И јас се сложувам дека нема потреба веќе од војна , ни албанците не сакаат , одиме по легален пат кон остварување на максимални права , толку права што ти ќе се чуствуваш загрозен (иако нема потреба од тоа). - ( Во твој стил : Сега ситуацијата е далеку поразлична од 2001ва , не сме 2% во државните органи , не е грев да истакнеш албанско знаме , да зборуваш албански на собрание , и да кочиш закони кои се против албанците со меканизмот наречен Бадентер)
Кога 30% од полицајците, војниците , вработените во државните институции ќе бидат албанци , кога министерот за одбрана и внатрешни работи ќе биде албанец , нема веќе против кого да војуваме.
Нема потреба од мешање на никој друг , ќе бидеме господари на себе , ќе ги движиме работите во наш интерес.
Баш и тоа е проблемот „бадентер“.Со тој глупав механизам албанците имаат повеќе права од македонците.
Министер не треба да биде албанец или македонец туку човек кој заслужил и се бори за правата на сите жители на македонија.
Ако некој албанец се бори за македонија и за македонците(се мисли на сите жители без оглед на етничка припадност)јас ќе гласам за него.
-Ама проблемот е што вие сакате да се вработите само на база на тоа дека сте албанци ,а не дека подобро ја извршувате работата од македонците.(не велам за сите )
-Со тој бадентер всушност се пропагира нееднаквост,а со тоа следуваат и други негативни последици.
-Како прво од 20 % албанци кои живеат во РМ кажи ми искрено колку од нив го познаваат македонскиот јазик?(Во ниедна друга држава нема во светов каде малцинствата не го владеат државниот јазик)
-Не може да барате права кога вие не ги исполнувате вашите обврски како граѓани на РМ.(пак да повторам не зборувам за сите албанци има многу исклучоци).
-И зошто ви требаат 30% албанци во администрација,македонците луѓе да не јадат?
-Еве ќе потенцирам ВО АДМИНИСТРАЦИЈА ТРЕБА ДА РАБОТАТ СПОСОБНИ ЛУЃЕ КОИ ЌЕ ЈА ИЗВРШУВААТ РАБОТАТА БРЗО И ЕФИКАСНО БЕЗ РАЗЛИКА НА ВЕРСКА ИЛИ ЕТНИЧКА ПРИПАДНОСТ.
-Да истакнуваш албанско знаме никој нема да ви забрани дури и ќе ве поддржат ако притоа не извикувате пароли за голема Албанија.
-Во собрание треба да се зборува државниот јазик еве во нашиов случај во собрание се мнозинство македонци и албанци ,но што ако се погодат политичари од другите малцинства(не дека ова можно е да се случи кај нас ама теоретски)зарем сите треба да зборуваат на нивниот мајчин јазик и што ќе биде тоа ако еден зборува на албански ,друг на македонски,трет ромски,четврт српски јазик итн.
-Дека нема потреба од војна нема тоа е нешто најпримитивно на свет и не му доликува на никој.
-Проблемот со бадентер е што не придонесува за еднаквост на малцинствата туку за супериорност.
-Еве последно што се случи во Чаир за преименување на училишта кога Албанците ќе излезат со Македонците заедно да протестираат и да речат не, тие луѓе биле националисти ,а не албански херои не ги сакаме нив ,сакаме училиштата да носат име на вистински албански херои(пр. Скендербег се борел за ослободување на Албанија само него го знам сигурно имате повеќе вистински херои).
Тогаш ќе добиете поддршка од срце.
Имам уште многу да пишувам ама се надевам ме разбра.