Левица - Политичка партија

Дали ќе гласате за Левица на Парламентарните избори?

• Да

• Ќе гласам за мафијашката коалиција СДССМ-ДПМНЕ

• Не

• Ќе гласам за друга "ТРЕТА ОПЦИЈА" партија

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Член од
9 мај 2018
Мислења
1.628
Поени од реакции
2.168
@Acid 10 страни уназад немаат врска со насловот на темата. Нема смисла ова... :)

D

Deleted member 12196

Гостин
Тој референдум ќе се одржи кога ќе треба да станеме членка на ЕУ, ние сеуште не сме членка.
Сменет е само уставот, за тоа собранието има ингеренции.
Дали воопшто размислуваш што пишуваш? Употреби го малку мозокот, не лупај без врска.
10-20 години ќе преговараме, ќе отвораме поглавје по поглавје и на крај ќе распишеме референдум. АЈДЕЕЕ! Што ако тој референдум е неуспешен? Џабе преговорите и поглавјата!

Некоја чудна логика имаш!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Дали воопшто размислуваш што пишуваш? Употреби го малку мозокот, не лупај без врска.
10-20 години ќе преговараме, ќе отвораме поглавје по поглавје и на крај ќе распишеме референдум. АЈДЕЕЕ! Што ако тој референдум е неуспешен? Џабе преговорите и поглавјата!

Некоја чудна логика имаш!
80% од населението е за членство во ЕУ и НАТО, и опозицијата и власта се за членство во ЕУ и НАТО.... И што ако тој референдум бил неуспешен?!
Отиде јабана темата за Левица
Прашав и претходно - Освен заложба за укинување на преспанскиот договор и ставање крај на сите евроатлански перспективи, што друго понудила левица?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.517
Поени од реакции
24.300
Не, не е обврзано на ништо! Затоа се вика консултативен - советодавен. Може но не мора да донесе одлука.
Дали и каква одлуја ќе донесе собранието зависи само од пратениците.
Dobro toa go resivme, sobranieto mozi da si donese odluka kakva sto saka bez razlika na referendumskiot rezultat ako toj e konsultativen. Ako e toa taka togas voopsto ne bi trebao tebe da ti pravi razlika kolku izlegle i glasale Za i kolku bojkotirale i vo dvata slucai, treba da ti bidi isto zatoa sto vo proviot slucaj sobranieto e dolzno da ja pocituva odlukata na referendumot kakva i da e taa, a vo vtoriot slucaj ne e dozlno da ja pocituva odlukata na referendumot kakva i da e taa. Na ova cinam i ti potvrdi deka e taka, da ne recam se slozi. Arno ama prethodno se povikuvas na referendumskata zelba na neznam kolku gragjani koi izlegle na referendum i glasale pozitivno na istiot vo smisla deka taa ima pogolema vaznost od zelbata na ogromno mnozinstvo koe resilo da bojkotira samo i samo zatoa sto referendumot bil konsultativen sto sto na nekoj nacin i ja opravduvas odlukata na sobranieto, demek im izlegla vo presret ili im ja ispocituvalo nivnata zelba. Neznam dali mene taka mi se cini no kako da imas konflikt na stavovi.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Dobro toa go resivme, sobranieto mozi da si donese odluka kakva sto saka bez razlika na referendumskiot rezultat ako toj e konsultativen. Ako e toa taka togas voopsto ne bi trebao tebe da ti pravi razlika kolku izlegle i glasale Za i kolku bojkotirale i vo dvata slucai, treba da ti bidi isto zatoa sto vo proviot slucaj sobranieto e dolzno da ja pocituva odlukata na referendumot kakva i da e taa, a vo vtoriot slucaj ne e dozlno da ja pocituva odlukata na referendumot kakva i da e taa. Na ova cinam i ti potvrdi deka e taka, da ne recam se slozi. Arno ama prethodno se povikuvas na referendumskata zelba na neznam kolku gragjani koi izlegle na referendum i glasale pozitivno na istiot vo smisla deka taa ima pogolema vaznost od zelbata na ogromno mnozinstvo koe resilo da bojkotira samo i samo zatoa sto referendumot bil konsultativen sto sto na nekoj nacin i ja opravduvas odlukata na sobranieto, demek im izlegla vo presret ili im ja ispocituvalo nivnata zelba. Neznam dali mene taka mi se cini no kako da imas konflikt na stavovi.
Немам конфликт на ставови, поентата ми е да посочам на дволичноста да се направат ништожни гласовите на над пола милион луѓе а потоа истите тие лицемери да се повикуваат на волја на народот. Затоа се повикувам на референдумскиот резултат.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.517
Поени од реакции
24.300
Немам конфликт на ставови, поентата ми е да посочам на дволичноста да се направат ништожни гласовите на над пола милион луѓе а потоа истите тие лицемери да се повикуваат на волја на народот.
Imas imas. Ako bese zadolzitelen togas ke se povikuvase na voljata na narodot a taa vo slucajot ke bese na onie sto bojkotirale. Vaka deka konsultativen e togas licemeri bile onie koi se povikuvale na voljata na narodot.
Автоматски споено мислење:

@Raziel go citam ustavot i ovoj del nekako ja mati vodata.
Член 120
Предлог за стапување во сојуз или заедница со други држави или истапување од сојуз или заедница со други држави можат да поднесат претседателот на Републиката, Владата или најмалку 40 пратеници.

Одлуката за стапување или истапување од сојуз или заедница со други држави ја донесува Собранието со двотретинско мнозинство гласови од вкупниот број пратеници.

Одлуката за стапување или истапување од сојуз или заедница со други држави е усвоена, ако на референдум за неа гласало мнозинството од вкупниот број избирачи.
Vaka kako sto e napisano ima dva nacini da se usvoi odluka za pristapuvanje ili odstapuvanje.
Ednata e dvotretinsko mnozinstvo vo sobranie a drugata e po pat na referendum vo koj pozitivno se izjasnale mnozinstvoto od vkupniot broj na izbiraci. Iskreno ne gledam kako ednoto so drugoto e povrzano i vaka mi deluvaat kako dva nezavisni nacini eden od drug za nosenje na takva odluka, posebno sto ako odlukite na referendum se zadolzitelni togas zosto za toa bi glasale dvotretinsko mnozinstvo na pratenici kako potvrda. Ako ne glasaat togas sto ?
Ako ne ti e tesko ova malce da go razglobime.

Последно уредено:
Член од
28 март 2006
Мислења
17.892
Поени од реакции
12.428
Прашав и претходно - Освен заложба за укинување на преспанскиот договор и ставање крај на сите евроатлански перспективи, што друго понудила левица?
Додека народецот вади туѓи пасоши, се изјаснува со туѓински произход за да живее и работи во истите тие евроатлантски држави, јасно ми е.
Ако сакаш да читаш збирка вицеви :) , еве што нуди

ќе праеле аграрна реформа, ќе го враќале социјализмот, ќе воведувале антиимперијализам, ќе ги изедначеле цените на приватни и државни здравствени услуги заради правото на бесплатно здравство.

За подолга програма вели, ууупс, page not found

Последно уредено:
Член од
9 мај 2018
Мислења
1.628
Поени од реакции
2.168

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.531
Поени од реакции
4.366
...еманципација на народот..
Глеј, нема да мижам и да ќутам, уште тука утка.
Увек има да има некој што ќе биде на дното на хиерархијата...
Увек ќе има некој што ќе јаде ќотек, што ќе работи како мазга, што ќе биде топовско месо...
Сталин и мао гарант не копале по ниви , не се бореле у први борбени линии цело време, и не гладувале..
Тие ги ти тргнале феудалните структури со и заменили со нивни сопствени...
на крајот на краиштата не еманципирале апсолутно никого во правилна смисла на зборот...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Imas imas. Ako bese zadolzitelen togas ke se povikuvase na voljata na narodot a taa vo slucajot ke bese na onie sto bojkotirale. Vaka deka konsultativen e togas licemeri bile onie koi se povikuvale na voljata na narodot.
Па волјата на народот не е спорна, бојкотирачите беа против, 630 000 беа за. На претседателските избори видовме и колку биле против, околу 340 000, и 33 000 против на референдумот што гласаа.
Зошто би бојкотирале ако не биле свесни дека преовладуваат оние за?

Im rekov da ne go citiraat ludakot ama ne slusaat :toe:
Ставрев да не е на форумов? :pos:

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Vaka kako sto e napisano ima dva nacini da se usvoi odluka za pristapuvanje ili odstapuvanje.
Ednata e dvotretinsko mnozinstvo vo sobranie a drugata e po pat na referendum vo koj pozitivno se izjasnale mnozinstvoto od vkupniot broj na izbiraci. Iskreno ne gledam kako ednoto so drugoto e povrzano i vaka mi deluvaat kako dva nezavisni nacini eden od drug za nosenje na takva odluka, posebno sto ako odlukite na referendum se zadolzitelni togas zosto za toa bi glasale dvotretinsko mnozinstvo na pratenici kako potvrda. Ako ne glasaat togas sto ?
Ako ne ti e tesko ova malce da go razglobime.
Нема два независни начини, еден е. Имаш предлог, тој предлог оди во собрание, собранието носи одлука и таа одлука на референдум народот ја усвојува, значи ја потврдува, се согласува со неа. Ова за да се обезбеди широк национален консензус за прашања од ваков вид, да нема самоволие и да не се дозволи на посреден начин со купување на гласот на некојси Ушле, да се разнебити цела држава.
Изгледа јазикот ве буни, па ги мешате поимите. Знаеш како да го читаш ова? Како поимите пресуда и правосилна пресуда. Пресудата мине низ период на „инкубација“ пред да стане правосилна и да произведе дејствие. Додека не стане правосилна, подлежи на лекови(жалби, молби, заштити на законитост, интервенции од повисок суд...). Референдумот ја дава правосилноста на собраниската одлука, затоа што народот е повисокиот суд во случајов.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.517
Поени од реакции
24.300
Нема два независни начини, еден е. Имаш предлог, тој предлог оди во собрание, собранието носи одлука и таа одлука на референдум народот ја усвојува, значи ја потврдува, се согласува со неа. Ова за да се обезбеди широк национален консензус за прашања од ваков вид, да нема самоволие и да не се дозволи на посреден начин со купување на гласот на некојси Ушле, да се разнебити цела држава.
Изгледа јазикот ве буни, па ги мешате поимите. Знаеш како да го читаш ова? Како поимите пресуда и правосилна пресуда. Пресудата мине низ период на „инкубација“ пред да стане правосилна и да произведе дејствие. Додека не стане правосилна, подлежи на лекови(жалби, молби, заштити на законитост, интервенции од повисок суд...). Референдумот ја дава правосилноста на собраниската одлука, затоа што народот е повисокиот суд во случајов.
Ok, ne sum pravnik niti pak ekspert po ustavno pravo ili taka nesto no koga se cita mene iskreno taka mi deluva. Neznam sto gi kostase da dodadat nekoj zbor vo seto toa za da nema dilemi vo smisla otkako e izglasano vo sobranieto so dvotretinsko mnozinstvo se raspisuva referendum so koj ako pozitivno se izjasnile povekje od polovinata od vkupniot broj izbiraci odlukata na sobranieto e potvrdena. Tie dva na oko nezavisni nacini na potvrduvanje da gi spojat vo eden nedeliv i jasno preciziran nacin. Vaka imame razlicno tolkuvanje, Ti toa go tolkuvas vaka, ajde jas i ne sum tolku biten kako go tolkuvam no ocigledno i mnogu drugi ne se slozuvaat so tebe. Za ustavniot sud, vlasta i nivnite eksperti da ne ni pravime muabet, tie ocigledno voopsto nemaat problem so tolkuvanjeto na toj clen od ustavot koj ocigledno e razlicen od tvojot.

Па волјата на народот не е спорна, бојкотирачите беа против, 630 000 беа за. На претседателските избори видовме и колку биле против, околу 340 000, и 33 000 против на референдумот што гласаа.
Зошто би бојкотирале ако не биле свесни дека преовладуваат оние за?
Zosto mesas referendum i izbori za pretsedatel? Mislam poprilicno jasno ti go doloviv delot kade imas razlicni arsini okolu rezultatite od referendumot. Dali bil zadolzitelen ili konsultativen brojot na tie sto bojkotirale e toj. Ednas ti e ok i gi zemas vo predvid, ednas ne. Bi trebalo i vo dvata slucai da ti bidi isto a sto potamu se desavalo e sosem drug muabet.

Последно уредено:
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Ok, ne sum pravnik niti pak ekspert po ustavno pravo ili taka nesto no koga se cita mene iskreno taka mi deluva. Neznam sto gi kostase da dodadat nekoj zbor vo seto toa za da nema dilemi vo smisla otkako e izglasano vo sobranieto so dvotretinsko mnozinstvo se raspisuva referendum so koj ako pozitivno se izjasnile povekje od polovinata od vkupniot broj izbiraci odlukata na sobranieto e potvrdena. Tie dva na oko nezavisni nacini na potvrduvanje da gi spojat vo eden nedeliv i jasno preciziran nacin. Vaka imame razlicno tolkuvanje, Ti toa go tolkuvas vaka, ajde jas i ne sum tolku biten kako go tolkuvam no ocigledno i mnogu drugi ne se slozuvaat so tebe. Za ustavniot sud, vlasta i nivnite eksperti da ne ni pravime muabet, tie ocigledno voopsto nemaat problem so tolkuvanjeto na toj clen od ustavot koj ocigledno e razlicen od tvojot.
Едно е толкувањето, тоа е еден член, а ставовите ги разработуваат елементите кои го содржат тој еден член. Елементите се три: предлог, одлука, усвојување.
Инаку, имам целосно разбирање дека ве буни. Еве неколку страни веќе имаме некој шо ништо не разбрал, ама се утепа од ароганција и петелчење, затоа шо, ете, така му личело него на око. Гледа различни зборови, гледа одлука и усвојување, исти му се бе. Гледа сојуз и заедница на едно место, организација на друго, па и тие му се гледаат како да се истото нешто. Не се. :D
Правниот јазик е таков, малце глупичок и го отуѓува граѓанинот од можноста да му пристапи лесно. Дури и ја, во претходниот пост напраив лапсус, напишав дека правосилна пресуда произведува дејствие, а не дејство. Дејствие е нешто сосем различно од дејство и гледаш, ни некој приметува, ни на некој му е битно. Ама е битно. Се паѓа на испит за тоа. Затоа и заштитата на уставноста/законитоста треба да биде у надлежност на озбилни луѓе, професионалци и домаќини шо сериозно се вложиле во работата. Во чија надлежност е - знаеме.

Kajgana Shop

На врв Bottom