Македонска берза

Член од
16 ноември 2017
Мислења
17
Поени од реакции
15
@TENDO Далеку од тоа дека јас сум ги украл ме интересира дали постои законска или било каква можност за поврат на истите. А во врска со дубарава шо прашуваш без никаква дозвола или одобрение се одземени од самите акционери без никаква исплата на истите.

Последно уредено:
Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Очекувано амортизацијата ја изеде добивката на Прилепска
Не би рекол баш Зед, амортизацијата им е качена за 30м денари а добивката помала за 80м денари. Забрлале некаде или се прават повторно мајмунски работи карактерстични за таа околина.

Член од
31 август 2017
Мислења
264
Поени од реакции
187
Pojeo vuk magarca......samo niz sud.....a sud nema.... Ili gi stiti kriminalcite....taka da ubavo izracunaj se posto sudstvo I drzava nema I ako doteras do strazbur..... Dobijas[DOUBLEPOST=1542228497][/DOUBLEPOST]Pojeo vuk magarca......samo niz sud.....a sud nema.... Ili gi stiti kriminalcite....taka da ubavo izracunaj se posto sudstvo I drzava nema I ako doteras do strazbur..... Dobijas

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.315
Поени од реакции
2.380
@TENDO Далеку од тоа дека јас сум ги украл ме интересира дали постои законска или било каква можност за поврат на истите. А во врска со дубарава шо прашуваш без никаква дозвола или одобрение се одземени од самите акционери без никаква исплата на истите.
Како се префрлени акциите? Преку нетрговски трансфер? Подарок? Договор?

Член од
16 ноември 2017
Мислења
17
Поени од реакции
15
@TENDO Проблемот е во тоа што на ниту еден од овие начини не се префрлени фактички со фалсификат се префрлени акциите. Значи предходниот сопственик нема направено ни готовински трансфер ни подарок ни договор, фактички тој што ги зема акциите ги зема највероватно со фалсификат на некаков си лажен договор или незнам како без никаква трансакција на берзата или некаков меѓусебен договор.Прави фалсфикат овој што ги одзема акциите и после тоа вели како демек ти не поседуваш толку акции пример ако имаш 1000-2000 акции ако си имал тој ти вика имаш 10-20 акции а другите си ги присвојува за него највероватно преку фалсификување на договор или како што спомена ти како фалсификат за подарок значи без одоброени на претходниот сопственик се одземени без негова согласност.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Не би рекол баш Зед, амортизацијата им е качена за 30м денари а добивката помала за 80м денари. Забрлале некаде или се прават повторно мајмунски работи карактерстични за таа околина.
Да.

Тој износ е фиксен по квартали и сега толку не доваѓа до израз зошто третиот е најјак со приходи ќе биде лошо во четвртиот од оваа и првиот од 2019та кога продажбата е послаба.

Исто така инвестициите ги плаќаат во кеш со што им се намалуваат приходите од камата кои се околу 15% од добивката кај нив.

И последно оваа година барем од добивката од 2018та не би требало да има дивиденда зошто пологично е се да оди во реинвестирана добивка.

Член од
8 јуни 2010
Мислења
80
Поени од реакции
34
Здраво на сите!
Ај еден прасшалник за ваше ценето мислење...
Која акција во моментот би ја избрале што според вас има потенцијал и/или солидна добивка на пократов период...
Банкиве се солидни со дивиденди ама делуваат дека плафонот им е тука некаде иако мислам дека може да тераат уште малку нагоре, а и останатите ми делуваат напумпано, освен да речеме можеби Гранит. А генерално извештаиве им се на повеќето доста солидни.

Поздрав

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Здраво на сите!
Ај еден прасшалник за ваше ценето мислење...
Која акција во моментот би ја избрале што според вас има потенцијал и/или солидна добивка на пократов период...
Банкиве се солидни со дивиденди ама делуваат дека плафонот им е тука некаде иако мислам дека може да тераат уште малку нагоре, а и останатите ми делуваат напумпано, освен да речеме можеби Гранит. А генерално извештаиве им се на повеќето доста солидни.

Поздрав
Секој си има различни фаворити. Мој совет до тебе и сличните како тебе кои би сакале во иднина да инвестираат да земат да читаат наназад на темава ако треба и година две. Ќе видиш дека има доста упатени луѓе на форумов па кога ќе ти се види примамлива некоја акција прочитај и ако треба контактирај некој што ја фаворизира и некој што ја спори така ќе имаш пореална претстава.
Вака како тебе (мене воопште не ми сметаат) се појавуваат нови ликови кои делуваат дека сметаат дека со еден два поста може да донесат вистинска одлука.
Обично поискусните ги игнорираат затоа што ова е темелна работа и бара посветување, со години, а со пост два некој може само да те навлече не може да те научи :)
Поздрав

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.788
Поени од реакции
5.063
Инаку приметив дека нема данок на тргување со валути ни во новиве измени. Ако сум во право нека потврди некој!

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Инаку приметив дека нема данок на тргување со валути ни во новиве измени. Ако сум во право нека потврди некој!
Ќути не им давај идеа :) уште тоа фали да треба при секое одење во менувачница пресметки да правиме за данок :)

Член од
5 јуни 2017
Мислења
126
Поени од реакции
90
https://plusinfo.mk/акциите-на-словенечка-нлб-почнаа-да-ко/

Прочитав вест дека акциите на НЛБ почнале од вчера да котираат на Љубљанската берза.Ова е веста за толку многу зборуваната продажба на нашата Тутунска банка??? Колку што сватив нашата банка не се продава така?

Sent from my GT-I9500 using Tapatalk

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428

Прочитав вест дека акциите на НЛБ почнале од вчера да котираат на Љубљанската берза.Ова е веста за толку многу зборуваната продажба на нашата Тутунска банка??? Колку што сватив нашата банка не се продава така?

Нормално дека нашата не се продава, сите слушнале дека се прдава НЛБ банка и си мислат дека е тутунска, НЛБ Тутунска ќе си остане под НЛБ Љубљанска, ама газдата на Љубљанска нема да биде владата на Словенија.

Член од
5 јуни 2017
Мислења
126
Поени од реакции
90
Нормално дека нашата не се продава, сите слушнале дека се прдава НЛБ банка и си мислат дека е тутунска, НЛБ Тутунска ќе си остане под НЛБ Љубљанска, ама газдата на Љубљанска нема да биде владата на Словенија.
Да, ама на форумов имаше доста навлекување и еуфорични постови дека нашата банка ќе се продава, особено после продажбата на пензискиот фонд. Верувам дека дел од овие очекувања ги имаа и акционерите штом ја нараснаа акцијата и над 15.000 ден во еден период.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
Да, ама на форумов имаше доста навлекување и еуфорични постови дека нашата банка ќе се продава, особено после продажбата на пензискиот фонд. Верувам дека дел од овие очекувања ги имаа и акционерите штом ја нараснаа акцијата и над 15.000 ден во еден период.

Акцијата порасна поради дивидендата која во мај требаше да биде 1000-1500, ама ја заебаа па дадоа пола од тоа, сега е повеќе од веројатно дека ќе дадат нова дивиденда од најмалку 1000.[DOUBLEPOST=1542288263][/DOUBLEPOST]Гранит и Бетон уште ги нема со извештајот, да не ја чекаат последната минута.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574

Прочитав вест дека акциите на НЛБ почнале од вчера да котираат на Љубљанската берза.Ова е веста за то
Акцијата порасна поради дивидендата која во мај требаше да биде 1000-1500, ама ја заебаа па дадоа пола од тоа, сега е повеќе од веројатно дека ќе дадат нова дивиденда од најмалку 1000.[DOUBLEPOST=1542288263][/DOUBLEPOST]Гранит и Бетон уште ги нема со извештајот, да не ја чекаат последната минута.
Од каде знаеш дека нема да мораат да зголемат адекватност на капитал? Не викам дека нема да си во право може и повеќе ќе поделат ама некако премногу фаворизирате банки на форумов (мој впечаток) знам дека прават историски добивки и делат мрсни дивиденди ама со една одлука од нбрм теоретски тоа може преку ноќ да се смени. Исто и ако има поголеми економски шокови во иднина први на удар ќе бидат токму банките.

Kajgana Shop

На врв Bottom