Кoj и како сака да предизвика криза на идентитетот

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Србите барем не признаа како посебен народ. Со нив имаме други проблеми.
Секој оној кој има сила да изговори “Подобро овие отколку оние“ го има насловот на темата... има Криза на идентитетот.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Не реков такво нешто, само реков дека не признаа како посебен народ. Но одоадов дека со нив имаме проблеми од друга природа.
Сакаж да кажеш дека со никнејм Партизан, аватар со Југословенски војник и таков коментар (од пред малку) немаш кажано ништо меѓу редови. :toe: Во ред, јас сум Исус, мило ми е...

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
„Смртта“ не е историска книга, зошто ја спомнуваш? Следно, не донесе ниту еден контрааргумент освне тоа што пробуваш да ги дискредитираш книгите, а немора ни да спомнувам дека немаш ниту една книга прочитано до тие што ги наброја...Насловот не е тоа што ја прави книгата - книга...содржината е...аргументите се...фактите се...
Partizan напиша:
Наде Проева пишува литература со иста содржина, и исти (според мене) невистини. Пример: Таа вели дека Александар Ι Филхелен се нарекувал така не затоа што се чувствувал како дел од Елинското племе, туку затоа што сакал на тој начин да му се дозволи да учествува во Олимписките игри.
Александар 1 Филхелен....Фил - Хелен....Фил - сака, хелен - хелени....Тебе што ти дава ова до знаење? Зошто некој би се нарекувал Филхелен, а да е грк...ова е дискутирано веќе ама ајде...Го цитирале Херодот, арно ама Борза веќе ја утврди причината за таа додавка „филхелен“ и објаснето е и како е стигнал тој до олимписките игри...Ама тебе не те интересира тоа, ниту пак си ги прочитал 8-те тома на Проева, ниту пак си ги видел референците од каде и се....

Многу аматерски пристапуваш, и после како човек да не се сомнева во твојата „експертиза“? Лошо...за тебе, не за мене...

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Не реков такво нешто, само реков дека не признаа како посебен народ. Но одоадов дека со нив имаме проблеми од друга природа.
Па и не би рекол...бидејќи изминативе години по распадот на Југославија,Србите се ставија во улога на грчки марионетки и ги спроведуваат нивните планови како на пример ослабнување на Македонија со нејзино растргнување на што е можно повеќе страни..Србија,Бугарија,Грција.. јас воопшто не би се зачудил доколку постои некаков таен договор меѓу овие 3 држави во однос на Македонија...само погледнете каде и како удираат..Идентитет-Црква-Историја... знаат они многу добро што прават... и преќутно се надополнуваат во тие злобни намери!

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
И Србите имаат име Србољуб и Србобран - но пак се Срби, нели?
Се завлече со многу патетични и безврска примери...Александар му е името - Филхелен - псевдоним е тоа...

Дај нешто релевантно...

П.С. Србобран? :pos:

П.П.С. Еден совет, за да не ја уништуваш темата, отвори друга, и изнеси си ги аргументите...

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Знаеш зашто се случува тоа Трн.. типов налетал на некој форум со Грци каде што незнаел што да им одговори на нивните папагалски финти снимени ко на лента ..па било тоа доволно да го “убедат“ дека е само СЛАВ !

Ова што го напишал е 99% исто ко на повеќето форумски грчки постови..овојпат во македонска верзија..:tv:

Донски го негира Словенскиот елемент во нашата етногенеза. Не знам дали сте ги истражувале другите дела на Донски (пред да почне да се занимава со историја). Неговата прва книга се вика “СМРТТА, и како да се подготвиме за неа“. Јазикот во книгата е идентичен со јазикот во таблоидот М-Експрес (ако се сеќавате, се печатеше пред околу 10 години). Содржината на неговата книга „Македонско потекло на некои Амеркански претседатели„ нема ни да ја коментирам - насловот кажува се. Додека пак неговото капитално дело “Јазикот на античките Македонци“ заслужува детална анализа (како научна, така и психоаналитичка). Во книгата тој претставува како синоними зборови од антички артефакти најдени на територијата на Република Македонија и Северна Грција (Егејска МАкедонија), со денешни зборови. Класификацијата ја прави според звучноста (структурата на зборовите), а не спред нивното значење. Т.е. со други зборови некој што звучи како денешен Македонски збор (иако има сосема различно значење на старогрчки), тој го претставува како Македонски. Примери има доста - чинам дека некој од форумашите има постирано дел од зборовите претставени во книгата.

Наде Проева пишува литература со иста содржина, и исти (според мене) невистини. Пример: Таа вели дека Александар Ι Филхелен се нарекувал така не затоа што се чувствувал како дел од Елинското племе, туку затоа што сакал на тој начин да му се дозволи да учествува во Олимписките игри.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Јас сметам дека аналогијата е конструктивна.

Тоа што е ФилХелен за Грците, за Србите е СрбоЉуб , СрбоБран.
Дечко, дали ги разликуваш ти поимите име и псевдоним?

И те молам, ова е вон контекст на темата, отвори нова тема за ваква дискусија, ок?!

Tука се цитираат светски познати научнии на најпознатите катедри и специјалисти за одредени историски личности/народи/култури...Не само Проева, Тентов и Донски...Што ти е проблемот? Празнината на „словенската етнологија“ ?

Член од
1 август 2006
Мислења
91
Поени од реакции
1
КОГА ТОА БЛАЖЕ РИСТОВСКИ РЕКОЛ ДЕКА НЕ ПОТЕКНУВАМЕ ОД АНТИЧКИ МАКЕДОНЦИ..
КОГА???????

Јебем ти тоа бугарите ве поби у сам поим и оттогаш од негово име БЕГАТЕ КАКО ОД ШЕЈТАН :pos2:

Член од
1 август 2006
Мислења
91
Поени од реакции
1
Отсекогаш говорел дека сме посебен народ, дел од големата СЛОВЕНСКА група народи. Тој најмногу акцентира на Мисирков, како што треба секој од нас.
Точно словенска ама што ти подразбираш а што тој по тој ПОИМ СЛОВЕНСКА..

За него знам директ ај ти изјасни се ?

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Partizan напиша:
Александар 1 Филхелен....Фил - Хелен....Фил - сака, хелен - хелени....Тебе што ти дава ова до знаење? Зошто некој би се нарекувал Филхелен, а да е грк...ова е дискутирано веќе ама ајде...Го цитирале Херодот, арно ама Борза веќе ја утврди причината за таа додавка „филхелен“ и објаснето е и како е стигнал тој до олимписките игри...Ама тебе не те интересира тоа, ниту пак си ги прочитал 8-те тома на Проева, ниту пак си ги видел референците од каде и се....
Jas ova duri sega go zabelezhav i rekov da raschistime so ushte edna laga shto ni ja podturaat pod nosot. Mnogu ubavo e dokazhano vo istoriografijata deka se raboti za fiktivna vrska izmislena od Aleksandar I za da profitira kaj Grcite (za da nema zabuna, ne zboruvame za Aleksandar III Makedonski). Imeno Aleksandar I sozdal lazhna vrska na dinastijata Argead so Argos, da pokazhe deka demek dinastijata ima grchko poteklo, i preku toa uspeal da uchestvuva na Olimpiskite igri (od koi prethodno bil isteran kako ne-grk), da ima ekonomski povlastici, itn.

Aleksandar I e edinstveniot Makedonec kogo Grcite uslovno go prifatlile iako ne go cenele mnogu i go narekuvale ironichno "filhelenot" (prijatelot na Grcite). Za vreme na vojnite so Peresija, Aleksandar I tolku gi menuval zavojuvanite stranite shto Grcite morale da napravat tabela na koja strana bil toj vo opredelen period.

Lazhnata vrska shto Aleksanar I ja izmislil megju dinastijata Argead so grchkite kralevi Argos - kje ja uochite vo primarnite izvori kaj: Herodot 5.22 i Justin 7.22.

Profesor Peter Greeen ukazhuva na taa nepostoechkata vrska megju Argead i Argos ne ednash tuku dva pati:

" He worked hard to get Macedonia accepted as a member of the Hellenic family by establishing a fictitious link between the Argead dynasty and Argos, and encouraged Greeks to domicile themselves on Macedonian soil..." (Peter Green, Alexander of Macedon, str. 8-9)

I ponatamu:

" No one had forgotten that Alexander I known ironically as "the Philhelene" had been debarred from the Olympic games until he manufactured a pedigree connecting the Argeads with the ancient Agrive kings. " (Peter Green, Alexander of Macedon, str. 6-7)

Член од
26 јануари 2007
Мислења
265
Поени од реакции
18
NE mu zameruvajte na Partizan za toa sto go pisuva!!!! Ne e toj kriv, kriva e drzavata pa kaj nas nema eden stav kakvo e naseto poteklo, dali sme sloveni,dali sme anticki makedonci, dali sme mesavina, dali e isti kur sloveni makedonci, dali se bugarite i grcite vo pravo.... Normalno e deka 90% od naselenieto nema pojam od kaj e!

Vreme e da se napise edna istorija makar se napisalo deka se dojdeni od mars, samo treba dobra propaganda i ete ti nacionalna svest i patriotizam (nesta sto falat kaj nas). Pa gledate kako uspealo kaj nasite komsii grcive mislat deka se potomci na aleksandar, bugarive mislat deka prvi ziteli na planetava i najcudnoto e deka i siptarive vikaat deka aleksandar bil locka (sretnav eden vo voz vamu italija i 3 saati mi objasvese kako ace nas bil lopatar:pos2:)

Zato pak ke recam pod itno da se soberat nasivez istoricari i da gi zemat site fakti vo predvid i da napisat edna istorija bez stranski propagandi(srpski,bugarski,grcki,americki,vonzemjanski..) da napisat edna zdrava istorija NASA MAKEDONSKA.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.058
Поени од реакции
15.027
Македонија и Македонците немаат криза на идентитет....тоа го прават платениците и 'мисионерите' испратени од нашите 'мили и драги' соседи креирајќи лажна слика за Македонија и нејзиниот народ

Kajgana Shop

На врв Bottom