Прво и основно правило кое е кобно за да се разбере тој дел од историјата на Македонија, се нарекува ПРОПАГАНДА. Великобугарската пропаганда е дефинитивно најмасовната...Смиот Хаџи-Николов кажува „Во бугарското училиште не учеа дека во Тесалија некогаш живееле бугари, но тие биле погрчени од страна на грците“ ...Тесалија??? Бугари????
Второ, Александров е човек потписник на Мајскиот манифест(со ополномоштување) исто како и Димитар Влахов...Како и останатите водачи на ВМРО...
Убаво што го спомна Влахов...Јас сум роднински поврзан со Влахов, мојот прадедо Никола Влахов бил прв братучед со Димитар...Никола бил Војвода на чета од 400 комити во Овче поле, во времето на Александров, Никола никогаш не потпаднал во сомнение дека е Бугарин...Не поради тоа што е влав, туку поради тоа што се чувствувал Македонец! Близок соработник на неговиот братучед и врска со Александров. Дедо ми, син на Никола е суште жив, и покрај десетте години во Голи Оток(поради сепаратизам) и покрај тоа што од корен ја мрази бугарија....несомнено затоа што татко му е убиен токму по наредба на царскиот двор...Ако не веруваш, контактирај ме, ќе те однесам да ти раскаже...Денешниот актер Гоце Влахов е исто од таа фамилијарна гранка, т.е. мој чичко, и тој ги знае истите работи па дури и подобро...
Второ, колку што има грцизми во Македонскиот јазик, толку има и Македонизми во свахили.
Трето, името на Организацијата никогаш не бил БМОРК! Како „добар познавач“ на овој дел од Македонската историја, сигурно би знаел дека во 1894 година, донесуваат одлука Организацијата да се вика МРО „Македонска Револуционерна Организација, а комитетот „Централен македонски револуционерен комитет“, скратено ЦМРК...„БМОРК“ докуметот е фалсификат, и не вреди да го спомнуваш затоа што таква работа никогаш не постоела!
Четврто, плукаш по водачите на ВМРО...Сврти се накај Даме Груев малку...цитирам:
"Ако постои грчка и српска пропаганда, зошто да не може да постои и бугарска. Таа постои. Има бугарски политичари кои се поголеми наши непријатели од Грците и Србите. Под имињата на мошне познати шефови тие испраќаат чети во Македонија да агитираат за анексионистичката идеја... Тука има место само за една Организација, а тоа е народната, македонската"
Дадената изјава е за шкотското списание „Blackwoods magazine“
Го спомна Поп Арсов и неговата „Лоза“...И продолжи со небулозите...срамота...таков „познавач“ на оваа историја, а да заборави на:
„Тешко е, Сарафов, кога човек ќе падне еднаш морално пред луѓето, нели?Ве уверуваме дека така и ќе продолжи да биде положбата на сите оние кои доаѓаат во Македонија за да создаваат некакви Бугари... Зошто ние Македонците ништо немаме, ништо не сме спечелиле благодарение на слепата довеба кон своите божем браќа, па немаме и што да изгубиме. Сега е дојдено времето: Брат брата да си го продава”
Да да...Поп Арсов...еден од создавачите на ВМРО...Поп Арсов исто така и пишувал идентично како што пишувал и Мисирков...без користење на буквите ',Ју,Ь а ги користел Ќ Ѓ и познатото i ...
Истиот тој Поп Арсов кој ја напишал „Стамболовиштината“....
И доста познатата изјава на Поп Арсов:
„Егзархијата дава пари, но купува ветар, затоа што националноста не се купува со пари(мислејќи на Македонската)“
За Александров пак ќе ти кажам, откога се осознал самиот кој е и што е, и самиот се каел за работите кои ги направил додека го слушал Михајлов...Станува голем поборник на Македонската кауза.
Се што натака збориш, повторуваш, па не сакам и јас да се повторувам. Само ќе ти кажам една работа. Македонците се бореле за својата слобода и за своја држава, Македонска држава на Македонците, затоа што Македонците биле од секогаш тука! Не го мешај Косово бидејќи не е воопшто исто!!!
И уште една работа, доколку комитите и водачите на Македонското ослободително движење, биле осознаени бугари, во своите излагања би се величеле со бугарските ханови и монголи а не со Александар Македонски и цар Самоил...