Македонија - внатрешни случувања (генерална дискусија)

• Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Точно така друже.Плус, заборави да кажеш дека на Тетовски универзитет пред некоја година се запишаа 4-500 Албанци со завршени 3 години средно, а дипломите им ги даваат како тоалет хартија.Башка тие што ги купуваат од Тетово или Приштина.

Образовната структура кај Албанците е катастрофална еднаква на ромската популација.Сега тие исти сакаат да ги вработат доктори да стануваат.

Да не зборам само каква е образовната структура кај нивните жени.Едвај се писмени, а грото млади Албанки се со едвај привршено некакво основно образование.

Тој закон што ни го спопикаа нам го има и во Америка каде што се прима на работа на расна основа, а не дали кадарот е квалитетен или не.

Затоа 90% од Албанци во Македонија и Косово се лечат кај доктори Македонци.
Госпожата претседателка на Косово има купена фалш диплома,па што очекуваш од обичниот албанец...

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
http://shqipmedia.com/portal/tetove-policia-tenton-te-arrestoje-historianin-arben-llalla/
--- надополнето: 30 март 2012 во 14:54 ---

Ако сакаш-сакаа , албанците да стигнуваат до 25% од вработените , немаше во 2011та да вработат 14.000 македоцни и само 3.500 албанци во државните институции.

Работата е што за конкурсите за вработување на албанци на големо се зборува , а за нејавните вработувања на македонците ништо не се зборува.

Администрацијата не се полни со албанци , туку со повише македонци , и со помалку албанци во споредба со македонци.

Ако во 2011та се вработеа 3.500 албанци и ниеден македонец , е тогаш ќе бевме на жива мера.

Но вака , за секој вработен албанец , се вработуваат по 4 македонци. И затоа никако албанците да стигнат ни до 20%.

Неалбанците наоѓаат полесно работа во државните институции , ФАКТ , 14.000 вс 3.500 вработени во 2011.
ШО ЧЕКАТЕ ЗЕМЕТЕ ПУШКИТЕ АЈДЕ !

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.456
Поени од реакции
5.873
ти мораш брате само да ќутиш и да гледаш !..на Шчиптарски напишано у косово...тука на МАКЕДОНСКИ ќе читаш !!!!!!
Во Пехчево можеш да читаш само македонски , во 20 и кусур општини ќе читаш и албански.

и да
ВАКВО ДЕТЕ КО ТЕБЕ МАЈКА ЕДНАШ РАЃА,ВТОРПАТ АБОРТИРА!
Таа мајка да не е македонка.​

--- надополнето: 30 март 2012 во 16:41 ---
Госпожата претседателка на Косово има купена фалш диплома,па што очекуваш од обичниот албанец...
Од кај ти со ова?

Можеш да објасниш како тоа нејзината дипмолма е купена и фалш ?

Откако ти ќе објасниш , имам и јас свое објаснување . Чекам на тебе.
--- надополнето: 30 март 2012 во 16:45 ---
ШО ЧЕКАТЕ ЗЕМЕТЕ ПУШКИТЕ АЈДЕ !
Не ни даваат , викаат , 17% доста ви се.

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479

Полош аргумент од ова здравје.Мислев ќе ми испаднеш со податоци дека сте исклучени од јавниот живот,забранети ви се џамиите,ве носат во конц логори,забранета бурка итн итн,ти ми даваш податоци за вработени во државни институции.

Ако гледаме по тоа,тогаш еве и јас сум обесправен,за мене нема место во администрација,пола МК нема работа во администрација,се е непотизам и партизација.Да сакаш работа еве зачлени се во ДУИ,таму ќе ти најдат место.

Патем,како што некои наведоа добар дел од албанските кадри во државен и приватен сектор немаат соодветно образование за својата работа.Ми текнува на еден доктор на кого му доаѓаа луѓе од Чаир и Сарај,само него го бараа за помош.И секогаш ги прашуваше-зошто мене кога имате албански доктори кои ви се во близина?Тие со ист одговор-тие се доктори само со купена диплома.

Член од
25 март 2012
Мислења
8.578
Поени од реакции
5.178
А што сакаш ти бе ? Секој ваш со второ одделение да ви го вработат по овие места ? Да се измислуваат нови работни места во и онака пренатрупаната администрација ? Бегај таму, секој со основно завршено и партиска книшка ви доби работа и ги бутнаа по министерствата..........Неалбанците со завршени факултети и се не можат да најдат работа ради места штои се рамковно резервирани за полуписмени.....
Што се жалиш кога и сам знаеш дека немате ни близу доволно квалификувани кадри во албанската популација за да со по 20-25% од вработените да ги исполните овие министерства.Почнете да завршувате школи како што треба........можеби тогаш ќе ги исполните сите овие институции.
Извини но мора да реплицирам, дека имаше гадна дискриминација повеќе од очигледно е, срам е да не прифатите, и јас се противев на тоа веднаш да земеме оружје и да решаваме проблеми, но после некое време дознав дека имаше демоктратски обиди за да се смени уставот, собирање на потписи (дури околу 200000 се собираа) , барање на партиите за промена на уставот и таканатаму..но од македонска страна не ни беа слушнати, да се потсетиме дека во уставот на 1974 македонската држава била на македонците, албанците и турците....
Не знам колку години имате за да знаете, но порано не било лесно да се учи и студира на македонски факултет, за да дознаам за оваа прашував постари и ми кажаа дека биле малтретирани на секаков начин, ни меѓусебе на албански не можеа да зборуваат , денеска секако дека е подобро и дури ги повикувам сите млади албанци да студираат на КиМ, за да стекнат знаење и подобро да се интегрираат во општеството....
Но не е добро да ги отфрлите сите студенти од тет. ун. како неспособни, можеби е така но да ви кажам дека неколку студенти кои ги продолжија студиите во мојот факултет постигнаа одлични резултати иако доаѓат од тет. ун.
И лоша е оправдувањето дека немате застапеност затоа што немате кваливикувани кадри......

Член од
23 март 2011
Мислења
626
Поени од реакции
323
Во Пехчево можеш да читаш само македонски , во 20 и кусур општини ќе читаш и албански.

Таа мајка да не е македонка.​

--- надополнето: 30 март 2012 во 16:41 ---
МАКЕДОНКА НЕ Е...А за шип*арка незнам,тоа ти провери си......
и кој ташак Пехчео??? Гледаш дека сум од Скопје? Каде во Скопје читам или ќе читам на албански????? размислуваш ли некогаш што пишуваш???

O

Orion.

Гостин
п.з.ј

Кај тие цифрите што ти ги дадов , кај што гледаш 4,3% , 1,1% ... треба да биде 25%

Кај што сум 20%+ , кај што ќе одам , сакам-мора и на албански да биде напишано.
Имаш среќа што и тоа ти го дава државата. Во една Франција, Британија, Германија нема ,,рамковен договор,, за малцинствата. Среќа имате што сме банана држава.
Од друга страна си направил компарација меѓу правата кои вие ги уживате кај нас и правата на македонците во Албанија? Не го цените тоа што го имате а имате многу, преку леб погача барате ама еден ден ќе се изгорите...

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Сакав да пишам некое долго мислење на темава, ама сфатив дека е џабе.

Мислењето, еве на кратко, ќе ми беше дека прифаќам дискриминација на албанците во случаеви кога стварно немаат соодветен кадар на некои позиции. Боље ми е да бидат сите македонци ако се способни и квалификувани, отколку да е мешано а да има неспособни и неквалификувани за позицијата. Со сила ништо не бидува. Коа ќе има таков кадар - пеки.

Еве еден предлог од мене:
Определени проценти за албанци и други малцинства во некоја јавна установа, со потребни квалификации. Се полни квотата за албанци кои се квалификувани кадри и ако остане процент наменет за албанци, тој се остава на сите други квалификувани кадри за позицијата. Следна пат, здравје, повеќе квалификувани кадри и поголем процент на албанци. Се дур не се пополни, стварно процентот со стварно квалификувани кадри.

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Сакав да пишам некое долго мислење на темава, ама сфатив дека е џабе.

Мислењето, еве на кратко, ќе ми беше дека прифаќам дискриминација на албанците во случаеви кога стварно немаат соодветен кадар на некои позиции. Боље ми е да бидат сите македонци ако се способни и квалификувани, отколку да е мешано а да има неспособни и неквалификувани за позицијата. Со сила ништо не бидува. Коа ќе има таков кадар - пеки.

Еве еден предлог од мене:
Определени проценти за албанци и други малцинства во некоја јавна установа, со потребни квалификации. Се полни квотата за албанци кои се квалификувани кадри и ако остане процент наменет за албанци, тој се остава на сите други квалификувани кадри за позицијата. Следна пат, здравје, повеќе квалификувани кадри и поголем процент на албанци. Се дур не се пополни, стварно процентот со стварно квалификувани кадри.
А зошто воопшто се потребни било какви проценти и квоти?

Член од
25 март 2012
Мислења
8.578
Поени од реакции
5.178
Точно така друже.Плус, заборави да кажеш дека на Тетовски универзитет пред некоја година се запишаа 4-500 Албанци со завршени 3 години средно, а дипломите им ги даваат како тоалет хартија.Башка тие што ги купуваат од Тетово или Приштина.

Образовната структура кај Албанците е катастрофална еднаква на ромската популација.Сега тие исти сакаат да ги вработат доктори да стануваат.

Да не зборам само каква е образовната структура кај нивните жени.Едвај се писмени, а грото млади Албанки се со едвај привршено некакво основно образование.

Тој закон што ни го спопикаа нам го има и во Америка каде што се прима на работа на расна основа, а не дали кадарот е квалитетен или не.

Затоа 90% од Албанци во Македонија и Косово се лечат кај доктори Македонци.
Студенти кои купуваат дипломи ги има во секоја нација, и македонци има, кои студираат во КиМ...
Лошата состојба во тет. ун. се должи на ниската инвестиција по глава на студент, најниската во Македонија......мизерна во споредба со другите уни.

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Студенти кои купуваат дипломи ги има во секоја нација, и македонци има, кои студираат во КиМ...
Лошата состојба во тет. ун. се должи на ниската инвестиција по глава на студент, најниската во Македонија......мизерна во споредба со другите уни.
А што сакате кога и тој со сила го добивте? Тој универзитет неправедно и со политички договор стана државен. Ако некој универзитет требаше да биде државен тоа е Штуловиот. И тоа не веднаш туку после извесен број години за да се етаблира како Универзитет за да излезат кадри од него. Работата е што вие се сакате одеднаш и се руши довербата и се постигнува обратен ефект. Постојат процеси за кои мора да помине време, тоа треба да се сфати и да се прифати. Иако мислам дека тој воз пројде и довербата е обострано целосно изгубена.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
А зошто воопшто се потребни било какви проценти и квоти?
Абе јас сум против малцинства. И тоа не на начин како што мислат повеќето. Цивилна држава брат. Сите сме исти, нема етничка делба пред државата. Етнички биди си дома. Пред државата си граѓанин на Македонија и со тоа треба да си одговараш пред државата еднакво како сите а не зашто имаш некакво потекло па да те прави посебен или поспецијален од другите. Кој го бива - го бива, кој не - нека паѓа. Битно сите сме исти пред законот.

Mjolnir

Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Абе јас сум против малцинства. И тоа не на начин како што мислат повеќето. Цивилна држава брат. Сите сме исти, нема етничка делба пред државата. Етнички биди си дома. Пред државата си граѓанин на Македонија и со тоа треба да си одговараш пред државата еднакво како сите а не зашто имаш некакво потекло па да те прави посебен или поспецијален од другите. Кој го бива - го бива, кој не - нека паѓа. Битно сите сме исти пред законот.
По однос на работата се согласувам. Си има тестирања, си има услови кој ги исполнува т.е. кој е најдобар нека работи во администрација кој не нека не работи, а не дали бил Македонец, Србин, Албанец. Позитивната дискриминација е сепак дискриминација.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Позитивна дискриминација.Првиот го поништува вториот збор.Кој ли го има ова измислено.:facepalm:

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.830
Поени од реакции
6.384
Извини но мора да реплицирам, дека имаше гадна дискриминација повеќе од очигледно е, срам е да не прифатите, и јас се противев на тоа веднаш да земеме оружје и да решаваме проблеми, но после некое време дознав дека имаше демоктратски обиди за да се смени уставот, собирање на потписи (дури околу 200000 се собираа) , барање на партиите за промена на уставот и таканатаму..но од македонска страна не ни беа слушнати, да се потсетиме дека во уставот на 1974 македонската држава била на македонците, албанците и турците....
Не знам колку години имате за да знаете, но порано не било лесно да се учи и студира на македонски факултет, за да дознаам за оваа прашував постари и ми кажаа дека биле малтретирани на секаков начин, ни меѓусебе на албански не можеа да зборуваат , денеска секако дека е подобро и дури ги повикувам сите млади албанци да студираат на КиМ, за да стекнат знаење и подобро да се интегрираат во општеството....
Но не е добро да ги отфрлите сите студенти од тет. ун. како неспособни, можеби е така но да ви кажам дека неколку студенти кои ги продолжија студиите во мојот факултет постигнаа одлични резултати иако доаѓат од тет. ун.
И лоша е оправдувањето дека немате застапеност затоа што немате кваливикувани кадри......
Океј,можеби малце сум и оштар,но најмногу ради Dardan-ia........ Знам дека не ви беше баш најлесно до пред некој си 15тина години.Тој проблем е далеку постар од независноста на Македонија
И во Југа бевте помалце запуштени.Најголема грешка од тогаш е што недоволно се направи за да се образуваат албанците,да се вработат,да се интегрираат како што треба.Многу поинаква ќе беше состојбата овие работи кои ги имате добиено и кои се решени,да се направеа пред 20-30 години,па и порано.
Но сега напротив.......има дискриминација,но позитивна.Албанците ги имаат сите можни права како малцинство.......скоро како држава во држава можете да си функционирата.Добиваа албанци работа во државни институции,албанскиот се употребува скоро секаде каде што има албанци во поголем број,од градинка до универзитет имате образование на мајчин јазик,голема застапеност во парламентот и употреба на албанскиот таму.Не е дека веќе некој ве третира како граѓани од втор ред и дека сиротите вие сте многу угнетувани како што пробува еден член на форумов да прикаже.Едната страна веќе направи отсапки.....време е и вие да се интегрирате како што треба.
Факт кој не можеш да го оспориш е дека сеуште немате доволно кадри да пополните 20-25 % од администрацијата,заедно со тие од тетовски кој што и не е баш некоја многу јака образовна институција.Има и таму сигурно доста студенти кои учат и ги бива,не викам не........но факт е дека ви фалат кадри.А овде некој покажува некои статистички податоци и вика сте биле дискриминирани.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom