мкд владе
arch-enemy
- Член од
- 21 ноември 2009
- Мислења
- 19.517
- Поени од реакции
- 24.297
Se e toa vo red, ete i mene kako Makedonec mi odgovara ova tolkuvanje na toj clen od ustavot arno ama vo realnosta ne e bas taka. Kako sto mozeme da vidime site izmeni si pominaja so drugiot nacin na tolkuvanje na ustavot. Realnosta e deka prvo ustavot ni e mnogu nedorecen i so toa se otvora prostor za vakvi razlicni tolkuvanja na eden ist clen vo zavisnost na koj kako mu odgovara. I drugo koj e toj organ sto e odgovoren za pravilno tolkuvanje na ustavot? Ustaven sud? Toj sto veli okolu ova? Koj e vo pravo okolu tolkuvanjeto ? Izgleda ne me buni samo mene ( sto e i razbirlivo, jas razbiram omov zako ) tuku skoro site.Едно е толкувањето, тоа е еден член, а ставовите ги разработуваат елементите кои го содржат тој еден член. Елементите се три: предлог, одлука, усвојување.
Инаку, имам целосно разбирање дека ве буни. Еве неколку страни веќе имаме некој шо ништо не разбрал, ама се утепа од ароганција и петелчење, затоа шо, ете, така му личело него на око. Гледа различни зборови, гледа одлука и усвојување, исти му се бе. Гледа сојуз и заедница на едно место, организација на друго, па и тие му се гледаат како да се истото нешто. Не се.
Правниот јазик е таков, малце глупичок и го отуѓува граѓанинот од можноста да му пристапи лесно. Дури и ја, во претходниот пост напраив лапсус, напишав дека правосилна пресуда произведува дејствие, а не дејство. Дејствие е нешто сосем различно од дејство и гледаш, ни некој приметува, ни на некој му е битно. Ама е битно. Се паѓа на испит за тоа. Затоа и заштитата на уставноста/законитоста треба да биде у надлежност на озбилни луѓе, професионалци и домаќини шо сериозно се вложиле во работата. Во чија надлежност е - знаеме.
Se sekjavam imase i borbi okolu brojot na pratenici okolu dvotretinskoto mnozinstvo. Dali bile 80, 81 itn itn.
I za kraj ete da recime deka Ti pravilno go tolkuvas ustavot, drugite ne. Sto so toa, kako toa ke promeni nesto? Ili ete ne ti, ustaven sud donesi takva odluka deka tvojot nacin na tolkuvanje na toj del od ustavot e toj pravilniot. Sto potoa ?