Кoj и како сака да предизвика криза на идентитетот

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.690
Поени од реакции
48.908
Xpu100 напиша:
Грешка? Историјата не греши.
Чакај сега, хем фашисти, хем татари? Как се с'вместјават теја понјатија? Нали фашизм'т и нацизм'т отричат другите раси освен аријската. А татарите не са аријци? Оправете си понјатијата и тогава пишете.
Италијанците и Јапонците АРИЈЦИ СЕ??? не па пак се со Хитлер

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Итар Пејо остај го, ќе барам да го банираат сега пошто намерно се прави глуп.

Член од
6 април 2007
Мислења
2
Поени од реакции
0
Е, аз си знам. Не ми пречи един бан, заштото историјата не може да се банне. Както и да е. Б'дете штастливи. Ако нјамам бан, в този радел нјама да пиша повече, и без това достат'чно глупости има, за да ги има и моите. Ако има бан и не се чуем, помнете, че невежеството е блаженство. Б'дете блажени!

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Лошо е бај Христо што ти и таквите како тебе се баннати во мозокот...
А тоа е најлош бан. Ај сега сончај се на Черното море, и пази да не ти украдат колата.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
TpH_Bo_OkO напиша:
најголеми анти-Македонци се токму одродените Македонци.

ФИНАЛЕ-СЕГА Е МОМЕНТОТ!

За жал, последица на овие делувања е и Македонско-Албанскиот конфликт, инспириран токму од српските тајни служби, поддржан од грчките и најново од бугарските тајни служби. Овие служби, го поттикнуваат неукиот Албанец преку чие делување очекуваат разградување на Македонија и нејзина ликвидација од политичката карта на светот. Албанците се 45 години угнетувани во социјалистичкиот систем и оттука доаѓа нивната огорченост. За жал Македонците се погрешната мета на нивните напади иако Македонци по род покрај останатите биле нивни угнетувачи. Но не и Македонци по душа (ne sum sretnal ama bash mnogu na forumov koj kon albancite nema zboreno so smireni strasti....). Значи делиме иста судбина и сме угнетувани од исти угнетувачи-„Комунисти и Југословени“. Најновите текови и доаѓањето на конзервативните и националистички партии на Македонците и Албанците (ВМРО-ДПМНЕ и ДПА), кои за среќа добро се разбираат (znaci mozhelo koga se saka), сметам дека ќе ги порази силите на овие пропаганди, Македонците и Албанците ќе продолжат да живеат заедно во унитарна Македонија (malce teshko so ogled na slabiot mentalitet i omrazata shto ja imame eden prema drugi)како дел од Европската унија. Очекувам финален пораз на туѓите пропаганди и на нивни терен, значи во Атина, Софија и Белград токму од нивната прогресивна младина која се стреми кон подобар живот, а не кон неизживеан НАЦИОНАЛ-РОМАНТИЗАМ. Тука се МАКЕДОНСКИТЕ умови да помогнат. Значи на крајот се сведува пак тешка балканска иронија-СОСЕДИТЕ НАПАЃАЈЌИ НЕ НАС, БИВААТ ДА БИДАТ СПАСЕНИ ТОКМУ ОД НИВ САМИТЕ И ТОА СО ПОМОШ НА МАКЕДОНЦИТЕ. Без ова ќе завршат како современи варвари.

Првично, треба да зајакнеме самите на економски план. Засега одлично се браниме себе си и добро закрепнуваме после се. Само со ладна глава и бистар ум!

Последиците од пропагандите се сеуште присутни.Идентификувајте ги и отфрлете ги. Секоја мерка е ЛЕГИТИМНА кога е во прашање одбрана на верата и идентитетот на МАКЕДОНЦИТЕ. Препорачувам помалку зборување, повеќе дела.

А делата се: образование, па и самообразование, наука како главно оружје, негување и унапредување на Македонскиот дух и традиција, вера и издржливост, економско богатење! (Samo toa ni fali, samo toa)Со работа кон остварување на овие цели еднаш засекогаш ќе ја закопаме злата крв помеѓу нас и ќе зачекориме кон брз прогрес во елитата на човештвото зашто нашето место е таму, НА ВРВОТ!

citaj so crveno za komentari, me mrzeshe da delam quotes, ali uglavnom /applause ako stvarno toa e tvojot stav, iako vo nekoi postovi si paradoksalen so kazhanovo

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
rymz напиша:

citaj so crveno za komentari, me mrzeshe da delam quotes, ali uglavnom /applause ako stvarno toa e tvojot stav, iako vo nekoi postovi si paradoksalen so kazhanovo
Има една поговорка, вика: „Злото со зло се враќа“, во мирни води и кајчето е мирно...

Се додека Албанците не прекинат да ја пијат таа пропаганда за сепаратизам и непочитување на закони и етникуми, ни Македонците нема да прекинат да враќаат со иста мера...тоа е јасно и гласно, а се додека сме унитарни, не уништувајќи си ги заедничките интереси, ќе одиме напред заедно!

Тоа се вика акција-реакција....Затоа, помалку политика, помалку зборови а многу повеќе работа за НАШЕ ЗАЕДНИЧКО ДОБРО!

Јас немам ништо против Албанскиот народ, имам против сепаратизмот, против територијални претензии, против угнетување, против непријателска пропаганда!...мислам дека се разбравме...

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Iako globalno vo makedonskoto opshtestvo postoi nekoja teza deka albancite imaat teritorijalni pretenzii, vo albanskoto opshtestvo e bash sprotivnoto..me zabole patlak kaj imalo granici i koj e na vlast iskreno da ti kazam, samo sakam koa kje sednam vo grad na kafe, kelnerot da me usluzi, a ne da mi se prai na tosho i da ne me primeti oti sum zboruval albanski so drugarche, ili pa koa kje mi baraat lichna karta da me prashaat "ti shto si"
KONJ SUM..i sho sea, kje me uapsat? Na golem broj albanci toa im prechi, za takvi prava se "borea" iako celata rabota izleze od kontrola poradi istite prichini shto i sam gi nabroja...na mala rana nekoj doturi kilo sol...i jebesh ga...

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Работата е што тоа време одмина, сега се води сосема нормален општествен живот помеѓу двата народа, ама има еден Али кој цело време прави паради и пропаганди на угнетување...Болното е тоа што парите му се од Бугарските, Српските и Грчките тајни служби...а тоа Албанските народи не го знаат...Индиректно се прави Македонија најголемиот непријател иако не е така...

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Abe glej, toa e vishe jebozovna diskusija iskreno da ti kazam.
Normalen zivot ne bi se slozhil deka ima, ushte ima pogledi preku ramo, pcuenje pod mustakji, razlicni komentari i shto ti ne drugo. Nema vrska, kje gi prebolime i tie momenti valjda nekoj den.
Za Ali i negovite dela ne sum kompetenten da zboruvam deka seushte ne sum partiski oboen i ne go znam shto kako.
Edno samo znam, parite shto gi spomna sigurno negovi ne se, civi se, i za shto sluzhat, ne me interesira, ne sum na vlast pa da me interesira. Cudna izjava od moja strana, no povrzi ja so slednava... "Vo moja kukja, mashko kashla i se slusha"... taka da veruvam kje svatish sho sakam da kazam.
Neprijatel sekogash kje bide toj kon kogo kje ti posochat, se dodeka ne se razbudish od neznaenje i naivnost vo koj son odamna sme propadnale...

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
So drugi zborovi ako narodot (narodite) ne ni se "razbudat" od zacmaenost i apatija, crno ni se pisuva...

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
gramaticki da te popravam....Crni ni e pishano...vrakjanje nazad samo preku eliminacija na bajagi golem broj na eminentni lugje vo nashava "estrada" ili koga kje im izumre rodot...a toa batche, jas ti i nashava generacija ko shto bi reklo Zevsus, olmayacak

Член од
11 април 2007
Мислења
1.677
Поени од реакции
25
Здраво дечки!Се така сурфајќи, налетувам на еден клип на ЈуТуб!Као за демек најзначајните Бугари, и дрн дрн... и све беше ОК, као нормално сите беа Македонци, со некој ислкучок(не ги знам сите али ваљда).Викам ај да ги погледнам, коа што да видам. Све чисти Македонци со би кажал дедо ми.Кога, нешто не ми штима.Слушам ја у позадина ми иде некоја музика. Прво ми заличе ко ова песнава на Златно слевејче за Скопје, викам ај може случајно, после иде песнава на Влатко Стефановски од Џипси Меџик(си мислам, Влатко треба да ги тужи за авторски права),после иде онаа ,,Ако умрам ил загинам, немој...,, незнам од кого беше али не е многу стара, за после за живо чудо да ја пуштат у позадина ,,ни мање ни више,, него ,,Празна чаша на мом столу,, од Тозовац. И све тоа као зборат за најзанчајните Бугари. Еј си мислам. Нема Македонецот криза на идентитет туку некој друг! Да го пуштат Тозовац бе!Ваљда и тој е Бугар!И све тоа иде на некоја ОК телевизија вака на прв поглед со лого и такви ствари.
Па видете кој има криза на идентитет.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Eve go odgovorot na temata, a doagja od eden redok chovek i intelektualec, Prof. Strefan Vlahov Micov.

"...пред неколку дена во Книгоиздателството „Матица македонска” во Скопје се појави неговата уникална книга „Филозофскиот клуч на македонскиот идентитет” со објавени и необјавени текстови создавани во периодот 2004-2006 година, обединети врз темата за историската судбина на Македонија, етнопсихологијата на Македонците и виталниот дух на еден народ што дури и во извојуваната сопствена независна држава се' уште е исправен пред нелесни сопствени дилеми и претенциозни проблеми од своите соседи.

Д-р Стефан Влахов-Мицов не е оптоварен со балканските големодржавни национални опсесии. Самиот вели дека е од „мешано потекло”, не се акламира ни само како Бугарин ни само како Македонец. Зашто, пишува, „моите дедовци по мајка се преселници од Македонија (едната поодамнешната гранка на родот - од Вардарскиот, а другата - од Егејскиот дел), а мојот татков род е измешан од бугарска и куманска крв... Уште пред да го сознаам тоа, моите македонски корени ме стимулирале кон слободољубие и духовна толеранција, ми ги поддржувале поривите кон природност - без лицемерство и балкански сметки”.

Почитувајќи го и едното и другото потекло на својата крв, Стефан и во своето презиме самиот ги обединува двете гранки: Влахов-Мицов. Затоа и неговиот „творечки пат практично е летопис на стремежот кон еманципација и осмисленост на сопствениот идентитет”. Иако нема роднини во Република Македонија, таа го влечела „како можност да ја разберам вистината и за неа и за историските процеси на Балканот”. По многу мечтаења и обиди, дури во 1998 година успева да дојде во Македонија. Тие интереси придонесуваат да биде двапати отпуштан од Софискиот универзитет (па дури и до денеска судското дело за последното отпуштање не е завршено).

Како студент, под влијание на бугарската историска наука и политика, за дипломска работа на Катедрата за балканска историја ја работел темата „Српското културно влијание во Македонија по Кримската војна до 1878 година”, а во 1981 год., како докторант по социологија на политиката, ја зел темата „Врските и претставувањата на Бугарите во светот (до Преродбата)”. Проширените сознанија го доведуваат во судир со политиката на средината. Тој одбива „да свири по туѓи ноти” и откажува да држи предавања „по меѓународното комунистичко и работничко движење во Латинска Америка”, па одбраната на докторатот му задоцнува цели три години... Има критички однос кон решението на Коминтерната за македонската нација, зашто се споредувала со „тракиската”, „шопската” и „добруџанската”.

Стефан согледува политичка манипулација во врска со македонската нација, па го парафразира Н. Вапцаров (од рефератот во Кружокот, 1938) дека „македонската интелигенција треба да ги испреварува партиските решенија, а не да оди по нив”. Тој осознава дека „уште во 19 век има дејци со избистрено македонско сознание, кое ги принудува бугарските историчари да се повлечат на подалечна одбранбена линија со смешната теза дека Србија решила да ги направи ’Бугарите во Македонија‘ Македонци уште во тоа време. Само што Македонци има и многу пред тоа, како што сведочат странските патописци од 16 и 17 век. Со други зборови, во времето кога Бугарите уште не знаеле дека се такви”.

Во врска со таквото преживување на една „криза на идентитетот”, авторот ги посочува „тврдењата на пропагандата против македонскиот идентитет” со флоскулата дека „во сите географски правци Бугарија граничела со самата себеси”, со што „всушност го кријат стравот за самиот бугарски идентитет”. Затоа, признава авторот, „по 1989 година главната цел ми стана да ја напишам вистинската бугарска етнопсихологија, која ќе ја оцртува драмата на бугарската политичка нација не само со Македонците туку и со самата себеси”. Во таа смисла ги објавува книгите „Кој го уби Христо Ботев” и „Парадокси на социјално-политичкиот живот кај Бугарите”, коишто ги интерпретирал и како предавања на Софискиот универзитет. Така стигнал до убедувањето за „филозофскиот клуч за македонскиот идентитет” и ги сфатил „причините за комплексите на македонските негатори - Бугари, Грци и Срби”.

Во тој дух ја објавува и книгата „Илузиите на човечкиот род” и храбро ги поднесува повеќепатните полициски тортури на македонско-бугарската граница. Така, Македонија му го возвраќа „самочувството и делумно изгубениот идентитет”, па со неговото „мешано потекло” тоа го прави „негативно чувствителен кон секоја големодржавна идеја на штета на малцинствата во Бугарија и на Полуостровот... Животот во Бугарија ми беше со децении живот на внатрешен емигрант, чии допирни точки со тукашната реалност се' повеќе се истенчуваа... Во таа смисла, и покрај животните непогоди, јас се чувствувам среќен. Бидејќи успеав да го остварам и во духовна и во реална смисла своето враќање во Македонија. Со што го затворив долгиот животен емигрантски циклус на моите предци”.

Така, и низ спектарот на Македонија во неговата лична биографија и судбина проф. д-р Стефан Влахов-Мицов го гради пристапот кон духот и деструктивната енергија на Балканот, со илузиите за „богоизбраните народи”, со сите „идеолошки и уметнички измислици за историјата”, со „филозофијата како алтернатива на глобализацијата”, па низ еден „современ филозофски пристап кон историските процеси” ги гледа „проблемите на балканската историографија и политиката спрема Македонија”. Преку динамиката и проблемите во утврдувањето на македонската национална свест, врз широк историски ракурс, тој го согледува „филозофскиот клуч за македонскиот идентитет”. Преку ликовите и настаните од античкиот и средновековниот период, со посебен акцент на преродбенските процеси и фонот на македонскиот етнокултурен супстрат, ги осветлува меѓничките личности (Ѓ. Пулевски, Г. Прличев, Д. Молеров, К. Рацин, Н. Вапцаров, К. Мисирков и други) како нагледна историска илустрација на македонскиот современ идентитет. Притоа треба да се подвлече дека книгата на д-р Стефан Влахов-Мицов не е антибугарски памфлет, ниту некаква иссилена промакедонска апологија, туку израз на слободата на мислата и непристрасноста на совеста на еден автор што трасирал уникален пат во барањето филозофски клуч за македонскиот идентитет како универзален модел не само за балканската историографија и политика."

http://www.utrinskivesnik.com.mk/?ItemID=56E11A90F9EEAF4D8E61E125CD004372

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Na veligden vo nasa Pravoslavna Makedonska Crkva mi doaga eden pristar covek (poznanik na tatko mi) i pocnuva da mi zboruva za Makedonija ... bla,bla,bla zastareni (iako go mrazat komunizmot) komunisticki teorii i povtorno bla,bla... aj si vikam covekot e neuk pa ke mu kazam nesto sto ne znae da nauci, da se prosvetli :)... no togas toj covek mi nanese eden mnogu golem i dotogas neviden udar... Slucajno go prasav kako mu e prezimeto i da vi kazam me zdrvi so odgovorot... negovoto prezime bese nesto slicno na Karpatis!!! Vdzasen od ova se rasprasuvam naokolu i doznavam deka ima "Makedonci" od tipot na "Baratikis, Barambakis, Drosos, Matrikis, Pateras itn.." !!!!!!!!!!!!!!
Zosto vo imeto na Boga i se sto e Makedonsko na ovaa zemja, nekoj, Makedonec od Egejska Makedonija, cija sto familija 90% e od grci istepana, koj sto e vo Avstralija bidejki vo domot negov denes ziveat nekoi si samo-proglaseni Grci-"Makedonci"... seuste go drzi dusmanskoto GRCKO prezime... vo edna drzava kako sto e Avstralija. Mozebi Avstralija ne gi podrzuva Makedoncite vo sekoj pogled, no barem nema potreba od zacuvuvanje na Grcko prezime!!! Za Makedoncite koj seuste se vo Egejska mi e jasno, i znam deka tie nemozat tuku taka da si go smenat prezimeto, NO za nekoj vo Avstralija da nemoze, togas toj za mene e predavnik... pa kolku saka neka se dere MAKEDONIJA!!!
Jas ne zboruvam so moite (iseleni vo vojvodina) koj sto seuste ne si go preimenuvaat prezimeto od nametnatoto "ich" vo izvornoto "ski" a ne pa so nekoj si Malagos...
BKLAK MI SE LOSI...:nerv:

Isto taka zapoznav pred dva dena edno dete so poteklo od Kozani(Egejska) ... Koga go prasav kako se vika toj mi dade Grcko ime... pa se rasprasav i mi kaza deka e GRK!!! Zboruvat Grcki, imaat Grcki iminja, tatko mu go uci deka e Grk, odi vo Grcka Crkva, vozat SINI avtomobili (ova e malku ekstremno) itn... Kako e mozno ova da se slucuva, navistina sum bez zborovi... da bides, ugnetuvan, ponizen, ubivan a pak da se gnezdis kaj neprijatelot i seto toa vo zemja koja ti dozvoluva mnogu poveke od toa...

Dosta!!! Nemozam veke da pisuvam, poln sum so gnev i predrasudi koi znam nema da vlijaat dobro na mene...
Jas ne znaev deka ova se slucuva, no ete po promisla i vie sega znaete, znam deka e Bozjo da se sudi no sami odlucete i dojdete do zaklucok vo vrska so toa sto se desava so Makedoncite i so "Makedoncite".

:(

Член од
25 мај 2005
Мислења
142
Поени од реакции
0
Jас па знам еден бугарин од Егеjска Македониjа (сега живее во Мацарско), на коj презимето е Пападопулос. Он ми каза, дека ако си смени името, ке си има големи проблеми, кога си оди во Грциjа. Сега веке не си спомнам - дали ке го вратат од границата или нешто друго (маj и на маjка му ке и вртат номера). Не иде реч само до патриотизам...

Kajgana Shop

На врв Bottom