Na veligden vo nasa Pravoslavna Makedonska Crkva mi doaga eden pristar covek (poznanik na tatko mi) i pocnuva da mi zboruva za Makedonija ... bla,bla,bla zastareni (iako go mrazat komunizmot) komunisticki teorii i povtorno bla,bla... aj si vikam covekot e neuk pa ke mu kazam nesto sto ne znae da nauci, da se prosvetli
... no togas toj covek mi nanese eden mnogu golem i dotogas neviden udar... Slucajno go prasav kako mu e prezimeto i da vi kazam me zdrvi so odgovorot... negovoto prezime bese nesto slicno na Karpatis!!! Vdzasen od ova se rasprasuvam naokolu i doznavam deka ima "Makedonci" od tipot na "Baratikis, Barambakis, Drosos, Matrikis, Pateras itn.." !!!!!!!!!!!!!!
Zosto vo imeto na Boga i se sto e Makedonsko na ovaa zemja, nekoj, Makedonec od Egejska Makedonija, cija sto familija 90% e od grci istepana, koj sto e vo Avstralija bidejki vo domot negov denes ziveat nekoi si samo-proglaseni Grci-"Makedonci"... seuste go drzi dusmanskoto GRCKO prezime... vo edna drzava kako sto e Avstralija. Mozebi Avstralija ne gi podrzuva Makedoncite vo sekoj pogled, no barem nema potreba od zacuvuvanje na Grcko prezime!!! Za Makedoncite koj seuste se vo Egejska mi e jasno, i znam deka tie nemozat tuku taka da si go smenat prezimeto, NO za nekoj vo Avstralija da nemoze, togas toj za mene e predavnik... pa kolku saka neka se dere MAKEDONIJA!!!
Jas ne zboruvam so moite (iseleni vo vojvodina) koj sto seuste ne si go preimenuvaat prezimeto od nametnatoto "ich" vo izvornoto "ski" a ne pa so nekoj si Malagos...
BKLAK MI SE LOSI...:nerv:
Isto taka zapoznav pred dva dena edno dete so poteklo od Kozani(Egejska) ... Koga go prasav kako se vika toj mi dade Grcko ime... pa se rasprasav i mi kaza deka e GRK!!! Zboruvat Grcki, imaat Grcki iminja, tatko mu go uci deka e Grk, odi vo Grcka Crkva, vozat SINI avtomobili (ova e malku ekstremno) itn... Kako e mozno ova da se slucuva, navistina sum bez zborovi... da bides, ugnetuvan, ponizen, ubivan a pak da se gnezdis kaj neprijatelot i seto toa vo zemja koja ti dozvoluva mnogu poveke od toa...
Dosta!!! Nemozam veke da pisuvam, poln sum so gnev i predrasudi koi znam nema da vlijaat dobro na mene...
Jas ne znaev deka ova se slucuva, no ete po promisla i vie sega znaete, znam deka e Bozjo da se sudi no sami odlucete i dojdete do zaklucok vo vrska so toa sto se desava so Makedoncite i so "Makedoncite".