bitar Holding. Dru{tvoto ima dadeno pod zalog 77,231 akcii izdadeni od Skopje Sever DOO Skopje, kako obezbeduvawe na zemenite krediti na Skopje Sever DOO Skopje odobren od Komercijalna banka AD Skopje vo iznos od 500,000 EUR.
Еве го последниот годишенТочно е тоа дека во таа добивка има и нешто што не можат да наплатат, ама имаат по 10-тина милиони оперативна добивка, значи реален профит.
Го разгледав извештајот од 2016, за 2017 уште не го објавиле и го најдов ова и ми е јасно зошто Топлификација не го плаќала кредитот на Битар
Нај интересни се Битар, имаат 2 акции од ТЕ-ТО како залог и тие не ги зимаат, туку бараат стечај.
Se soglasuvam, no sepak toa e posledicata..... Pricinata e deka xxx osobi (javna tajna) se zamesani vo dvajcata advokati vo urnisuvanjeto na tplf.... E sega soglasen sum deka strumicanecot mora da Mu presudi na strumicanecot 2(najmaloto zlo)...... Ama strumicanecot mora da go vrati predmetot I da rascisti so kriminalcite..... sto naracateli.. sto sudii sto advokati sto regulatori ..... 150 milioncinjja se 150..... Osven imperija ima prstinja zamesano vo ovie 150 I od desnata raka..... Mora brzo da rascisti so niv ako saka da napravi drzava I da ne si potpise samiot politicki debakl...... Ke go vidime filmot vo slednite dva meseci.... Kako e reziran od alcnite po pariЕве го последниот годишен
https://www.seinet.com.mk/FileServer.aspx?file=47447
Го гледаш тој МИНУСОТ пред бројката за оперативна добивка?
Ама тоа и не е најголемиот проблем. Најголемиот проблем е што на тој минус ТПЛФ платила плус 52 М ден камати. А иако стои во БУ дека има финансиски приходи, тие ги нема во паричниот тек како прилив...што значи дека не биле исплатени. Хелооу!
Значи 100 пати имам повторено, еве и по 101ви пат: без наплатата на каматите/кредитите од ТЕТО, ТПЛФ не е одржлива фирма
Значи треба да се игра обратно од што пишува Максимус. А да се игра не обратно од тоа што пишува Бошко. Еве жив пример. Бошко вика пред 4 години да се продаде стб на 900 денари Максумус вика да се докупи. Бошко загуби поприлчно 4 дивиденди со оваа 5та повеке од 55-60% плус на денешна цена дополнителни 35% капитална добивка значи вкупна загуба скоро 90%. Ги зема парите и најголемиот дел ги вложи не во Кмб туку во Охр он сака обратно да претстави, за него Хари бил од увек криминалец затоа му беше страв мн да вложи дури на 2900 продаваше. Охр стагнира тие 90% нема да ги добие. Патот до успехот на Јордан Камчев...Секоја убава и конструктивна информација треба да се поздрави.
@dekis пријателе, секоја чест. Алал да ти се парите од СТБ. Паметен потег.
Јас уште лани пишував дека СТБ е скапа, а сега и Ти, па оние останатите нека си мислат со своја глава . . . . Гледам дека има некои што ни ги бројат загубите, но знам дека ти си задоволен од својата одлука, а јас мислам дека си направил одлична зделка. Инаку колку за информација @dekis е сериозен играч, човек кој чита, расудува спрема сопствени убедувања, а не како партија му каже . . . . а да ги понудеше неговите акции на слободен пазар ќе ја паднеше СТБ акцијата за 20% па сите фанови на СТБ ќе го пцуевте.... Инаку ни јас, па ни Декис не излеговме од СТБ зошто не веруваме во компанијата, туку се плашиме од цената при приватизацијата. Јас го сфаќам Декис, но не го сфаќам оној кој ги купи акциите на таа цена . . .
Колку за информација за сите оние што летаат во облаци и што мислат дека СТБ е ефтина акција нека погледнат на колку е докапитализирана денес НЛБ (68% од book, а p/e е далеку под 10 некаде околу 7) . . .
https://www.dnevnik.si/1042846277/posel/drzava-prodala-59-odstotkov-nlb-po-5150-evra-za-delnico
http://www.seebiz.eu/javna-ponuda-dionica-nlb-a-prodano-59-dionica-za-609-milijuna-eura/ar-184429/
Така да дечки ако Максимус ви вика дека нешто е добро, играјте обратно и сигурно добивате . . . Тоа е мој стар добар рецепт . . . . А тоа што лани излеговав од СТБ, а влегов во КМБ на 2600/2700 ми е најдобар потег во берзанска кариера . . . па друже Максимус не се секирај ти за моите пари гледај си Топлификација.
@Kire Ultras излезе од СТИЛ со загуба, па КМБ купуваше на 5600 во „Зелениот понеделник“ (кога јас продавав) и пак излезе со загуба, за да влези во СТБ на 1200 денари, а има „инсајдерска“ информација дека НАТО ќе ја лансира берзата . . .
Која е логиката два пати да книжиш загуба и на оваа цена да влегуваш во СТБ (1,6 book) НЕЗНАМ ??? Тоа НАТО ќе ти се удри од глава. Словенија е во НАТО и ЕУ, па НЛБ се продаде на 0,68 book. СТБ е најскапа банка во Европа !!!
p.s.
Од FZC излегов скроз со 12% добивка за 2 месеци, а ЗПКО сум ИН со 4% од мое портфолио и никогаш не сум толку претпазлив и толку во кеш . . . Деневиве купував КМБ и ОХБ, ако паднат уште малку пак ќе докупам . . . . За данокот не вреди да се пишува кој е паметен има време да изигра . . .