Македонска берза

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
MTUR и OKTA не се критични. Имаат толку многу кеш што ова може да им биде и опортуно. Пример МТУР може конечно да се реши од нелојалната конкуренција :свиркам:

ГРНТ исто не ми се критични пошто немаат некои финансиски долгови. Ама да, за градежништво пари оваа година ќе нема. Финито
Абе која опортуност, па тој Доне седеше на 15 миљони евра у тек на цела криза, а почна да купува акции пред крајот на циклусот :lolzz: Наместо да ги купи сите маркици, да инвестира во Холидеј ин и да земе некоја подобра франшиза, он допушти да се изградат десетици нови хотели со петпати повисок стандард на услуга. Треба да добие некоја Златна малина за убедливо најлош менаџер у Македонија.

Окта у задниве петнаесет години свртела барем 5 милијарди евра, а вкупно има профит 0! У тој нафтен бизнис има толку многу јаки криминални и политички интереси што за малите акционери не останува ништо.

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Многу сте ми паднале во депра со корона вирусот, не дека е за потценување ама мислам дека претерувате :)
Еве минативе два дена почна да зема залет броењето на инфицирани, но сепак споредено со бројот на жители бројката е релативно мала, па дури и пикот (врвот) кој Филипче пред саат-два на прес го кажа дека ќе биде околу 2000 инфицирани мислам дека е лесно поднослив.

Реално банките ќе треба да се откажат од дел од провизиите за еден до два месеци, што секако ќе биде голем нереализиран прилив за нив, додека кај кредитите од кои наплаќаат камати е малку покомплицирано да се анализира и предвидува, но мислам дека и тука економијата има доволно ликвидност (иако овде многумина ќе се истурат со контрааргументи), па севкупното кредитирање ќе го задржи сегашното ниво, дури може да има минимален раст од неклолку проценти. :)

За другите сектори кои одамна не ми се фокус мислам дека Гранит ќе има повеќе проблеми со наоѓање на работници отколку со проекти и нивна наплата, додека Бетон воопшто и не го сметам за сериозен играч. Кај фармација Алкалоид ќе продолжи со константни стапки на раст, додека кај Реплек мислам дека има некои игри помеѓу раководството кое поседува над 50% акции па таму може да се очекува малку поинтересна година ;)

Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370
Што да ви кажам, работава врвка.

Западниве земји излегоа со огромни стимулуси во текот на денот. УСА 850 милијарди, ЕУ 350 милијарди, УК 390 милијарди.

А нашиве генијалци што смислија? Карантин у Криволак!

Како ќе опстане малиот бизнис? Ќе има огромен број банкроти. За невработеност да не праиме муабет. Све е фино карантин ова она, ама што рече оној со чајџилницата, „државата ли мене ќе ми даде да јадам?„

Многу ќе настрадаат високо задолжени фирми без стабилен кеш флоу. Практично сите фирми на Минчо! РЖИН ФАКМ БЕСК јако ќе кризираат. СТИЛ. Други критични фирми АДИН, потоа ФЕРС, ЦЕВИ, ТКВС. МПТ е многу кредитно изложен. ЗИЛУ и ЗПКО, ама тие да речеме се во прехранбена. СПАЗ моине, од кого ќе наплаќаат ренти?

Банкине па не ми се почнува...нека се спремаат за резервации до небо. Значи врв-ка
Da ama koga imas vakvi genijalci kako ovoj so go oprai danocniot sistem :
Branimir Jovanovic

22 ч. ·

Само што ги видов барањата на коморите (Стопанска комора на Македонија, Стопанска комора на северозападна Македонија, МАСИТ и Сојуз на стопански комори) до Владата. Практично, бараат да не плаќаат даноци и државата да им покрива плати за работниците. Профитите, се разбира, да не им ги чепка. Ништо за јавното здравје, општото добро и слично.
ОК, човечност, емпатија, грижа за другите, солидарност, не би очекувал од овие комори ни во вакви кризни состојби. Но, дали на господата од коморите им е јасно дека ако им се удоволат овие барања, државата целосно ќе крахира? Дали се свесни дека во таква ситуација сите ќе фатиме корона, вклучувајќи ги и нивните работниците и нив самите? Дали и тогаш ќе се грижат само за нивните дебели профити?
Да не испадне дека не сум конструктивен - да, државата треба да им помогне на погодените фирми. Тоа е основниот постулат на економските политики, да ѝ помагаат на економијата кога таа е во криза. Но поддршката треба да биде разумна и добро димензионирана, во вид на краткорочна поддршка за да се преброди кризниов период, и насочена кон оние кои се погодени и не можат сами да се справат со кризата. Конкретно, треба да се обезбеди директна финансиска помош, на пример, преку поволни кредитни линии, и одложено плаќање на давачките кон државата. Но, само за фирмите кои имаат намален промет поради кризава и кои немаат доволно средства за да се справат самите.
Уште поважно, иако скоро никој не го спомнува ова периодов, државата во оваа криза треба да ги заштити и граѓаните, не само фирмите. Освен забраната за покачување на цени, која веќе се донесе, треба да се забрани и отпуштање на работници за време на кризава, мораториум на присилна наплата и извршување, и замрзнување на обврските за камати кон банките. Вакви мерки воведоа некои европски држави, па ако можат тие, можеме и ние.

Член од
2 октомври 2017
Мислења
168
Поени од реакции
210
Апсолутно сум сигурен дека кога ќе заврши кризава ќе има масовна државна подршка за погодените фирми. Грешката што се направи на почеток на 90=тите, кога се дозволи масовно пропаѓање на фирмите, нема да се повтори. Последиците од тогашните политики на реформираните комунисти ги чувствуваме до денешен ден.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.432
Поени од реакции
7.811
Апсолутно сум сигурен дека кога ќе заврши кризава ќе има масовна државна подршка за погодените фирми. Грешката што се направи на почеток на 90=тите, кога се дозволи масовно пропаѓање на фирмите, нема да се повтори. Последиците од тогашните политики на реформираните комунисти ги чувствуваме до денешен ден.
А зашто тогаш се дозволило, а сега нема да се дозволи ....
Државата како ќе им помогне на фирмите, ако така помага, зашто не помага цело време ... Германија читаш како сака да им помогне, со национализација.

Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
Уште не почнато тргувањето денес, а веќе има продажни налози за АЛК, МПТ, СБТ, УНИ, ТТК, ГРНТ на маркет цена или во превод кој колку даде.

Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
ili vo prevod -5% od vcera. ne lupetaj
Што лупетам не знам али добро, ја кажувам фактичката состојба со налозите што ја гледам на Etrader.
Мислам дека сите тука знаат дека дневниот лимит е -5%.
Коментариве тинејџерски ти се малце.

Последно уредено:

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714
Што лупетам незнам али добро, ја кажувам фактичката состојба со налозите што ја гледам на Etrader.
Мислам дека сите тука знаат дека дневниот лимит е -5%.
Коментариве тинејџерски ти се малце.
od avion se gleda zosto si tuka.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Јас па баш ич не сум да им се помогне на бизнисите затоа што тоа е деловен ризик при нивното работење. Фирмите што се најзасегнати од кризава се од угостителство коишто најмногу работат на црно, а со толерирањето на таквото работење државата досега им дала стопати повеќе. Ги нема нигде да почастат или донираат у буџетот кога државата им гради туристички содржини или им организира Суперкуп од коишто остваруваат екстра-профит, а сега се први да кенкаат да им се надоместува!

Можам да се кладам дека секој газда на попознат хотел или ресторан во државава има дома стотици илјади евра кеш во некој сеф и да сум разбојник, токму ваквите луѓе би ги таргетирал за ограбување :pistoldz: Секако, нив и политичарите на високи позиции коишто земаат големи суми мито у кеш за завршување на одредени услуги, со посебен акцент на ДУИ.

Еве нпр. крајно сомнително е како толку лесно преку викенд берзата го сменила а КХВ го одобрила новиот правилник среде огромен пад на акциите и барања за откуп на удели во инвестициските фондови!

Државата дефинитивно треба да им го плати блефот на угостителите дека ќе отпуштаат работници пошо обучени келнери или рецепционери нема сигурно да можат лесно да најдат кога ова ќе се заврши, а тие луѓе релативно лесно ќе емигрираат и ќе најдат работа у странство.

Последно уредено:
Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
od avion se gleda zosto si tuka.
Научи прво правилно да го користиш македонскиот јазик и неговото кирилско писмо па потоа ќе праиме муабет зашто сум тука.
Секое сабајле тука има прашања како се моменталните налози, пробав да информирам како е моментално ситуацијата на МСЕ, ако тебе не ти одговара моменталната ситуација на пазарот не мора одма лични квалификации да употребуваш.
Еве бидејќи јас се гледа зашто сум тука, кажи ти јавно зашто си тука?

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714
Научи прво правилно да го користиш македонскиот јазик и неговото кирилско писмо па потоа ќе праиме муабет зашто сум тука.
Секое сабајле тука има прашања како се моменталните налози, пробав да информирам како е моментално ситуацијата на МСЕ, ако тебе не ти одговара моменталната ситуација на пазарот не мора одма лични квалификации да употребуваш.
Еве бидејќи јас се гледа зашто сум тука, кажи ти јавно зашто си тука?
trguvam, pratam.. moze? ok e?
p.s pishi sega ne znam odvoeno se pishuva :)

Член од
11 јули 2017
Мислења
310
Поени од реакции
490
trguvam, pratam.. moze? ok e?
p.s pishi sega ne znam odvoeno se pishuva :)
Еве јас го корегирав незнам*, а ти од инат продолжуваш да користиш латиница без никаква почит кон македонскиот јазик :)

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714
Еве јас го корегирав незнам*, а ти од инат продолжуваш да користиш латиница без никаква почит кон македонскиот јазик :)
vidi tamu, ima sigurno nekoja tema kirilica,pravopis, literatura, odberi neshto so svoi zborovi.

Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370
Јас па баш ич не сум да им се помогне на бизнисите затоа што тоа е деловен ризик при нивното работење. Фирмите што се најзасегнати од кризава се од угостителство коишто најмногу работат на црно, а со толерирањето на таквото работење државата досега им дала стопати повеќе. Ги нема нигде да почастат или донираат у буџетот кога државата им гради туристички содржини или им организира Суперкуп од коишто остваруваат екстра-профит, а сега се први да кенкаат да им се надоместува!

Можам да се кладам дека секој газда на попознат хотел или ресторан во државава има дома стотици илјади евра кеш во некој сеф и да сум разбојник, токму ваквите луѓе би ги таргетирал за ограбување :pistoldz: Секако, нив и политичарите на високи позиции коишто земаат големи суми мито у кеш за завршување на одредени услуги, со посебен акцент на ДУИ.

Еве нпр. крајно сомнително е како толку лесно преку викенд берзата го сменила а КХВ го одобрила новиот правилник среде огромен пад на акциите и барања за откуп на удели во инвестициските фондови!

Државата дефинитивно треба да им го плати блефот на угостителите дека ќе отпуштаат работници пошо обучени келнери или рецепционери нема сигурно да можат лесно да најдат кога ова ќе се заврши, а тие луѓе релативно лесно ќе емигрираат и ќе најдат работа у странство.
Не работат сите на црно многу лесно може државата тоа да го реши. Ќе субвенционира дел од прометот што е прикажана во поскедни 3 или 6 месеци и готово. Така тие што не куцале фискални ќе си останат со прстот во уста. Ама прашање е дали има воља за тоа пошто тие што работат на црно им се галеничиња.

Kajgana Shop

На врв Bottom