Кучиња (грижа, општи дискусии)

N

Nessa Alcarin

Гостин
Лулу доби, некаде 3 недели крвари. Ветеринар во Струмица ми кажа дека 20 дена ќе крвари, па да почекаме 1 недела од тоа и да ја стерилизираме. Друг пак ми кажа дека подобро било еднаш да роди па после стерилизација. Јас незнам што да правам. :( Пред куќата каде што ја чуват, веќе почнаа да се собираат чопор кучиња. Има еден мешавина од вучјак ја прерипнува и оградата и си влегува во дворот. Неможам да ја чувам срцката цело време затворена, незнам што да правам. Ја напрскав оградата со спрејот што мириса одвратно за кучиња ама незнам колку тоа ќе помогне. Некоја идеа, да ги оставам да се дружат или? Зошто Лулу не покажува некои знаци за парење, па можно ли е да не дозволи да се парат?

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Лулу доби, некаде 3 недели крвари. Ветеринар во Струмица ми кажа дека 20 дена ќе крвари, па да почекаме 1 недела од тоа и да ја стерилизираме. Друг пак ми кажа дека подобро било еднаш да роди па после стерилизација. Јас незнам што да правам. :( Пред куќата каде што ја чуват, веќе почнаа да се собираат чопор кучиња. Има еден мешавина од вучјак ја прерипнува и оградата и си влегува во дворот. Неможам да ја чувам срцката цело време затворена, незнам што да правам. Ја напрскав оградата со спрејот што мириса одвратно за кучиња ама незнам колку тоа ќе помогне. Некоја идеа, да ги оставам да се дружат или? Зошто Лулу не покажува некои знаци за парење, па можно ли е да не дозволи да се парат?
Ако и е времето дојдено ќе му се напупи гарант на еден од пријателите што се врткаат околу куќата.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Ако и е времето дојдено ќе му се напупи гарант на еден од пријателите што се врткаат околу куќата.
:place: не ја давам. Она си е моето бебенце, неможе џукели да и се качуваат (сега сфаќам како боли за ќерка)

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
:place: не ја давам. Она си е моето бебенце, неможе џукели да и се качуваат (сега сфаќам како боли за ќерка)
Конзервативке една....:D Знаеш како се вели убавите кучиња, џукели ги јаваат.

A

AnFem

Гостин
Луѓе, има ли начин како да се делува ако некој труе и убива животни (освен да му го пукнам носот, а изгледа само тоа е лекот)? Вчера е отруена кучката што ја чував. Се сомневам во неколку комшии. Се извинувам ако пишав мислење во погрешна тема, преместете го во некоја посоодветна.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
14.027
Поени од реакции
36.812
Луѓе, има ли начин како да се делува ако некој труе и убива животни (освен да му го пукнам носот, а изгледа само тоа е лекот)? Вчера е отруена кучката што ја чував. Се сомневам во неколку комшии. Се извинувам ако пишав мислење во погрешна тема, преместете го во некоја посоодветна.
Уф освен тоа што го спомна мислам дека нема,кај мене нон стоп снемува мачки и чат пат по некое куче е отруено,барем тоа му се случи на поранешното мое.
Кој ги труе точно не знам но секаде има вакви покварени луѓе,нема каде да се жалиш од нив а и немаш докази....

Само како што викаш носот да му го пукнеш,гуми од кола да му избушиш и слично.

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Ако сакаш да ја шеташ без да имап проблеми, ќе си и ставиш гаќички, сега изгледаа малку глупаво али луѓе што имале женка знаат. Иначе, не мора да покажува никакви знаци за парење (не знам за какви знаци мислиш), ни мојава н епокажува, али кога ќе и се доближи подоминантен мажјак, одна се мести, па после дојди и разделиги:). И јас сум го слушнала митот, дека е подобро да се спари пред да се стерилизира, но конечно го разбив, со Диме, се подразбира. Добро е од аспект, да го стекне мајчинското искуство, али пак подобро е уопште да не го познава тоа чувство ако не планираш да ја париш пак. Имам другарка со пудла, стерилизирана, што и ден денес сака да се пари и мисли дека ќе добие малечки баш ради фатот што еднаш ја спарија. Убаво е како и кај секоја жена, за да се прочисти, али ... жалосно е после тоа.... али како сакаш, сепак тоа е твоја одлука. Што и да направиш, разлмисли, да не ти биде криво после.
Иначе, мое конктретно размислување за мешанец, е многу боље да се стерилизира, зашо после ќе имаш проблем за да ги дадеш кутрињата. И ако успееш да ги дадеш, сигурна сум дека тие што ќе ги земат, нема да се грижат за нив како тебе, што значи нема да ги кастрираат и стерилизираат, па ништо чудно некое од нив да заврши и на улица... ја знаеш таа прича...

Член од
7 септември 2011
Мислења
23
Поени од реакции
15
Дали некој има скоро искуство со патување со куче во Грција? Дали прават темелна контрола на документите за кучето или може да се помине граница полесно? Мислам без оние ЕУ испитувања кои траат по 3 месеци...

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Дали некој има скоро искуство со патување со куче во Грција? Дали прават темелна контрола на документите за кучето или може да се помине граница полесно? Мислам без оние ЕУ испитувања кои траат по 3 месеци...
И мене тоа ме интересира. Колку што успеав да разберам (а не знам колку е тоа точно), требало само да се стави вакцина за беснило (или да покажеш дека кучето скоро има примено), да се стави чип и да се направи крвна анализа (ова знам од кај Диме, он ги праќа некаде). Тоа е процедура за поминување на граница. Е сега... Грција веќе е друг проблем... за Србија знам дека проаѓа и само вакцина за беснило, без другите ствари... ако некој има патувано кај јужниов сосед, нека пише...

Член од
24 декември 2011
Мислења
150
Поени од реакции
24
Вака, се јавив во Фауна центар и ми рекоа "големиот" Фурминатор е 1500 денари. Тоа големиот незнам што значи. Дали е тој тој правиот ? Затоа што во Рамстор во Ројал Канин цената му е 3450.

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
И мене тоа ме интересира. Колку што успеав да разберам (а не знам колку е тоа точно), требало само да се стави вакцина за беснило (или да покажеш дека кучето скоро има примено), да се стави чип и да се направи крвна анализа (ова знам од кај Диме, он ги праќа некаде). Тоа е процедура за поминување на граница. Е сега... Грција веќе е друг проблем... за Србија знам дека проаѓа и само вакцина за беснило, без другите ствари... ако некој има патувано кај јужниов сосед, нека пише...
Јас имам патувано...
И да чип мора да има за во Грција,сите потребни вакцинации и сертификат дека е здраво кучето.Тоа е за во Грција а во Хрватска бараа и некакви пасоши за кучиња што ветеринарната мора да го издаде а можеби сега и во Грција бараат ...

К

Кнез Мишкин

Гостин
Грциве бараат некое книвче на кое пишува дека има чип, другар ми нон-стоп си го води кучето на шопинг:D и така ми рече, читач на чипови нема видено на граница... Зависи, некогаш па ништо не му барале, само потврда за примени вакцини т.е онаа книшка што ти ја даваат прв пат кога го водиш кучето на ветеринар.
Титар на антитела за беснило, во грција не бараат, мислам дека само за во Словенија од балканот бараат.

Член од
7 септември 2011
Мислења
23
Поени од реакции
15
значи не му бараат сертификат европски за антитела што се зема по вакцината за беснило? мене тоа ми е проблем инаку имам и чип за нив и ветеринарска потврда дека се здрави, на македонски начиве ја издаваат, имаме и пасоши?! се надевам тоа ќе е доволно за еден одмор ;)... сега секоја книшка е еден вид пасош така да ви благодарам и кога ќе стигнеме ќе напишам како поминавме, за да имаат и другите информација каква е ситуацијата... Но мислам за нагоре низ западна Европа дека се построги критериумите и дека треба и европски сертификат за антитела, што кошта околу 100 евра, а трае доживотно, доколку кучето се вакцинира редовно....за тоа, потоа...

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285

Морав да го ставам и тука. Значи стварно, и видеото и песната ме расплакаа... прекрасно склопено:place:

Kajgana Shop

На врв Bottom