Лулу доби, некаде 3 недели крвари. Ветеринар во Струмица ми кажа дека 20 дена ќе крвари, па да почекаме 1 недела од тоа и да ја стерилизираме. Друг пак ми кажа дека подобро било еднаш да роди па после стерилизација. Јас незнам што да правам.
Пред куќата каде што ја чуват, веќе почнаа да се собираат чопор кучиња. Има еден мешавина од вучјак ја прерипнува и оградата и си влегува во дворот. Неможам да ја чувам срцката цело време затворена, незнам што да правам. Ја напрскав оградата со спрејот што мириса одвратно за кучиња ама незнам колку тоа ќе помогне. Некоја идеа, да ги оставам да се дружат или? Зошто Лулу не покажува некои знаци за парење, па можно ли е да не дозволи да се парат?
Ако сакаш да ја шеташ без да имап проблеми, ќе си и ставиш гаќички, сега изгледаа малку глупаво али луѓе што имале женка знаат. Иначе, не мора да покажува никакви знаци за парење (не знам за какви знаци мислиш), ни мојава н епокажува, али кога ќе и се доближи подоминантен мажјак, одна се мести, па после дојди и разделиги
. И јас сум го слушнала митот, дека е подобро да се спари пред да се стерилизира, но конечно го разбив, со Диме, се подразбира. Добро е од аспект, да го стекне мајчинското искуство, али пак подобро е уопште да не го познава тоа чувство ако не планираш да ја париш пак. Имам другарка со пудла, стерилизирана, што и ден денес сака да се пари и мисли дека ќе добие малечки баш ради фатот што еднаш ја спарија. Убаво е како и кај секоја жена, за да се прочисти, али ... жалосно е после тоа.... али како сакаш, сепак тоа е твоја одлука. Што и да направиш, разлмисли, да не ти биде криво после.
Иначе, мое конктретно размислување за мешанец, е многу боље да се стерилизира, зашо после ќе имаш проблем за да ги дадеш кутрињата. И ако успееш да ги дадеш, сигурна сум дека тие што ќе ги земат, нема да се грижат за нив како тебе, што значи нема да ги кастрираат и стерилизираат, па ништо чудно некое од нив да заврши и на улица... ја знаеш таа прича...