Македонија - внатрешни случувања (генерална дискусија)

• Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.485
Поени од реакции
7.972
И јас се сложувам дека нема потреба веќе од војна , ни албанците не сакаат , одиме по легален пат кон остварување на максимални права , толку права што ти ќе се чуствуваш загрозен (иако нема потреба од тоа).

Кога 30% од полицајците, војниците , вработените во државните институции ќе бидат албанци , кога министерот за одбрана и внатрешни работи ќе биде албанец , нема веќе против кого да војуваме.

Нема потреба од мешање на никој друг , ќе бидеме господари на себе , ќе ги движиме работите во наш интерес.
Преведено од македонски на македонски: Македонија, албанска да е.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
И јас се сложувам дека нема потреба веќе од војна , ни албанците не сакаат , одиме по легален пат кон остварување на максимални права , толку права што ти ќе се чуствуваш загрозен (иако нема потреба од тоа). - ( Во твој стил : Сега ситуацијата е далеку поразлична од 2001ва , не сме 2% во државните органи , не е грев да истакнеш албанско знаме , да зборуваш албански на собрание , и да кочиш закони кои се против албанците со меканизмот наречен Бадентер)
По друг пат и не ве биваше да постигните нешто
Кога 30% од полицајците, војниците , вработените во државните институции ќе бидат албанци , кога министерот за одбрана и внатрешни работи ќе биде албанец , нема веќе против кого да војуваме.
Ако сака претседател на Македонија нека биде Албанец, не ми смета. Проблем се квалитетот на кадрите. Не може некој неписмен да го ставите министер
Нема потреба од мешање на никој друг , ќе бидеме господари на себе , ќе ги движиме работите во наш интерес.
или во превод додека Америка ве поттурнува

S

Shellshock nam67

Гостин
Кралев: МОН нема добиено барање за промена на имињата на училиштата во Чаир

29.01.2012 - 14:26:56

Министерството за образование и наука мора да ги верифицира одлуките на една општина за промена на име на училиште, рече Министерот Панче Кралев и додаде дека во МОН досега не пристигнало такво барање од Општина Чаир.
“За случајот во општина Чаир, досега не е пристигнато такво барање до МОН, а по добивање на барањето од Општината за верификација на промена на имињата и Министерството ќе се произнесе“, рече Кралев.
Тој додаде дека има одредена постапка која треба да се запази од страна на потребната документација која се носи од страна на училиштето и на Општината.
Во петокот Советот на општина Чаир донел одлука за преименување на четири основни училишта во оваа скопска општина.
Според одлуката, училиштето “Рајко Жинзифов“ се преименува во “Исмаил Ќемали“, “Цветан Димов“ во “Хасан Приштина“, новото име на “Јане Сандански“ ќе биде “Јашар бег“, а основното училиште “Никола Вапцаров“ ќе се вика “Имри Елези“. Извори на Нетпрес рекоа дека новата одлука на Советот на општината Чаир не била доставена ниту до Државниот инспекторат за локална самоуправа, ниту пак до Министерството за локална самоуправа.

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Дали ќе се бара и промена на химната дека се спомнуваат само Македонци, а не и други?
Иначе во уставот од СР Југославија и Македонија е дозволено изучување и школувањ на мајчин јазик за сите заедници, дури и од дома ве земаа тогаш за да учите, ама неќевте...

За сме се ние криви Македонците, утре ќе речат вие сте криви што Земјата се врти околу Сонцето!

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
остварување на максимални права.....
Кога 30% ќе бидат албанци.......
кога министерот за одбрана и внатрешни работи ќе биде албанец ....
Што подразбираш под максимални права. "Права" кои ги загрозуваат правата на другите граѓани????
И мене ме интересира кога Аљбанците ќе бидат 30%?
Не постои министер за одбрана и внатрешни работи. Но има министер за одбрана http://www.morm.gov.mk/portal/?page_id=48 . И замисли не е Влав, ниту пак Македонец.

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
...ајде, излези македонче право на тараса, за да се покаже на дело гоцевата раса, подигни глава високо горе за да го задржиш (и) скопското поле...

опааааа...

:sneaky:

_The Great_

Il Genio
Член од
18 јуни 2008
Мислења
5.955
Поени од реакции
3.318
Не можам јас да живеам на улица пример Крал Никола Костандиновиќ
Тогаш оди на гугл мапс, напиши некое име на некој рандом албански херој, најди таква улица и преселисе !

п.с. До АДМИНИСТРАТОРИТЕ: Барам да му се избрише потписот на горенаведениот член. Тоа прешкртување на важен Македонски херој како Јане Сандански опеан и во Македонската химна, верувам дека е навреда на секој Македонец, исто како јас во потпис да имам ставено Имри Елези педер ! Во секој случај и едното и другото е навреда, потписот е јавен, верувам дека има и соодветни правила во врска со потписот на секој член тука.

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.743
Поени од реакции
4.506
И јас се сложувам дека нема потреба веќе од војна , ни албанците не сакаат , одиме по легален пат кон остварување на максимални права , толку права што ти ќе се чуствуваш загрозен (иако нема потреба од тоа). - ( Во твој стил : Сега ситуацијата е далеку поразлична од 2001ва , не сме 2% во државните органи , не е грев да истакнеш албанско знаме , да зборуваш албански на собрание , и да кочиш закони кои се против албанците со меканизмот наречен Бадентер)

Баш и тоа е проблемот „бадентер“.Со тој глупав механизам албанците имаат повеќе права од македонците.
Министер не треба да биде албанец или македонец туку човек кој заслужил и се бори за правата на сите жители на македонија.
Ако некој албанец се бори за македонија и за македонците(се мисли на сите жители без оглед на етничка припадност)јас ќе гласам за него.
-Ама проблемот е што вие сакате да се вработите само на база на тоа дека сте албанци ,а не дека подобро ја извршувате работата од македонците.(не велам за сите )
-Со тој бадентер всушност се пропагира нееднаквост,а со тоа следуваат и други негативни последици.
-Како прво од 20 % албанци кои живеат во РМ кажи ми искрено колку од нив го познаваат македонскиот јазик?(Во ниедна друга држава нема во светов каде малцинствата не го владеат државниот јазик)
-Не може да барате права кога вие не ги исполнувате вашите обврски како граѓани на РМ.(пак да повторам не зборувам за сите албанци има многу исклучоци).
-И зошто ви требаат 30% албанци во администрација,македонците луѓе да не јадат?
-Еве ќе потенцирам ВО АДМИНИСТРАЦИЈА ТРЕБА ДА РАБОТАТ СПОСОБНИ ЛУЃЕ КОИ ЌЕ ЈА ИЗВРШУВААТ РАБОТАТА БРЗО И ЕФИКАСНО БЕЗ РАЗЛИКА НА ВЕРСКА ИЛИ ЕТНИЧКА ПРИПАДНОСТ.
-Да истакнуваш албанско знаме никој нема да ви забрани дури и ќе ве поддржат ако притоа не извикувате пароли за голема Албанија.
-Во собрание треба да се зборува државниот јазик еве во нашиов случај во собрание се мнозинство македонци и албанци ,но што ако се погодат политичари од другите малцинства(не дека ова можно е да се случи кај нас ама теоретски)зарем сите треба да зборуваат на нивниот мајчин јазик и што ќе биде тоа ако еден зборува на албански ,друг на македонски,трет ромски,четврт српски јазик итн.
-Дека нема потреба од војна нема тоа е нешто најпримитивно на свет и не му доликува на никој.
-Проблемот со бадентер е што не придонесува за еднаквост на малцинствата туку за супериорност.
-Еве последно што се случи во Чаир за преименување на училишта кога Албанците ќе излезат со Македонците заедно да протестираат и да речат не, тие луѓе биле националисти ,а не албански херои не ги сакаме нив ,сакаме училиштата да носат име на вистински албански херои(пр. Скендербег се борел за ослободување на Албанија само него го знам сигурно имате повеќе вистински херои).
Тогаш ќе добиете поддршка од срце.
Имам уште многу да пишувам ама се надевам ме разбра.

Член од
10 мај 2010
Мислења
2.727
Поени од реакции
1.970
Баш и тоа е проблемот „бадентер“.Со тој глупав механизам албанците имаат повеќе права од македонците.
Министер не треба да биде албанец или македонец туку човек кој заслужил и се бори за правата на сите жители на македонија.
Ако некој албанец се бори за македонија и за македонците(се мисли на сите жители без оглед на етничка припадност)јас ќе гласам за него.
-Ама проблемот е што вие сакате да се вработите само на база на тоа дека сте албанци ,а не дека подобро ја извршувате работата од македонците.(не велам за сите )
-Со тој бадентер всушност се пропагира нееднаквост,а со тоа следуваат и други негативни последици.
-Како прво од 20 % албанци кои живеат во РМ кажи ми искрено колку од нив го познаваат македонскиот јазик?(Во ниедна друга држава нема во светов каде малцинствата не го владеат државниот јазик)
-Не може да барате права кога вие не ги исполнувате вашите обврски како граѓани на РМ.(пак да повторам не зборувам за сите албанци има многу исклучоци).
-И зошто ви требаат 30% албанци во администрација,македонците луѓе да не јадат?
-Еве ќе потенцирам ВО АДМИНИСТРАЦИЈА ТРЕБА ДА РАБОТАТ СПОСОБНИ ЛУЃЕ КОИ ЌЕ ЈА ИЗВРШУВААТ РАБОТАТА БРЗО И ЕФИКАСНО БЕЗ РАЗЛИКА НА ВЕРСКА ИЛИ ЕТНИЧКА ПРИПАДНОСТ.
-Да истакнуваш албанско знаме никој нема да ви забрани дури и ќе ве поддржат ако притоа не извикувате пароли за голема Албанија.
-Во собрание треба да се зборува државниот јазик еве во нашиов случај во собрание се мнозинство македонци и албанци ,но што ако се погодат политичари од другите малцинства(не дека ова можно е да се случи кај нас ама теоретски)зарем сите треба да зборуваат на нивниот мајчин јазик и што ќе биде тоа ако еден зборува на албански ,друг на македонски,трет ромски,четврт српски јазик итн.
-Дека нема потреба од војна нема тоа е нешто најпримитивно на свет и не му доликува на никој.
-Проблемот со бадентер е што не придонесува за еднаквост на малцинствата туку за супериорност.
-Еве последно што се случи во Чаир за преименување на училишта кога Албанците ќе излезат со Македонците заедно да протестираат и да речат не, тие луѓе биле националисти ,а не албански херои не ги сакаме нив ,сакаме училиштата да носат име на вистински албански херои(пр. Скендербег се борел за ослободување на Албанија само него го знам сигурно имате повеќе вистински херои).
Тогаш ќе добиете поддршка од срце.
Имам уште многу да пишувам ама се надевам ме разбра.
Site go vladeat makedonskiot jazik .
p.s isklucok se selata koj se napravija vo 2001 od kosovari tia ne go vladet samo makedonskiot jazik .
--- надополнето: 29 јануари 2012 во 20:02 ---
Ова е срамно. Бар за мене лично. Ова е еден од оние потези од кои се срамам што сум Македонец. Океј, нека стават некое име на некое ново училиште, ама зошто да се менуваат на старите? Вака целиот процес на менување потсеќа на некој вид договорено „преземање“. Додуша, што зборам, и онака се е отидено во курац...
Bravo za postot .

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.474
Поени од реакции
9.194
јас се надевам дека следното барање и тоа што поскоро ке биде менување на името на главниот град Скопје во не знам што, и исто да побараат во Скопје да се учи исклучиво на албански, и кој ке проговори на македонски да го тепаат со камшик.

Член од
11 декември 2010
Мислења
51
Поени од реакции
7
Па ќе менуваат, поттикнати од владините преименувања на стадиони, автопати и улици (како во Битола - Македонска фаланга улица)... Затоа мора владата да се искупи и да им дозволи и ним преименувања.
Издејствуваа дури и Скендербег плоштад (огромен) да направат, само заради спомениците на плоштад Македонија, но со тоа што на плоштад Македонија ќе има и 2 албански споменици. Хм...

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Па ќе менуваат, поттикнати од владините преименувања на стадиони, автопати и улици (како во Битола - Македонска фаланга улица)... Затоа мора владата да се искупи и да им дозволи и ним преименувања.
Издејствуваа дури и Скендербег плоштад (огромен) да направат, само заради спомениците на плоштад Македонија, но со тоа што на плоштад Македонија ќе има и 2 албански споменици. Хм...
Преименувањето на училишта не е процес од пред некоја година пријател. Не мешај баби и жаби. Имињата на школите се менуваат од 2001 навака. Потсети се на случајот во Шемшево кога имаше и инциденти и децата Македонци не одеа во школо, имаше тензии ама школото си го смени името а нашиве деца поим неам кај учат никој од медиумиве не праша после тоа. Преименување кај нас се врши на имиња на улици поврзани со социјализам и на безимени објекти.

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Одлуката на советот на општина Чаир за преименување на четирите училишта е незаконска.
Ова е првичниот заклучок на државниот инспекторат за локална самоуправа кој денеска беше во редовна контрола на општината.
Одлуката не е законски пропишана затоа што таа не е попишана и одобрена од градоначалникот Изет Меџити и сеуште не постпи записник од седницата.
Директорот на инспекторатот вели дека тие се единствени надлежни да постапуваат по одлуките на советот на општините. Дополнително ќе ја чешлаат одлуката кога таа ќе биде доставена до нив.
-Тоа е првиот филтер што треба да биде пред да биде објавена во службен гласник, кој што општината во рок од 10 дена мора да го достави до државниот инспекторат за локална самоуправа...да не преудицираме но вака одлуката е не е во законски пропишана форма, вели Шехтански

Ванчо Шехтански е лидер на ТМРО. Сега да видиме дали ќе успее нешто а не само пресови да дава.

Член од
19 септември 2009
Мислења
5.081
Поени од реакции
4.932
And yet no one has replied to you, citro, makedonec и остала багра квази националисти си се топлат во розевото ќебе дома и тинкаат на лајв сајз постер на гвујо.
Ама први се јавуваат ако некој проба да им ги отвори очите...
Бато на нив главен проблем им се Србите и Србоманите, тие мислат дека Србоманите ке им ја ебат државата затоа што ја симпатизираат Србија и српскиот народ... така да за нив ова е бош муабет, не се они замараат што можеби утре нивната држава ке се вика Makedonish...!!!

Член од
30 јануари 2012
Мислења
6
Поени од реакции
6
како што беше погоре напишал еден член "Macedonicus" дека децата ги праќале во центар да учат, исто е во сите градови баремсо сигурност можам да тврдам дека е така во Куманово бидејќи сум од таму. Каде што има 1-2 паралелки албански родителите одма се селат ги запишуваат децата у пичку си матер еве конкретно у Куманово сите се преселија у зелен рид кој е богу иза леѓа од центар е одалечен пола саат јас лично живеам од другата страна каде што има многу повеќе албанци и во школото во кое учев има залепена школа албанска. И така се селат 1 по едно семејство и ситуацијата у Чаир дошла до вакво ниво..

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom