Кучиња (грижа, општи дискусии)

Воин без Коњ

краток и јасен
Член од
18 септември 2010
Мислења
850
Поени од реакции
1.213
А бе со што им ги сечете ноктите на кучињата?
На моето ептен му пораснаа, да го носам негде да го средат или има нешто како ноктарица ама за кучиња, и ако има кај да ја купам?

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
На моето ептен му пораснаа, да го носам негде да го средат или има нешто како ноктарица ама за кучиња, и ако има кај да ја купам?
ima noktarici za kucinja, bi trebalo da gi ima vo prodavnicite za nivni proizvodi

L

Lu

Гостин
Има ноктарици за кучиња,али ја не би купила,некако шубе ми е бидејќи ако не погодиш точно може нервот да го скинеш па крвои и триста чуда.
Најдобро на веретинар однеси го да му ги исечат ноктите,100 денари кошта,а јас моето куче го носам кај Диме во Капиштец и бидејќи ме знае не ми ни зема пари за сечење нокти.
А исто така ноктите се абат и ако кучето почесто шета по бетон,па нема ни потреба во тој случај да се кратат,но доколку не оди кучето често по бетон,ноктите брзо ќе пораснат и треба сечење.
Али моја препорака ти е тоа да го оставиш на ветеринарот,оти ти можеш да напраиш компликација.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Има ноктарици за кучиња,али ја не би купила,некако шубе ми е бидејќи ако не погодиш точно може нервот да го скинеш па крвои и триста чуда.
Најдобро на веретинар однеси го да му ги исечат ноктите,100 денари кошта,а јас моето куче го носам кај Диме во Капиштец и бидејќи ме знае не ми ни зема пари за сечење нокти.
А исто така ноктите се абат и ако кучето почесто шета по бетон,па нема ни потреба во тој случај да се кратат,но доколку не оди кучето често по бетон,ноктите брзо ќе пораснат и треба сечење.
Али моја препорака ти е тоа да го оставиш на ветеринарот,оти ти можеш да напраиш компликација.
Ja sama gi secam. Vsusnost, veterinarot ednas gi presece previse i pocnaa po malku da krvarat. Treba da si epten slep, pa da ne znaes do kade da seces. Ako na nekomu mu e jeza, togas barem potseceto go vrvot samo. Ali da, ako ide po beton togas nema potreba

Воин без Коњ

краток и јасен
Член од
18 септември 2010
Мислења
850
Поени од реакции
1.213
Сечење нокти е па ти, не е операција на око :P
Добро чим има ноктарици за кучиња, утре купувам една :)

Д

Дамјан_Amstaff

Гостин
Може да постирате повеќе (ако е можно сите :) ) крвни линии на расата Американски стафордски териер ?

Не ги знам баш линиите па сега кога ќе зимам стафордче сакам да знам што линија зимам ,има една линија но не знам како се викаше дали Fraja не сум сигурен ,која ми е одбивна. Еве ваква линија не е по мој вкус.

100% овие кучиња се АСТ ,првово било некој шампион.

ImageHandler.ashx.jpg дда.jpg

L

Lu

Гостин
Може да постирате повеќе (ако е можно сите :) ) крвни линии на расата Американски стафордски териер ?

Не ги знам баш линиите па сега кога ќе зимам стафордче сакам да знам што линија зимам ,има една линија но не знам како се викаше дали Fraja не сум сигурен ,која ми е одбивна. Еве ваква линија не е по мој вкус.

100% овие кучиња се АСТ ,првово било некој шампион.

Прегледај го приврзокот 38437Прегледај го приврзокот 38438
Вака сега, мислам дека Американскиот стафордски териер нема крвни линии што се приметуваат по надворешниот изглед.
АСТ е признат од FCI и треба да изгледа онака како што е пропишано во стандардот.А се знае како треба да изгледа еден убав АСТ.

Ти дане си се помешал со АПБТ (Американски пит бул териер) бидејќи овие на сликата многу повеќе ми личат на АПБТ отколку на АСТ.
АСТ И АПБТ е една иста раса,но бидејќи АПБТ има многу отстапки од стандардот кој е пропишан од FCI баш поради овие многу различни крвни линии кои што неможат да дефинираат еден конечен изглед е признат под името АСТ а додека АПБТ бидејќи не е признат луѓето си створиле многу различни крвни линии кои се приметуваат најдобро по надворешниот изглед.

Ова е мое мислење (не тврдам дека е точно) сепак не сум посветена на оваа раса за да знам се во детали за неа.
Еве Димитри чува АПБТ па можеби тој ќе ти објасни подобро за крвните линии.

Д

Дамјан_Amstaff

Гостин
Вака сега, мислам дека Американскиот стафордски териер нема крвни линии што се приметуваат по надворешниот изглед.
АСТ е признат од FCI и треба да изгледа онака како што е пропишано во стандардот.А се знае како треба да изгледа еден убав АСТ.

Ти дане си се помешал со АПБТ (Американски пит бул териер) бидејќи овие на сликата многу повеќе ми личат на АПБТ отколку на АСТ.
АСТ И АПБТ е една иста раса,но бидејќи АПБТ има многу отстапки од стандардот кој е пропишан од FCI баш поради овие многу различни крвни линии кои што неможат да дефинираат еден конечен изглед е признат под името АСТ а додека АПБТ бидејќи не е признат луѓето си створиле многу различни крвни линии кои се приметуваат најдобро по надворешниот изглед.

Ова е мое мислење (не тврдам дека е точно) сепак не сум посветена на оваа раса за да знам се во детали за неа.
Еве Димитри чува АПБТ па можеби тој ќе ти објасни подобро за крвните линии.
Не ,не на сликата и двете кучиња се АСТ ,првиот е шампион и пишува дека е од Fraja линија .

Не знам дали таму според ФЦИ дали според луѓето , има повеќе линии на АСТ ,барем така мислам. Ајде ќе видиме Димитри што ќе рече , значи барам за стафорд не за пит бул (знам дека личат не сум ќорав :) )

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Ај тука да прашам имам мало куче Питбул месец и недела возраст ме интересира во врска со храната колку што затоа што одамна куче немам чувано а и несигурен сум малку да не претерувам да не се прејадува или така нешто....
Е сега дојде братучед ми кога му кажав колку му давам да јаде и јаде ми рече да не било многу тоа сум несигурен...

L

Lu

Гостин
Ај тука да прашам имам мало куче Питбул месец и недела возраст ме интересира во врска со храната колку што затоа што одамна куче немам чувано а и несигурен сум малку да не претерувам да не се прејадува или така нешто....
Е сега дојде братучед ми кога му кажав колку му давам да јаде и јаде ми рече да не било многу тоа сум несигурен...
Па кажи со што го храниш и колку количински го храниш?
Сега во овој период треба да го храниш со Дехидрат со формула Puppy.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Па кажи со што го храниш и колку количински го храниш?
Сега во овој период треба да го храниш со Дехидрат со формула Puppy.
Најчесто со млеко ама и супа кркаше пире што остана и тоа, дури и леб попара со млеко и јогурт ама само го лиже не знае да џвака. Јаде три четири пати во ден количински сега немам мерено од кај да знам ама во стомачето како подуено е.
Јас тоа дехидрат и пупу не знам што е мало објаснување мене ми рекоа само со млеко ама јас и се друго по него.
А не знае кога му е доста јадење?

L

Lu

Гостин
Најчесто со млеко ама и супа кркаше пире што остана и тоа, дури и леб попара со млеко и јогурт ама само го лиже не знае да џвака. Јаде три четири пати во ден количински сега немам мерено од кај да знам ама во стомачето како подуено е.
Јас тоа дехидрат и пупу не знам што е мало објаснување мене ми рекоа само со млеко ама јас и се друго по него.
А не знае кога му е доста јадење?
Е да си жив и здрав од стол ме преврте од смеење за тоа болдираното што е во цитатот.:pos2:
Инаку претпоставував дека ќе ме прашаш што е тоа Дехидрат,бидејќи тој збор Дехидрат го користиме ние кучкарите,а новите сопственици на кучиња не го знаат/употребуваат тој збор .Епа вака, Дехидрат е СУВА ДЕХИДРИРАНА ХРАНА ЗА КУЧИЊА или кажано со еден збор ДЕХИДРАТ.Тоа е храната што се продава во пет шопови тие зрнцата кафеави.
А тоа Puppy (кое што ти го нарече „пупу„ и ме изнасмеја да ти кажам право) е формула(вид) на Дехидратот,има повеќе формули а Pappy (Папи) формулата се користи за кутриња до 3 месечна возраст.Нели и самиот збор на англиски Puppy значи мало кутре.

Инаку не му давај кравјо млеко бидејќи може пролив да ти добие,незнам како можеле тие од таму од кај што си го зел кученцето да ти кажат да го раниш само со млеко:uvo:
Давај му да јаде пилешко варено месо со морковче и ориз се заедно сварено,риба од конзерва сардина или туна,палента,макарони,супа,овошје,зеленчук,кисело млеко,јогурт,павлака.
Но ова погоре треба да му биде секундарна храна,а примарна храна треба да биде Дехидратот.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Инаку не му давај кравјо млеко бидејќи може пролив да ти добие,незнам како можеле тие од таму од кај што си го зел кученцето да ти кажат да го раниш само со млеко:uvo:
Давај му да јаде пилешко варено месо со морковче и ориз се заедно сварено,риба од конзерва сардина или туна,палента,макарони,супа,овошје,зеленчук,кисело млеко,јогурт,павлака.
Но ова погоре треба да му биде секундарна храна,а примарна храна треба да биде Дехидратот.
Од кај што го зедов ми рекоа дека јаде се само мрсни тешки работи дури е помало да не му давам, а само млеко ми рекоа во продавница за храна на кучиња специјализирана кога прашав нешто за исхрана додатоци.
Него остави тоа ме интересира дали има мака да не се прејадува или не знае колку му е доста затоа што не ми е проблем да му давам колку што ќе изеде нема гајле и во стомакот подуено е....

L

Lu

Гостин
Од кај што го зедов ми рекоа дека јаде се само мрсни тешки работи дури е помало да не му давам, а само млеко ми рекоа во продавница за храна на кучиња специјализирана кога прашав нешто за исхрана додатоци.
Него остави тоа ме интересира дали има мака да не се прејадува или не знае колку му е доста затоа што не ми е проблем да му давам колку што ќе изеде нема гајле и во стомакот подуено е....
Епа најдобро ќе знаеш колку да му дадеш кога ќе купиш вреќа дехидрат и на врќата пишува колку грама треба да му дадеш од дехидратот.
Обично треба да јаде сега за сега 50тина грама поделено на 4 оброка.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Паметно кажува Лу - за мало кученце најдобро е да јаде Дехидрат. Ако стомачето му е подуено - тогаш е прејадено. Ако му сервираш домашна храна, никако зачини да има. Кромид и грозје се отровни за кучињата - подалеку од нив.

Ја имам хрането и дехидрат и сурова храна. Али со суравата треба да се внимава кучето да ги добие сите витамини, протеини и минерали што му се потребни, затоа дехидратот е полесен - се е веќе урачунато.

Kajgana Shop

На врв Bottom