Македонска берза

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
ПП30 колега, и соодветниот број на повикување.
Имав проблеми во повеќе наврати и во КМБ и во УНИ да пуштам налози кон клиентската на КМБ па сакам да си направам шаблон за да плаќам онлајн но немам примерок од моите уплати.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Нема ништо посебно цел на дознака купавање хартии од вредност. обавезно наведи шифра ТНБ нема шифра кога испрака ги книжи како останато што не е правилно. Парите мора да се пратат по МИПС ке те чини 250-300дени еден трансфер.
Ако го направите преку електронско банкарство ќе ве чини 100 денари.

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Ако го направите преку електронско банкарство ќе ве чини 100 денари.
Секоја банка има различна политика/тарифа за МИПС налози, јас долго време ја користам НЛБ, до крај на 2017 на секој налог земаа 200 денари провизија, од 01.01 оваа година е 80 денари.
Од други трејдери имам инфо дека во две други банки (да не ги рекламирам, пошто ќе навлекувам, нели :)) МИПСовите поминувале со 60 денари провизија.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Секоја банка има различна политика/тарифа за МИПС налози, јас долго време ја користам НЛБ, до крај на 2017 на секој налог земаа 200 денари провизија, од 01.01 оваа година е 80 денари.
Од други трејдери имам инфо дека во две други банки (да не ги рекламирам, пошто ќе навлекувам, нели :)) МИПСовите поминувале со 60 денари провизија.
Мене последен пат (пред 3 месеци) ми земаа 250 денари, за налог што ми го напиша и пушти службеничката на шалтер во КМБ

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Со задолжителнава котација се појавија повеќе компании на MSE, но реално инвестибилни се некои 20 - 25 акции вкупно. Другите се тешки глупости, не поминува ниту една трансакција во период од 2-3 години. Кај показателите имаат негативни вредности и што уште не.

Имам идеја, да направам малку поинтересно да ни е тука на форумов. Секој ден ќе објавувам по една - две информации за една компанија која мислам дека е интересна како инвестициска можност, но поради некои причини не е во главното поле на интерес кај инвеститорите. Уште од сега ќе кажам дека на крај нема да напишам за која компанија се работи, но некој што има доволно читано, и има искуство како инвеститор можеби ќе ги поврзи информациите и ќе ја препознае.

Првата информација е: Компанијата во првото полугодие од 2018 година оствари раст на добивката од над 60% во однос на идентичниот период лани.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Со задолжителнава котација се појавија повеќе компании на MSE, но реално инвестибилни се некои 20 - 25 акции вкупно. Другите се тешки глупости, не поминува ниту една трансакција во период од 2-3 години. Кај показателите имаат негативни вредности и што уште не.

Имам идеја, да направам малку поинтересно да ни е тука на форумов. Секој ден ќе објавувам по една - две информации за една компанија која мислам дека е интересна како инвестициска можност, но поради некои причини не е во главното поле на интерес кај инвеститорите. Уште од сега ќе кажам дека на крај нема да напишам за која компанија се работи, но некој што има доволно читано, и има искуство како инвеститор можеби ќе ги поврзи информациите и ќе ја препознае.

Првата информација е: Компанијата во првото полугодие од 2018 година оствари раст на добивката од над 60% во однос на идентичниот период лани.
2. Сеуште пазарната цена е под номиналната цена под која се издадени акциите, иако во меѓувреме компанијата растеше дома (ќерки фирми со 100% учество) и отвори и неколку претставништва во странство.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Два кратки поста со различна тежина . . .

1. Аналитичен, логички, конструктивен, критичен . . .
Ne mi e jasen tekstot vo Faktor. Ako pod drzava se podrazbira izvrshna vlast, taa nema ingerencii nitu vo sudski odluki nitu vo toa kako kompaniite upravuvaat so svojot kapital.

Inaku kapitalot vekje e izgoren, kako sto fino se gleda od revidiraniot na Teto koj bosko007 go prilozi. Dali bil domasen ili stranski e nebitno...parata ne poznava nacija
Пллукачки, платенички, деструктивен, криминален . . .
Тролање без резултати и покритие . . .
@bosko007 aka advokat i zastitnik na kriminalot i neviden patriot (protivnik na makedonskite kompanii) = odlicen akcioner :)
https://faktor.mk/kje-dozvoli-li-drzavata-da-izgorat-30-milioni-evra-domashen-kapital
Тоа е разлика меѓу двајца форумаши . . .
Едниот се труди да придонесе, а другиот мисли само на својот газ и својот џеб . . .
Погодете кој е кој, па после одлучете на кого ќе верувате . . . .
Но некогаш отворете срце, пишете кој и колку Ве изгорел, за да другите не се заебат на истите ликови . . . .

п.с.
Јас само незнам како после толку години, после толку лаги, промашени прогнози, потоп на акцијата ТПЛФ . . . не им е срам да пишуваат и да тролаат . . . .
На мојновац е активна само темата Топлификација . . . . истите ликови, истите лаги, истите фолови 12 години, а акцијата од 18.000 на 1.200 ден. . . .

• Ми се допаѓа
Reactions: MSE
Член од
6 октомври 2017
Мислења
240
Поени од реакции
150
Bosko ili kolku ste ne znam, pak lupas napamet ili potocno subjektivno barem za taa tema si prilicno jasen pa pravdal ili ne nebitno.
Ama ajde ke prekineme so taa tema da ne gi nervirame onie nekolkumina koi nemaat, ne gi interesira, kupile pa prodale i t.n. koi kako sho ti bi rekol mislejki samo na sebe zaboravaat deka ima iljadnici akcioneri direktni i indirektni KB prilicno zainteresirani posebno za poslednite slucuvanja, vo koi so neviden kriminal se zagrozeni kup firmi, institucii, akcioneri, se rusi MSE i akcionerstvoto. Toa bese odlika na edno dolgo minato vreme vo koe indeksot znaeme kaj bese i izgleda seuste ima posledici i toa kakvi.

Pozdrav

Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Bosko ili kolku ste ne znam, pak lupas napamet ili potocno subjektivno barem za taa tema si prilicno jasen pa pravdal ili ne nebitno.
Ama ajde ke prekineme so taa tema da ne gi nervirame onie nekolkumina koi nemaat, ne gi interesira, kupile pa prodale i t.n. koi kako sho ti bi rekol mislejki samo na sebe zaboravaat deka ima iljadnici akcioneri direktni i indirektni KB prilicno zainteresirani posebno za poslednite slucuvanja, vo koi so neviden kriminal se zagrozeni kup firmi, institucii, akcioneri, se rusi MSE i akcionerstvoto. Toa bese odlika na edno dolgo minato vreme vo koe indeksot znaeme kaj bese i izgleda seuste ima posledici i toa kakvi.

Pozdrav
Акционерството е избор, секој можеш 100 пати да ја продаде ТПЛФ до сега. Мене од 2012та ми е јасно дека не ја бива акцијата, додуше сега е реално ефтина ама има фирмата многу проблем. Без против купување на ТПЛФ и нормално не купив. Но, може за неколку години ако остане по оваа цена и се расчистат дубиозите со побарувањата и други проблеми да купам...ама мислам дека уште многу вода треба да протече а до тогаш се и сешто може да се случи.

Член од
6 октомври 2017
Мислења
240
Поени од реакции
150
Dobro ama vo zdrava, predvidliva i sigurna sredina pa samo za moment zamislete dokolku ova pomine vaka, neli moze da se povtori i da se sluci sekade kade firmata vo koja ste akcioneri dolznikot na kriminalen nacin i otpise duri 90% od pobaruvanjata, nevideno do sega barem. Posledicite se neverojatni, za Hollywood SF scenario.

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067

Pozdrav
Си лупам јас друже и си погаѓам . . . се, баш се . . . . како пророк . . .
А види Ти . . . АнтиПророк . . . се промаши . . .
Види и стечајот не си го предвидел . . .
Ве поебаа мајсторски . . . баш преку стечај . . .
Vkupnite pobaruvanja se 23 milioni Evra glaven dolg + kamata, razdeleni na nekolku sudski sporovi spored dospevanjeto, site se vekje dospeani. Bi trebalo da se skluci spogodba za razdolzuvanje so konkretni rokovi i dinamika vo sprotivno ke treba da se pobara stecaj za TETO. Interesot e TETO da raboti so kapacitet da se razdolzi.
Multiplicirano zadovolstvo oti imam i vo KMB, celo vreme zboruvame za akcionerskiot interes za razlika od nekoi mizerni propagandisticki, rekla kazala likovi ovde degutatni za spomnuvanje koi zamislete se akcioneri, a im mislat zlo na drugi akcioneri a so toa i na samite sebe, pa videte sega NZS.

:aplauz: :kezec: :brlav:
Јас сум акционер во КМБ и ќе барам одговорност од Хари . . .
Но Ти ниеднаш не го нападна ХаџиМишев туку цело време му изигруваш адвокат по форуми . . . башка ХаџиМишев беше прецедник на надзорен одбор во КМБ па врската со Хари и не е некоја мистика . . . .
И јас сум тој кој години наназад викам . . . манете се од таа Топлификација, а ти цело време ја форсираш . . . И види сега кога Ви потонаа сите бродови, кога фирмата ја покопавте, пу, пу ништо не било, ајде да заборавиме на Топлификација . . .

Па дај барем едно јавно извинување што не малтретираше години со Топлификација . . . . Што навлекуваше луѓе, што народ изгоре пари на таа твоја Топлификација . . .
А може и да откриеш што работиш и за колку во Топлификација, па да видат акционерите кој им ја претставува фирмата . . . .

личните навреди ги заборавам . . . Ти и Топлификација ама ич не сте ми во фокус, не носите пари . . . тука завршувам со ТПЛФ само немој да провоцираш . . . .
( имаш доволно промашени постови за цитирање, жива смешка се од оваа дистанца :) )
Ова што Ти го правеше на кајгана и мојновац е добро школо за почетници . . . се надевам дека не искрвариле многу . . .

Kajgana Shop

На врв Bottom