Сестра ти секако прави најубави сендвичи. А и многу сака сендвич со виршла.На ставре му здосадија северџанските сендвичи, сеа сака од нашите малце да проба
Само што ја отворивме, и клиентелата од ден на ден се шири. Ставре е меѓу првите и ќе се потепа за еден сочен сендвич.Мислам дека сендвичарата не е отворена, и прашање е дали ќе има сендвичи![]()
убоо рече братот.
Социјализмот е суштински лоша идеја, а ефикасен капитализам со социјални политики(како на пример во нордиските земји) е сосем нешто друго.за социјализам треба широка народна свест и самосвест, еден чоек не ја управа работата.........дебати рекол ова или она,па реплика па медиум па портал - ефтин ПиаР
оваа е "држава" на ефтини партиски пацови, така и ќе остани
Социјализмот е преодна фаза кон Комунизмот.... највисока достигната свест и самосвестСоцијализмот е суштински лоша идеја, а ефикасен капитализам со социјални политики(како на пример во нордиските земји) е сосем нешто друго.
У однос на Кацарска сум субјективен и ќе пишам дека тоа не се гадости, на таа малку и е.@Raziel
Мене ме интересира какви зе законските норми за вакви случаи, и дали вака смее да навредува и да користи ваков речник? Дали може да го тужат за вакви гадости?
![]()
МИЦКО НЕ ДАВАЈ ОСТАВКА, ОСТАНИ, СЛАБО ВМРО, СИЛНА МАКЕДОНИЈА, ИНАКУ МИ СЕ ГАДИ И ОД ТЕБЕ А БОГАМИ МИ СЕ ГАДИ И ОД МИЈАЛКОВ И ОД РАНГЕЛОВА И ОД ФИЛИП ПЕТРОВСКИ И ОД ПОПОВСКИ, СВЕ СЕ ТОА ИСТИ ЃУБРИЊА!
Све ѓубре до ѓубре. Од Мијалков па до Рангелова. Од Поповски па до Петровски. Све е тоа олош, багра, мафијаши расипани, ни ја цицаа крвта и се потепаа кој повеќе и погусто да срка! Да ви ја е... ја на вас сите мамицата. Ништо вие не сте поарни нити од Грујо нити од Мицко. Бездушници...maktel.mk
Или овој?
![]()
КАЦАрска - Дудинка
Најголемиот срам на Македонското судство, а заедно со Русковска и правосудство, “судијката“ Добрила Кацарска, се најде погодена оти на спот од изборната кампања на ВМРО ДПМНЕ е покажана како она што е: Џелат, страшило, партиски послушник, исполнувач на наредби и желби на премиерот. Таа пачавра...www.dudinka.org
??И пак гласајте за Левица.
![]()
ЕДНО МЕТРО ВИСОКИОТ И 50 КИЛА ТЕШКИОТ АПАСИЕВ ЈА ИЗВАДИ ОД ПАМЕТ ЈАВНОСТА: ЗА 24 ЧАСА ЌЕ ПОЧНАМ ДА ИДАМ ПО ДОМОВИ И ЌЕ УБИВАМ ЧЛЕНОВИ НА СДСМ КОИ МИ СЕ ЗАКАНУВААТ! - НАРОДЕН ГЛАС
– Ми се закануваат по живот, еве им ветувам уште еднаш ако ми се закант за 24 часа ќе ги најдам и ќе им одам дома и ќе ги решам! Застрашувачка закана на 50 кила тешкиот и едно метро високиот лидер на Левица, Апасиев. Комплексот на џуџе му го има разорено мозокот на овој човек, […]narodenglas.com
Проблем имаме.Профилот на Апасиев е и те како соодветен за моменталниве политички услови, кога владее сервилност, полтронизам, клиентелизам, кога професијата политичар е наследна и привилегија само за оние кои ги "красат" горенаведените "епитети", кога имате фосилни остатоци од комунистичката школа, истрошени политичари попут Шекеринска, тендер бизнисмени кои што изиграваат политичари, продадени професори и сенилни академици кои што се безгласна буква, квази интелектуала спонзорирана од "невладини" организации... Излага Апасиев, дете на обична радничка фамилија, се пробил низ образовните и институционални корумпирани лавирнити, каде што непотизмот царува и уште непрооден ти става сопки, догурал до професор, сега станува и пратеник.
Цела "крем" политичка, новинарска полтрон фела ја фаќа масовна хистерија, му се дешава баг во матриксот и со сите сили пробуваат да го решат, се фаќаат за сламки, за речник, идеологија, му девалвираат струка, истите тие кои што се до гуша закопани во криминал и се дават во сопствените фекалии говорат за морал, а реално можат само да му се фатат.
Левица е единствената партија во Македонија. Сите останати се просјаци.Проблем имаме.
Процентуално, најголем дел од населението не е високо образувано - не е во неговиот филм.
Втор најголем процент е образувано население кое е од поранешната средна класа и сега тука има потенцијал за гласачи, но (огромно НО), голем дел се исселени затоа што осетиле или лична неправда или ја сфатиле жабокречината и исто така, голем процент од истите се демотивирани за гласање. Овој дел од населението нема уште многу потенцијал како број на гласачи.
Третиот дел од населението се шип.тари - тие освен учк, колење, зборење на нивни јазик, урлање на џамии, газење луѓе по улица - ништо друго не ги мотивира.
Од овие три групи, само онаа првата е некако „пробивлива“ и тоа само преку прљава игра и такозван клиентелизам, шо на големо е познат меѓу народов како „сендвич“.
Во политиката за да успееш не е само шо збориш, туку што даваш. И Интегра збореа убави работи - монорејл до Драчево - шо има лошо у тоа?
Гласачкото тело на дпне во минатото добиваше доста трошки и прилично многу должи кон локалните штабови, а штом еднаш добиеш тендер да искречиш локален ќенеф, надежта дека и утре ќе те викнат за истото, многу тешко умира.
сдс го нема тоа - они на микро ниво ништо не им даваат на своите и затоа имаат 200 избори изгубено до сега, а тие шо ги имаат добиено се тешки местенки.
Така да....партијава нека си гледа у кои води лови, ако мисли да опстане. Ок, тие шо ги попали, ги попали - кои се другите? Уште има луѓе шо викаат „абе пенкало не дадоа“....сеа за наша општа несреќа, такви волови имаат право на глас и се мнозинство.....ќе дојде денот кога ќе треба од нив да се бара глас - а за тоа овие гомнари што не тонат 30 години се цареви. Не сфаќаат они ни Маркс, ни Енгелс...
Сакав и ова да пишам - понапред и јас го критикував за тие глупостите со Израел, па некој оди до таму тоа да го нарекува „меѓународна политика“ и сеа дури е предмет на исмевање. Јас пишував дека не треба да праи дефокус и да не се бави со тривијални работи, а тешката патетика доаѓа од двеве банди од кои тотално забегаа у две крајности од кои едната беше тотална самоизолација со платонска љубов кон Путин (не кон Русија), а другата (актуелнава) - као курва шо сака сите рекорди да ги сруши за кој све стигнал да и го натегне - никаков интегритет, достоинство, почит кон себе, кон сопствена историја. Сакам да кажам дека покрај такви две мизерни гнасотии, најбитно е прво да се покаже достоинство и да не се 'ржи, туку да се фокусира на максимално задржување на сопствениот интегритет и значењето у целиот меѓународен контекст. Надворешната политика е практично глумење на пријателства од чист интерес и само глупи политичари зборат гневно и со крв во уста....ме заболе стапот мене за Израел искрено. Се знае кој ни е фокус - 4ти непријатели у соседство и главните светски сили, кои ни се уште поголеми непријатели - битно е со нив како се игра.
Анализата околу профилот ми е чисто онака дадена како факор кој што би можел да пали кај одреден дел од гласачкото тело. Не знам дали е тенденциозна, со предумисла создадена ама гледам оти се ствара некаков мит околу него, некакви романтичарски гледања во стилот, Тито беше машинобравар радничка класа, чоек од народот, Исус беше столар, не благородник, Апасиев е дете на стечајци, од обична фамилија наспроти децата на транзициските профитери, татко му бранител...ми ја сфаќаш поентата. За некој што е само површно запознат со интерните работи на партијата левица, идеологијата што ја застапуваат, го слушнал интервјуто во петокот на Канал 5, додека чекал да му почне омилената турска серија, можно е да има ефект.Проблем имаме.
Процентуално, најголем дел од населението не е високо образувано - не е во неговиот филм.
Втор најголем процент е образувано население кое е од поранешната средна класа и сега тука има потенцијал за гласачи, но (огромно НО), голем дел се исселени затоа што осетиле или лична неправда или ја сфатиле жабокречината и исто така, голем процент од истите се демотивирани за гласање. Овој дел од населението нема уште многу потенцијал како број на гласачи.
Третиот дел од населението се шип.тари - тие освен учк, колење, зборење на нивни јазик, урлање на џамии, газење луѓе по улица - ништо друго не ги мотивира.
Од овие три групи, само онаа првата е некако „пробивлива“ и тоа само преку прљава игра и такозван клиентелизам, шо на големо е познат меѓу народов како „сендвич“.
Во политиката за да успееш не е само шо збориш, туку што даваш. И Интегра збореа убави работи - монорејл до Драчево - шо има лошо у тоа?
Гласачкото тело на дпне во минатото добиваше доста трошки и прилично многу должи кон локалните штабови, а штом еднаш добиеш тендер да искречиш локален ќенеф, надежта дека и утре ќе те викнат за истото, многу тешко умира.
сдс го нема тоа - они на микро ниво ништо не им даваат на своите и затоа имаат 200 избори изгубено до сега, а тие шо ги имаат добиено се тешки местенки.
Така да....партијава нека си гледа у кои води лови, ако мисли да опстане. Ок, тие шо ги попали, ги попали - кои се другите? Уште има луѓе шо викаат „абе пенкало не дадоа“....сеа за наша општа несреќа, такви волови имаат право на глас и се мнозинство.....ќе дојде денот кога ќе треба од нив да се бара глас - а за тоа овие гомнари што не тонат 30 години се цареви. Не сфаќаат они ни Маркс, ни Енгелс...
Сакав и ова да пишам - понапред и јас го критикував за тие глупостите со Израел, па некој оди до таму тоа да го нарекува „меѓународна политика“ и сеа дури е предмет на исмевање. Јас пишував дека не треба да праи дефокус и да не се бави со тривијални работи, а тешката патетика доаѓа од двеве банди од кои тотално забегаа у две крајности од кои едната беше тотална самоизолација со платонска љубов кон Путин (не кон Русија), а другата (актуелнава) - као курва шо сака сите рекорди да ги сруши за кој све стигнал да и го натегне - никаков интегритет, достоинство, почит кон себе, кон сопствена историја. Сакам да кажам дека покрај такви две мизерни гнасотии, најбитно е прво да се покаже достоинство и да не се 'ржи, туку да се фокусира на максимално задржување на сопствениот интегритет и значењето у целиот меѓународен контекст. Надворешната политика е практично глумење на пријателства од чист интерес и само глупи политичари зборат гневно и со крв во уста....ме заболе стапот мене за Израел искрено. Се знае кој ни е фокус - 4ти непријатели у соседство и главните светски сили, кои ни се уште поголеми непријатели - битно е со нив како се игра.
Системот на владеење што функционира во светот моментално може слободно да се нарече бипартизам. Така да трета опција ниту кај нас нема да има.. Може само да се замени една од опциите, ама тоа пак ќе биде декларативно, пошто фактички ќе остане истоАнализата околу профилот ми е чисто онака дадена како факор кој што би можел да пали кај одреден дел од гласачкото тело. Не знам дали е тенденциозна, со предумисла создадена ама гледам оти се ствара некаков мит околу него, некакви романтичарски гледања во стилот, Тито беше машинобравар радничка класа, чоек од народот, Исус беше столар, не благородник, Апасиев е дете на стечајци, од обична фамилија наспроти децата на транзициските профитери, татко му бранител...ми ја сфаќаш поентата. За некој што е само површно запознат со интерните работи на партијата левица, идеологијата што ја застапуваат, го слушнал интервјуто во петокот на Канал 5, додека чекал да му почне омилената турска серија, можно е да има ефект.
Јас лично мислам дека има потенцијал и за повеќе пратеници на евентуални предвремени избори в година, под услов ако го задржи моментумот. Има уште доста неопределени гласачи од каде што може да се испумпуваат гласови и да се билда конто.
Хипотетички гледано во иднина, ако успеат да станат некаков политички фактор со поголема парламентарна тежина, стапат во коалиција, поделат функции, е тогаш ќе збориме за клиентелизам.
Мене ми е јасно за што збориме. Независно од морализирањата на Апасиев и неговоите чесни намери, опортунистичките пориви на народот кај нас се посилни од идеолошките. Ако намирисаат можност за партиско вработување ќе му се накотат такви во партија. Сакал неќел, ако успее да се факторизира уште повеќе во иднина, ова сценарио тешко дека ќе го одбегне. Особено кога пренапумпаните очекувања околу неговата програма ќе издишат и ќе мора да се прилагоди со политиките на неговиот коалиционен партнер.
Терање опозиција на долг рок не гледам како ќе му биде исплатливо. Сега е интересно, ново, еднаш кога ќе се навикне народот ќе си побара друга занимација. Не смее да си дозволи да остане само типот со косата шо беше јак на вилица.
Парламентарна победа, не знам како е возможна во моменталнава мафијашко политичка констелација. Него со два пратеника сега му претат, што ќе биде за после ако му откине повеќе.
Јас искрено сакам да успеат да се факторизираат како уште една политичка опција, освен актуелните две. Здраво е да еволуираме од овој тридецениски бипартизам. Уживам да го слушам Апасиев на интервјуа, иако за некои работи збори дилетантски, делот околу внатрешната политика, посебно правото мислам дека му е ,,спот он".
Надворешната политика реков оти му е срање, ама пак и Апасиев индиректно изјави дека им е чисто про форма, онака симболички поставена во програмата, чисто колку да се означи таа заедничка левичарска нота со остатокот левичарски партии во светот. Мислам оти не е до толку глуп да верува во такви утопии, ако воопшто и дојде во позиција за да ги реализира.
По што ја гледам темава како простор каде што можеме да си ги изразиме нашите политички фантазии, а Левица со Апасиев служи како подлога за истите, мене ми е доволно да ги гледам политиките на сдс-дпмне разголени, Апасиев е лик кој што тоа го прави. Ако успее да постигне некаков политички успех во дадениве мафијашки околности, ќе го рачунам тоа како политички квантен скок за нас. Уште ако успее и да се наметне како фактор со повеќе пратеници во иднина, го ослабе двојството - картелот сдс-дпме, успее да изгради позиција за да ги уценува и притоа протне некоја од неговите посуштински политики од програмата, и тоа е за мене успех. Самиот факт што се зборува за теми кои што во нашиот политички простор беа табу, исто го земам за успех.Системот на владеење што функционира во светот моментално може слободно да се нарече бипартизам. Така да трета опција ниту кај нас нема да има.. Може само да се замени една од опциите, ама тоа пак ќе биде декларативно, пошто фактички ќе остане истоПрашањето е само дали ќе дојдат луѓе со искрена намера да не истргаат од ова срање...