Македонија - внатрешни случувања (генерална дискусија)

• Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

Schürrle

can't be touched
Член од
19 ноември 2008
Мислења
3.042
Поени од реакции
2.130
Внимавај на речникот, мислењето е едитирано. Прва опомена.
Сеа Албанците имаат поголеми права од нас , во сопствена земја..:tapp: Ах бре , до кога вака? Сигурно се запрашувате сите...Е до кога де , додека сиот македонски народ не стане на нози , а тоа ке се случи некад .. Република Албанија :tapp:

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
На вакви теми не можам,а пак да не го спомнам референдумот од 2004 г.Ми текнува тогаш имав 19 г. и скоро остварено право на гласање.Прв пат гласав на тој референдум.Нормално ПРОТИВ новата етничка територијална поделба.Многу Македонци седеа дома затоа што "некои прашања не заслужуваат одговор".Најтрагично е дека дома седеа баш Македоците од најзасегнатите места.Не требаше да се зема пушка во раце.Едноставно секој Македонец во таа 2004-та требаше да заокружи ПРОТИВ.Срамота.Ние Македонците сами си го направивме ова.
Јас така можам да го дадам мојот придонес за оваа држава.Така го искажав патриотизмот.Пушка во раце не планирам да земам,да гинам во наместени заседи,за некој да си ужива во фотеља.
И запамете го ова.Ако еден ден Македонија се распадне ,тоа ќе биде заради нас Македонците,а не заради Албанците.
Толку од мене на овие етнички теми.
Поз.

B

Borg_Drone

Гостин
На вакви теми не можам,а пак да не го спомнам референдумот од 2004 г.Ми текнува тогаш имав 19 г. и скоро остварено право на гласање.Прв пат гласав на тој референдум.Нормално ПРОТИВ новата етничка територијална поделба.Многу Македонци седеа дома затоа што "некои прашања не заслужуваат одговор".Најтрагично е дека дома седеа баш Македоците од најзасегнатите места.Не требаше да се зема пушка во раце.Едноставно секој Македонец во таа 2004-та требаше да заокружи ПРОТИВ.Срамота.Ние Македонците сами си го направивме ова.
Јас така можам да го дадам мојот придонес за оваа држава.Така го искажав патриотизмот.Пушка во раце не планирам да земам,да гинам во наместени заседи,за некој да си ужива во фотеља.
И запамете го ова.Ако еден ден Македонија се распадне ,тоа ќе биде заради нас Македонците,а не заради Албанците.
Толку од мене на овие етнички теми.
Поз.
И на ова би сакал да се надоврзам со тоа дека било какви потези да направиме сега во моментов е бесполезно кога ние им го дадовме тоа право да си прават што сакаат и тоа уште во 2001 година.Напишав и ќе напишам повторно дека ова што се случува во Македонија ќе се случува и понатаму.Јавна тајна е тоа, е сега дали ние вака ќе успееме да опстоиме како држава, со ваков систем на владеење уште ни е непознато тоа на сите нас.Ќе видиме во блиска иднина.

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Каде е сега толку гордиот македонски национализам и патриотизам?

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
мислам дека нема да им пројде ова -.- никој не одобрува само рамковцине од чаир нема шанси македонците да се согласат а мора за вакви одлуки двојно мнозинство како за нив така и за нас важи ..

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
и да знаете дека ке го сменат и никој нема да помрдне ни со прст. во чаир има едно правило само - уништи се што е макдонско и направи го да биде албанско. И што ке превземеме сега ние? ја живеам во бутел конкретно и знам точно каква е ситуацијата и тука и во чаир. ај вие што живеете во аеродром лисиче кисела вода центар и дургите населби кате што 90% се македонци да ве прашам што вие ке превземете? ке дојдете во чаир да протестирате? - НЕ. ете и да дојдете ке ви дадат одговор како сличниов - во тие училишта 90% од учениците се албанци останатите се турци и босанци. И што ке им кажете вие на ова? што конкретно ке превземе народот во врска со ова? - се палат знамиња на секој чекор па никој не реагира а очекувате да се побунат зашо ке преименувале некое школо - ај разбудете се и освестете се каде живеете. ако нешто требало да се превземе тоа е далечната 2001 каде што на албанците им се даде СЕ што посакаа значи ен зборам за права ил слободи зборам за нивните желби - секоја желба што ја кажаа им ја исполнија. толку од мене.

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Е не ќе се заебаваат. Се знае кој е газда :pipi:
П.С Македонци уште ли ќе го растеме Трпе у нас?
Koj e gazda spored tebe? Mislis deka ova sto se sluche se sluche samo zaradi toa sto DUI/DPA se mnogu golemi patrioti? Mislis deka ova tuku-taka ke pomineshe bez da dade "amin" Gruevski?

Ne ama seriozno, site mislenja, dodusa 95% od mislenjata se tolku glupi na temava sto e chudo kako ne se brishat... Odamna ne pisuvam po vakvi temi deka se znae krajot kako e, ke treba da si gi vadime i da gi merime, drug izlez nema.

E sega, da se vratam na temava: Shto mislite vie deka ovie "divite Albanci" sakat Ace da go gledaat na ploshtad, sakat site tie makedosnki statui da gi gledaat, i koga bi mozele da napravat nesto okolu toa ne bi napravile? Ne ama seriozno, eve da gi zememe samo albancite od Skopje, 100% od niv se protiv site vakvi statui i za niv gluposti, ama sto mozat da napravat protiv edna drzava? Osven edno ogromno nishto, drugo nishto poveke.

Ista e rabotava so iminjata na uchilishtava, zatoa ne jadejte gomna od tipot na: Albancite, planinarite, plemeto, bratot/sestrata. Zatoa shto site do eden koj misli deka albancite i samo tie se krivi za ova, ste onaka naj blago recheno, glupi.

Nekoi ste partisko glupi, nekoi ste "patriotsko" glupi, a nekoi ednostavno ste glupi, i kraj.

Ova so iminjata na uchilishtata nikogas nemase da pomine ako Gruevski recheshe ne. Nema teoretski shansi on da rekol ne na ova.

Citirajte me do zadutre ako sakate.

R

Rigel Kent

Гостин
gaurcinjata kao ti sepak lajat po forumi ,
kuchinjata lajat karavanot odi :) :vozbud:
Faktot deka se preimenuvani ucilistata po nacionalisti pokazuva kolkava e intelektualna razvienost na Cairskiot gradonacalnik i site okolu nego .
Moj predlog e da osnovnite i srednite ucilista da se numeriraat pa taka nema da slavime nekoj Hasan Pristina ?! kaj nas.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.880
Што има ненормално во менувањето на имињата на разни објекти.

Јас секогаш сум истакнал дека еден ден ќе мора да се сменат најголем дел од имињата на улиците , училиштата и другите државни објекти , а каде живеат-учат-употребуваат , 80-90% албанци.

Не можам јас да живеам на улица пример Крал Никола Костандиновиќ ... нити знам кој е , еднонставно мнозинството на таа улица би се согласиле да се смени тоа име.

Не се бара смена на името на ниедно училиште каде македонците се мнозинство , вие задржете ги имињата на српските кралеви и партизани , лениновци , Титови плоштади , но ние сакаме да одлучиме за нашите.

Објаснете го следното :

Училиштето во село Блаце - Скопје , во 1946 носело име Исмаил Ќемаљи , во 1963та се менува името на училиштето иако сите ученици биле албанци , и никој не ги прашал селаните , новото име на училиштето гласело Александар Ударевски , човекот кој во 1944 извршил масакар над селаните , убивајќи 127 од нив.
Селаните и ден денеска не можат да го вратат старото име , и натаму внуците и правнуците на убиените албанци , го слават патрониот празник на убиецот.

Некогаш власта одбила да регистрира новородени деца со некои албански имиња (имало листа на забранети имиња) , потоа им ги смениле презимињата , од Џафери на Џаферовски ... потоа ги терале да се образуваат во секој можен јазик само на албански не , па после им забраниле на наставниците да го употребат албанскиот јазик во дневниците ... борбата за негување на јазикот и културата трае и во 2012та , се бориме да ги тргнеме српско-југословенските и друго мешаните имиња од нашите населби и училишта , исто како што нокаутиравме сите други забрани , спомнати погоре , ќе ги нокаутираме и овие другите , не бараме ништо повеќе од што ни припаѓа , не бараме училиштето во Аеродром да се преименува , туку во Чаир. А вие не барате да се задржи името на училиштето во Аеродром , туку во Чаир, затоа велам дека сте неправедни. (Убаво ли ви беше промената на имињата во Пустец , па и последните 100 години во Македонија, пример Блаце).

Член од
24 март 2010
Мислења
15.292
Поени од реакции
26.178
Жално е што ние граѓаните не сме запознаени со ова, иако нашите служби знаат.
Зошто мислиш дека граѓаните треба да бидат запознаени со тоа, па дури и информациите да се точни?

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Дечки со навредите ќе прекинете во брзо време или да ја убијам дискусијава?

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Може некој Албанец да ми објасни што било животната цел на Хасан Приштина?
п.с. Кога ќе смените име на некое училиште во Џемо Хаса?

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.880
Sega situacijata e daleku porazlicna od onaa vo 2001 !
Sega ne se vlast razno-razni Ljubcovci, Ljubevci, Brankovci, Buckovci i sl.
Sigurno se sekjavate na akcijata vo planinskoto selo Brodec, kako i na akciite vo Radusa i Blace, koi ne bea mnogu odamna, tuku pred brzo vreme, pred nekoja godina i gledate deka vekje svetot(zapadot)digna race, vekje ne se mesa, ne poddrzuva vekje nikogo, si ima drzava, si ima vojska i policija i oni neka si ja teraat rabotata ! Nema vekje Solajni-Molajni, Perd(j)uvi, L(r)eotar(d)i i sl. koi kje ni vrtat so casovnici i kje im vikaat povlecete se, povlecete se, na mak. voeno-policiski sili !
Ako nekoj mrdne na nekoja planina, Grujo i Goca ne go ostavaat !
Isto i na Kosovo, epten Srbite nejkjat da pravat problemi, bidejkji sakaat t.e. se borat da vlezat vo EU, inaku do sega i tamu kje bese gusto, nema vekje poddrska za nikogo, zapadot digna race od ova podracje, ne sme mu vekje interesni !
И јас се сложувам дека нема потреба веќе од војна , ни албанците не сакаат , одиме по легален пат кон остварување на максимални права , толку права што ти ќе се чуствуваш загрозен (иако нема потреба од тоа). - ( Во твој стил : Сега ситуацијата е далеку поразлична од 2001ва , не сме 2% во државните органи , не е грев да истакнеш албанско знаме , да зборуваш албански на собрание , и да кочиш закони кои се против албанците со меканизмот наречен Бадентер)

Кога 30% од полицајците, војниците , вработените во државните институции ќе бидат албанци , кога министерот за одбрана и внатрешни работи ќе биде албанец , нема веќе против кого да војуваме.

Нема потреба од мешање на никој друг , ќе бидеме господари на себе , ќе ги движиме работите во наш интерес.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom