Магистер јас сум, мила мамо...

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Како студент на факултет кој пред две години го имплементираше кредит-трансфер системот, имам неколку дилеми кои со нелогичноста која ја наметнуваат, претставуваат навистина работа за која вреди да се дискутира и расчисти.

На кратко:
1. Студентите на Архитектонски кои се запишаа по ЕКТС пред две години, со 3+2 години студирање ќе се стекнат со назив Магистер.

2. Студентите кои не се запишани по ЕКТС (како авторот на темава) за стекнување со статус на Магистер ќе треба да запише Магистериум и дополнително (2 или 3 години) да го сработи.
2.1. И јас и тие студираме 10 семестри (5 години)

3. Поранешните генерации од кои има повеќе асистенти на мојот факс, магистериуми спремале по 4, 5 ...до 10 години, во зависност од "среќата".

4. Доколку новите генерации кои за 5 години колоквиумски ќе си ги положат испитите и ќе се здобијат со статус магистри, што треба како привилегија или звање да добијат оние кои до називот М-р стигнале преку "брда и долина"? Треба ли да станат Доктори на науки? А оние кои веќе се доктори на наука, треба ли да добијат нов назив кој ќе се измисли и можеби ќе се вика: Супер генијалец по __________ (архитектура, на пример)?

Факултетот понудил, како утешна награда, оние кои во моментов се на магистерски студии (значи, од постарите генерации) да ги прекинат во истиот момент и да им биде доделено звање Магистер, па да почнат да спремаат докторат, на што се побуниле оние кои веќе се стекнале со тоа звање со многугодишна работа. Сосема разбирливо.

Крајно, звањето би требало да значи Степен на одредено образование и научна активност. Ако јас учам 5 години, и ти учиш 5 години - зошто ти да имаш повисоко звање него јас? Дали барем законски ќе сме исти и ќе може да работиме ист тип на проекти во иднина?(!)

Зошто априори се воведува начин по кој работи Европа, без да се смисли паралелно прилагодување на постојните дипломи со оние "според Болоња" доколку (како во случајот) едукацијата е по малтене иста програма? Најавена е комисија за евалуација (од деканатот), но навистина незнам како ќе го реши проблемот.

Дали знаете за слични примери и искуства на вашиот факултет? Европски примери?

КиреМали 1911

Модератор Неимар
Член од
23 јуни 2007
Мислења
1.313
Поени од реакции
223
Според нашата ценета професорка, моја драга пријателка, која ме замени мене со друг демонстратор(ка), ние, последниве неколку генерации, кои сеуште сме по стариот систем, на крај ќе бидеме бодувани, според не знам каков критериум, ама колку што разбрав, според број на положени испити или според извршен фонд на часови. На крај, нашата диплома, значи, ќе има повеќе бодови одколку дипломата на архитектите, запишани во ЕКТС. Следствено, доколку постдипломски студии кај нас траеја 2 години (4 семестри плус изработка на магистерски труд), односно одреден број на кредити, сега нас ќе ни се одбијат кредитите добиени како разлика од старата и новата диплома, и ние ќе имаме „дообука“ наместо постдипломски, која би траела одприлика една година (најверојатно 2 семестри плус изработка на магистерска).

Изворот му е добро познат на авторот на темата :)

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Изворот му е добро познат на авторот на темата :)
Изворе, оди ова кажи му го на асс. ГАД (добро познат на изворот :) ) кој 10 години окапа за звање Магистер.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Не е фер. Ама јебига.

Ак не ти чинит, да си ојш, ко шо викаат охриѓани.

КиреМали 1911

Модератор Неимар
Член од
23 јуни 2007
Мислења
1.313
Поени од реакции
223
Изворе, оди ова кажи му го на асс. ГАД (добро познат на изворот :) ) кој 10 години окапа за звање Магистер.
Изворот знаеш дека не се замарат многу...Кај да е, ќе се отворит Балканската Академија за Архитектура (најверојатно кај главнион град на Татарине), и ќе си вмешат таму прсти, и ќе си ја напуштит нашата установа. И ова е инфо од изворот :)

Не е фер. Ама јебига.

Ак не ти чинит, да си ојш, ко шо викаат охриѓани.
Трнчо мој...не ми чинат многу работи и во Македонија, ама не си одам, така? Зш? Зш ја сакааам.... Е зато не си ојме ни одтаму бе златен :)

Член од
8 август 2007
Мислења
1.541
Поени од реакции
48
Знам дека истово важи и за Правен факултет на УКИМ и Економски факултет на ФОН. На некои од техничките има 3 годишни студии ама не го добиваат истото звање како тие на 4 годишни студии.
Се збори дека на сите факултети е воведено ама не знам колку е точно. Штом викате дека и на архитектура е воведено, можно е да е секаде.

КиреМали 1911

Модератор Неимар
Член од
23 јуни 2007
Мислења
1.313
Поени од реакции
223
Знам дека истово важи и за Правен факултет на УКИМ и Економски факултет на ФОН. На некои од техничките има 3 годишни студии ама не го добиваат истото звање како тие на 4 годишни студии.
Се збори дека на сите факултети е воведено ама не знам колку е точно. Штом викате дека и на архитектура е воведено, можно е да е секаде.
Вака сега...мислам дека се имаш малку смешано, барем за техничкиве факултети, да ти кажам. Тоа со тригодишните студии, беше (минато време) како што порано го викаа виша школа. Значи, ако студирам архитектура 5 години, моето звање ќе е (беше де) Дипломиран Инженер Архитект. Со тригодишни студии (едно време, популарно наречено, со завршен петти семестар), моето звање би било Инженер Архитект (значи без тоа Дипломиран). Значи јас добивам звање, ама немам академска диплома.

Понатака...се воведе систем на лиценцирање на архитекти. Мислам дека во сила стапи од годинава, не знам точно кога. Е сега, според тој систем, во кој критериуми се образование, искуство, стаж, број на изработени проекти, број на изведени проекти, многу потешко се стигнува дури и до најниската лиценца (лиц. А). Така да, со тоа ниво на образование архитектите не се стекнуваат со право да се потпишат на проект како автори, туку најмногу само како соработници или технички обработувачи.

Dadence

sweet devil
Член од
3 февруари 2007
Мислења
390
Поени од реакции
2
Јас пред некој ден преку одредени извори успев да ја набавам програмата со фонд на часови на новата програма на Архитектонскиот факултет по ЕКТС и кога направив споредба на часови во неделата по 10 семестри ме удри дамла. :nesvest:
Старата програма има поголем фонд на часови!
А помала титула!
стара п. / нова п.
1 семестар 32 / 30
2 семестар 32 / 30
3 семестар 32 / 29
4 семестар 32 / 29
5 семестар 32 / 30
6 семестар 32 / 30
7 семестар 32 / 29
8 семестар 32 / 28
9 семестар 32 / 26
10 семестар 32(дипломска работа) / 24 (теза-проект)

Ова се часови неделно, а во еден семестар има минимум 15 недели.
Но можеби не е се толку трагично бидејќи постојат неколку членови во анексот за новата програма, интегрирани студии по кои може да се изедначат титулите.

Колеги , мислам дека е крајно време ова да се реши!

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Јас еве учам на правен 3+2 сум. Сите правни факултети работат по истиот принцип 3+2 божем болонска декларација ова она така требало да биде, така било и во Европа.

Јас лично повеќе го сакам стариот систем. Значи се знаеше традиција 4 години плус 1 година магистерски студии и уште минимално 1 до 2 години за магистерскиот труд. Зборам за правен факултет. Сега јас сум дипломиран правник со 3 години, а знам луѓе што се по старата програма и што уште влечкаат испити. Јас на 21 година дипломирана сум, со 23 може и магистер ќе сум, а да прашам некој од постарите генерации просечно на 25 завршувале факултет. Тие окапале на факултет а јас по многу полесна програма учам. Кај нас на факултет ни викаат имате среќа нова програма сте а постарите генерации таква среќа т.е несреќа имале.

А лошото стигна оваа година кога дел од нас пробаа постдипломски да запишат во странство. Ни бараа за да запишеме постдипломски студии 320 кредити со тоа значи ни бараат не 3 него 4 години да имаме образование. Па нели по Европски терк беше? Зашто тогаш од Европа ни бараат 4 години? Државава наша воведува некои измени за кои појма нема и кои само ни ги комплицираат работите.

Искрено и јас мислам не е фер но не знам дали ако се побуните ќе имате резултати. На правен и економски никој не се бунеше за програмата.

Dadence

sweet devil
Член од
3 февруари 2007
Мислења
390
Поени од реакции
2
Serpico напиша:
Како бе Ивана?!
Да штрајкуваме пред Павиљон Бродски :)
Не. Сега за сега ке го изоставиме штрајувашето.:pipi:
Прво треба да си ги набавиме сите правилници, одлуки и анекси кои ни се во прилог, фино да си ги проучиме и да видиме како може да се издејствува?!!

Постои еден документ до кој сеуште неможем да стигнам а се вика: ОДЛУКА ЗА ЕКВИВАЛЕНТНОСТ помеѓу старата и новата програма на кој повеќе пати се повикува овој документ кој јас го имам.

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
578
Јас еве учам на правен 3+2 сум. Сите правни факултети работат по истиот принцип 3+2 божем болонска декларација ова она така требало да биде, така било и во Европа.

Јас лично повеќе го сакам стариот систем. Значи се знаеше традиција 4 години плус 1 година магистерски студии и уште минимално 1 до 2 години за магистерскиот труд. Зборам за правен факултет. Сега јас сум дипломиран правник со 3 години, а знам луѓе што се по старата програма и што уште влечкаат испити. Јас на 21 година дипломирана сум, со 23 може и магистер ќе сум, а да прашам некој од постарите генерации просечно на 25 завршувале факултет. Тие окапале на факултет а јас по многу полесна програма учам. Кај нас на факултет ни викаат имате среќа нова програма сте а постарите генерации таква среќа т.е несреќа имале.

А лошото стигна оваа година кога дел од нас пробаа постдипломски да запишат во странство. Ни бараа за да запишеме постдипломски студии 320 кредити со тоа значи ни бараат не 3 него 4 години да имаме образование. Па нели по Европски терк беше? Зашто тогаш од Европа ни бараат 4 години? Државава наша воведува некои измени за кои појма нема и кои само ни ги комплицираат работите.

Искрено и јас мислам не е фер но не знам дали ако се побуните ќе имате резултати. На правен и економски никој не се бунеше за програмата.
Дали се зборува за некоја комбинација, правник по стара програма, да оди на постдипломски, меѓутоа, како што кажаа погоре кај другите факултети, со олеснати околности? И дали исто полагате испити на делови, иако учите за магистри? Дали оние по стара програма ке можат да учат постдипломски полагајќи како вас, на делови?
Иако , искрено мене ми е смешно, магистар да нема студирано една книга, односно да се ја научи една цела книга плус материјали и да си ја полага пред комисија, наместо да заокружува и да игра на среќа по 100 страни?Ама ако е возможно, и сто пати полесно, зошто да не?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Дали се зборува за некоја комбинација, правник по стара програма, да оди на постдипломски, меѓутоа, како што кажаа погоре кај другите факултети, со олеснати околности? И дали исто полагате испити на делови, иако учите за магистри? Дали оние по стара програма ке можат да учат постдипломски полагајќи како вас, на делови?
Иако , искрено мене ми е смешно, магистар да нема студирано една книга, односно да се ја научи една цела книга плус материјали и да си ја полага пред комисија, наместо да заокружува и да игра на среќа по 100 страни?Ама ако е возможно, и сто пати полесно, зошто да не?
Еве јас ќе ти кажам за на Правен, а не на Правен-ФОН...Сега почнуваа постдипл. кај мене и предвидено е да не се полага во делови, туку да се иде топтан цел предмет, значи ќе е изгор 500стр. да се полагаат наеднаш...нејсе тоа...

За второво-болдирано ни најмалку не си во право дека е на среќа. Треба да седнеш на колоквиум/испит па да видиш како е. Кога ќе ти се измешаат 200стр материјал, а имаш прашање (јас го памтам од прва год. по Вовед во Право)..."Атињаните прво ја основале државата, па потоа правотo"... и имаш опции 1.точно 2. неточно. и сега од 200стр. тебе баш ќе ти текне таа реченица, која уствари ти е прашање. Ај тоа и после кога пројде прва и не беше тешко...потоа имаше ваков пример...ти дава прашање ЕУ и опциите беа следни...
точни се: 1.a) 2.b) 3).a,b,c 4) сите се точни 5) ниту еден не е точен
и сега прашањето е за процедура на второстепен суд во примена на регулатива меѓу Италија и Белгија, и ќе ти текне од 200 стр?

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
И треба да се буните... зошто не ви го вовеле ЕКТС како што го воведоа во годината кога сите се запишавме (иста со авторот на темава) ако ништо друго нека ви го олеснат патот до магистерското звање (да го преполоват на пример) :)

Kaj нас не беше целосно имплементиран во прва година но како што поминуваше времето бодувањето редовноста и сл. си го имаа влијанието кое треба да го имаат во ЕКТС (исто така бев 3+2)
Еве јас ќе ти кажам за на Правен, а не на Правен-ФОН...Сега почнуваа постдипл. кај мене и предвидено е да не се полага во делови, туку да се иде топтан цел предмет, значи ќе е изгор 500стр. да се полагаат наеднаш...нејсе тоа...
Кај нас па... малку им е тоа што се плаќа за пост дипл (кои и онака треба да ни се следуваат) туку како услов го бапнале и задолжителниот успех од минимум 8,0 (што не е исто како во Ск) и нема заинтересирани.... нема ни да ги има.... покрај пензионерскиот кадар кој го имаа.

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889

За второво-болдирано ни најмалку не си во право дека е на среќа. Треба да седнеш на колоквиум/испит па да видиш како е. Кога ќе ти се измешаат 200стр материјал, а имаш прашање (јас го памтам од прва год. по Вовед во Право)..."Атињаните прво ја основале државата, па потоа правотo"... и имаш опции 1.точно 2. неточно. и сега од 200стр. тебе баш ќе ти текне таа реченица, која уствари ти е прашање. Ај тоа и после кога пројде прва и не беше тешко...потоа имаше ваков пример...ти дава прашање ЕУ и опциите беа следни...
точни се: 1.a) 2.b) 3).a,b,c 4) сите се точни 5) ниту еден не е точен
и сега прашањето е за процедура на второстепен суд во примена на регулатива меѓу Италија и Белгија, и ќе ти текне од 200 стр?
Кај нас значи е повторно на колоквиуми поделено по 2 колоквиуми во семестар. Со тоа што секој предмет ми е дупли. Јас сум деловно право и пример имам предмет Шпедиција и сообраќај. Шпедиција ми е прв колоквиум цела книга, втор колоквиум имам сообраќај друга книга. Секој предмет ми се две книги, барем овој семестар за понатаму не знам.

А мене отсекогаш ми биле со раскажување колоквиумите освен Бајалџиев Вовед во право имав на заокружување и уште 2 предмети мислам. Дефинитивно е подобро раскажување. Мене глупо ми е заокружување и далеку полесно е со заокружување, барем за мене. Подобро се гледа квалитетот на студентот со раскажување. Знам има есеи и ние сме имале ама друго е кога имаш колоквиуми а друго есеи.

А како што кажа Лејди дека е лошо што поделени ни се материјалите ниедна книга не се учи целосно не сметам дека е лошо. Сеедно материјалот се учи дали на пола дали целосно книга тоа е тоа. Тој е материјалот. Дури некад е полошо на колоквиуми затоа што ни се во една недела. Па сега понеделник граганско имаш, вторник облигационо, среда семејно, четврток човекови права и секој ни е по 100-150тина и се мешаат многу предметите.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
E мислам дека е полошо и потешко со заокружување, зашто тогаш ќе треба да ја читаш цела книга, а вака со пишување, ќе си определиш, подлевлечеш битни работи и само тие ќе си ги научуш и раскажеш.

Kajgana Shop

На врв Bottom