Македонска берза

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
najeftinoto ne e nikogash najdobro... :)
Кога купувам ист продукт од различни продавници го бирам од таму каде што е најефтин. Дали можеби акциите на СТБ купени преку Илирика имаат поинакув вкус/мирис/арома од тие купени преку Еурохаус?
ПС. Немам тргувано преку Еурохаус, од ваши кажувања дознав дека е најефтина, да не биде дека нешто навивам за некого

Член од
16 август 2017
Мислења
412
Поени од реакции
1.067
Па Бошко, и ДТ купи 10% ТЕЛ за 400 ден, и Ист Капитал купи 10% КМБ за 3500, па кај се сега цените на тие акции? И Виена купи КЈУБ за 2000...да не редам. Тоа само покажува колку јака тенденција постои за преценување дури и кога се прави дју дилиџенс. Пазарот е најмеродавен да ја одреди цената и никој друг.

Инаку се слагам дека ОХБ вреди да се следи. Ми се чини лани најавија поголем пеј аут, може и да провериме. Ако тоа се реализира, може да стане многу интересно. Само логично прашање: зошто се земаат субординирани ако се исплаќа добивката? Како човек да не биде малку скептик?[DOUBLEPOST=1510594487][/DOUBLEPOST]Да, не ме мрзеше да им го најдам планот до 2020та објавен пред само 5 месеци

http://www.seinet.com.mk/FileServer.aspx?file=45175

Мислам ќе се сложиме дека малку ги утнале проекциите за годинава. Малку повеќе
Се што си напишал потпишувам . . . Тоа се факти и нема бегање . . .
Но сите овие компании (КМБ и ТЕЛ) од тогаш имаат или пад или стагнација во работењето и билансите, а кјуби мислам мал раст . . . . ОХБ има одличен раст во работењето 4 - 10 пати зависи што мериш . . .
ОХБ по успешност во бизнисот може да ја споредам само со ХАЛК банка, но таа е скоро ДООЕЛ . . . .
За мене фирми на МСЕ што одлично го тераат бизнисот во последниве 10 години се Пекабеско, Прилепска пивара и Тутунска банка (овие акции ги немам, но не значи дека фирмите не работат добро), СТБ, Алкалоид, Гранит, Тиквеш солидни, а останатите скоро и да не вреди да се споредуваат со 2007 . . . .
Ако фирмата работи добро тоа секако ќе се рефлектира во цената на акцијата.
На МСЕ е тешко да се најде компанија која во следните неколку години би генерирала раст по 15%
годишно . . . Ако имаш некој предлог за компанија што би и растела во обемот на работење по 15% годишно кажи да ја разгледаме . . .
Охридска беше една од тие брзорастечки компании . . . Веројатно најбрзорастечка . . .

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
Bosko007 bas falese edno vakvo konkretno mislenje na forumot sto se odnesuva na konkretni kompanii na MSE za koi mislis deka se dobri i vredi da se investira vo niv.Konkretno i koncizno.Sto se odnesuva do izborot na kompaniite spored mene apsolutno si vo pravo,zasto del odniv gi poseduvam vo svoeto portfolio.Samo PPIV. mi nesto nesigurna poradi visokiot P/E od skoro10 i spekulaciite deka imse odzemeni nekoi licenci za bezalkoholni pijaloci.Drugite mislam deka se idninata na MSE.(y)

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
Okta 156 denari po akcija, se vrakjaat vo zivot. Ako se iskluci lanskata ednokratnata prodazba na drzavnite rezervi malku poslabo od ocekuvanoto, ama kako sto raste minimalno cenata na naftata na kraj na godina kje imaat nad 250 den po moja matematika...

Член од
15 февруари 2012
Мислења
435
Поени од реакции
537
hmmm.... 3000 komada TNB se istrguvaa. Ne mi e jasno...ova e blok transakcija...ili?

Член од
23 јуни 2017
Мислења
592
Поени од реакции
1.102
hmmm.... 3000 komada TNB se istrguvaa. Ne mi e jasno...ova e blok transakcija...ili?
Da, po 10900 I 2300akcii kmb po 2200den...[DOUBLEPOST=1510649643][/DOUBLEPOST]
Со преполовена добивка во однос на лани?
Lani imaa ednokratna prodazba na direkcija za zadolzitelni nafteni rezervi... ne e valjda da se ocekuva deka sekoja godina kje im prodavaat...

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Lani imaa ednokratna prodazba na direkcija za zadolzitelni nafteni rezervi... ne e valjda da se ocekuva deka sekoja godina kje im prodavaat...
Оваа година имаат 23% зголемена продажба, а на крај дупло помал профит. Некој некого пљачка тука, а акционерите се секако е.аната странка

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714
^. Мада цената на нафтата стварно тежи врз профитот. Обратен тренд на цената на нафтата би требало и други резултати да даде. Ке видиме. И мпт исти резултати. Повисока продажба помал профит.

Член од
5 јуни 2017
Мислења
126
Поени од реакции
90
Има некој логично објаснување зошто денес поминаа блокови на КМБ на 2.200 и НЛБ на 10.900? Кој и зошто продава на овие цени?

Член од
5 април 2012
Мислења
8.151
Поени од реакции
8.946
Nema logicno objasnovanje , da bevme drzava moze i nekoj da odgovara za ova,
Зошто би било ова криминал, приватен пласман е. Доколку итно е потребно да се ослободиш од голема количина акции секако дека тоа не можеш да го направиш на редовен пазар. А и ако веднаш се појави понуда од толкава количина акции веројатно тоа ќе ја урне цената.

Член од
5 јуни 2017
Мислења
126
Поени од реакции
90
Зошто би било ова криминал, приватен пласман е. Доколку итно е потребно да се ослободиш од голема количина акции секако дека тоа не можеш да го направиш на редовен пазар. А и ако веднаш се појави понуда од толкава количина акции веројатно тоа ќе ја урне цената.
Во ден кога на редовен пазар се тргува дупло поголема количина по пазарна цена од 2720 ден твоето образложение не држи вода.Барем не за КМБ

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
Во ден кога на редовен пазар се тргува дупло поголема количина по пазарна цена од 2720 ден твоето образложение не држи вода.Барем не за КМБ
Ova se istite kolicini koi se trguvaa pred nekolku godini po ista cena,
ponataka nemozam da komentiram.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Нека ги стават прво на слободен блок на се или ништо, бар на еден ден, можеби некој друг ќе сака да ги земе тие акции по таа цена.

Kajgana Shop

На врв Bottom