Кучиња (грижа, општи дискусии)

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Dali nekoj ima iskustvo za rotfajler vo STAN da se cuva dami kaze ? i kako na primer dago nau4am da ne se mo4a doma tuku dago setam 3,4 pati vo denot !! ?
На почетокот ќе ти моча како мало,пошто се исти како бебињата незнаат кога им се моча,незнаат да држат.Ќе го научиш полека полека.После спиење,после јадење...На почетокот почесто ќе го изнесуваш,се додека не се навикне.

А кажи ми прво куче ќе ти биде ротвајлерот?
 

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Da ali ni majkata ni tatkoto ne se agresivni
Види несакам да те предомислувам ама сепак такво куче не е за почетници.Треба да бидеш претпазлив со него,пошто тоа куче се обидува да стане алфа.Консултирај се добро со тие од кои сакаш да го земеш да ти дадат некој совет.
 

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
DIMITRI A STO E TOA ALFA ??????????????????????? pozz
Не си ти за рот.Кучињата се огранизираат во чопори.И едно куче е секогаш главно_алфа.Кучето семејството го гледа како чопор.Ротфајлерите се кучиња кои се наметнуваат да станат алфа на чопорот(или семејството) т.е да се главни.Треба најмногу да обрнеш внимание на тоа.Од тие што сакаш да го земеш прашај ќе ти објаснат.

• "Moeto kuce samo sto se obide da me grizne! A samo mu rekov da se potrgne za da mozam da sednam do nego na kaucot.”
• "Mojata kucka se nafrli na kantata za otpadoci i koga ja iskarav, r’zese na mene. Sto ne e vo red so nea? Mislev deka me saka!”
• "Nasoto kuce mnogu ne saka i nezen e prema nas, ama koga ke se obideme da go pridobieme da napravi nesto sto ne mu e po kejf, ckrapa so zabite i se obiduva da ne grizne”

Sto e zaednicko za ovie tri kucinja? Dali se loskovci ili se navistina zli? Ne – tie se “alfa”. Go prevzemale vodstvoto vo semejstvata koi gi sakaat. Namesto da gi slusaat naredbite na svoite lugje, ovie kucinja davaat naredbi! Vas vaseto kuce moze mnogu da ve saka pa sepak da se obide da dominira so vas ili so ostanatite clenovi na semejstvoto.

Kucinjata se opstestveni bitija i veruvaat vo opstestven poredok. Opstestveniot sistem na kucinjata e “glutnica” so tocno utvrdena hierarhija. Vodacot na glutnicata e alfa, poglavica, glaven sef. Toj (ili taa) dobivaat najdobro od se – najdobrata hrana, najdobroto mesto za spienje, najdobrata igracka, itn. Vodacot e isto taka prv vo se – prv jade, prv zaminuva i prv go prodobiva tugjeto vnimanie. Site ostanati kucinja vo glutnicata gi pocituvaat zelbite na alfa kuceto. Sekoe kuce koj ke predizvika avtoritetot na alfata dobiva brza ficika opomena kako podsetuvanje koe e navistina negovoto mesto vo glutnicata.

Vaseto semejstvo e “glutnicata” na vaseto kuce. Poveketo kucinja lesno se vklopuvaat vo poniskite hieararsiski nivoa na svoite covecki glutnici i ne “podigaat branovi”. Go pravat toa sto ke im se kaze i ne go predizvikuvaat avtoritetot. Ostanatite kucinja ne se vklopuvaat bas taka dobro. Nekoi od niv se rodeni vodaci i sekogas gi predizvikuvaat svoite alfi vo covecki oblik. Drugi pak kucinja ne se iskacuvaat na opstestvenoto skalilo – tie sekogas baraat nacin kako da se kacat malku pogore na semejnoto skalilo. Ovie prirodni vodaci i kacuvaci na opstestvenoto skalilo mozat da stanat problem na semejstvoto koe nisto ne somneva i ne e svesno za prirodniot glutnicki instinkt na kuceto.

Nekoi semejstva gi potiknuvaat svoite kucinja da ja prevzemat “glutnicata”, a da ne se ni svesni za toa. Prema svoite kucinja se odnesuvaat kako ramnopravni na sebe, a ne kako na podredeni. Im davaat posebni privilegii, kako sto e dozvolata da spijat na krevetot ili kaucot. Ne gi treniraat svoite kucinja i im dozvoluvaat nekazneti da se izvlecat od situacija koga ne ja poslusale naredbata. Vo vistinskata glutnica na kucinja takov tretman ne bi imal nikoj sem alfa kuceto. Alfata nema nikakva vrska so goleminata na kuceto. I najsitnoto kucence od rasata chihuahua moze da bide kuceski Hitler. Vsusnost, sto e kuceto pomalo, se pocesta e tendencijata lugjeto da gi tretiraat kako bebinja i da gi razmazuvaat so hrana – sto na kuceto mu ovozmozuva da se custvuva uste podominantno i da svoite lugje gi ima pod uste postroga kontrola.

Alfa kucinjata se cesto mnogu dobri domasni milenici. Doverlivi se, popametni od prosekot i mnogu otvoreno ja pokazuvaat svojata ljubov. Mozat da bidat prekrasni prema decata i dobri prema nepoznatite lugje. Izgleda deka e se vo najdobar red so nivniot odnos prema lugjeto – se dodeka nekoj ne gi naluti ili gi prinudi da napravat nesto sto ne sakaat. Togas, odednas, toa prekrasno kuce ke pocne da r’ze ili ke se obide nekogo da grizne i nikoj ne razbira zasto.

Vo vistinskata glutnica na kucinja, alfa kuceto ne mora na nikogo da odgovara. Nikoj ne mu izdava naredbi, nitu pak mu kazuva sto da pravi. Ostanatite kucinja vo glutnicata ja pocituvaat negovata polozba. Ako nekoe drugo kuce e dovolno glupavo da go predizvika alfata obiduvajki se da mu ja odzeme negovata koska ili da go prisvoi negovoto mesto za spienje, alfa kuceto brzo ke go vrati na negovoto mesto so ostar pogled ili r’zenje. Ako toa ne funkcionira, alfa kuceto svoeto vodstsvo ke go nametne so zabi. Se e toa potpolno prirodno, instiktivno odnesuvanje – vo kuceskiot svet. Vo coveckoto semejstvo, sepak, takvoto odnesuvanje e neprifatlivo i opasno.

Na kucinjata im trebaat i sakaat vodaci. Tie imaat instiktivna potreba da se vklopat vo glutnica. Sakaat da bidat sigurni da znaat kade e nivnoto mesto i sto od niv se ocekuva. Poveketo od niv ne sakaat da bidat alfa – tie sakaat nekoj drug sto ke izdava naredbi i ke donesuva odluki. Ako nivnite lugje ne obezbedat takvo vodstvo, kucinjata sami ke ja prevzemat taa uloga. Ako ste mu dozvolile na vaseto kuce da bide alfa, vo negova ste milost ili nemilost, a kako vodac toj moze da bide ili dobronameren kral ili tiranin!

Ako mislite deka vaseto kuce e alfa vo vaseto semejstvo, toj verovatno i e. Ako vaseto kuce pocituva samo eden ili dva clena od semejstvoto i dominira nad ostanatite, seuste imate problem. Mestoto na kuceto mora da bide na samoto dno na glutnickiot poredok na vaseto semejstvo, nikako ne na vrvot ili nekade na sredinata.

Za da go vratite opravdanoto mesto vo vasto semejstvo kako vodac na glutnicata, vaseto kuce mora da dobie lekcija, odnosno svoeto kuce mora da go naucite kako da bide podredeno, a ne ramnopravno. Vie ke mu pokazete sto znaci povtorno da se bide kuce. Majkata na vaseto kuce mu pokazala mnigu rano vo zivotot deka taa e alfa i toj moral da ja pocituva. Kako kutre, dobil sigurno mesto vo glutnicata na svoeto leglo i blagodarejki na taa sigurnost mozel slobodno da se skoncentrira na rastenje, ucenje, igra, ljubov, na toa deka toj e samo kuce. Vaseto kuce navistina ne saka odgovornost koja ja nosi statusot na alfata, ne saka da donesuva odluki i da ja brani svojata polozba na vrvot. Toj saka vodac koj ke go sledi i obozuva, kako povtorno bi bil sloboden da bide samo kuce.

Kako da stanete vodac na svojata glutnica

Vaseto kuce postojano ve posmatra i go sledi govorot na vaseto telo. Znae koga ste nesigurni, koga ne se custvuvate dobro vo ulogata na vodac ili koga nema da go prisilite da poslusa naredba. Takvoto odnesuvanje go zbunuva, go pravi nesiguren, a ako e roden, priroden vodac ili kacuvac na opstestvenoto skalilo, toa ke go pottakne da go prevzeme mestoto na alfata i ke vi kaze sto da pravite.

“Alfa” e stav. Toj vkluciva tiha doverlivost, dostojanstvo, intelegencija i prasinka avtoritet. Kuceto takviot stav skoro momentalno go custvuva – taka sprema nego se odnesuva negovata majka. Posmatrajte profesionalen trener ili kvaliteten instruktor za poslusnost. Tie stojat ispraveni, a svojot glas i pogled go koristat za da proektiraat ideja deka se sposobni da go dobijat toa sto go sakaat. Tie se nezni, ama cvrsti, iskazuvaat ljubov, ama se i ostri, i se toa istovremeno. Poveketo kucinja momentalno se podreduvaat na takov vid na licnost, zatoa sto go prepoznava i go pocituva alfata cim ke go pocustvuva.

Vezbajte da bidete alfa. Stoite ispraveni so ramenicite nanazad. Odete ispraveni. Vezbajte da koristite nov ton na glas, podlabok i pocvrst. Nemojte da go molite svoeto kuce da nesto napravi, kazete go toa, naredete mu. Razlikata e golema. I kuceto ja custvuva taa razlika! Ne zaboravajte da kako alfa imate pravo da gi utvrduvate pravilata i da davate naredbi. Vaseto kuce toa instiktivno go razbira.

Za da ja promenite situacijata, kaj poveketo kucinja ke bide dovolna promenata na vasiot stav i posetuvanje na kurs na poslusnost. Vo slucaj koga kuceto veke go prevzemalo domakinstvoto i ja nametnalo svojata polozba r’zejki ili grizejki, a koe pri toa pominuva nekazneto, ke vi bide potrebno i nesto poveke od samata odluka da stanete alfa. I na kuceto ke mu bide potrebno da go smeni stavot.

Prirodnite vodaci i kacuvaci na opstestvenoto sklalilo nema da sakaat da otstapat od svojata alfa polozba. Vasata nagla promena na odnesuvanje ke gi sokira i ke se pocustvuvate zagrozeni. Vaseto kuce moze da nastapi uste poagresivno od porano. Alfa kuceto instiktivno ke reagira na predizvikuvanje na sopstveniot avtoritet. Vo negovata priroda e da saka da gi zagusi revolucionernite pobuni i selski buni! Ne grizete se, ima nacin i toa da se resi.

Alfa kuceto znae deka moze da ve pobedi vo fizicka borba, taka da vozvrakanje so nasilstvo kako odgovor na negova adresa nema da funkcionira. Se dodeka uspesno ne ja vospostavite svojata polozba kako alfa, korekciite kako sto se udiranje, protresuvanje ili koristenje na tehnikite na “prevrtuvanje”, opisani vo nekoi knigi, nema da gi dadat sakanite rezultati i moze da bidat isklucitelno opasni za vas. Alfa kuceto na takvi metodi ke odgovori so nasilstvo i moze oozbilno da ve povredi.

Toa sto treba da go napravite e da koristite svojot mozok! Popametni ste od kuceto i mozete da go nadmudrite so svojot um. Isto taka ke morate da bidete potvdoglavi od vaseto kuce. Ova sto sega ke go opisam e efektivna i nenasilna metoda na trganje na kuceto od alfa polozba i negovo vrakanje na dnoto na semejniot totemski stolb, kade sto i pripagja i kade sto treba da bide. Za da ovaa metoda profunkcionira, potrebno e da se vkluci celoto semejstvo. Taa bara promena na stavot na site clenovi i nov nacin na rabota so vaseto kuce.

Ova e ozbilna rabota. Kuceto koe grize ili im se zakanuva na lugjeto e opasno kuce, bez ogled na toa kolku go sakate. Ako vi se cini deka tretiranjeto na vaseto kuce kako kuce, a ne kako so vas ramnopravno sustestvo e grubo, imajte na um deka naseto opstestvo poveke ne tolerira opasni kucinja. Vo tek se mnogubrojni sudski postapki poradi kuceski napadi vo milionski dolarski iznosi, i moze da ja izgubite i svojata kuka i se ostanato sto poseduvate ako vaseto kuce povredi nekogo. Vie i vasite deca mozete da bidete dozivotno unakazeni. A vaseto kuce moze da go izgubi zivotot. I tuka e kraj na prikaskata.

Еве нешто прочитај во врска со ова.
 
Член од
17 ноември 2008
Мислења
340
Поени од реакции
15
FALA DIMITRI .
A TI gavol na sekoj sto cuval rotfajler mu bili prv pat !!!!! pa zatoa i na mene ke mi bide i ke cuvam spored ovie pravila pozz
 

superstarpizza

Unsurpassed Сasual Dating - Verified Damsels
Член од
20 септември 2008
Мислења
6.025
Поени од реакции
1.363
Англиски Булдог

Англиски булдог
Англискиот булдог е раса полна со контрадикторности. Настаната е на Островот од борбените маситифи кои биле донесени заедно со римските легии. Во почетокот оваа раса била употребувана во кланиците да го доведат добитокот на местото за колење, но од 1209 година почнале да се приредуваат борби на овие кучиња со бикови и набрзо станале популарни меѓу луѓето кои се обложувале. Расата името го добила по англискиот збор за бик "булл". Во овие борби каде кучето требало со силен гриз да го фати бикот за носот и да не го пушти додека тој не се умори, во предност биле кучињата со куси нозе, краток носен дел и истурена долна вилица која овозможувала кучето долго време да може нормално да дише, додека цврсто го држи бикот. Така, со селекција од мастиф, расата сé повеќе губела на висина, а се форсирале кучиња со краток носен дел, па се добил денешниот изглед на расата.

Од 1835 година во Англија се забранети борбите на кучиња, но со завршувањето на ерата на овој крвав спорт не спласнал интересот за оваа раса. Со добрата и паметна селекција која најмногу имала акцент врз карактерот на кучето, денес Англискиот булдог покрај својот (во најмала рака невообичаен) изглед, ја има има титулата на најсимпатичното куче во кучешкиот свет. Покрај тоа, тој извршил големо влијание врз создавањето на многу раси како: францускиот булдог, боксерот, булмастифот, бултеријерот, бостонскиот териер и други.

Булдогот спаѓа во средно големи кучиња. Висината не е прецизирана со стандардот, но изнесува од 30 до 35 см. Тежината на мажјаците е околу 25 кг а на женките околу 23 кг. Главата е специфична за расата треба да биде што поширока, носниот дел треба да биде краток и плоснат, носната печурка црна и широка. Долната вилица треба да биде подолга од горната и да биде најистурениот дел на главата. Горната усна треба да обесена, очите тркалезни, црни и доста одалечени едно од друго. Ушите се тенки, нежни, преклопени кон назад и имаат изглед на таканаречено "ружино уво". Вратот е мошне силен и краток со вишок на кожа, рамената се мускулозни, а грбот краток и снажен. Екстремитетите се кратки и снажни. Влакното е кратко и меко. Бојата кај англискиот булдог може да биде црвенкаста, бела или белошарена, но не е дозволена чисто црна боја.

Самата градба на кучето укажува дека тое не е предвидено за долги трчања, или исцрпувачки прошетки. Краткиот носен дел на булдогот е хендикеп за него, бидејќи една од улогите на слузокожата на носот е во зима да го загрева, а на лето да го лади вдишаниот воздух. Заради краткиот носен дел, ова не може да се изврши во целост, па кучињата од оваа раса се подложни зима на настинки, а во лето се почувствителни на топлотен удар. Затоа треба да му се овозможат добри услови во домот за да се избегнат вакви проблеми...







Значи темата е за ова раса на куче Англиски Булдог.
Се што треба да знаеме за него од неговата исхрана, до неговото одгледување.

Инаку ова мене ми е омилена раса на кучиња, ама поради финансиски причини не сум бил во можност досега до чувам еден ваков лепотан. Секако доколку има некои одгледувачници за оваа раса нека се пишат тука.

Инаку прашував еднаш цена за ваква раса во Охрид и ми кажаа 3000 евра:nesvest:. Значи ненормална цена за домашно милениче!
 

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Изворниот бул дог,оној гладијаторот воопшто не е сличен на овој денешниов,модерниот!Се вели дека е татко на сите борбени кучиња,татко на кралот Пит булот.

Јас можам да ти најдам бул дог за без пари,ама не е само тоа.За да чуваш вакво куче ти требаат мноогу пари.Склони се на болести на кожата,честа диспалзија на задни екстремитети,женка неможе да се породи пориродно туку мора со царски рез.Ако немаш близок човек кој е ветеринар ќе се утепаш од пари давање.

Мене лично убави ми се ама не е тоа тоа.Во куче барам елеганција во движење,складен изгледа во поглед на висина и тежина-манекенска става.Бул дог се тркала не се движи.Тешко дише како да хрчи.Толку се мрзливи што едвај се шетаат 300 метри.

На изглед се интересни ама имаат премногу мани.Јас не би чувал бул дог
 

superstarpizza

Unsurpassed Сasual Dating - Verified Damsels
Член од
20 септември 2008
Мислења
6.025
Поени од реакции
1.363
Изворниот бул дог,оној гладијаторот воопшто не е сличен на овој денешниов,модерниот!Се вели дека е татко на сите борбени кучиња,татко на кралот Пит булот.

Јас можам да ти најдам бул дог за без пари,ама не е само тоа.За да чуваш вакво куче ти требаат мноогу пари.Склони се на болести на кожата,честа диспалзија на задни екстремитети,женка неможе да се породи пориродно туку мора со царски рез.Ако немаш близок човек кој е ветеринар ќе се утепаш од пари давање.

Мене лично убави ми се ама не е тоа тоа.Во куче барам елеганција во движење,складен изгледа во поглед на висина и тежина-манекенска става.Бул дог се тркала не се движи.Тешко дише како да хрчи.Толку се мрзливи што едвај се шетаат 300 метри.

На изглед се интересни ама имаат премногу мани.Јас не би чувал бул дог
Доколку би ми нашол за Безпари Англиски Булдог би ти бил благодарен цел живот.
Инаку за нега не се секирај, од коа сум роден сум со кучиња и никогаш не сум бил без вакво суштество во мојот живот, така да знам шо се бара едно куче. Секако сега не можам тоа да го констатирам посебно за оваа раса, затоа што како шо кажав не сум бил во можност ради финансиски причини да земам ваков лепотан, но сакам да кажам дека основната грижа за едно куче ја знам.
За да не те замарам сега ако имаш желба да ми најдеш вакво куче прати ми порака по ПП, каде , кога и каде!?!:toe::smir:
 

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Еве надополнување на Англискиот Бул Дог

Zemja na poteklo : Velika Britanija


Pretstavuva vrv na angliskata i svetskata umetnost na odgleduvanje kucinja : neobicen, estravaganten, nezamenliv, nepovtorliv - ne e samo rasa tuku i simbol. Negoviot konecen izgled e formiran duri vo sredniot vek, po zabranata na borbite megu bikovi i kucinja. Kucinja od ovaa rasa anglicanite poznavale uste od pocetokot na 13 vek, pod imeto mal Mastiff, koi poteknuvale od molozerite, a vo Anglija bile doneseni od fenikiskite moreplovci. Poimot "Canis Brutannicus" vi svetskata literatura vo vovele rimjanite. Od eden terac nastanal buldogot, koj e odgleduvan za borbi vo arenite. Denes se karakterizira so smirenost, razum i inteligencija, no ako e potrebno moze da pokaze hrabrost i zilavost. Negovoto odgleduvanje e tesko, osobeno nadvor od tipicnata ostrovska klima.


Standard:

Glava i cerep : Golema, mnogu siroka, aglesta, so trkalezni obrazi, so ramno celo, kozata na celoto e siroka i nabrana, dlaboki brcki gi pokrivaat ocite, muckata mu e kratka, siroka i nasocena pravo. Nosot i nozdrite mu se golemi, siroki i crni, usnite silni, visat nadolu, a koga mu e zatvorena muckata gi prekriva zabite, vilicite se masivni, siroki i aglesti.

Oci : Vsadeni relativno dlaboko vo glavata, daleku edno od drugo, trkalezni, umereno golemi, mnogu temni.

Usi : Postaveni visoko na glavata, daleku edno od drugo i oddaleceni od ocite, mali, tenki, soodvetno e takanarecenoto "rozovo uvo".

Zabi : Silni i cvrsti.

Vrat : Srazmerno dolg, mnogu silen i dlabok, zaobleni ramenici i mnogu vpecatlivi nabori i brcki na vratot. Podbradokot mu e od dolniot rab do gradite.

Predni noze : Cvrsti, silni, daleku edna od druga, muskulesti, pravi, dlaboki laktovi i kratka sredna stapalka.

Telo : Posirok graden kos, zaoblen, kratok grb, siroki ramenici, relativno tesen vo predelot na butovite, linijata na grbot malku se podiga nagore.

Zadni noze : golemi i muskulesti, podolgi od prednite, zglobovite na kolenata malku se svrteni na nadvor, dlaboki skocni zglobovi, zadnite sepi svrteni kon nadvor.

Sepi : Trkalezni, cvrsti, prosecno golemi, zatvoreni i so silni prsti.

Opaska : Dlaboko zasadena i prava, sviena nadolu, zaoblena, mazna, kratka, na pocetokot debela, a kon vrvot se stesnuva, nema krivina i nikogas ne ja drzi nad grbot.

Vlakna : Fini, kratki, mazni, lezat nad kozata.

Boja : Ednobojni ili so damki, ednobojni so crna maska ili so crna mucka, dozvoleni se samo cisti boi, so linii, site nijansi na crvena, bledozolta, i bela vo kombinacija so navedenite boi.

Tezina : tezinata na mazjakot e do 25 kg, a na zenkata do 22.7 kg.
 

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Значи темата е за ова раса на куче Англиски Булдог.
Се што треба да знаеме за него од неговата исхрана, до неговото одгледување.
Значи, веќе постои тема за кучиња, раси и се за нив :)
Ете ги споив темите продолжете .
 

superstarpizza

Unsurpassed Сasual Dating - Verified Damsels
Член од
20 септември 2008
Мислења
6.025
Поени од реакции
1.363
Значи, веќе постои тема за кучиња, раси и се за нив :)
Ете ги споив темите продолжете .

Мислам дека треба да се одвојат сите раси, зашо така би било полесно за снаогање пример некој ако сака да дознае нешто за некоја раса!

Тоа е мој предлог!
Секако ти одлучуваш....:smir:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom