Македонска берза

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
660
Поени од реакции
705
Ako gledame po pazarot naftata skoka a akcijata na makpetrol paga :)
Da ne mislite deka pomalku zarabotuva firmata koga cenite rastat ? MPT so 30kata i svoi 13 ovaa godina zaeno so OILKo imaat 50 milioni evra pod pernica za edna godina a cenata e kako da e zagubar :)
Za KMB vi pisha cicko Hari 30ka so kromid do kraj na godina a mislam deka ke bide i podobra no ke cuva i za dogodina za paketcinja :) Taka da do pred dividenda pishete si ja okolu 12000 !!!
I ne samo kako tetki se raspravate nekoj da dade nesto izdrzano da moze da doznae nekoj nesto a vaka samo se nadmudruvate ??
Mislam deka ne treba oilco da go gledate na ista strana so MPT. Naprotiv se mi se cini deka i tie 30 nekako ke protecat nataka.
 
Член од
5 април 2012
Мислења
7.821
Поени од реакции
8.479
Макпетрол има кредити речиси толку колку што зема од државата за ГА-МА. Ќе биде интересно да се види што ќе направат со толку кеш.
 
Член од
26 август 2013
Мислења
120
Поени од реакции
68
Реплек со официјален демант за кромид веста дека ќе биде превземен.
 
Член од
16 јули 2021
Мислења
439
Поени од реакции
680
Вакви штеточини од сајтови што мојата вест за ТНБ и Аргир дословно ми ја копи-пејст-наа сеа прават бељи и на Реплек. Абе мојот ,,фактор'' бар пука од релеванција.
 

Attachments

Член од
30 април 2018
Мислења
178
Поени од реакции
337
Ima edna interesna analiza na KPMG vo vrska so valuacijata na bankite.
Tie naogjaat silna korelacija pomegju ROTE '21 i P/TBV (vo nasi uslovi ROE i P/B). Ako gi stavime nasite banki so momentalnite ceni i ROE (jas staviv so lansko, za da ne pravam proekcii za '21) doagjame deka tekovnite ceni se mnogu bliski do ocekuvanite.
banki.png

Problemot so momentalnite valuacii na nasite banki go gledam vo toa sto kaj nas bankite pravat nestandardno visoki dobivki. Prosecniot ROTE na evropskite banki e nekade 7%, a KMB i TNB imaat dvojno pogolem povrat. Prasanje e dali vakviot povrat e odrzliv vo slednite godini, zasto ako padne povratot na prosecniot za evropskite banki od 7% togas ocekuvaniot P/B bi padnal na 0,8 sto bi znacelo pad na cenite za recisi 50%. Od druga strana za da rasne cenata nad ovaa sega bi znacelo deka se ocekuva povratot da rasne nad 15% sto bi bilo malko verojatno.
Na kratko, ako bankite prodolzat da ostvaruvaat dobivki kako ovie od prethodnite nekolku godini, cenata na bankite bi ostanala nekade na ova nivo sto e sega, a prinos na sopstvenicite bi bila dividendata. Ako dobivkite se namalat (COVID, stagflacija, losi plasmani) togas cenata ke padne.
 
Член од
2 март 2008
Мислења
3.804
Поени од реакции
66
Ima edna interesna analiza na KPMG vo vrska so valuacijata na bankite.
Tie naogjaat silna korelacija pomegju ROTE '21 i P/TBV (vo nasi uslovi ROE i P/B). Ako gi stavime nasite banki so momentalnite ceni i ROE (jas staviv so lansko, za da ne pravam proekcii za '21) doagjame deka tekovnite ceni se mnogu bliski do ocekuvanite.
Прегледај го приврзокот 309859

Problemot so momentalnite valuacii na nasite banki go gledam vo toa sto kaj nas bankite pravat nestandardno visoki dobivki. Prosecniot ROTE na evropskite banki e nekade 7%, a KMB i TNB imaat dvojno pogolem povrat. Prasanje e dali vakviot povrat e odrzliv vo slednite godini, zasto ako padne povratot na prosecniot za evropskite banki od 7% togas ocekuvaniot P/B bi padnal na 0,8 sto bi znacelo pad na cenite za recisi 50%. Od druga strana za da rasne cenata nad ovaa sega bi znacelo deka se ocekuva povratot da rasne nad 15% sto bi bilo malko verojatno.
Na kratko, ako bankite prodolzat da ostvaruvaat dobivki kako ovie od prethodnite nekolku godini, cenata na bankite bi ostanala nekade na ova nivo sto e sega, a prinos na sopstvenicite bi bila dividendata. Ako dobivkite se namalat (COVID, stagflacija, losi plasmani) togas cenata ke padne.
Незнам како стоат со задолжителната резерва во тие држави. Висока резерва значи и ограничување на маневарот на банките ... општо монетарните политики на тие земји .... Македонија во годините назад, се одлучи за високи јавни расходи, и разни методи за стимулација на економијата.
Банките осетија доста од тоа, така јас би објаснил дел од тие бројки.
Во економија како нашата, каде што сеуште огромен дел од финансиите циркулираат надвор од системот, сива економија заедно со напуштање на традиционалното дека бизнис и фамилија не функционираат со кредити, и те како постои можност за дополнителен раст на банките.
Секако со предуслов да останат истите фискални и монетарни политики, што е тешко да се предвидат сооглед на новонастанатата ситуација.
 
Член од
15 февруари 2012
Мислења
387
Поени од реакции
429
Ima edna interesna analiza na KPMG vo vrska so valuacijata na bankite.
Tie naogjaat silna korelacija pomegju ROTE '21 i P/TBV (vo nasi uslovi ROE i P/B). Ako gi stavime nasite banki so momentalnite ceni i ROE (jas staviv so lansko, za da ne pravam proekcii za '21) doagjame deka tekovnite ceni se mnogu bliski do ocekuvanite.
Прегледај го приврзокот 309859

Problemot so momentalnite valuacii na nasite banki go gledam vo toa sto kaj nas bankite pravat nestandardno visoki dobivki. Prosecniot ROTE na evropskite banki e nekade 7%, a KMB i TNB imaat dvojno pogolem povrat. Prasanje e dali vakviot povrat e odrzliv vo slednite godini, zasto ako padne povratot na prosecniot za evropskite banki od 7% togas ocekuvaniot P/B bi padnal na 0,8 sto bi znacelo pad na cenite za recisi 50%. Od druga strana za da rasne cenata nad ovaa sega bi znacelo deka se ocekuva povratot da rasne nad 15% sto bi bilo malko verojatno.
Na kratko, ako bankite prodolzat da ostvaruvaat dobivki kako ovie od prethodnite nekolku godini, cenata na bankite bi ostanala nekade na ova nivo sto e sega, a prinos na sopstvenicite bi bila dividendata. Ako dobivkite se namalat (COVID, stagflacija, losi plasmani) togas cenata ke padne.
Европските банки работат во опкружување каде што просечната каматна маргина се движи од 0,8% до 3,3%. Во Македонија таа изнесува 3,8 %, така да високото ROE е директна последица на тоа. Бидејќи нема скоро да се случи изедначување на каматните маргини во Македонија со европските, воопшто не би се грижел за натпросечните добивки на нашите банки...

 
Член од
5 април 2012
Мислења
7.821
Поени од реакции
8.479
Ima edna interesna analiza na KPMG vo vrska so valuacijata na bankite.
Tie naogjaat silna korelacija pomegju ROTE '21 i P/TBV (vo nasi uslovi ROE i P/B). Ako gi stavime nasite banki so momentalnite ceni i ROE (jas staviv so lansko, za da ne pravam proekcii za '21) doagjame deka tekovnite ceni se mnogu bliski do ocekuvanite.
Прегледај го приврзокот 309859

Problemot so momentalnite valuacii na nasite banki go gledam vo toa sto kaj nas bankite pravat nestandardno visoki dobivki. Prosecniot ROTE na evropskite banki e nekade 7%, a KMB i TNB imaat dvojno pogolem povrat. Prasanje e dali vakviot povrat e odrzliv vo slednite godini, zasto ako padne povratot na prosecniot za evropskite banki od 7% togas ocekuvaniot P/B bi padnal na 0,8 sto bi znacelo pad na cenite za recisi 50%. Od druga strana za da rasne cenata nad ovaa sega bi znacelo deka se ocekuva povratot da rasne nad 15% sto bi bilo malko verojatno.
Na kratko, ako bankite prodolzat da ostvaruvaat dobivki kako ovie od prethodnite nekolku godini, cenata na bankite bi ostanala nekade na ova nivo sto e sega, a prinos na sopstvenicite bi bila dividendata. Ako dobivkite se namalat (COVID, stagflacija, losi plasmani) togas cenata ke padne.
Основите приходи од камати на банките во Македонија стагнираат веќе 3 години. Растот во кредитирањето го компензира намалувањето на каматите засега. Додека значително зголемени приходите имаат сите од провизии зошто трошоците за тие услуги ги зголемија најмалку за дупло.

Јас мислев дека корона кризата ќе се одрази сериозно на билансите но засега нема таков ефект.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
6.691
Поени од реакции
4.161
Ima edna interesna analiza na KPMG vo vrska so valuacijata na bankite.
Tie naogjaat silna korelacija pomegju ROTE '21 i P/TBV (vo nasi uslovi ROE i P/B). Ako gi stavime nasite banki so momentalnite ceni i ROE (jas staviv so lansko, za da ne pravam proekcii za '21) doagjame deka tekovnite ceni se mnogu bliski do ocekuvanite.
Прегледај го приврзокот 309859

Problemot so momentalnite valuacii na nasite banki go gledam vo toa sto kaj nas bankite pravat nestandardno visoki dobivki. Prosecniot ROTE na evropskite banki e nekade 7%, a KMB i TNB imaat dvojno pogolem povrat. Prasanje e dali vakviot povrat e odrzliv vo slednite godini, zasto ako padne povratot na prosecniot za evropskite banki od 7% togas ocekuvaniot P/B bi padnal na 0,8 sto bi znacelo pad na cenite za recisi 50%. Od druga strana za da rasne cenata nad ovaa sega bi znacelo deka se ocekuva povratot da rasne nad 15% sto bi bilo malko verojatno.
Na kratko, ako bankite prodolzat da ostvaruvaat dobivki kako ovie od prethodnite nekolku godini, cenata na bankite bi ostanala nekade na ova nivo sto e sega, a prinos na sopstvenicite bi bila dividendata. Ako dobivkite se namalat (COVID, stagflacija, losi plasmani) togas cenata ke padne.
UNI e mnogu pod linijata.
 
Член од
16 јули 2021
Мислења
439
Поени од реакции
680
Просечен раст на еквити на КМБ од 2009 - 2021 е 6,7%. Просечен РОА за истиот временски период е 9,50%. Пазарна цена од 8000 пред кризно падна до 1,600 денари па порасна до 11.000 во 2021, респективно. Сосема природен циклус со ценовни осцилации. Да, очекувам повратот да биде и над 15% и да тера но очекувам 0%. Кога, никој не знае. Panta Rhei затоа е интересно се ова.
 
Член од
5 април 2012
Мислења
7.821
Поени од реакции
8.479
Кој овде беше фан на Тетекс, продаваат голем имот?
 
Член од
7 септември 2018
Мислења
173
Поени од реакции
226
И јас вака Дон Кихотски верувам во КМБ PT 12.000 но, што ако цената на енергенсите soar-ува и втор квартал 2022 повлекувајќи ја цената на струјата нагоре? Што ако не се регулираат синџирите за производство на енергија каде доколку има кочан зима и зголемена побарувачка може да дојде и до етапно гаснење по региони. Впрочем најнов тренд во земјава е тендерерите да ги откажуваат договорите пред истек жртвувајќи ги банкарските гаранции пошо слободениот пазар е жешка рингла. Цементот, железото, алуминиумот, керамиката, градежните материјали , алуминиумските профили, бетонското железо до недоглед. Цените на големо во Германија пораснале за 13.2 %, УСА инфлација 5.4% енд каунтинг, семј шит хиар. Мастишки критериуми од 3% дефицит и 60% дебт од БДП стана wishful thinking скоро на сите земји. Кинеска криза, потенцијален Амеродуум во декември сеа. Абе да не одиме далеку војска на готовс кај комшиите на косовска граница. Бајати вакцини, Ковид варијанти шо ни децата веќе не се имуни. И, најбитно избори имаш многу битни сега. Ако опозицијата земе бар еден советник или Мејар' повеќе нивниот залет во наредните 3 години до мандаторски избори нема да ја остават неинфицирана токму Комерцијална банка.

#И јас веќе си ги гледам во џеб 600 денари нето дивиденда сеа во мај но со будно и ултранерелаксирано око
Ова наликува како Chicken Little, Небото Паѓа.
Автоматски споено мислење:

Се додека од било кој прозор во Скопје можат да се видат барем неколку кранови, не сум загрижен. Крановите значат дека се движи економијата.

Краткорочните движења на цените не значат ништо. Долгорочните движења се фантастични.
 
Член од
2 мај 2020
Мислења
83
Поени од реакции
124
Стај нешо постхумано сеа за ПКБ и слични бул шитс. Абе, ги надминавме овие детски болести, време е мангупи да настапат, напрај место !

[/QUOTE]


Има ли поголема ИНВЕСТИЦИЈА и САТИСФАКЦИЈА од тоа, далечната 1965 година да ја создадеш култната "I Can't Get No Satisfaction", а денес на возраст од 74 години (Ronnie), 77 години (Keith) и 78 години (Mick) да свириш, танцуваш и пееш безмалку како тинејџер!?
 
Член од
23 јуни 2017
Мислења
539
Поени од реакции
960
Ne e bash nekoj golem imot toa sto prodale Teteks, okolu 700.000 eur, toa se najverojatno dva magacini... Ali ako na ovaa 100tka po akcija kesh, mu se dodade i dividendata od ttk koja beshe isplatena podocna godinava, doagjame do idealna vtora dividenda godinava od 160-180 denari...

P. S. Ali pobitno od ova e verojatno sto konecno dobi Teteks od 100% udel vo Petrolgas??? E toa kje go vidime vo izveshtaite za Q3 i poverojatno za Q4... Moja procenka okolu 12-15 eur po akcija kapital...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom