Македонија под српска окупација

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.823
Поени од реакции
6.346
Јордан Хаџиконстантинов - Џинот според текстот од Википедија за Срби сколљнци првиот српски учитељ.

Нека служим роду моему, ако е и за крива Бога. Не е честно мене Болгарину да отчајавам и да вракјам зло за зло. Болгарин прави и верни и благородни човек, Болгарин е лјубитель всјакое добро, Болгарин е срамота да се отричува от своја род и јазык, тој Болгарин, којто родо свој си хули името му е ни ден ни ношт. Аз сам Болгарин, плачем за нашите изгубени болгаре, които са во Долна Мисија, затова сдолжни сме да сја жертвуваме за бракјата наши пресладкии болгари
1636494711626.png

1636495557082.png
1636494920139.png

Да видиме што пишувал во Србија кога бил
1636495193971.png


1636495220216.png

@pixa Друг пат покритички настапувај кога постираш информации или проверувај ја и другата страна за да добиеш целосна слика. Само во старт пример се става Кара Трифун книжарот како Србин иако ниту еден единствен извор дека бил Србин не постои, за Џинот пример еве ти погоре и тоа селектирав само неколку има уште десетици вакви по интернетов.
Автоматски споено мислење:

Не е јасно како се толерира член кој го негира постоењето на македонската нација. Тоа што судбината била сурова кон него и се родил во семејство кое се декларира како србијанско не е некоја олеснителна околност. Друг, татарски член го прави истото од слични побуди. Усташот пак фура теза дека македонците произлегле од татарскиот народ со некаква си преодна фаза (?!)
Усташот тврди дека македонскиот и бугарскиот идентитет во најголем дел од историјата не се во конфликт и низ разни политички и историски прилики и двата еволуираат во национални идентитети. Затоа и имаш еден куп Бугари со потекло од Македонија, но исто така имаш и милион и пол Македонци во етнички и национален смисол низ светов.

Докази за присуство на Бугари во Македонија или текствои кои го опишуваат народот како бугарски од странски извори во период кога нема ниту Егзархија ниту Бугарија се многу. Македонските словени имаат свои особености и развиваат одредно чувство за припадност. Тоа е факт, но исто така е факт дека како етничка одредница за ова население често(најчесто) се користи името Бугарин.
Факт е дека првата масовна појава на национална припадност и национализам во 19ти век во Македонија е бугарскиот. Помеѓу Македонците и Бугарите од Мизија и Тракија има барем минумум лингивстички, генетски и културолошки сличности да може да образуваат еден народ/една нација. Поради тоа малтене сите дејци кои се дел од македонската историјата во тој период на еден или на друг начин се декларираат себе си и својот народ за Бугари.
Факт е исто така дека македонските словени имаат и досволно разлики и меѓусебно заеднички црти да можат да образуваат и посебна нација и народ.
Историски прилики не дозволуваат во најголем дел обединување на сите тие територии во бугарската нација и постепено во Македонија како национална и етничка припадност врз основа на силниот регионален идентитет и чувство за припадност се јавува и сепаратна Македонска. Која што во меѓувоениот период создава критична маса која што води во 44та до нејзиното конечно потврдување и градење на свои национални институции.
 

Attachments

Последно уредено:
Член од
12 јули 2018
Мислења
1.426
Поени од реакции
4.475
Брате тебе природате заебалаа сс недовољно интелигецију за да сфатиш некои работе, али шта је ту је природа е сурова, а кога е прашање генетика таа е немилосрдна, така да не можам да ти се лутам, а посебно на лице со природна интелектуална хендикепираност, кое што до сега на темава не понуди ниту еден факт зааснован на доказ туку само уфлрање проклети четници, усташи, бугари...
За недоволна интелегенција и интелектуална хендикепираност зборува некој кој мисли дека Македонците се срби бидејќи слушале српска шунд музика, гледале српски филмови и имале куќна слава.
Шо нема по светов...
 
Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.262
За недоволна интелегенција и интелектуална хендикепираност зборува некој кој мисли дека Македонците се срби бидејќи слушале српска шунд музика, гледале српски филмови и имале куќна слава.
Шо нема по светов...
Српска музика веќе скоро и не се слуша како во СФРЈ (додека се сеуште старата гарда пеачи и музика се слушаат - ама тоа не е српска музика туку Југословенска).
Колку српски филмови во последниве триесет години се “вртат“ кај нас? Само “Маратонците“ и “Ко то тамо пева“. Од поновите “Ивкова слава“ и “Зоне Замфирова“и “Лепа села лепо горе“.
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
За недоволна интелегенција и интелектуална хендикепираност зборува некој кој мисли дека Македонците се срби бидејќи слушале српска шунд музика, гледале српски филмови и имале куќна слава.
Шо нема по светов...
а шта да ти причам некој што мисли да сите останати потекнале од македонците... помрачење мозга.
 
Член од
12 јули 2018
Мислења
1.426
Поени од реакции
4.475
а шта да ти причам некој што мисли да сите останати потекнале од македонците... помрачење мозга.
Таквите кај нас се малцинство и маргинализирани, кај вас се мнозинство и поддржани од држави, влади, институции, медиуми, па насекади имате такви кои со „докази“ и „аргументи“ настапуваат по телевизии и емисии и тврдат дека србите се божански народ, директно избран од Бога, во директна комуникација со Бог, дека Исус бил бугарин, дека пирамидите во Египет ги граделе бугари, дека бугарите се првиот народ во универзумот и многу други слични „вистини“. А најжалосно е дека вториве на меѓународен план настапуваат со вакви бугароцентрични, ама апсурдни ставови, за разлика од првите кои не се толку будали...
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Таквите кај нас се малцинство и маргинализирани, кај вас се мнозинство и поддржани од држави, влади, институции, медиуми, па насекади имате такви кои со „докази“ и „аргументи“ настапуваат по телевизии и емисии и тврдат дека србите се божански народ, директно избран од Бога, во директна комуникација со Бог, дека Исус бил бугарин, дека пирамидите во Египет ги граделе бугари, дека бугарите се првиот народ во универзумот и многу други слични „вистини“. А најжалосно е дека вториве на меѓународен план настапуваат со вакви бугароцентрични, ама апсурдни ставови, за разлика од првите кои не се толку будали...
ок.
 
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.377
Поени од реакции
5.837
И има уште текст за тоа дали немало срби, но нејќе да се постира, инаку какво краатово и крива паланка кога главна битка се одигрува на зебрњак.

За него вероватно си во право, саамо постирав и не можев да проверувам бидејќи форумот ме зебаваше несакаше целиот текст да го постира преетпоствувам ради големината.
Автоматски споено мислење:

У Скопљу је 1887. године отворен Конзулат Краљевине Србије, ради заштите права Срба у тадашњем Косовском вилајету.
Срби су током Првог балканског рата, 13./26. октобра 1912. ослободили Скопље од турског ропства. Тиме је Скопље поново било враћено под окриље српске државе, пошто су га Османлије преотеле од Срба 1392. године (од Вука Бранковића). Град је постао део Краљевине Србије, која је 1918. године створила Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца 1918. године, а потом преименована у Краљевину Југославију 1929, од када Скопље постаје и седиште Вардарске бановине.
Између светских ратова у граду је српска управа подигла много нових здања и алеја и да је град у средишњем делу добио „европске црте“. Овоме је посебно допринео градоначелник Скопља, архитекта Јосиф Михајловић, родом из мијачког села Тресонча (1887—1941), који је био на месту градоначелника од 1929. до 1936. и од 1939. до смрти 1941. године.
Након стварања Бановине Хрватске августа 1939. године, постојали су званични планови формирања БАНОВИНА "СРПСКЕ ЗЕМЉЕ", чија ПРЕСТОНИЦА је требало бити управо СКОПЉЕ од 1942. године, али је избијање Другог светског рата и окупација прекинули овај план.
Скопље је под бугарском окупацијом током оба светска рата, а 1945. је постало главни град Народне Републике Македоније, федеративне јединице комунистичке Југославије.
Велику захвалност изјављујемо Културни Центар Активна Култура на проналажењу и објављивању овог предивног грба Општине Града Скопља из времена Краљевине Југославије (1937) и прославе двадесетпетогодишњице ослобођења Јужне Србије (1912-1937), када су освећени споменици краљевима Петру I Великом Ослободиоцу и сину му Александру I Ујединитељу Карађорђевићу у Скопљу, на јужном прилазу Душановом мосту, подно Душановог града.
Грб Града Скопља је и данас идентичан овом грбу, само без круне српског цара Душана: https://skopje.gov.mk/mk/footer/fakti-simboli/
Такође захвалност упућемо и Ljubodrag Grujic дворском хералдичком уметнику Краљевског дома Карађорђевог, који је хералдички уредио и стандардизовао Дворски грб Дома / Династички грб Дома/ Грб Старешине Краљевског дома Србије, а који је такође приказан на десној хералдичкој страни (горњем левог углу слике) .
Автоматски споено мислење:


Автоматски споено мислење:


Брате тебе природате заебалаа сс недовољно интелигецију за да сфатиш некои работе, али шта је ту је природа е сурова, а кога е прашање генетика таа е немилосрдна, така да не можам да ти се лутам, а посебно на лице со природна интелектуална хендикепираност, кое што до сега на темава не понуди ниту еден факт зааснован на доказ туку само уфлрање проклети четници, усташи, бугари...
Што може да се очекува од четник, потомок на колонисти кои биле доведувани на ова парче земја со цел насилно да ја сменат демографската слика? Не се сомневам и дека е спремен да заколе, злу не требало.
Интересна дилема, каква потреба имало да се влечкаат четници од Банат и Шумадија тука ако, како што тврдат србијанците, Македонците биле срби? Додуша истото го тврдат и за хрватите кои биле покатоличени срби, босанците исламизирани срби, црногорците планински срби, македонците јужни срби што значи дека пола Балкан уствари се состои од србијанци.
А во реалност, после шкиптарите се на второ место во Европа по цивилизациска заостанатост.

@TheTrooper иако е усташа сепак знае да води он-топик дискусија со аргументи, колку и да не се согласувам со неговите заклучоци.
Дали имало случај да србијански колонисти биле влечкани во Хрватска?
 

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.823
Поени од реакции
6.346
Што може да се очекува од четник, потомок на колонисти кои биле доведувани на ова парче земја со цел насилно да ја сменат демографската слика? Не се сомневам и дека е спремен да заколе, злу не требало.
Интересна дилема, каква потреба имало да се влечкаат четници од Банат и Шумадија тука ако, како што тврдат србијанците, Македонците биле срби? Додуша истото го тврдат и за хрватите кои биле покатоличени срби, босанците исламизирани срби, црногорците планински срби, македонците јужни срби што значи дека пола Балкан уствари се состои од србијанци.
А во реалност, после шкиптарите се на второ место во Европа по цивилизациска заостанатост.

@TheTrooper иако е усташа сепак знае да води он-топик дискусија со аргументи, колку и да не се согласувам со неговите заклучоци.
Дали имало случај да србијански колонисти биле влечкани во Хрватска?
Пикса е локален од Старо Нагоричане, не е колонист.

Инаку за колонисти во Хрватска мислев дека немало или дека било чисто инцидентно, но сега најдов една докторска дисертација пишувана 1979 од Зденка Шимончиќ - Бобетко ( не му е жена на Јанко) која што била историчар, специјалист за економска историја на тема „Аграрна реформа и колонизација во Хрватска 1918-1941“. Нормално голема е докторската дисертација и во моментов немам време да ја читам, но од тоа што вака можам да разгледам имало одредена колонизација.

Поинаква е од таа во Македонија, се нудело упола помалку земја по колонист и затоа била помалку привлечна за колонизација на Србите од Србија и Црна Гора.
Земјата која што се нудела била таа на големите грофови и земјопоседници од Австро-Унгарија и не била нужно поврзана со менување на етничката слика. Пример населувани се српски и хрватски бегалци од Унгарија во Барање, бегалци од Трст и Истра кои се Хрвати и Словенци.
Најмногу имало земја давање на доброволци во српската армија од ПСВ, а кои биле од териториите на Австро-Унгарија кои добивале по 5 хектари ако биле борци или 3 ако не биле во боречка улога. Тие биле регрутирани од заробеници и дезертери, така што тука веројатно најголем дел биле Срби, но имало меѓу нив и доста Хрвати. И на крај има и внатрешна колонизација од пренаселени и неразвиени краишта кон помалку населените и поразвиените. Со нејзе биле најчесто опфатени хрватските Срби и најмногу се населени околу Подравска Слатина. Слатина пример 1910та година има 22.9% Срби, 1991ва после НДХ и што се не има 37,4% баш ради таа внатрешна колонизација.

Сума сумарум, колонизација имало, создавала тензии, но била во многу помал обем и не била со стриктна цел србизација.
 
Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Што може да се очекува од четник, потомок на колонисти кои биле доведувани на ова парче земја со цел насилно да ја сменат демографската слика? Не се сомневам и дека е спремен да заколе, злу не требало.
Интересна дилема, каква потреба имало да се влечкаат четници од Банат и Шумадија тука ако, како што тврдат србијанците, Македонците биле срби? Додуша истото го тврдат и за хрватите кои биле покатоличени срби, босанците исламизирани срби, црногорците планински срби, македонците јужни срби што значи дека пола Балкан уствари се состои од србијанци.
А во реалност, после шкиптарите се на второ место во Европа по цивилизациска заостанатост.

@TheTrooper иако е усташа сепак знае да води он-топик дискусија со аргументи, колку и да не се согласувам со неговите заклучоци.
Дали имало случај да србијански колонисти биле влечкани во Хрватска?
После ова појма немаш како се одвивале работите, инаку јас за разлика од тебе своето потекло и од една и од друга страна го знам од прапрапра дедо, знам кои биле и што работеле и како што кажа трупер од една страна ми е од Старо Нагоричане од друга од Псача, Паланечко, инаку баш во Псача прапра дедоми бил главен поп-протоереј или како и да се вика во црква изградена од српска властела Јован Оливер во 14 век, во црква во која огромни фрески има од Цар Душан, Краљ Милутин и мислам Милош Обилиќ... а од причите што ги знам од дедоми што ги слушал од неговиот дедо бугарите не сакал ниту да ги смисли ниту да ги види, иако морал да им служи кога ке дојдат, плус на сето тоа јасно знаел кој е негов крал и да, живеел од 1860 до 1960 точно 100 години, значи се родил и израснал во Османско царство, преживеал прва и друга балканска војна, први светски рат, други светски рат и од комунизмот фатил нешто...а пак за Старо Нагоричане да не ти објаснувам секако си куртон нема да сфатиш, дека моите претци се молеле во црква Св.Ѓорѓи од 1313 година изградена од Краљ Милутин, славеле Петковдан од прапрапра дедо и од оваа година јас ја преземав и сега ке дојде некој куртон искомплексиран од срби како тебе ке ми објаснува за мојата колонистичка прошлост, за аргументи тој ке зборел а ваљда не знае ниту кој го направил а не 4-5 генерации пред него кои и што биле.

За кољање што да ти кажу, па испадаш глуп најди системско кољање од Срби, рецимо како што е било клање во НДХ, холокауст, врз Ерменците... па ке правиме муабет, немој само тие политички агенди да ми пљампаш бидејќи ако не можеш да разликуваш политика од историја и историски факти, односно проголташ се што ке ти се искења од тв, тогаш до интелигенцијата е проблем.
Автоматски споено мислење:

Пикса е локален од Старо Нагоричане, не е колонист.

Инаку за колонисти во Хрватска мислев дека немало или дека било чисто инцидентно, но сега најдов една докторска дисертација пишувана 1979 од Зденка Шимончиќ - Бобетко ( не му е жена на Јанко) која што била историчар, специјалист за економска историја на тема „Аграрна реформа и колонизација во Хрватска 1918-1941“. Нормално голема е докторската дисертација и во моментов немам време да ја читам, но од тоа што вака можам да разгледам имало одредена колонизација.

Поинаква е од таа во Македонија, се нудело упола помалку земја по колонист и затоа била помалку привлечна за колонизација на Србите од Србија и Црна Гора.
Земјата која што се нудела била таа на големите грофови и земјопоседници од Австро-Унгарија и не била нужно поврзана со менување на етничката слика. Пример населувани се српски и хрватски бегалци од Унгарија во Барање, бегалци од Трст и Истра кои се Хрвати и Словенци.
Најмногу имало земја давање на доброволци во српската армија од ПСВ, а кои биле од териториите на Австро-Унгарија кои добивале по 5 хектари ако биле борци или 3 ако не биле во боречка улога. Тие биле регрутирани од заробеници и дезертери, така што тука веројатно најголем дел биле Срби, но имало меѓу нив и доста Хрвати. И на крај има и внатрешна колонизација од пренаселени и неразвиени краишта кон помалку населените и поразвиените. Со нејзе биле најчесто опфатени хрватските Срби и најмногу се населени околу Подравска Слатина. Слатина пример 1910та година има 22.9% Срби, 1991ва после НДХ и што се не има 37,4% баш ради таа внатрешна колонизација.

Сума сумарум, колонизација имало, создавала тензии, но била во многу помал обем и не била со стриктна цел србизација.
Знам дека Срби во денешна Хрватска се населувале во 15 век, како резултат на бегање од Турците, а Аустро-Унгарија ги користи како одбрана на границата од Османлиите, инаку се населувале во Славонија и Краина... не сум сигурен но мислам и фамилијата на Тесла се населила во Лика од Косово, али ова треба да проверам така нешто ми се врти во главата.
 

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.823
Поени од реакции
6.346
Знам дека Срби во денешна Хрватска се населувале во 15 век, како резултат на бегање од Турците, а Аустро-Унгарија ги користи како одбрана на границата од Османлиите, инаку се населувале во Славонија и Краина... не сум сигурен но мислам и фамилијата на Тесла се населила во Лика од Косово, али ова треба да проверам така нешто ми се врти во главата.
Тоа е јасно, но прашањето на Каљехон беше дали имало колонизација во СХС. Технички имало, но во ограничен обем и не исклучиво на Срби.
 
Последно уредено:
Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
Тоа е јасно, но прашањето на Каљехон беше дали имало колонизација во СХС. Технички имало, но во ограничен обем и не исклучиво на Срби.
Имало и во Македонија, но во областите околу Дојран и Валандово.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom