Кучиња (грижа, општи дискусии)

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Во филмот Палавковци колку што се сеќавам тоа е американски бул дог.

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
webster.jpg

Colby line,еве една легенда Webster's Joker куче родено 1914 непобеден шампион во рингот.

Еве сега како изгледаат

monkeeweb.gif

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Short1 да во право си има добри познавачи на расата кои тврдат дека нема ред и блу носови.Џејсон Ман има книга напишано и дел од таа е наменета баш за оваа проблематика.Всушност тој дури и вика дека нема линии,односно дека пит бул си е пит бул.

Пишува исто така дека Ред Носот е започнат од едно семејсто во Ирска кое ги одгледувало баш овие кучиња.Нормално јас неможам да му парирам на Ман,но сепак не се сложувам во тоа дека кај питовите нема крвни линии.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Ај дури е акцентот на Питбуливе да си прашам, од што им се искривуваат нозете болест деформитет да знам на што да внимавам.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Short1 да во право си има добри познавачи на расата кои тврдат дека нема ред и блу носови.Џејсон Ман има книга напишано и дел од таа е наменета баш за оваа проблематика.Всушност тој дури и вика дека нема линии,односно дека пит бул си е пит бул.

Пишува исто така дека Ред Носот е започнат од едно семејсто во Ирска кое ги одгледувало баш овие кучиња.Нормално јас неможам да му парирам на Ман,но сепак не се сложувам во тоа дека кај питовите нема крвни линии.
Da, imam i ja isto citano po Pit Bul forumite - deka originalniot e red nose od Irska. Toj kennel seuste postoi i mislam deka e na East Coast negde.

Ај дури е акцентот на Питбуливе да си прашам, од што им се искривуваат нозете болест деформитет да знам на што да внимавам.
Skloni se kon hip dysplasia. Dodeka raste treba da pazis na calcium %. Previse kalcium im dava pobrz rast i so toa koskite ne se ko sto treba. Jas pazam % na calcium na dehidriranata hrana da ne bide povisok od 1.2%. Isto taka, dodeka e kutre da ne skoka previse, da ne trca po skali previse - se so umerenost ili se stava previse pritisok na koskite pak.

Во филмот Палавковци колку што се сеќавам тоа е американски бул дог.
ne ne, Pit Bul e :) Vo toa vreme Pit Bulot bil an all american dog. Duri i vojnicite vo Prva Svetska Vojna gi imale ovie kucinja pokraj sebe

Д

Дамјан_Amstaff

Гостин
Da, imam i ja isto citano po Pit Bul forumite - deka originalniot e red nose od Irska. Toj kennel seuste postoi i mislam deka e na East Coast negde.
Skloni se kon hip dysplasia. Dodeka raste treba da pazis na calcium %. Previse kalcium im dava pobrz rast i so toa koskite ne se ko sto treba. Jas pazam % na calcium na dehidriranata hrana da ne bide povisok od 1.2%. Isto taka, dodeka e kutre da ne skoka previse, da ne trca po skali previse - se so umerenost ili se stava previse pritisok na koskite pak.

ne ne, Pit Bul e :) Vo toa vreme Pit Bulot bil an all american dog. Duri i vojnicite vo Prva Svetska Vojna gi imale ovie kucinja pokraj sebe
Еиии додека си кај hip dysplasia (од оваа болест највеќе се плашам дека кучето може да ја добие) ,за околу calcium % може нешто повеќе да објасниш или пишува на вреќата за храна ,не сум обрнувал внимание на тоа ,бидејќи како мал кога го чував шарпланинецот само манџи ,варено месо со таква домашна храна го хранев ,не им верував на овие дехидратите ,а плус и помал бев и немав баш пари. Па ако може да пообјасниш ќе ми биде од голема полза.

Знаеш дека ова кучето на аватар што ти е, е слично како она од Палавковци :) Blue nose e твоево кутре така (на аватар што ти е)? :vozbud:

Зошто вакви кучишта нема во Македонија ,ептен ама ептен ретко има red nose , blue nose ,a за razorс edge , gotti да не спомнувам...

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Еиии додека си кај hip dysplasia (од оваа болест највеќе се плашам дека кучето може да ја добие) ,за околу calcium % може нешто повеќе да објасниш или пишува на вреќата за храна ,не сум обрнувал внимание на тоа ,бидејќи како мал кога го чував шарпланинецот само манџи ,варено месо со таква домашна храна го хранев ,не им верував на овие дехидратите ,а плус и помал бев и немав баш пари. Па ако може да пообјасниш ќе ми биде од голема полза.

Знаеш дека ова кучето на аватар што ти е, е слично како она од Палавковци :) Blue nose e твоево кутре така (на аватар што ти е)? :vozbud:

Зошто вакви кучишта нема во Македонија ,ептен ама ептен ретко има red nose , blue nose ,a за razorс edge , gotti да не спомнувам...
Хаххааа, да слично е со тоа на окото. Треба некој да се најде што има малку поише пари и да увезе женка и мажјак од нив. Ја мојов ако икад го парам, тоа ќе биде со кучка што ја има истата крвна линија како него. Неќам да го мешам.

На вреќата треба да пишува колку е калциумот. Ама, сум приметила дека на некои не пишува, па сум проверувала преку интернет и сум се јавувала по телефони. Имало толку добри храни што сум сакала да им давам додека биле мали, ама не можев само ради тој процент на калциум. Битна е и пропорцијата на калциум и фосфат - correct ratio of around 1.2 parts of calcium for each 1 part of phosphorous (1.2:1).

http://www.allpetsmacomb.com/choosingapetfood.html

Друг начин на кој што кучето ќе биде во опасност е ако се шкопа пред да достигне сексуална зрелост. Ако мажјакот се среди пред да е 2-3 години стар, the bone plates dont close on time - resulting in fragile bones and leggy, skinny dog.

http://www.naiaonline.org/pdfs/LongTermHealthEffectsOfSpayNeuterInDogs.pdf

Извини за англискиот, ама некад ми е полесно нешто така да го кажам

L

Lu

Гостин
Да,дисплазијата е опасна работа која што се појавува кај поголемите раси.
Јас знам многу кучиња се имаат успиено поради оваа неизлечива болест.
Најдобра превентива од дисплазија е снимање на колковите на мажјакот и женката пред да се парат.
Исто така додека е мало кутрето нетреба да се искачува по угорници,а за жал многу често на Водно гледам како со мали кутриња од поголеми раси ги влечкаат по тоа угорниците.Исто така и по скали качување треба да се избегнува.
Најдобро е кутрето да оди по рамна површина додека е мало и треба да спие на меко (душек,подебело ќебе и слично) никако спиење на бетон или паркет.

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Морам да го спомнам легендарниот пит бул Стаби.Воено куче кое било во првите редови со Американската војска.Роден 1917 починал 1926 година.Воен херој од прва светска војна.

pit-bull-stubby.jpg

Наградуван со медали за храброст,одликуван од високи воени лица.Каква храброст,какво куче!
Sergeant Stubby

250px-Sergeant_Stubby_2.jpg

И пак ќе кажам храброста и совршеното тело се единствената клетва на пит булите.

M

marko 1996

Гостин
DSC09773.jpg
Еве слика од кучето пред 1-2 недели сликано сега е каде каде пораснато го имам сликано и сега ама ме мрзи да ги ставам сликите на pc така да нови слики коа ке ми помине мрзата :)

Член од
9 јануари 2011
Мислења
2
Поени од реакции
0
koga veke zvoruvate za sibirski samojed sakam da ve prasam kako da prepoznaam koga e spremno za parenje???inache za zenka se raboti nabrojte nekoi simptomi?fala vi mn

Член од
17 ноември 2008
Мислења
346
Поени од реакции
15
ke vidis ke mu dojde KRV i od 9-12 den se pari togas e najplodo :) me interesira sto bi bilo primer na kuce od 1 god . 2 god. 3 god... ima 5 prste i damu se sece posle znaci godina ? zosto ne smee primer ?

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
Сите кучиња се храбри, не е само Пит Булот, проверете само во Двете Светски Војни колку миленици има земено Армијата на Англија, Германија... кои ги тренираја за кучиња-самоубијци да се пикаат со експлозив под тенковите и оклопните возила.

Онака историски ме интересира што напраел оној Пит Бул за да биде толку посебен? Сигурно е нешто големо.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Ги нејќат во нашава Армија Пит булите повеќе преферираат Вучјаци, Ротвајлери и Шарпланинци.....

А што е работава со лаењето нивно оти ми рекоа да не очекувам многу многу да лае само кога ќе е во борбено расположение, и ова моево ржи а не лае досега го немам слушнато.....

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Ги нејќат во нашава Армија Пит булите повеќе преферираат Вучјаци, Ротвајлери и Шарпланинци.....

А што е работава со лаењето нивно оти ми рекоа да не очекувам многу многу да лае само кога ќе е во борбено расположение, и ова моево ржи а не лае досега го немам слушнато.....
Нема врска тоа. Све си индивидуално до карактерот на кучето. Првиот што го имав лаеше само кога ќе сака да игра. Вториот лаеше кога било кој или било што поминува пред куќа, али со дресура го одвикнав од тоа и почнав да слушам само брефтање и веќе знам што се дешава. Третово некад лае некад не. Некои луѓе што имаат Пит Були се многу вокални, а некои се тивки.

Kajgana Shop

На врв Bottom