Се извинувам што активирам долго неактивна тема, но пишувам за да му се најде на некој што планира да прави ласерска корекција.
Кратка историја за мене, кратковид од 9 години, носев очила а од 2014 меки контактни леќи. Стигнав до - 5.50 диоптер со -1.0 цилиндар во левото око и -0.75 во десното.
И конечно ми здосади од леќи раствори, па вакви, па онакви па солзење и сл. Решив да направам ласерска корекција во Систина.
Пред интервенцијата има детален преглед кој трае скоро два сати и чини 4200 ден. Бев на прегледот и испадна дека имам ептен дебели рожници со 594 микрометри во едното и 607 микрометри во другото око. Ова е супер вест за ласерка корекција оти ако не се доволно дебели рожниците интервенцијата не може да се направи. За да ја симнат диоптријата ја истенчуваат рожницата. Ако имате тенки рожници, нема што да симнат а што да остане во окото.
Ми закажаа корекција за едно три недели по прегледот. Бев, цела интервенција трае не повеќе од 15 минути и има анестезија со капки. Нема никаква болка.
Послем интервенцијата видот е заматен ама пак се гледа доволно јасно за да функционирате (но не и да возите!) барем јас гледав така ама за неколку часа се полека се оправи.
За 24 часа има контрола на која го видов најситниот ред, минус една буква што е супер резултат за толку кратко време послем операција.
Еве три дена послем корекцијата, пишувам на ПЦ без проблем и на наредните контроли се надевам дека видот ќе ми биде додатно избистрен.
Накратко, ако некој планира да прави корекција, немој да се мислите. Една од најдобрите одлуки што ги имам направено евер. Со една забелешка, мора да имате добар вид и пред корекцијата со очила или леќи, ако немате добар вид, ласерот нема да ве среди и џабе потрошени пари ќе ви бидат.
Ако имате некој дополнителни прашања, пп.