Македонија - Доминиканска Република | Квалификации за ОИ, Лондон - 1/4 финале [петок 23:30 ч.]

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
30 септември 2011
Мислења
2.714
Поени од реакции
2.599

Пеце

Пелистер-Битола
Член од
16 септември 2009
Мислења
4.373
Поени од реакции
5.466
Ма каков Хорфорд, осеќам дека утре ќе се изгуби на терен, само ние да не летаме многу во облаци па да напрајме од готово-вересија, Антиќ ја решава утре ;)

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Со Бо не сме свесни би рекол сеуште какво надополнување на колективот добивме. Па човекот имаше повеќе скокови од нашите центри. Кој сака може да зборува ама не може да не убеди, дека нема да биде голема трагедија доколку не се пласираме. Не сакам да шпекулирам ама времињата се менуваат, доаѓа време на пензионирање на Гечевски и ред други работи кои може да го нарушат досегашниот ритам. Тачно е дека имаме квалитетни замени кои во иднина ќе се докажуваат ама искрено ако сега не успееме се руши еден ГОЛЕМ можеби животен сон за една репрезентација која од Евробаскет ја тргна епохата, со прашање дали некогаш пак ќе имаме ваква шанса! Веројатно никогаш.

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.722
Поени од реакции
35.522
Македонија не би била Македонија и Македонецот не би бил Македонец, ако на време сам си ги реши работите, туку мора да се оди по потешкиот пат и со маки.
Утре очекувам:
- Првото полувреме да се преспие, да си поспијат на левото уво, а гледачите да пцујат се живо и диво наоколу,
- Третата четвртина да почнат да се расонуваат , а со тоа да ни влеваат и подгреваат надеж нас,
- Четврта четвртина 5-те момчиња на терен се повампируваат и доживуваме ренесанса, на 15 секунди до крај нашата репрезентација е во напад, а чоколадните водат со 2 разлика, гледачите се пред инфарктна состојба, тргнуваме во напад, срцето запира, се прави акција за Борче, Борче успева да мине меѓу двајца црнчуги, ама Доминиканците се одбрануваат :facepalm:, ама Доминиканците за миг се одбрануваат, НОООО Војдан краде, имаме уште 5 секунди до крајот, гледачите го задржуваат здивот, срцето овој пат е веќе запрено, најдолгите 5 секунди во животот,, Војдан додава на Чековски, Чековски за триииииии и ТРОЈКААААААААА; ТРОЈКАААААААААААААААААААААААААААА, МАКЕДОНИЈА Е ВО ПОЛУФИНАЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ:vozbud::vozbud::vozbud: Нацијата е во транс, Игорче свршува со својот растреперен глас, ‘‘МАКЕДОНИЈА ВО ПОЛУФИНАЛЕЕЕЕЕЕЕ, :icon_mrgr:

makedonija_slavlje_422302S1.jpg

Едно се желбите, а друго е реалноста,,,
А реалноста овој пат зависи само од нас, несмееме да се повикуваме на среќата и на лош ден, иако нашата среќа, среќата на Македонија овие денови е во рацете на нашата репрезентација, овој пат немаме простор за поправен, затоа верувам во нив, верувам дека ќе ја остават душата на терен и ќе дадат се од себе за да издвојуваме победа, Голема ПОБЕДА која ќе не однесе чекор напред до остварувањето на нашиот Олимписки сон:pipi:

ЗА КОГО?

ЗА МАКЕДОНИЈА!!!!

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.412
Поени од реакции
85.364
Селекторот Лазовски претпазлив: Доминикана не е само Хорфорд!

05
ЈУЛ 2012
20:51

Репрезентацијата на Доминиканска република е многу незгодна селекција, која е предводена од НБА-кошаркарот Ал Хорфород, кој, сепак, не е единствената опасност во нашиот утрешен противник.

Лазовски е свесен на проблемите во скок-играта
Ова се зборови за Марјан Лазовски, селекторот на кошаркарската репрезентација на Македонија, со кои ја сублимира анализата на нашиот четвртфинален ривал (утре, 23.30 часот) на квалификацискиот турнир за пласман на Летните олимписки игри (ЛОИ), кој неделава се игра во Каракас (Венецуела).
„Кошаркарите на Доминикана често спуштаат топки под кош до Хорфорд, кој е одличен играч во ситуација еден-на-еден и поради што сме свесни дека постојано ќе инсистира на таква игра. Ќе мора да играме многу агресивно на него, но во исто време мора да внимаваме и на лични грешки на нашите високи играчи. Ќе се сконцентрираме на сопирање на Хорфорд, но противникот има и други квалитетни играчи како и искусен тренер поради што опасноста ќе доаѓа од повеќе места. Најважна за нас е цврстината на нашата одбрана. Доминиканците форсираат брза игра со многу контакт, слично како што беше случај и со Порторико во подготовките. Тие натпревари ни беа добра лекција и јас верувам дека ќе успееме да дојдеме до посакуваниот триумф“, дополнува селекторот.

Предводникот на жолто-црвената чета смета дека поразот од Ангола се длжи на импресивната шутерска вечер на противникот, која потоа, на дуелот со Нов Зеланд, се покажа како нереална.
„Од двете досегашни средби на некој начин извлековме поука дека на ваков турнир мора на секој меч, во било која ситуација, да бидеме максимално сконцентрирани. Во Каракас сме вбројувани меѓу фаворитите и останатите репрезентации не гледаат како мотивација плус за извлекување на најдоброто. Радоста на Русите по победата над Доминикана, која значеше дека не избегнуваат нас во четвртфиналето, доволно говори за тоа“, дополнува Лазовски.

Хорфорд не е единствена опасност кај Доминикана, смета Лазовски
Селекторот е свесен за пројавените грешки на досегашните два натпревари и најавува нивно исправање пред утрешната пресметка против доминиканската селекција, која е можеби најважна на турнирот бидејќи по неа нема поправен испит.
„Играчите се добро физички подготвени што може да се види и на натпреварите. Факт е дека имавме мали проблеми со скок играта во првите две средби, но фокусирано работиме на тоа и верувам дека ќе и тој сегмент ќе биде на највисоко ниво уште на утрешниот меч “, завршува Лазовски.

Пласман на олимпискиот турнир во Лондон обезбедуваат трите најдобри селекции од Венецуела. Победникот од утрешниот дуел помеѓу Македонија и Доминиканска република во полуфиналето ќе игра против подобриот од средбата помеѓу Литванија и Порторико. Поразениот ги пакува куферите и се враќа дома.
--- надополнето: 5 јули 2012 во 22:26 ---
Македонија не би била Македонија и Македонецот не би бил Македонец, ако на време сам си ги реши работите, туку мора да се оди по потешкиот пат и со маки.
Утре очекувам:
- Првото полувреме да се преспие, да си поспијат на левото уво, а гледачите да пцујат се живо и диво наоколу,
- Третата четвртина да почнат да се расонуваат , а со тоа да ни влеваат и подгреваат надеж нас,
- Четврта четвртина 5-те момчиња на терен се повампируваат и доживуваме ренесанса, на 15 секунди до крај нашата репрезентација е во напад, а чоколадните водат со 2 разлика, гледачите се пред инфарктна состојба, тргнуваме во напад, срцето запира, се прави акција за Борче, Борче успева да мине меѓу двајца црнчуги, ама Доминиканците се одбрануваат :facepalm:, ама Доминиканците за миг се одбрануваат, НОООО Војдан краде, имаме уште 5 секунди до крајот, гледачите го задржуваат здивот, срцето овој пат е веќе запрено, најдолгите 5 секунди во животот,, Војдан додава на Чековски, Чековски за триииииии и ТРОЈКААААААААА; ТРОЈКАААААААААААААААААААААААААААА, МАКЕДОНИЈА Е ВО ПОЛУФИНАЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ:vozbud::vozbud::vozbud: Нацијата е во транс, Игорче свршува со својот растреперен глас, ‘‘МАКЕДОНИЈА ВО ПОЛУФИНАЛЕЕЕЕЕЕЕ, :icon_mrgr:

Прегледај го приврзокот 45768

Едно се желбите, а друго е реалноста,,,
А реалноста овој пат зависи само од нас, несмееме да се повикуваме на среќата и на лош ден, иако нашата среќа, среќата на Македонија овие денови е во рацете на нашата репрезентација, овој пат немаме простор за поправен, затоа верувам во нив, верувам дека ќе ја остават душата на терен и ќе дадат се од себе за да издвојуваме победа, Голема ПОБЕДА која ќе не однесе чекор напред до остварувањето на нашиот Олимписки сон:pipi:

ЗА КОГО?

ЗА МАКЕДОНИЈА!!!!
Ова утакмицава другарка ти на кафе ја гледаше па од таму се информацииве?
:D

DarkLord

Невиден малер
Член од
27 јануари 2007
Мислења
941
Поени од реакции
247
Ајде веќе нека дојде утре, неможам веќе да чекам, ке снесам уште малце.

Член од
31 август 2008
Мислења
499
Поени од реакции
381
Толку многу деновиве се потенцира Хорфород што мислам дека и самит тој ќе почне да го чуствува притисокот.Сепак мислам дека можеби и тоа го очекуваат од нас да се концентрираме на него и да удрат со некое друго оружје по нас.Тука највеќе мислам на она горилоно Мартинез и очекувам поголема игра преку него имајќи ја во предвид нашата "доминација" под кошевите.
Како и да е,ние треба да си ја играме нашата игра - два автобуса пред кош,стрплив и ефективен напад и нека му ја мислат они...ние идеме на полуфинале.

Член од
14 март 2010
Мислења
16.986
Поени од реакции
16.425
ARACAS, Venezuela - The quarterfinals for the 2012 London Olympic Qualifying Tournament are set.

Former University of New Orleans standout Bo McCalebb will get an opportunity to lead Macedonia against the Dominican Republic and their head coach John Calipari.

The quarterfinal contest is scheduled for a 4:30 p.m. (New Orleans time) start on Friday with the winner facing Lithuania or Puerto Rico on Saturday. Fans are encouraged to check their local listings for video availability with live stats accessible via FIBA.com.

The quarterfinal winners will get two opportunities to secure an Olympic berth as the winners of both the semifinal games and a third-place contest are assured the final three spots in the 2012 London Games.

Macedonia bounced back from a loss to Angola to defeat New Zealand earlier in the week. The results coupled with a New Zealand win over the African nation gave the Macedonians the top seed out of 'Group D'.

McCalebb has played a huge role in both contests for the Macedonians and enters Friday's contest averaging 22 points and eight rebounds. The guard is shooting 60 percent from the field and netted a double-double with a 23-point, 11 assist effort against New Zealand.

The test for the Macedonians will come from a Dominican Republic squad directed by Calipari. Calipari's roster bolsters NBA talent in Atlanta Hawks' center Al Hortford and Sacramento King's guard/forward Francisco Garcia.

Last month, the Dominican Republic won the 2012 CentroBasket championship, besting Puerto Rico for the title. Hortford is the top scorer on the team with 26 points per contest. Teammate Jack Martinez adds in another 14.5 points an outing with a team-leading 18.5 rebounds.
http://www.unoprivateers.com/news/2012/7/5/MBB_0705123834.aspx

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Толку многу деновиве се потенцира Хорфород што мислам дека и самит тој ќе почне да го чуствува притисокот.Сепак мислам дека можеби и тоа го очекуваат од нас да се концентрираме на него и да удрат со некое друго оружје по нас.Тука највеќе мислам на она горилоно Мартинез и очекувам поголема игра преку него имајќи ја во предвид нашата "доминација" под кошевите.
Како и да е,ние треба да си ја играме нашата игра - два автобуса пред кош,стрплив и ефективен напад и нека му ја мислат они...ние идеме на полуфинале.
Според мене нема шанса да не не изненадат. Едноставно Лазовски не е доволно стручен така лесно да ги надмудри а и далеку поспремни атлети се Доминиканциве. Тоа не значи дека ќе загубиме ама треба да се очекува тежок и неизвесен дуел.

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Кои позиции обезбедуваат пласман на ЛОИ? Ако тепаме утре одиме во Лондон?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom