Што има ненормално во менувањето на имињата на разни објекти.
Јас секогаш сум истакнал дека еден ден ќе мора да се сменат најголем дел од имињата на улиците , училиштата и другите државни објекти , а каде живеат-учат-употребуваат , 80-90% албанци.
Не можам јас да живеам на улица пример Крал Никола Костандиновиќ ... нити знам кој е , еднонставно мнозинството на таа улица би се согласиле да се смени тоа име.
Не се бара смена на името на ниедно училиште каде македонците се мнозинство , вие задржете ги имињата на српските кралеви и партизани , лениновци , Титови плоштади , но ние сакаме да одлучиме за нашите.
Објаснете го следното :
Училиштето во село Блаце - Скопје , во 1946 носело име Исмаил Ќемаљи , во 1963та се менува името на училиштето иако сите ученици биле албанци , и никој не ги прашал селаните , новото име на училиштето гласело Александар Ударевски , човекот кој во 1944 извршил масакар над селаните , убивајќи 127 од нив.
Селаните и ден денеска не можат да го вратат старото име , и натаму внуците и правнуците на убиените албанци , го слават патрониот празник на убиецот.
Некогаш власта одбила да регистрира новородени деца со некои албански имиња (имало листа на забранети имиња) , потоа им ги смениле презимињата , од Џафери на Џаферовски ... потоа ги терале да се образуваат во секој можен јазик само на албански не , па после им забраниле на наставниците да го употребат албанскиот јазик во дневниците ... борбата за негување на јазикот и културата трае и во 2012та , се бориме да ги тргнеме српско-југословенските и друго мешаните имиња од нашите населби и училишта , исто како што нокаутиравме сите други забрани , спомнати погоре , ќе ги нокаутираме и овие другите , не бараме ништо повеќе од што ни припаѓа , не бараме училиштето во Аеродром да се преименува , туку во Чаир. А вие не барате да се задржи името на училиштето во Аеродром , туку во Чаир, затоа велам дека сте неправедни. (Убаво ли ви беше промената на имињата во Пустец , па и последните 100 години во Македонија, пример Блаце).