Кучиња (грижа, општи дискусии)

Член од
15 ноември 2008
Мислења
5.763
Поени од реакции
11.752
Може да ми направите некаква споредба меѓу доберман и дого аргентино?
Подолго време се мислам меѓу овие две кучиња, и двете ми изгледаат прекрасно па затоа сакам да слушнам некое ваше мислење. :)

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Подолго време се мислам меѓу овие две кучиња, и двете ми изгледаат прекрасно па затоа сакам да слушнам некое ваше мислење. :)
И двете се прекрасни,дого аргентино има една комшивка станарка.скроз бело и големко е...Но сепак ако се двоумиш,подобро земи си доберам.Пријател,за цел живот! :D

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Дого аргентино ти е куче кое што треба да го носиш во планина и да го истрчуваш ПРЕмногу. Тие се традиционални ловџиски аргентински кучиња, доста специфична раса. Ако често посетуваш природа, а под често мислам бар секој втор ден, ондак ова би било фантастично куче за тебе, а доколку си повеќе урбана персона, ондак- не е за тебе.
Доберман, ти е нешто боље за наше поднебје. Куче кое има све у едно, ете Аргаси (Лу), го има потенцирано тоа неколку пати:).
И они бараат доста внимание и шетање, како и тренинг и дисциплина, но сепак многу полесно можеш на крај да искочиш со доберман отколку со дого- мое мислење.

Мораш да си размислиш каква личност си, кои работи ги сакаш од кучето а кои не. Одбери куче кое ќе му прилега на твојот карактер а и на твоето слободно време. Само така ќе знаеш дека имаш прекрасно куче (без разлика за која и раса да се одлучиш, не мора да биде од овие две) и дека си прекрасен и одговорен сопственик. :love:

Член од
15 ноември 2008
Мислења
5.763
Поени од реакции
11.752
Фала на мислењето, ќе размислам :D
Мене проблемот ми е што живеам во зграда... незнам како би чувал вакво куче дома.
Ама скоро секој 2-3 дена одам во село каде што има баш таков простор како за дого аргентино. :)

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Фала на мислењето, ќе размислам :D
Мене проблемот ми е што живеам во зграда... незнам како би чувал вакво куче дома.
Ама скоро секој 2-3 дена одам во село каде што има баш таков простор како за дого аргентино. :)
Живеењето во зграда ти е уште еден голем проблем. Пак ќе ти кажам, дого се ловџиски кучиња, а со тоа значи дека не се баш тивки кучиња... али ти си знаеш. Ако му ги обезбедиш сите потребни услови, а за него најбитно е шетањето, ондак не верувам дека ќе имаш проблем.:)

• Ми се допаѓа
Reactions: |S|
Член од
22 април 2012
Мислења
12
Поени од реакции
1
да ми препорачи некој ветеринар да копирам кане корсо уши и опаш, ако има таков по могучност и број ако има од ветеринарот фала

Член од
20 март 2008
Мислења
377
Поени од реакции
280
да ми препорачи некој ветеринар да копирам кане корсо уши и опаш, ако има таков по могучност и број ако има од ветеринарот фала
Диме од Капиштец, ама број незнам. Пиши и' на Lu, мислам дека знае. :D

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
што храна да му давам на кучето ако има проблеми со стомакот ?/ само купечка сува?

L

Lu

Гостин
што храна да му давам на кучето ако има проблеми со стомакот ?/ само купечка сува?
Препорачливо е кога кучето има проблеми со стомакот да се дава дехидрат (сува кучешка храна), бидејќи домашната храна може да му го отежне варењето.
Ти препорачувам да си купиш квалитетен дехидрат на база на лосос.

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
Препорачливо е кога кучето има проблеми со стомакот да се дава дехидрат (сува кучешка храна), бидејќи домашната храна може да му го отежне варењето.
Ти препорачувам да си купиш квалитетен дехидрат на база на лосос.
тоа и го мислев, а мозе да е проблемот со стомакот од млеко/?? мајка ми му давала да пие мелеко , онака место вода демек зеден бил , без да ми каже...:facepalm:

L

Lu

Гостин
тоа и го мислев, а мозе да е проблемот со стомакот од млеко/?? мајка ми му давала да пие мелеко , онака место вода демек зеден бил , без да ми каже...:facepalm:
Кучињата нетреба да пијат млеко бидејќи млекото содржи ензим кој што кучињата неможат да го преработат, и затоа од млекото имаат проблеми со стомакот и добваат дијареа.
Кажи и на мајкати другпат да не му дава на кучето млеко, ако е жедно нека му даде вода а не млеко.

Јас би избрала Доберман.
Како што кажа Ivana Roth претходно, Дого Аргентино е наменето за лов на диви свињи и во себе си го носи тој ловџиски ген и при прошетки цело време ќе бара некој плен.

Додека пак Доберманот ти е една фантастична раса, премногу е интелигентен (Доберманот е во ТОП 10 најинтелигентни раси) и многу брзо и лесно ги учи командите и не е премногу тврдоглав (заразлика од Дого Аргентино кое што многу тврдоглаво).

Доберманот е чувар и body-guard, и секогаш е на штрек и спремен за „акција“ доколку сопствникот е во опасност (y)

Премногу се емотивни, важат за едни од најемотивните кучиња и премногу се приврзуваат за сопственикот ... и затоа се ПРЕМНОГУ заштитнички настроени кон сопствникот и семјството и затоа треба многу да внимаваш ... доволно е само некој да ти повиши тон и Доберманот веднаш ќе застане до тебе :sneaky: а недај боже некој да ти крене рака веднаш ќе нападне ... тоа е тој заштитнички и чуварски ген што си го носат во себе, едноставно ти ја следат сенката и не те испуштаат од вид :)

Тоа што живееш во стан нека не те загрижува, еве и јас живеам во стан, и денес ќе земам Доберманка, а познавам и еден куп други луѓе кои што чуваат големи раси во стан ... станот не е никаков проблем доколку на кучето му обезбедиш 2 - 3 прошетки дневно и доколку го истрчаш за да си ја потроши енергијата.
Инаку Доберманот е премногу темпераментна и хиперактивна раса и бара редовно истрчување.

Вака генерално гледано, Доберманот е поурбана раса и ти препорачувам да си земеш Доберман ... Догото Аргентино не е баш за во стан и има тежок карктер.
Со Доберманот ќе ти биде многу полесно.

btw: Денес ќе го земам Доберманчето :love: слики ќе ставам поручек.

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
btw: Денес ќе го земам Доберманчето :love: слики ќе ставам поручек.
честито , само убави моменти со доберманчето и на мекеци да ти идеме :D

сеа да те прашам само неколку работи , ( еден другар се распшрауваше ,а и мене ме интресира) :

колку пари е квалитетен доберман, на пример твојот? и дали имаат големи здрасвени проблеми како раса (ми имаат нешто вакво спомнат за расата ) ?

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu
L

Lu

Гостин
честито , само убави моменти со доберманчето и на мекеци да ти идеме :D

сеа да те прашам само неколку работи , ( еден другар се распшрауваше ,а и мене ме интресира) :

колку пари е квалитетен доберман, на пример твојот? и дали имаат големи здрасвени проблеми како раса (ми имаат нешто вакво спомнат за расата ) ?
Фала фала :)

Квалитетен Доберман како мојот кошта над 200 евра ... просечно цената им е околу 300 / 400 евра.
Инаку се прилично здрави како раса и немаат здравствени проблеми, дури и дисплазија на колкови и лакти која што е карактеристична болест за големите раси кај Доберманите ретко се појавува.

Kajgana Shop

На врв Bottom