Македонија - внатрешни случувања (генерална дискусија)

• Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
pa nie go kacivme benzinot niz cel svet,jas ne znam kako ne si zabelezal, ili nekoj tuka misli deka nie navistina nafta pieme.
Со сила убавина не бива !
На некој туп занесеник со сила да му ставиш мозок во црпката празна неможеш, ниту пак можеш да му докажеш некои работи, кои дури и мало дете од 5-6 години подобро ги резонира !
Ама дете мало се учи, а вол не се учи ! :tapp:
Има лек и за тоа, ама ај да не зборам сега :sneaky:

A

AnFem

Гостин
Џабе го ставив видеото претходно. Ќе морам попросто:
Нив им ги полнат главите со омраза, вас ви ги полнат главите со омраза. Ќе се испотепате меѓу себе, а нечиј џеб ќе се наполни на сметка на тоа. Не викам да изиграваме пацифисти и да дозволиме било кој да не’ гази (ова не се однесува конкретно на ниедна нација), ама не треба и да дозволиме да се шири меѓуетничка омраза. Ние, обичниот народ, нема да имаме никаква полза од тоа, освен што ќе бидеме накркани со трауми. Војна за нечија територија е глупост! Борба за човекови права е веќе друго... исто како и начините.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
Провокации колку сакаш и еднаш сум бил и тепан ( како помал) и секогаш било неизазвано од моја страна.. Неколку примери само...последниов.. Проаѓам на пешачки во дел од градот каде они се мнозинство и едни со кадет или аскона незнам што беше,за малку ќе ме згазеше,наместо да застане како човек на пешачки.. и уште на тоа отвара прозор и ми се дере ТРГАЈ СЕ ОД УЛИЦА БЕ КАУР.. неколку пати на улица намерно гурање и удирање со рамо кога се разминувам со нив.. во болница нема шанси да не се изнервираш,пошто 90% ги налупаа таму..чекаш ред за преглед и пред тебе 10 души ќе ги пуштат прекуред,се побунив еднаш и докторот почна да се курчи,албан нормално, ако не ти чини иди на друго место... во полиција да не правам муабет,бетер е ситуацијата..еднаш со девојката и гледаме нешто по излог и не обиколија едно 5-6 души и почнаа да и добацуваат нешто,среќа помина без инциденти.. и уште многу работи. Секојдневно ги гледам како се понашаат,како никој ништо да не им може,за нив едноставно нема ни закон ни ред.. возат низ град како сакаат,паркираат како сакаат,не плаќаат за паркинг,свират како ненормални..а најкурнази се летно време,кога ќе се довлечат сите од швицарска и немачка..па тоа ти е дива лига..секојдневно има свадби,сунети и сл.. колони со возила по улица,свирење,дерење ко ненормални..полицијата само им врти грб како да не ги гледа.. и кажи ми како на ова еден човек да остане рамнодушен,како ?
navisatina ne znam kako mozew da se ostane ramnodusen

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Нив им ги полнат главите со омраза, вас ви ги полнат главите со омраза. Ќе се испотепате меѓу себе, а нечиј џеб ќе се наполни на сметка на тоа. Не викам да изиграваме пацифисти и да дозволиме било кој да не’ гази (ова не се однесува конкретно на ниедна нација), ама не треба и да дозволиме да се шири меѓуетничка омраза. Ние, обичниот народ, нема да имаме никаква полза од тоа, освен што ќе бидеме накркани со трауми. Војна за нечија територија е глупост! Борба за човекови права е веќе друго... исто како и начините.
Омраза, испотепување ??!!! Чекај малце !
Еве ај да речеме дека сум млад човек и дека сум лаик !
Во последниве десетина дена се случија стотина помали и поголеми инциденти, од сите тие инциденти 99%(т.е. сите) беа предизвикани од Албанци, а само 01%(само еден инцидент) беше предизвикан од Македонци, епа сега судејќи спрема бројките/процентите, кој во случајов повеќе тепа и сее омраза, страв и психо-физички терор, а кој е пацифист и жртва ?!
Преку 100 Македонци(повеќето млади деца) се на Трауматологија и Хирургија, а бројот на Албанците кои завршиле таму е на прсти да ги изброиш !
Како може да се става еднаквост помеѓу 1 инцидент предизвикан од МКД и 101 инцидент предизвикан од АЛБ за само десетина дена ?!

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.052
Поени од реакции
5.962
Toa и јас го кажувам време наназад. Размислувај со своја глава и сврзи ги работите кој со кого, за што, како ... решението само ќе си дојде !! Јас имам пријатели Албанци од Чаир и Топанско.. Фини момци, градски Албанци да ти е мерак на кафе да седнеш со нив. Ееех први биле тие што ми честитале Божиќ или Велигден... Ги пцујат овие планинариве нивниве....сами за нив викаат мирисаат на кози овци од планинине, со братучеди се земаат ќе оправаат работи тие неписмени. Ова го рече другарче од Чаир пред мене ...
Da se nadovrzam na ova.Moj kolega albanec inaku tipicen gradski covek koj postojano se druzi so direktori i doktori od razni kliniki blagodarenie na negovata visoka strucnost vo svojot zanaet za albancive od Rasce koi se privrzanici kon DPA i Taci mi vika vaka:Koga albanec od Rasce treba da se zeni znaes li kako bara zena?Ke mu gi vrzat ocite so crna traka i ke mu dadat edno magare so jaze dolgo i do 3 metra i ke go pustat po selo da seta.Po negov izbor treba da zastane,da go svrti jazeto nekolku krugovi kako kaubojcite vo Amerika i da go frli nekade. Do koja ograda ke bide najblisku od taa kuka zima zena no prethodno se pazari so nejziniot tatko za da mu dade dozvola da ja nosi doma.:pos:

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.805
Поени од реакции
49.915
Порано позади овие испади се криеја поскапувања и клучни национални предавства, сега ми се чини дека е обратно, ко бензинов да го користат за дефокусирање од ова.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Видов секакви коментари на темава. Ова со инцидентиве како да прекинаа па еве прилика за опомена од моја страна.

Темава да не биде политичка тема, кај што ќе си гракате за партии, економија, меѓународни односи и слично.

Темава беше составена за темите кои се насобраа околу меѓуетничките инциденти кои не се директно поврзани со политика, како што се партиите (условно кажано ова ооо вие партиски грагачи) и затоа и постоеа темива не форумов. Понатаму испади како мерење на партии, економски шпекулации, имиња мењавање на држава, вадење на Мирка заговори и слично - на темава - НЕ!

Член од
13 септември 2011
Мислења
143
Поени од реакции
469
:)
Знаеш, ти постоиш. Малку веројатно, но ти постоиш.
Тоа директно треба да ги заплашува сите што ќе го прочитаат ова.
(доколку ова не е насочено исмејување (troll), но навистина невкусно ако е исмејување: луѓе се во болница, на апарати, со реални последици)

Успеа да спомнеш 3 изрази, кои не ги разбираш ни малку:
ПАЦИФИЗАМ.
БОРБА ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА.
ВОЈНА ЗА НЕЧИЈА ТЕРИТОРИЈА.

ПАЦИФИЗАМ нека никаква врска со тоа што го бараме и дискутираме. ПАЦИФИЗАМ значи да не користиме насилство за политички цели. Кај нас, политичките цели се постигнати (закони постојат, Устав, итн.) не бараме ПРОМЕНА нивна, бараме да се почитуваат.
Ова треба им го кажеш на УЧК, затоа што, до сега, во оваа држава, само тие го користеа насилството „за постигнување политички цели“ (до степен на секојдневни воени злосторства). (инаку, алб. сѐ уште не ги осудуваат УЧК, ги сметаат за херои (тие што масакрираа цивили, силуваа цивили, детонираа цивили))
ПАЦИФИЗАМ не значи дека само алб. ќе напаѓаат Македонци (докажано веќе, провери претходен пост), и дека само за Македонците ќе важат законите.

БОРБА ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА.
Борба за човекови права се однесува на места каде што не се регулирани човековите права.
Кај нас е регулирано човековото право со Устав и закони (можеби не ти е познато, така е изградена оваа држава).
Нашиот проблем е ЗОШТО МВР селективно апси и гони, зошто не може да гарантира безбедност (МВР е задолжена за ова, во време кога нема војна).

Ова е толку глупаво да го спомнеш во една тема како што е ВНАТРЕШНИ СЛУЧУВАЊА во МАКЕДОНИЈА, која има дефинитивна територија, која е приврзана
со Устав да НЕ ги менува граници (не смее да има територијални претензии), ...
Или, ако го кажуваш на некои, треба да го кажеш на тие кои избркаа 200,000 Македонци од западна Македонија.
Зошто постојано се избегнува овој факт?

Ние тука примивме 300,000 лица од протекторатот Косово, кои ги чекаше сигурна смрт.
Нивната матична земја, албанија, за која толку гордо се борат (голема алб.), *ОДБИ* да ги прифати и рече: оставете ги, ќе се снајдат.
А да останеа во Косово, ќе следуваше масакар, како што е добро познато (можеби тебе не ти е, провери Сребреница)
Е сега, кога дојдоа во западна Македонија, почнаа да ги бркаат и напаѓаат Македонците со следните тактики:
1) напаѓање на Македонските деца (МВР пак ги штитеше, никој не ги гонеше)
2) демолирање на Македонски куќи (редовно потпалување, кршење прозори, нанесување штета (графити) итн.)
3) испраќање понуда за куќата, т.е. откупување на куќата по многу ниски цени (но, што да прават Македонците? Оставени на милост и немилост,
тие што беа малку среќни, добиваа некој денар (1/100) од вредноста на куќата)

Ова е класично т.н. тивко етничко чистење. Ова никој не го адресира. Како да не постои.
Еве, некој дури и после ЕДЕН (1) ден заборави што се случувало, не ме чуди што никој не го адресира. Се гадам од тоа, но изгледа луѓево имаат меморија која не трае ни цел еден ден.
Па уште вика „морам малку попросто“ како да кажува нешто што ќе има смисла и ќе биде во темава...
Која неписмена(по дефиниција, користење термини без да се познаваат) вообразеност...

Дали е можно да постојат навистина овие личности?

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Порано позади овие испади се криеја поскапувања и клучни национални предавства, сега ми се чини дека е обратно, ко бензинов да го користат за дефокусирање од ова.
Да Да во право си, намерно се направени инцидентиве за да се дефокусира народот од најновиот пораст на цените на бензините ! цццццццццццццц :tapp::facepalm:
Како прво темава нема везе со цени на бензини, таква тема имаш на потфорум (И)кономија, да не ја упропастуваме темава ! :X3:

A

AnFem

Гостин
:)
Знаеш, ти постоиш. Малку веројатно, но ти постоиш.
Тоа директно треба да ги заплашува сите што ќе го прочитаат ова.
(доколку ова не е насочено исмејување (troll), но навистина невкусно ако е исмејување: луѓе се во болница, на апарати, со реални последици)

Успеа да спомнеш 3 изрази, кои не ги разбираш ни малку:
ПАЦИФИЗАМ.
БОРБА ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА.

ПАЦИФИЗАМ нека никаква врска со тоа што го бараме и дискутираме. ПАЦИФИЗАМ значи да не користиме насилство за политички цели. Кај нас, политичките цели се постигнати (закони постојат, Устав, итн.) не бараме ПРОМЕНА нивна, бараме да се почитуваат.
Ова треба им го кажеш на УЧК, затоа што, до сега, во оваа држава, само тие го користеа насилството (до степен на секојдневни воени злосторства). (инаку, алб. сѐ уште не ги осудуваат УЧК, ги сметаат за херои (тие што масакрираа цивили, силуваа цивили, детонираа цивили))
ПАЦИФИЗАМ не значи дека само алб. ќе напаѓаат Македонци (докажано веќе, провери претходен пост), и дека само за Македонците ќе важат законите.

БОРБА ЗА ЧОВЕКОВИ ПРАВА.
Борба за човекови права се однесува на места каде што не се регулирани човековите права.
Кај нас е регулирано човековото право со Устав и закони (можеби не ти е познато, така е изградена оваа држава).
Нашиот проблем е ЗОШТО МВР селективно апси и гони, зошто не може да гарантира безбедност (МВР е задолжена за ова, во време кога нема војна).

Ова е толку глупаво да го спомнеш во една тема како што е ВНАТРЕШНИ СЛУЧУВАЊА во МАКЕДОНИЈА, која има дефинитивна територија, која е приврзана
со Устав да НЕ ги менува граници (не смее да има територијални претензии), ...
Или, ако го кажуваш на некои, треба да го кажеш на тие кои избркаа 200,000 Македонци од западна Македонија.
Зошто постојано се избегнува овој факт?

Ние тука примивме 300,000 лица од протекторатот Косово, кои ги чекаше сигурна смрт.
Нивната матична земја, албанија, за која толку гордо се борат (голема алб.), *ОДБИ* да ги прифати и рече: оставете ги, ќе се снајдат.
А да останеа во Косово, ќе следуваше масакар, како што е добро познато (можеби тебе не ти е, провери Сребреница)
Е сега, кога дојдоа во западна Македонија, почнаа да ги бркаат и напаѓаат Македонците со следните тактики:
1) напаѓање на Македонските деца (МВР пак ги штитеше, никој не ги гонеше)
2) демолирање на Македонски куќи (редовно потпалување, кршење прозори, нанесување штета (графити) итн.)
3) испраќање понуда за куќата, т.е. откупување на куќата по многу ниски цени (но, што да прават Македонците? Оставени на милост и немилост,
тие што беа малку среќни, добиваа некој денар (1/100) од вредноста на куќата)

Ова е класично т.н. тивко етничко чистење. Ова никој не го адресира. Како да не постои.
Еве, некој дури и после ЕДЕН (1) ден заборави што се случувало, не ме чуди што никој не го адресира. Се гадам од тоа, но изгледа луѓево имаат меморија која не трае ни цел еден ден.
Па уште вика „морам малку попросто“ како да кажува нешто што ќе има смисла и ќе биде во темава...
Која неписмена(по дефиниција, користење термини без да се познаваат) вообразеност...

Дали е можно да постојат навистина овие личности?
Павел Шатев rolls in his grave. Мада ни самиот не бил сигурен во своите идеали, ама сепак бил дел од нешто...

Според пишаново погоре, изгледа ти со тој што не ги разбира поимите.
Или сакаш да си ги сфатиш на свој начин, ок. Нема да почнам да ти пишувам дефиниции, за да не ти ја нарушам сликата (а и гледам колку си затворен во врска со овие работи, ќе имаш потешкотии да ме разбереш), па да не одам залудно со главата во ѕид, ќе те прашам само кое е твоето решение за излез од оваквата ситуација?

Член од
13 септември 2011
Мислења
143
Поени од реакции
469
1. Павел Шатев rolls in his grave. Мада ни самиот не бил сигурен во своите идеали, ама сепак бил дел од нешто...

2. Според пишаново погоре, изгледа ти со тој што не ги разбира поимите.
Или сакаш да си ги сфатиш на свој начин, ок. Нема да почнам да ти пишувам дефиниции, за да не ти ја нарушам сликата (а и гледам колку си затворен во врска со овие работи, ќе имаш потешкотии да ме разбереш), па да не одам залудно со главата во ѕид,
3. ќе те прашам само кое е твоето решение за излез од оваквата ситуација?
1. Доколку искрено те интересира ликот и делото на Павел Шатев (што искрено се сомневам дека е случај), тој има издадено книга - „Во Македонија, под ропство“. Тој е човекот кој најдолго (временски) се бори за основни услови за живот на Македонците во Македонија. Како пример, во тоа време (Турско ропство и понатаму СХС окупација, итн.), нашите жени биле редовно силувани, па немале многу време да мислат за пацифизам итн., а човекот (et al) кој се борел против тоа, ти го исмеваш. А логиката во тоа, само ти можеш да ја знаеш, бидејќи јас не ја гледам.
Тој е инаку доктор по науки, во време кога 90% од населението тука било неписмено. (бидејќи тврдиш „бил дел од нешто, ама не знаел што“).

2. Според пишаното горе, не знаеш од каде да почнеш, бидејќи напиша еден куп глупости во еден пост (со брзина на глупост/секунда од редот на George Bush што правеше).
Но, јасно ти е правилото: глупоста само со глупост се брани, а ти тука се повлекуваш, значи јасно прецизираш дека напиша глупост (и не сакаш веќе да пишуваш глупости), што јас го поздравувам како потег и велам браво, така е.

3. До сега, ти и твоите колеги на форумов (т.н. групата Ангели), тврдевте дека нема ситуација. Па од каде сега излезе оваа ситуација? Нели нема никаква ситуација? Нели ова (947 тепачи/учесници алб. vs. 7 тепачи/учесници Македонски) беше нешто кое го нарековте Македонски НАЦИОНАЛИЗАМ кој треба да застане и СТОП барате за Македонскиот национализам?
Бидејќи тоа ти го постираше тука, не го прати во алб. (нивната матична земја, бидејќи оваа не ја сметаат за нивна).
Значи, ти гордо се бориш за стопирање на Македонскиот национализам, во време кога 947 алб. тепачи/учесници газеа по улици, а Македонци беа 7 на број.
За која ситуација зборуваш?

Член од
13 септември 2011
Мислења
143
Поени од реакции
469
Зборував за Шатев како дел од солунските атентатори, небитно, вон тема е, а гледам и си учел многу историја во школо, па нема ни да се трудам да ти објаснам.

Чекај сега, ќе дискутираме или ќе се вреѓаме? Јас мислев дека си нешто покомпетентен за дискусија, па затоа ти реплицирав, ти ми набиваш некои зборови што немаат врска. Прво не знаев што значат зборовите кои ГИ УПОТРЕБУВАМ, па сега и збркана сум... Мислам, ако е работава за препукување и нецивилизираност, знам да вратам на ист начин.

Не знам за моите „колеги“, знам дека јас никогаш не сум ја негирала ситуацијата, баш напротив, сакам да се реши. Никој не бара стоп за Македонскиот национализам, се бара стоп за националиизмот воопшто, е конкретно групата на фб е за национализмот во Македонија.
Види, јас сум до толку добар и трпелив, што ти ги објаснувам работите чекор по чекор. Работи кои навистина би требало да ти бидат јасни, кога веќе влегуваш да дискутираш на една крајно сериозна тема каде што има стотици жртви Македонци, во болници, на апарати, итн. Некои ќе речат дека не е право место да те школуваат тука, но јас сакам да помогнам, и ќе го направам тоа.
Проблемот е што ти не си водела реална дискусија претходно.
Не можеш ти да водиш дискусија и да тврдиш 2 = 3, јас да ти речам: „девојче, не, 2=2, 3=3!“ ти да речеш „ме навредуваш, не знаев дека си ваков...те мислев подобар..“
Тие кои ќе ти речат: браво девојче, 2=3, се лицемерни (т.е. тоа е сатира во позадина, се забавуваат со тебе) или се твоите родители (не сакаат да ти речат: девојче, не зборувај глупости; како забелешка за однесувањето на разгалено дете, внимателно)
Кога ќе ти се рече „не кажувај глупости“, а ти само што тоа си го направила, тоа не е навреда. Дали е навреда 2=2 да кажеш?

Бидејќи велиш дека се бара СТОП ЗА (Македонскиот) НАЦИОНАЛИЗМОТ во Македонија, јас ти велам: каде? Ти не одговараш.
Ти докажав дека нема Македонски национализам (сигурно нема Македонски национализам кога тепаат 1000 души алб. по улици само Македонци, кога алб. водат војна, кога алб. користат методи на тивко етничко чистење, итн. итн.)
Ако имавме национализам, тоа немаше да може да се случи.

А ти ако бараш СТОП за имагинарни работи, тоа никогаш не е добра вест.
(провери во некои душевни болници, да видиш за какви работи луѓето се ангажираат, да ги стопираат, ...)
Бараат СТОП за работи кои не постојат. А тоа што реално постои, го игнорираат, како да не постои.
Тоа некои можеби ќе речат дека е симптом за нешто, .. но не би знаел со сигурност.

Не треба да те чуди тоа што не ги познаваш зборовите што ги користиш. За тоа се погрижиле голем број луѓе, на кои им одговара тоа. За секого е лично, ти треба да размислиш каде си дозволила тоа.
(Доколку ги познаваше,(претпоставувајќи барем просечна интелегенција) во една ваква дискусија никогаш не би ги употребила)
Кога беше прашана директно за тоа, одби да одговориш бидејќи немало да те разберат.
Вечниот неразбран соговорник - тоа е само маска за незнаење.

Ако нешто ти значи, тоа не е само твој проблем - редовно го забележувам тоа насекаде.
Каде што има нецивилизарност и „препукување“, барам да се пријави кај администратор/модератор, и точно да ми се каже каде јас тоа сум ги повредил чувствата на соговорникот (истите чувства кои не беа повредени од 30+ крвнички тепачки на алб. врз Македонци, но моите зборови длабоко ги допреле).

A

AnFem

Гостин
Види, јас сум до толку добар и трпелив, што ти ги објаснувам работите чекор по чекор. Работи кои навистина би требало да ти бидат јасни, кога веќе влегуваш да дискутираш на ена крајно сериозна тема каде што има стотици жртви Македонци, во болници, на апарати, итн. Некои ќе речат дека не е право место да те школуваат тука, но јас сакам да помогнам, и ќе го направам тоа.
Проблемот е што ти не си водела реална дискусија претходно.
Не можеш ти да водиш дискусија и да тврдиш 2 = 3, јас да ти речам: „девојче, не, 2=2, 3=3!“ ти да речеш „ме навредуваш, не знаев дека си ваков...те мислев подобар..“
Тие кои ќе ти речат: браво девојче, 2=3, се лицемерни (т.е. тоа е сатира во позадина, се забавуваат со тебе) или се твоите родители (не сакаат да ти речат: девојче, не зборувај глупости; како забелешка за однесувањето на разгалено дете, внимателно)
Кога ќе ти се рече „не кажувај глупости“, а ти само што тоа си го направила, тоа не е навреда. Дали е навреда 2=2 да кажеш?

Бидејќи велиш дека се бара СТОП ЗА (Македонскиот) НАЦИОНАЛИЗМОТ во Македонија, јас ти велам: каде? Ти не одговараш.
Ти докажав дека нема Македонски национализам (сигурно нема Македонски национализам кога тепаат 1000 души алб. по улици само Македонци, кога алб. водат војна, кога алб. користат методи на тивко етничко чистење, итн. итн.)
Ако имавме национализам, тоа немаше да може да се случи.

А ти ако бараш СТОП за имагинарни работи, тоа никогаш не е добра вест.
(провери во некои душевни болници, да видиш за какви работи луѓето се ангажираат, да ги стопираат, ...)
Бараат СТОП за работи кои не постојат. А тоа што реално постои, го игнорираат, како да не постои.
Тоа некои можеби ќе речат дека е симптом за нешто, .. но не би знаел со сигурност.

Не треба да те чуди тоа што не ги познаваш зборовите што ги користиш. За тоа се погрижиле голем број луѓе, на кои им одговара тоа. За секого е лично, ти треба да размислиш каде си дозволила тоа.
(Доколку ги познаваше, во една ваква дискусија никогаш не би ги употребила)
Кога беше прашана директно за тоа, одби да одговориш бидејќи немало да те разберат.
Вечниот неразбран соговорник - тоа е само маска за незнаење.

Ако нешто ти значи, тоа не е само твој проблем - редовно го забележувам тоа насекаде.
Каде што има нецивилизарност и „препукување“, барам да се пријави кај администратор/модератор, и точно да ми се каже каде јас тоа сум ги повредил чувствата на соговорникот (истите чувства кои не беа повредени од 30+ крвнички тепачки на алб. врз Македонци, но моите зборови длабоко ги допреле).
Каде? Не оди подалеку, конкретно на форумов можеш да ја сретнеш таквата појава. Имаш и луѓе кои гордо изјавуваат како тепале Албанци. Или тоа не важи? Пак ми буткаш зборови. Стоп за национализмот (конкретно) во Македонија, не е исто што и стоп за Македонскиот национализам. Значи, се залагаме и против национализмот во главите на оние што се нарекуваат себеси Албанци. Сега јасно е? Е ајде, немаме национализам, ама се раѓа и расте. А јас имам алергија на него, многу негативно ми влијае на организмот и на дигестивнот систем.

Јас многу ценам луѓе кои ми посочуваат на грешките, само во оваа ситуација, неаргументирано ми се изнакака и проба да ме нападнеш, само затоа што имам поинакво од мислење од твоето. Ајде признај, ти порасна кога проба да напаѓаш... егото де :icon_lol:

Залудно се трудиш да ги најдеш, не се мачи, досега илјадници пораки за мир имало, и ќе има иладници во иднина, но залудно кога не стигнуваат до ушите на тие, што бараш начин да ги најдеш
Види, никогаш во мојот живот не сум поседувала национални или патриотски чувства. Не знам колку ќе се сетиш, пред да настане војната, имаше случај со тепачки, спуштање на знамиња итн. Во тие моменти, јас мало копиљче, на најневин, детски начин, си се дружев со албанчиња од Тетово. Баш кога се случуваа тепачките. Ниту нив, ниту мене, тоа не ни беше пречка за другарство. Беа 4 деца, јас се дружев со едната од сестрите, беше околу мојата возраст, имаше брат од 16, многу фин дечко (сега гарант и него му е испран мозокот, се надевам дека не), е најстариот брат им беше 17 години и ни кажуваше како сакал да оди во Тетово, му се тепало. Јас, дете, добив желба да го згмечам, не затоа што е Албанец, туку затоа што е нечовек и провокатор. За разлика од него, другите деца не беа такви, беа фини и добри. Во 2001, еден Албанец среде град извикуваше непријатни зборови и провоцираше. И никој не му направи ништо. Проблемот со овие луѓе е што го нема човечното во нив, и во случај на личен напад од нивна страна, апсолутно треба да се браниме. Ама има и друг проблем, што не треба да се ставаат сите во ист кош, меѓу нив има и добри луѓе, кои исто сакаат соживот и мир. Ми ја сфаќаш поентата?

Член од
8 август 2008
Мислења
1.309
Поени од реакции
151
одложени натпреварите во тетово од првата лига во фудбал во наредните две кола, за жал тие шо требаше да ги пуштат за 48 часа........ке си поседат уше малку.......секако нема шо да прааат надвор.....хахахахаха

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom