НЕ Е паника тоа што е ФАКТ дека сме сведоци на најголемиот ЕКОНОМСКИ КРАХ ( и не само економски него на секое ниво крах ) во историјата на човештвото. Паметните ке профтираат, другите ке изгорат, како и секогаш. БИДЕТЕ ПАМЕТНИ.
ајде со докази и факти сега зашто е паника. Што не е точно од тоа што пишав? Крахот на берзите е поголем и побрз него големата светска криза во 1929!!! ФАКТИ.
Венко Филипче рече пикот за корона ќе биде за месец дена 2000 заболени. Ако е така ќе има 70 до 100 умрени. Од загадување во МКД умираа 1500 луѓе. И шо сеа?
ајде со докази и факти сега зашто е паника. Што не е точно од тоа што пишав? Крахот на берзите е поголем и побрз него големата светска криза во 1929!!! ФАКТИ.
Еве традиционално од мене, правам пресек на Инвестицискиот универзум на MSE. Вредностите се од вчера, мака ми беше пак да се заебавам со запирки и точки. Ова е целокупниот инвстициски универзум на Македонската берза со пазарна капитализација од над 3.000.000 евра. Инаку да го направев пред две недели сосема поинаку ќе изгледаше, но што е тука е.
Мислам дека кога ќе стигнат триото банки на book од 1 ќе има support и на куповна страна.
Според овој график најдобра инвестиција на долг рок би биле: PKB, UNI, KPSS, MPOL, барем според вреднувањето.
Интересна би била и EVRO ако уште малку падни со цената. Додека OKTA, KJUBI, ADIN и FERS или ценовно да паднат, или да имаат бар малку подобри заработки во наредната година.
Едно е да кажуваш факти, друго е да шириш паника. Можиш да изнесуваш факти, ама начинот на кој ги изнесуваш да предизвикуваш паника. Сите комбинации се можни.
Не знам дали глумиш дека си неразумен, или си неразумен, или пак мислиш дека сите те напаѓаат па мораш да се браниш од сите страни, како и да е, смири карактер. Ова е добронамерно.
Истиот тој график го преработив малку со цел да се истакне ликвидноста.
Големината на балоните и бојата од црвена кон зелена ја симболизираат истргуваната количина на акции од таа компанија во однос на вкупно издадените ХВ. TTK, MPT и KMB се најдобри во овој дел.
Едно е да кажуваш факти, друго е да шириш паника. Можиш да изнесуваш факти, ама начинот на кој ги изнесуваш да предизвикуваш паника. Сите комбинации се можни.
Не знам дали глумиш дека си неразумен, или си неразумен, или пак мислиш дека сите те напаѓаат па мораш да се браниш од сите страни, како и да е, смири карактер. Ова е добронамерно.
Ај веќе кога напаѓате да ве прашам нешто.
Зашто не ги нападнете тие што минатата недела тука трубеа дека оваа недела ќе има раст на МСЕ од 15-20%.
Зар не пробуваа да го напумпаат пазарот дополнително за свои цели, а пазарот веќе бил пренапумпан како што гледаме.
Колку луѓе ги послушаа тука и сега се во загуба, колку животни заштеди отидоа/се намалија заради неодговорното пумпање на пазарот од поединци во последниов период од 3-4 месеци. Дали некој од нив ви кажа дека ова е крај на циклус и дека има можност да заглавите?
Не видов ниеден пост да нападнете некој од нив, ама Blizzard кој беше во право го утепавте од напаѓање.
Хипокризија на кило на форумов, некој предвреме да те предупреди и да ти каже што следува и горе доле да погоди се и вие вака да го напаѓате, дечки погледнете се прво во огледало пред да пишувате на форумов и бројте до 3 после тоа.
Јас да сум на негово место веќе ништо не ви пишувам на форумов, гукајте си меѓу себе колку е се сјајно и како се ќе биде добро и како пазарот за 2-3 месеци ќе порасне за 100%. Да чуеш различно мислење од своето е богатство, а тука малкумина го ценат тоа.
Кои се фактите ај да ги погледнеме, дали МСЕ оваа недела ќе заврши -20% или ќе биде +20%, незнам еве ти што мислиш?
Дали има светска пандемија или нема?
Дали сите берзи освен МСЕ веќе се корегираа 30-40% или не?
Дали пикот на кризата е достигнат или допрва доаѓа?
Ај веќе кога напаѓате да ве прашам нешто.
Зашто не ги нападнете тие што минатата недела тука трубеа дека оваа недела ќе има раст на МСЕ од 15-20%.
Зар не пробуваа да го напумпаат пазарот дополнително за свои цели, а пазарот веќе бил пренапумпан како што гледаме.
Колку луѓе ги послушаа тука и сега се во загуба, колку животни заштеди отидоа/се намалија заради неодговорното пумпање на пазарот од поединци во последниов период од 3-4 месеци. Дали некој од нив ви кажа дека ова е крај на циклус и дека има можност да заглавите?
Не видов ниеден пост да нападнете некој од нив, ама Blizzard кој беше во право го утепавте од напаѓање.
Хипокризија на кило на форумов, некој предвреме да те предупреди и да ти каже што следува и горе доле да погоди се и вие вака да го напаѓате, дечки погледнете се прво во огледало пред да пишувате на форумов и бројте до 3 после тоа.
Јас да сум на негово место веќе ништо не ви пишувам на форумов, гукајте си меѓу себе колку е се сјајно и како се ќе биде добро и како пазарот за 2-3 месеци ќе порасне за 100%. Да чуеш различно мислење од своето е богатство, а тука малкумина го ценат тоа.
Автоматски споено мислење:
Кои се фактите ај да ги погледнеме, дали МСЕ оваа недела ќе заврши -20% или ќе биде +20%, незнам еве ти што мислиш?
Дали има светска пандемија или нема?
Дали сите берзи освен МСЕ веќе се корегираа 30-40% или не?
Дали пикот на кризата е достигнат или допрва доаѓа?
Еве неколку мои пораки тука каде пишувам аргументирано зошто некои од акциите на Македонска Берза се скапи.
Имав повеќе вакви за време на НАТО бранот, но мака ми е да ги барам, мада и овие ќе се доволно:
И да не го тупам на секои 5 минути како @Blizzard зошто пред месец дена напишал дека Берзите ќе паднат.
Мандрац изгледа ти ја рачунаш Берзава како Бинго со лицитирање цени на акции од рака. Ќе оди толку, ќе оди волку...
Се што е над книговодствена според мене е ризично, единствена добра причина би била добрата дивиденда, но сепак се влегува во потенцијален dividend trap.
Немам намера да купувам на овие цени, затоа и не правам некоја подлабинска анализа.
Слободно некој (кој е заинтересиран) нека напише анализа по кој основ оваа цена би била оправдана, па ќе дискутираме.
Имај ти добра намера @Mandrac. Ете и јас имам добра намера па во твој стил пишувам дека МБИ10 ќе дојде до 12.000 денари. Се надевам дека не ти смета.
Супер си е STB. Јас напишав само компарација. А ти слободно можеш да купиш на пазар колку ти душа сака. Слободно купувај и на 980 и на 1020 и на 1100.
Но ете некои купуваа и на 1.250 и на 1.300 денари, па и тогаш пишував дека цената на акцијата е ужасно скапа. Во тоа време бев и обвинет дека премногу користам несоодветни придавки. Јас сум презедоволен од профитот што го имам направено од STB, и засега не планирам да влезам, дури и на цена од 750. Но ќе го задржам правото да си коментирам на форумот, бидејќи тоа е и основната негова цел.
А и премногу сте приврзувате со акцииите. Ако некој напише дека одредена акција е скапа во однос на другите, некако се чуствувате како лично да ве навредил.
Така да можеш да си навиваш тука колку сакаш, и по 5-6 коментари на ден со иста содржина да пишуваш, кои скоро никогаш не се поткрепени со некој аргумент, а пазарот ќе си каже која акција колку вреди независно од моите или од твоите пишувања на форумот.
Чуден пост во најмала рака. Да не зборуваме за истата компанија која котира на MSE?
Не знам што треба да се случи со државава, регионот, светот за Гранит да стигне до 4.000 денари по акција.
Еве уште не го извреднувале бе Пеери десет акции има у факин индексот, за минута ќе пресметавте!Мислам дека уште поголема паника ќе се крене меѓу вложувачите кога ќе бидат колку им се стопила вредноста на уделот
Еве ви директен пренос како се руши кулата од карти: за еден ден им паднала вредноста у индексниот фонд за 165.000.000 денари, односно, у нивна пресметка, за 40.000 евра помалку провизија годишно
Инаку, органскиот пад од 7,59% би значел губиток на 53.000.000 денари вредност, што значи дека имале и повлекување удели од 112.000.000 денари
Јас него ништо не сум му, ама да се напаѓаат тие малкуте што предупредија на вакво сценарио е извртување на фактите а не ФАКТ.
За паника е работава ама вие нејќете очи да отворите, ЕУ ги затвара границите за првпат во историјата целосен LOCKDOWN се случува во светски рамки.
Поголемиот дел од компаниите затвараат или ќе затворат и се тргуваат на PE од 3,4,5.
Никој уште не се осудува да каже до кога ќе трае или кога ќе заврши ова лудило.
Меркел изјавува дека 60-70% од германците ќе го фатат вирусот, нашиве твдат дека за месец дена ќе биде пикот. И они ли лажат и креваат паника?
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.