Левица - Политичка партија

Дали ќе гласате за Левица на Парламентарните избори?

• Да

• Ќе гласам за мафијашката коалиција СДССМ-ДПМНЕ

• Не

• Ќе гласам за друга "ТРЕТА ОПЦИЈА" партија

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.577
Поени од реакции
5.300
Колку и нам да ни одговара ваков пристап, ова се само ветувања кои ниту можат ниту некои смеат (заради слободниот пазар) да се исполнат. Али народ трза на вакви ветувања, ова и ми беше муабетот кога зборев за т.н. економски мерки кои не се баш економски.
Втората точка-треба да објасни како замислува да намали вишок на ликвидност, екстра профити и делење бонуси на банкарите. Има методологија за распределба на макс износ од резултати на работење и други акти. Треба да ги проучат.
Третата, провизии-можно е, но потребен е Закон. За пресметка на провизии потребни се анализи (човечки, ресурси, техника, инфраструктура...) пред да се озаконат. Како пример, околу 1/3 од приходи и добивки на банките според НБРМ се од провизии и надоместоци.

Нето каматниот приход, како носечка компонента на вкупните приходи на банките, во 2018 година забележа намалување на годишна основа и за првпат по 2010 година имаше негативен придонес кон годишниот пораст на добивката на банкарскиот сектор“ укажуваат од Народната банка во извештајот за ризиците во банкарскиот сектор.
Оттаму објаснуваат дека нето-приходите од провизии се важна приходна ставка поврзана со редовните банкарски активности, којашто во последните пет години зафаќа околу 19 отсто, во просек, од вкупните редовни приходи.
"Анализата на структурата на нето-приходите од провизии покажува дека банките остваруваат најмногу приходи врз основа на провизии и надоместоци од вршење на платен промет во земјата, коишто објаснуваат 37,1 отсто од вкупните нето приходи од провизии и имаат најголем придонес за нивниот раст во 2018 година (од 37,2 отсто). Следни по значење се провизиите од картичното работење и од вршење платен промет со странство коишто придонесуваат со 24,2 отсто и 13 отсто, соодветно, за годишниот раст на вкупните нето-приходи од провизии. Приходите од пософистицирани, инвестициски активности, како што е управувањето со средства, имаат маргинално значење за приходите на домашните банки“, информираат од Народната банка.

Другите т.н. мерки се веројатно напишани во слободно време без да се консултираат НБРМ, МФ, Влада, банкарски сектор и други фактори (како со просечната плата од 500 евра). Можда може да се намалат/укинат (што нормално и мене ми одговара, и јас плаќам), но треба да се излезе со конкретни факти и бројки, пресметки за тие институции.

За макс каматни стапки казнени камати и слично, треба да ги проучат тон правилници, методологии и закони од НБРМ. Или ќе го сруши цел банкарски систем и НБРМ во целост и да почне со нова банкарска политика :unsure: Голем залак за мала партија.
Глеам дека следиш што се случува во тнр банкарско-финансиски сектор, ме интересира имаш ли инфо околу:
-сопственичката структура кај банките кои оперираат во северџистан, ако да каква е????
-колку од добивката која ја остваруваат ја пласираат на домашниот пазар а кој процент го изнесуваат во своите матични земји???
-каква е сопственичката структура на народната банка и колку е таа сервис на ММФ и СБ односно дали собранието на северџистан или владата имаат удел во креирањето на монетарната политика на таа и таква народна бамка?????

Има многу шпекулации кои се пласираат од “експерти“ и “експерти“ па ако може твое мислење!

Дали ти е познато дека едно од учењата на Исламот е да не се дава заем со камата, а дека истото учење го има и во Библијата, само малку изменето дека само меѓусебе нема да има камата, а за сите други е обврзувачка за да се користи како инструмент на управување,... како инаку и кому би биле газди ако секој има право да стане газда!?

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.168
Поени од реакции
37.742
А гарант во овие 76 се баш тие обични граѓани, кои цел живот штеделе да тргнат нешто на страна и не го трошеле парите на бело како него.
Леле, кутрите тие! Гревчиња, леб немале да јадат од што штеделе цел живот.
Автоматски споено мислење:

сте вие лешперите кои му се бесите на чочето од Апасиев и се палите како млади мајмуни
Тоа е таа реторика! Истата! Сега ми е јасно ми е зошто ти се палиш. ;)

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.441
Не знам колку имале или дали ги потрошиле. Мојата согледба е дека фејкерот Апасиев уште еднаш се покажува во „извонредно“ светло: наводно глуми загрижен за парите на кутриот напатен македонски народ, пошто работничка партија, нели ( :ROFLMAO: ), во два дена пиша 15 статуси, па помислив дека најверојатно нему му пропаднале парите, штом толку го здоболе. И видиш, стварно сметката на паријата - на Еуростандард.
Кој му е крив кога не е министер па да си ги повлече навреме, нели?

Иначе Павле кои омплекси ги имал од една дебата со Апасиев, секој втор статус му е за него, алал вера!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.883
Поени од реакции
12.419
Дали има негде законски регулирано министер или друг функционер да може да одговара кривично за злоупотреба на службена должност за приватни цели (повлекување на голема сума пари од банка за која има сознанија дека ќе оди бајбук)?
Можда не е за тука прашањето за темава ама пошто има доста правници (таков впечаток стекнав, можда сум грешка) во Левица, посебно лидерот, можеби може нешто да се исчепка во таа насока. Ако веќе не сакаат водечките големи партии.
Иначе Павле кои омплекси ги имал од една дебата со Апасиев, секој втор статус му е за него, алал вера!
додека професорот не реши да му врати двојно како што си умее :)

M

Macedon1um

Гостин
Не знам колку имале или дали ги потрошиле. Мојата согледба е дека фејкерот Апасиев уште еднаш се покажува во „извонредно“ светло: наводно глуми загрижен за парите на кутриот напатен македонски народ, пошто работничка парткаттија, нели ( :ROFLMAO: ), во два дена пиша 15 статуси, па помислив дека најверојатно нему му пропаднале парите, штом толку го здоболе. И видиш, стварно смеа на паријата - на Еуростандард.
Како е фејкер ? Апасиев и Левица години уназад го потенцираа и промовираа овој антилихварски (како што го кажуваат) закон за банките, а не демек изгубиле пари па сега им текнало да кројат таков закон. Ти и немаш доказ дека ИМ (не му) пропаднале пари, под 30к ги враќа државата така да шлапаш во празно само

Леле, кутрите тие! Гревчиња, леб немале да јадат од што штеделе цел живот.
Ох ти ситна душо, секој што има над 30 мора да е злобен тајкун. Не може во никој случај тука да биде некој пензионер што 50 години штедел за недај боже да му се најдат за операција или ништо слично, нека те служи здравјето само оти очигледно тоа горе го немаш.. за да не ти притреба и тебе на пр како сега во време на корона - државното здравство не функционира како што треба, и ако е нешто итно ќе мораш цела заштеда (или кредит ако немаш) да ја дадеш кај Камчев

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.168
Поени од реакции
37.742
Како е фејкер ?
Тргни од тоа дека човек со десничарски идеали е претседател на партија што се вика Левица. Не е доволно?
Ти и немаш доказ дека ИМ (не му) пропаднале пари
Јас не реков дека имам доказ, реков дека имам таков впечаток.
Ох ти ситна душо
Еве го, повторно, тој елоквентен начин на изразување, идентичен ко на лидерот на вашата партиичка. Ај, речи ми: „иди у пичку матер“, pleeeeese. :love:

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Тргни од тоа дека човек со десничарски идеали е претседател на партија што се вика Левица. Не е доволно?

Еве го, повторно, тој елоквентен начин на изразување, идентичен ко на лидерот на вашата партиичка. Ај, речи ми: „иди у пичку матер“, pleeeeese. :love:
Ти сам ќе напишеш дека Заев е Гоце Делчев или треба помош?

M

Macedon1um

Гостин
Кој се тие десничарски идеали на што ги има Апасиев, ќе можеш да ми наброиш барем 5 работи ете да не вртиш во празно ? Тоа што бара доследно да се почитуваат уставот и законите можеби е десничарски идеал :ROFLMAO: Националните интереси не прават поделба на левичари или десничари

Многу впечатоци наеднаш почнавте да имате, некако оркестрирано ги споделувате истите во последниов период на сметка на Левица и Апасиев

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.168
Поени од реакции
37.742
Ти сам ќе напишеш дека Заев е Гоце Делчев или треба помош?
:tapp:
Ова по каква логика? Ама џабе, зашто и да ти кажам дека го имам истото мислење за Заев кое веројатно го имаш и ти, секако нема да ми веруваш, затоа, ќе те оставам уште малку логички да подразмислиш.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
:tapp:
Ова по каква логика? Ама џабе, зашто и да ти кажам дека го имам истото мислење за Заев кое веројатно го имаш и ти, секако нема да ми веруваш, затоа, ќе те оставам уште малку логички да подразмислиш.
Види, не знам која ти е целта, тие 30к евра се ништо во споредба со трилионите кои се испумпани од Македонија, настрана шо не постои народ во Европа кој е понижен повеќе од нас во последните 100г.

СДСМ може комотно да се преименува во квислиншки сојуз на нашата земја, малку поелоквентно, во европејски стил, да не биде баш предавнички, а на жмро им тече низ ногавици шо би рекол Пастирот нивни, и сеа шу праиме?

Биди брилијантно логичен и одговори ми...

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Многу ме интересира кои се десничарските ставови кои ги застапува Левица. Спремен сум да заклучам дека немаш доволно познавање за политичкиот спектар и не правиш разика помеѓу лево-десно-горе-доле, ама ќе дозволам да објасниш пред да избрзам со пресуда :)

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.168
Поени од реакции
37.742
Види, не знам која ти е целта, тие 30к евра се ништо во споредба со трилионите кои се испумпани од Македонија, настрана шо не постои народ во Европа кој е понижен повеќе од нас во последните 100г.

СДСМ може комотно да се преименува во квислиншки сојуз на нашата земја, малку поелоквентно, во европејски стил, да не биде баш предавнички, а на жмро им тече низ ногавици шо би рекол Пастирот нивни, и сеа шу праиме?

Биди брилијантно логичен и одговори ми...
Се согласувам, потполно. Ако се бара корен од каде се тргна наопаку, нормално, и врапчињата знаат дека сѐ почна со СДСМ и приватизациите од кои си се офајдија само они. Да не зборам какви се не полнења на џебови, ташни, Луј Витон торби и што ли уште не имало низ годините нивно владеење и крадење. Видиш, и јас дури погрешно резонирав по првото твое мислење, и те ставив во кошот на тие кои така логички размислуваа - ако не си со мене, тогаш мора да си против мене, ама ете, дури и за ЖМРО сме го делеле ставот. ДПМНЕ и СДС се двете најголеми зла кои и се случиле на Македонија од осамостојувањето до сега. И се согласувам дека мора цел тој плевел да се искорени. Ама со Апасиев ли? Со професор кој во јавни излагања употребува речник кој не му доликува на уличар или овчар? Со човек кој (не знам како точно било, ама) го обвинуваат дека ја украл партијата чиј претседател е сега? Не знам. Имав и јас големи очекувања од Левица, имаше таму многу паметни деца, деца кои не се истрчаа да коалицираат со Заев како што направија некои нивни „соборци“ ко Павле или Туфегџиќ, со уште повеќе ја зацврстија мојата верба во нив. Ама не знам што се случи, искрено. Изгледа народот тука повеќе му верува на некој што се чалами отколку на некои млади, прогресивни сили кои би работеле за народот. Ама тоа е. Нема назад, а до денот кога некој би можел да ги порази синиве и црвениве (иако веќе не знам и кој е кој), ќе останам да си мечтаам.

P.S. За тие 30k евра не велам дека се проневерени како трилионите на СДС за кои веројатно си во право, реков. Не се споредува едниот муабет со другиот.

кои ги застапува Левица.
Апасиев, не Левица.

А да си ја прекрстите темава во: Фан клуб на Димче Велешанчето со 10 просек на Правен? Еве, ве оставам сами да си се дружите.

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Апасиев, не Левица.

А да си ја прекрстите темава во: Фан клуб на Димче Велешанчето со 10 просек на Правен? Еве, ве оставам сами да си се дружите.
Не добив одговор.

Kajgana Shop

На врв Bottom